Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2005

Απαράδεκτη η δογματική εμμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους της ΠΓ και υπεύθ. Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Την ώρα που στο πλαίσιο των Υπουργών Οικονομίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. συζητούνται προτάσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να υπεραμύνεται της απαρέγκλιτης τήρησής του. Η δογματική εμμονή της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία συνεχίζει την ανάλογη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την στιγμή, μάλιστα, που η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς ευρωπαϊκής επιτήρησης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Εκτός αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρειάζεται τόσο το Σύμφωνο Σταθερότητας όσο και την ευρωπαϊκή επιτήρηση, πέραν των άλλων, ως άλλοθι της νέας μονομερούς λιτότητας που έχει εγκαινιάσει.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, ως συμπύκνωση των αγοραίων επιλογών των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε., έχει συντελέσει στην χρόνια αναπτυξιακή ευρωπαϊκή καχεξία και στο κύμα της καλπάζουσας ανεργίας που σαρώνει όλη την Ευρώπη.

Ο ΣΥΝ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια εναλλακτική στο νεοφιλελεύθερο μονεταρισμό πορεία της Ευρώπης, επαναφέρει για άλλη μια φορά την πρότασή του για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από μια νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη, την Κοινωνική προστασία και την Απασχόληση, για τη διαμόρφωση της οποίας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις".

To Γραφείο Τύπου