Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2012

Διχοτόμηση της Λιβύης, τα πετρελαϊκά καρτέλ το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. - Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτ. πολιτική, σχετικά με την επιχειρούμενη διχοτόμηση της Λιβύης

Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο «ανθρωπιστικός πόλεμος» του ΝΑΤΟ στην Λιβύη,  δεν ήταν τίποτε άλλο από την μετατροπή της χώρας σε ένα προτεκτοράτο με «κρατίδια» των πετρελαϊκών εταιρειών, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

«Το Προσωρινό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής στην Ανατολική Λιβύη εξέλεξε στην ηγεσία του τον σεΐχη Άχμεντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι για να διαχειρισθεί τις υποθέσεις της περιοχής και να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τους κατοίκους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Προφανώς ανοίγει ένα νέα κεφάλαιο για την χώρα, που φέρνει νέα δεινά στο λαό της, αφού το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς είχε αγνοήσει παντελώς τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, σήμερα νέες άκρως νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα «συμπληρώσουν» τον «οδικό χάρτη» και όχι οι επιβεβλημένοι δημοκρατικοί θεσμοί, αλλά η εγκαθίδρυση Σεΐχηδων με την ευλογία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές και η νέο-αποικιοκρατία επανέρχονται σε διαφορετικές εκδοχές στην εποχή μας, είτε με την οικονομική δολοφονία λαών και χωρών, είτε με την ωμή στρατιωτική επέμβαση.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά από την πρώτη στιγμή ήταν κατηγορηματική στην καταδίκη της για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή αρκετών χωρών μελών της Ε.Ε., μεταξύ τους και η Ελλάδα. Οι σύνθετες και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο, την Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή, το Ανατολικό Αιγαίο και τον Περσικό Κόλπο, προϋποθέτουν την άμεση απόσυρση των Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, την αποπυρηνικοποίηση της Μεσογείου (που θα συμπεριλάβει το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ), την πολιτική και διπλωματική οδό ως τη μονή λύση, που θα διασφαλίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Για τον λόγο αυτό η άμεση απεμπλοκή της από τα δεσμά της Τρόικα και των πολιτικών της εξαθλίωσης, την άμεση απεμπλοκή της από τα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και του Αμερικανό-Ισραηλινού στρατηγικού κλοιού είναι ιστορικές επιλογές, αφού θα απομακρύνουν τους τεράστιους κινδύνους για τη χώρα.

Αντίθετα, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας, συνδυασμένη με τον συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό της αναπροσανατολισμό, θα διασφαλίσουν την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την οικονομική συνανάπτυξη με όλους τους γειτόνους της, χωρίς τα γεράκια του πολέμου. Τέτοιες αναγκαίες πολιτικές που η Αριστερά προτείνει,  σήμερα είναι επιτακτικές όσο ποτέ. Αλλιώς, η χώρα μας δεν θα  είναι μόνο ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πειραματόζωο αλλά θα βρίσκεται αδύναμη και ουραγός των πολεμοκάπηλων και δανειστών, στο κέντρο μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.

To Γραφείο Τύπου