Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/02/2001

Η χώρα χρειάζεται επιτέλους αλλαγή πλεύσης και αποτελεσματικότητα στην οικονομική πολιτική

Η χώραχρειάζεται επιτέλους αλλαγή πλεύσης καιαποτελεσματικότητα στην οικονομικήπολιτική για πραγματική σύγκλιση, ανάπτυξημε κοινωνική συνοχή, περιορισμό τηςανεργίας και μείωση των κοινωνικώνανισοτήτων.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Οικονομία και την Κοινωνική Πολιτική, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του κ.Παπαντωνίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ.Παπαντωνίου περιγράφει ως συνήθως μια εξωραϊσμένη πραγματικότητα. Συγκαλύπτει το μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα της κυβερνητικής πολιτικής και προαναγγέλλει ένα νέο γύρο μονόπλευρης λιτότητας για τους κοινωνικά ασθενέστερους.

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού την οποία τροφοδοτούν αποφάσεις της κυβέρνησης και δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και ολιγοπωλιακά κυκλώματα, ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα και απαιτεί διορθωτικά μέτρα για τους ασθενέστερους.

Η συνεχιζόμενη άνοδος της ανεργίας, πάνω και από το 12,5% την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέφτει, καταγράφει το κραυγαλέο κυβερνητικό έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και αποτελεσματικότητας.

Η απώλεια ήδη 15 μηνών στην αξιοποίηση του Γ' Κ.Π.Σ υπογραμμίζει την διαχειριστική ανεπάρκεια και εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για απώλεια κονδυλίων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 24 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω ανεπαρκειών και κενών που παρουσιάζουν.

Η θέση ουραγού της Ελλάδας στους δείκτες κοινωνικής σύγκλισης και ανάπτυξης της Eurostat, βαθμολογεί την αξιοπιστία των προεκλογικών διακηρύξεων για "πραγματική σύγκλιση" και "κοινωνική συνοχή".

Η παραπομπή της επείγουσας φορολογικής μεταρρύθμισης στο προεκλογικό 2003, διαιωνίζει ένα άδικο, αντιαναπτυξιακό και αναχρονιστικό φορολογικό σύστημα.

Η παρατεινόμενη καχεξία του Χρηματιστηρίου βαθμολογεί την χαμηλή αξιοπιστία των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την βαθύτερη κρίση εμπιστοσύνης που έχουν προκαλέσει.

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς, παραμένουν εξωφρενικά υψηλές και συχνά αδιαφανείς, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη από τους "15" που δεν έχει κατοχυρώσει ένα αξιοπρεπές εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα για όλους τους πολίτες της.

Ενώ αναγνωρίζεται ότι εργαζόμενοι και κοινωνικά ασθενέστεροι σήκωσαν το κύριο βάρος των θυσιών για την σταθεροποίηση της οικονομίας, η ασκούμενη δεξιόστροφη πολιτική αρνείται την αναλογική συμμετοχή τους στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος και την βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η χώρα χρειάζεται επιτέλους αλλαγή πλεύσης και αποτελεσματικότητα στην οικονομική πολιτική για πραγματική σύγκλιση, ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, περιορισμό της ανεργίας και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δυστυχώς όμως το κυβερνητικό επιτελείο βαπτίζει "εκσυγχρονισμό", ένα συνοθύλευμα υπερφιλελεύθερων συνταγών και αναχρονιστικών και κοινωνικά άδικων δομών και πρακτικών.

To Γραφείο Τύπου