Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/02/2001

Απαράδεκτη η συνέχιση της πολιτικής των πανωτοκίων

Με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καρατζά στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Δεν υπήρξε εξήγηση γιατί τα επιτόκια καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε ύψος που μετά την αφαίρεση του φόρου 15% οδηγεί σε αρνητική απόδοση, ούτε γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Αντίθετα ο κ. Καρατζάς κατέστησε σαφές ότι θα συνεχισθεί η πολιτική επιτοκίων η οποία μετατρέπει καταθέτες και δανειολήπτες σε αντικείμενο απομύζησης και κύρια πηγή της πολλαπλάσιας, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπερκερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

Αγνοήθηκαν προκλητικά οι θέσεις ακόμα και κυβερνητικών αρμοδίων και του συνόλου των κομμάτων για το θέμα των πανωτοκίων το οποίο σκόπιμα υποβαθμίζεται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει τη θέση του για επείγουσα, σαφή, γενναία και αποτελεσματική τροποποίηση του νόμου, ιδιαίτερα για ελάφρυνση αγροτών, βιοτεχνών, επαγγελματιών και μικροοφειλετών τραπεζών, με εξαίρεση βέβαια των περιπτώσεων που αφορούν σε δάνεια μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχων που εφάρμοσαν την τακτική των "δανεικών και αγύριστων".

Τέλος, ο ΣΥΝ καλεί τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να ασκήσει δραστική παρέμβαση για τη μείωση της "ψαλίδας" επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων, ώστε να διασφαλίζονται θετικές αποδόσεις καταθέσεων και χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων. Επίσης καλεί τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να επισπεύσει τη διαμόρφωση των τροποιητικών διατάξεων για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των πανωτοκίων.

To Γραφείο Τύπου