Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/02/2001

Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Τεράστιο πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα δημιουργεί η πρόσφατη (21/2001) του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία αμφισβητείται η απόφαση (11/2000) της Ολομέλειας του και παραπέμπεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Απόφαση που αναγνώριζε την αρμοδιότητα των Ελληνικών Δικαστηρίων να εκδίδουν αποφάσεις αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που, ενώ υπέστη τα πάνδεινα, ουδέποτε αποζημιώθηκε από τη Γερμανία για τις καταστροφές που υπέστη.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την οποία συνηγορούν και έγκριτοι Γερμανοί νομικοί, από την άποψη αυτή είχε μείζονα ιστορική και διεθνή σημασία και ένα τεράστιο νομικό και ηθικό βάρος. Αποτελούσε, πρώτα απ' όλα, ιστορική δικαίωση των θυμάτων της Ναζιστικής Βαρβαρότητας.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι, πέρα και έξω από κάθε νομική διαδικασία, το θέμα είναι, πρώτα απ' όλα, πολιτικό.

Η απαίτηση για τη δικαίωση των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής είναι ομόθυμη. Η κυβέρνηση οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες και να απαιτήσει από τη Γερμανία τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, αξιοποιώντας και τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου