Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/02/2001

Ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων

Ανοιχτό το θέματης αναγνώρισης των πτυχίωνΠαραπομπή της ελληνικής κυβέρνησης στοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ο Αλέκος Αλαβάνος από το Στρασβούργο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ως ενδιαφερόμενος για την ενημέρωση της ελληνικής οικογένειας, ο υπουργός Παιδείας οφείλει να πληροφορήσει τις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που δαπανούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού τους και στηρίζουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον των παιδιών τους στη φοίτησή τους σε προγράμματα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική σχιζοφρένειας και εξαπάτησής τους. Συγκεκριμένα, ως υπουργείο Παιδείας αρνείται να αναγνωρίσει τους ακαδημαϊκούς τίτλους, ενώ ως υπουργείο Εμπορίου δίνει το πράσινο φως για απρόσκοπτη λειτουργία των οργανισμών αυτών και των προγραμμάτων τους σε συνεργασία με τα ξένα Πανεπιστήμια.

Δεύτερον, ο υπουργός Παιδείας οφείλει να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι το θέμα είναι "ανοικτό" και όχι "κλειστό" και να αποκαλύψει ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. έχει εκκινήσει ήδη σε βάρος της Ελλάδας τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της οδηγίας 8948ΕΟΚ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μη αναγνώρισης πτυχίων από προγράμματα συνεργασίας με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Τρίτον, ως πρώην Ευρωβουλευτής ο υπουργός Παιδείας πρέπει να γνωρίζει ότι οι Ευρωβουλευτές θέτουν ερωτήσεις συνολικά στην Επιτροπή και δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον Επίτροπο στον οποίο απευθύνονται.

Τέταρτον, ως μέλος κυβέρνησης της Ε.Ε. ο υπουργός Παιδείας πρέπει να γνωρίζει ότι η οδηγία 89/48/ΕΟΚ για την αναγνώριση των πτυχίων αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς για την οποία η αρμοδιότητα ανήκει στον Επίτροπο Bolgenstein, ο οποίος εκπροσωπώντας την Επιτροπή συλλογικά απάντησε στην ερώτησή μου.

To Γραφείο Τύπου