Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/02/2001

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ)

Η ΠολιτικήΓραμματεία του ΣΥΝ επανέρχεται στο θέμα τωνγενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) μεαφορμή τη σχετική απόφαση του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απελευθέρωση των ΓΤΟ στο περιβάλλον δημιουργεί τον κίνδυνο να κλείσει, με αρνητικό τρόπο, η σχετική συζήτηση που ξεκίνησε εδώ και 2 περίπου χρόνια.

Ο ΣΥΝ εκφράζει τη ριζική διαφωνία του με τη νέα οδηγία που υιοθετήθηκε για τους εξής λόγους:

Χωρίς να εφαρμόζεται πλήρως η αρχή της προφύλαξης και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τις επιπτώσεις που τυχόν θα υπάρξουν (νέοι ανθεκτικοί ιοί), παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης αδειών για καλλιέργειες μεταλλαγμένων σε μαζική κλίμακα.

Η απελευθέρωση ΓΤΟ εμπεριέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και απειλεί τα οικοσυστήματα όπου αυτοί απελευθερώνονται, πλήττοντας τη βιοποικιλότητα .

Οι ΓΤΟ είναι ανασφαλείς,γιατί οι γνώσεις για αυτούς είναι ανεπαρκείς, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν λάθη - με σημαντικές επιπτώσεις - σε γενετικές παρεμβάσεις, γεγονός που ήδη έχει παρατηρηθεί σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Οι ΓΤΟ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συμβάλλουν στη γεωργική παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, όπως αναφέρεται σε ερευνητικά πορίσματα χωρών όπου υπάρχουν καλλιέργειες με ΓΤΟ.

Αντί της ενίσχυσης βιολογικών καλλιεργειών και των τοπικών ποικιλιών, πριμοδοτούνται ανοιχτά, πλέον, οι βιομηχανίες σπόρων και «αγροτικών» προϊόντων.

Ο ΣΥΝ δεν πιστεύει ότι, οι όποιες βελτιώσεις στην τελική διατύπωση της οδηγίας, μπορούν να εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της. Στη θέση της υποστηρίζει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, που επιβάλλει την απόδειξη, από τον παραγωγό, της συμβατής χρήσης του προϊόντος του με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τέλος, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που με τη θετική - υπέρ της οδηγίας - στάση που τήρησαν στη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν στην πράξη ότι δεν ενδιαφέρονται για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που θα έχει στη χώρα μας η εφαρμογή της οδηγίας αυτής.

To Γραφείο Τύπου