Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/03/2012

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και της βουλευτή Βʼ Θεσσαλονίκης Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου - Ουδέποτε ταχθήκαμε υπέρ των μεταλλείων Κιλκίς!

Σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδεται ψευδώς ότι η βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου τάχθηκε υπέρ των σχεδίων εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κιλκίς σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου στις 16/2.

Η επιμονή κάποιων νʼ αναπαράγουν αυτό το ψέμα - παρόλο που η βουλευτής διέψευσε την είδηση δημοσίως στην κρατική τηλεόραση όταν αυτή μεταδόθηκε για πρώτη φορά  στις 17/2 - καταδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη προπαγάνδα που στόχο έχει αφενός να πείσει τους κατοίκους ότι εφόσον όλα τα κόμματα δήθεν συμφωνούν είναι μία  καθʼ όλα συμφέρουσα επένδυση για την περιοχή και αφετέρου να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ που μάχεται από την πρώτη στιγμή μαζί με τους κατοίκους της περιοχής εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, όπως και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει την έντονη αντίθεση τους και πριν από την συγκεκριμένη Επιτροπή και στηρίζουν αμέριστα των δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Κιλκίς ενάντια σε μία περιβαλλοντοκτόνο αποικιοκρατικού τύπου επένδυση που μόνο την εταιρία εκμετάλλευσης πρόκειται να ωφελήσει. Στην εν λόγω επιτροπή η κα Αμμανατίδου δήλωσε ξεκάθαρα μεταξύ άλλων «είμαι κατά αυτής της επένδυσης, διότι είναι μαμούθ με αποικιοκρατική σύμβαση».

Προς επιβεβαίωση επισυνάπτουμε τα πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου.

Το σχετικό video http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#d60d108f-2007-4043-a919-012256d77f18

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -  ΣΥΝΟΔΟΣ  Γ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ                                                            

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ        

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.55΄, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, σχετικά με την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου, στη περιοχή Βάθης-Γερακαρίου Κιλκίς.

Επίσης στη συνεδρίαση παρέστησαν οι κ.κ.:

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς αλλά και της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας, την οποία εκπροσωπούμε πολλοί εκ των συναδέλφων εδώ.

Να σας ενημερώσω ότι η σημερινή μας διαδικασία αφορά ένα αίτημα του Υπουργού, του κ. Μανιάτη, όπου με βάση το Άρθρο 36  και της παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής, αν σε περίπτωση κάποιος Υπουργός ή ένα Υπουργείο ζητήσει συζήτηση για ένα θέμα ανταποκρινόμαστε κατά πάγιο τρόπο. Το λέω αυτό γιατί το αίτημα, η πρόσκληση, είναι του κ. Μανιάτη για να συζητήσουμε το γνωστό σε όλους σας θέμα πια που αφορά την εκμίσθωση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημοσίου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης- Γερακαρίου Κιλκίς. Το πρώτο είναι αυτό. Και φυσικά και πάλι να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους για την τιμή που μας κάνουν να παραβρεθούν.

Το δεύτερο, ο κατάλογος συγκροτήθηκε από το Υπουργείο εμείς συναινέσαμε και υποβοηθήσαμε το έργο του Υπουργείου. Ξέρω ότι υπάρχουν αντιρρήσεις, διαφωνίες, έχω και τα κείμενά σας, όπως για παράδειγμα της εκκλησίας και του δήμου τα οποία έχουν φωτοτυπηθεί εκ προοιμίου και έχουν τοποθετηθεί στο χώρο και αν είναι δυνατόν να διανεμηθούν σε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους προσκεκλημένους. Επίσης, να σας πω κυρίες και κύριοι ότι η συζήτηση επειδή θα παρουσιάσει και μια δυσχέρεια να σας παρακαλέσω να συμβάλουμε όλοι στο δημιουργικό διάλογο, στην νηφαλιότητα, με την όποια διαφορετική προσέγγιση έχουμε διότι σκοπός αυτές της συζήτησης και ιδιαίτερα σε αυτόν τον ιερό χώρο της Βουλής είναι να υποβοηθήσουμε το εγχείρημα της δημόσιας διαβούλευσης ανεξάρτητα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και τι προσβλέπει ο Υπουργός, το Υπουργείο και η τοπική κοινωνία. Νομίζω εμείς θα συνδράμουμε στο να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας,  θα σας δοθεί ο λόγος σε όλους.

(Συνέχεια ομιλίας του κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, Προέδρου της Επιτροπής)

Εάν υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν έχουν προσκληθεί και παρευρίσκονται, είπα και στους τοπικούς Βουλευτές και σε όποιους επικοινώνησαν μαζί μου, ότι όποιος, εκ των φορέων, θεωρεί ότι πρέπει να παρευρεθεί, η πρόσκληση είναι ανοιχτή και εμείς θα τους ακούσουμε.

Στη συνέχεια, θέλω να πω ότι έχουμε λάβει τρεις επιστολές. Η μία είναι του κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, του συναδέλφου μας, την οποία θέλω να σας διαβάσω και αναφέρει τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ απαράδεκτη τη σημερινή συζήτηση. Στερείται νοήματος κάθε συζήτηση που έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση των κατοίκων της περιοχής. Είναι, επίσης, περίεργο πως προκηρύχθηκε διαγωνισμός, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σας γνωρίζω ακόμη ότι το Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς, έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση για κάθε εκμετάλλευση στην συγκεκριμένη περιοχή. Ως εκ τούτου, προτείνω να ανακληθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού και να διερευνηθεί η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και για τις εν γένει επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Παρακαλώ όπως γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο στα μέλη της Επιτροπής.» Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιστολή αυτή έχει φωτοτυπηθεί και είναι στο χώρο που εναποθέτουμε, συνήθως, τα κείμενα. Αναφέρομαι στις κυρίες και στους κυρίους Βουλευτές.

Επίσης, έχουμε το απόσπασμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και το ψήφισμα, το οποίο θα το παρουσιάσει ο κ. Δήμαρχος και δεν χρειάζεται να το διαβάσω, αφού θα είναι ζωντανή η παρουσίαση. Επίσης, έχουμε τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Πολυάνης και Κιλκισίου. Ο σεβασμιότατος, νομίζω ότι σας εξουσιοδότησε πλήρως και εσείς θα παρουσιάσετε τις απόψεις σας, επί του θέματος,

Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι έχω περιγράψει πλήρως την κατάσταση και τη διαδικασία συζήτησης. Έχει φωτοτυπηθεί, επίσης και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησίας και είναι και αυτές στη διάθεσή σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι των φορέων του Δήμου Κιλκίς. Επίσης, έχω μια γραπτή εισήγηση του Καθηγητή κυρίου Ανανία Τσιραμπίδη, η οποία έχει φωτοτυπηθεί και στην οποία μπορείτε να προσφύγετε.

Θα ήθελα να σας πω ότι όσοι, εξ υμών, έχετε γραπτές εισηγήσεις ή μετά τη ζωντανή παρουσίαση, θεωρείτε χρήσιμο ότι πρέπει να μας τις εγχειρήσετε για να φωτοτυπηθούν και να μπουν στα πρακτικά. Υπάρχει μια διαδικασία καταγραφής και συμπερίληψης στα πρακτικά, της συζήτησής μας.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι στην αρχική πρόσκληση περιελαμβανόταν και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της οποίας Πρόεδρος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο οποίος μάλλον τώρα βρίσκεται στην Ολομέλεια. Επειδή είχε άλλες προτεραιότητες, κρίναμε ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να οργανωθεί μόνο από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συμμετέχει ο κ. Καρτάλης. Σας διαβάζω την επιστολή του κ. Καρτάλη προς τον κ. Μανιάτη: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Γιάννη, έλαβα την επιστολή σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για το θέμα του διαγωνισμού, σχετικά με την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και την εκμετάλλευση δημοσίου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαρίου Κιλκίς. Υπό το πρίσμα των αρμοδιοτήτων, αλλά και του προγραμματισμού της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θεωρώ ότι το εν λόγω θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπως άλλωστε έχει προγραμματισθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη συνεδρίαση, ώστε να παρακολουθήσουν τις εργασίες της, εάν το επιθυμούν».

Ο κύριος Καρτάλης, λοιπόν, έχει ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τυγχάνει πολλά εκ των μελών να συμμετέχουν και στις δύο Επιτροπές. Απλώς, για τους προσκεκλημένους να πω ότι η μια Επιτροπή, στην οποία προΐσταμαι, είναι νομοθετικού χαρακτήρα και η άλλη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Όμως, ο κ. Καρτάλης είχε άλλες προτεραιότητες να προγραμματίσει. Όμως, ωστόσο και ο κ. Υπουργός και ο κ. Καρτάλης με διαβεβαίωσαν ότι εάν, στη συνέχεια, χρειαστεί να συγκληθεί ξεχωριστά, μετά τη σημερινή συζήτηση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος για να εξεταστούν πιο συστηματικά και επισταμένως, τα ζητήματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα γίνει και αυτό. Αυτά όσον αφορά τη διαδικασία.

 Υπάρχει κάποιος που θέλει να ρωτήσει κάτι; Κύριε Καραμπίδη, θα σας δώσουμε το λόγο ξεχωριστά, όταν θα εγγραφούν στον κατάλογο οι ομιλητές. Απλώς, δεν σας ανέφερα γιατί θεώρησα ότι ο Δήμος Κιλκίς είναι μία ενιαία κοινότητα. Εκ προοιμίου, σας λέω ότι ο λόγος θα δοθεί σε όλους όσους θέλουν. Φυσικά, θα πρέπει να αυτοπεριοριστούμε έτσι ούτως ώστε η συζήτησή μας να είναι και δημοκρατική, αλλά και αποτελεσματική.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Πολυάνας και Κιλκισίου): Απλώς θα ήθελα να σας παρακαλέσω, επειδή η Μητρόπολη εκπροσωπείται από τρεις εκπροσώπους, να μιλήσουν και οι τρεις πολύ σύντομα, γιατί είναι ειδικοί στο θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Παρακαλώ να δώσετε στη γραμματεία τα ονόματα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, να ξεκινήσουμε με την ομιλία του κ. Υπουργού. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ(Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την αποδοχή της πρότασής μου να συζητήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο αυτή η συζήτηση να γίνει και με την επιτροπή περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως αν τυπικά η θεσμικά υπεύθυνη να θεσμοθετήσει είναι μόνο η επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Θεωρώ ότι το μείζον θέμα δεν είναι το οικονομικό ή οι επιμέρους παράμετροι της συγκεκριμένης σύμβασης, αλλά κυρίως το κοινωνικό και πολύ περισσότερο το περιβαλλοντικό. Επομένως, θα πρότεινα να δούμε μια διαδικασία, για να συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση εδώ στην επιτροπή μας, με την παρουσία και την ευθύνη της επιτροπής περιβάλλοντος.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση, την οποία για να ξεπεράσουμε, πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνει κάθε κοινωνία. Θα ανακαλύψουμε του νέες πηγές πλού του. Αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη, δεν μπορεί να γίνει, επειδή κάποιος θα μας χαρίσει κάποια δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Θα γίνει μόνο αν εμείς οι ίδιοι, ως κοινωνία συνολικά, καταφέρουμε να προσδιορίσουμε νέες πηγές πλούτου που θα αυξήσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας και, βεβαίως,  θα έχει θετικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο έχει ξεκινήσει μια εθνική προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, πηγαίνουν πολύ καλά και αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, αναφορικά με την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο για τις σεισμικές έρευνες, για τις οποίες οι προσφορές θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες, όσο και για την εξόρυξη πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, όπου είναι ανοιχτό κύκλος παραχωρήσεων.

Πριν δέκα μέρες παραβρέθηκα σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και στη συνέχεια σε ειδική συνάντηση στον Πύργο Ηλείας, όπου ανοιχτά και δημόσια με την παρουσία πολλών βουλευτών, δημάρχων και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, συζητήσαμε πλήρως τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαιτέρως σε περιοχή όπως είναι ο Πατραϊκός και το Κατάκολο κόμμα περιοχές τουριστικά ανεπτυγμένες και οικολογικά ευαίσθητες, πολύ περισσότερο που η παγκόσμια κοινότητα έχει την οδυνηρή εμπειρία του μεγάλου ατυχήματος στον κόλπο του Μεξικό αν, με τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που χύθηκαν και κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της περιοχής.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα βασικό πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει, δεν επιτρέπεται να γίνει με τυχαίο τρόπο. Πρέπει να στηριχθεί σε βασικές αρχές, με βάση τις οποίες έχουμε ξεκινήσει, τόσο την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων όσο και την αξιοποίηση του υπολοίπου ορυκτού πλούτου. Η πρώτη αρχή είναι η πλήρης διαφάνεια και οποιαδήποτε ανάθεση μόνο και αποκλειστικά μετά από διεθνής πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Παρά το γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός κώδικας επιτρέπει- και έχει εφαρμόσει στο παρελθόν πολλές φορές- της απευθείας ανάθεσης από τον αρμόδιο υπουργό, η πρώτη βασική μας αρχή για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια και όλα θα γίνουν μόνο μετά από διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, με προφανή στόχο να μεγιστοποιεί την κάθε φορά το έσοδο και το μίσθωμα του ελληνικού δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

Δεύτερη βασική αρχή, δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου είναι η εξής. Ο ορυκτός πλούτος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, όπως αυτό συνέβη την τελευταία, τουλάχιστον, 40ετία με ληστρικό και απαράδεκτο τρόπο.

Έχουμε χρέος απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό πρώτα από όλα, η όποια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου οπουδήποτε στην Ελλάδα να γίνει με βάση τις αρχές της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης και με πιστή και απόλυτη εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος που έχει εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα κράτη-μέλη της και ακόμη περισσότερο.

Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο βασίζεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι, ότι έχει χρέος πια η πολιτεία στις περιοχές που έχει εντοπιστεί κοίτασμα οποιουδήποτε είδους, να δίνει πολύ ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και όχι να γίνεται αυτό που μέχρι και σήμερα, δυστυχώς, γινόταν. Το σύνολο, δηλαδή, των ωφελειών να το προσπορίζεται και να ωφελείται μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, μόνο το κεντρικό κράτος με ελαχιστότατα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι απολύτως προφανές ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας και της ύπαρξης ισχυρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, αυτό θα πρέπει να γίνεται και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Η τρίτη παρατήρησή μου είναι η εξής. Έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα, όπου η πολιτεία και το Υπουργείο να μπορεί να δώσει κάποιες στοιχειώδεις διαβεβαιώσεις, ότι αυτά που λέει στα λόγια έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και στην πράξη ή ξαφνικά βρισκόμαστε εδώ μπροστά σε μια αναπάντεχη απόφαση, η οποία δικαιολογημένα – κατά κάποια οπτική γωνία – μπορεί να δημιουργήσει καχυποψία;

Θα σας απαντήσω, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ερώτημα για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα.

Πρώτον, έχει συγκροτηθεί από τις αρχές του 2011 μια 7μελής Επιτροπή από ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα (δημοσίους υπαλλήλους, στελέχη του Υπουργείου και στελέχη του ΙΓΜΕ) που μοναδικό στόχο έχουν να εντοπίσουν και να προτείνουν την αξιοποίηση, περίπου, 100 δημοσίων μεταλλευτικών χώρων. Οι χώροι αυτοί είναι στη διάθεση του ελληνικού δημοσίου και μέχρι τώρα δεν τους αξιοποιούσε, επειδή, προφανώς, βόλευε να ζούμε με δανεικά και το τίμημα το πληρώνουμε τώρα.

Η δεύτερη παρέμβαση που έχει γίνει – και έχει βοηθήσει η συγκεκριμένη Επιτροπή εντοπισμού και αξιοποίησης ορυκτού πλούτου – είναι ότι πριν λίγους μήνες δημοσιεύσαμε – και είναι πια υπουργική απόφαση και θεσμικό καθεστώς του κράτους – τον πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών. Είναι ό,τι καλύτερο  υπάρχει στην Ευρώπη και δίνει πλήρη διασφάλιση στους δύο βασικούς παράγοντες που απασχολούν όλους μας.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων στο σύνολο των εξορυκτικών βιομηχανιών.

Το δεύτερο ενδιαφέρον που απασχολεί όλους μας είναι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με αειφόρο και βιώσιμο τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με αποφυγή οποιασδήποτε ληστρικής παρέμβασης.

Αυτό, λοιπόν, που εδώ και μήνες είναι νόμος του κράτους, υπουργική απόφαση και θεσμικό καθεστώς, ο καινούργιος Κώδικας Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών αποτελεί μια πολύ σπουδαία εγγύηση ότι ο,τιδήποτε γίνει εφεξής οπουδήποτε στην Ελλάδα στα ζητήματα αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, θα γίνει υποχρεωτικά με βάση τις αρχές της αειφορίας.

Η τρίτη δράση που έχουμε, ήδη, αναλάβει είναι μια δράση περισσότερου οικονομικού, αλλά θα έλεγα κοινωνικής δικαιοσύνης, χαρακτήρα. Πρέπει να σας πω ότι πριν δύο εβδομάδες περίπου περάσαμε ειδική διάταξη που ανέτρεπε μια απαράδεκτη κατάσταση, που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας, με βάση τον Μεταλλευτικό Κώδικα.

Θα σας πω ότι ο Μεταλλευτικός Κώδικας είναι νομοθέτημα της Χούντας από το 1973 και επί 40 χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν έχει αλλάξει το κυριότερο από αυτά που ενδιέφερε τους εκμεταλλευτές του ορυκτού πλούτου, δηλαδή, τα μισθώματα που αυτοί οφείλουν να πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο.

Με πρόσφατη, λοιπόν, νομοθετική ρύθμιση αυξήσαμε από 50% έως 100% σε ορισμένες περιπτώσεις και διπλασιάσαμε το επί 40ετία υφιστάμενο μίσθωμα που πλήρωναν οι 4 κατηγορίες μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Μέσα σε αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη βάλαμε και κάτι το οποίο, επίσης απαγορευόταν μέχρι πρόσφατα από άλλο άρθρο του Μεταλλευτικού Κώδικα. Επί 40 χρόνια, λοιπόν, απαγορευόταν να επιβληθεί στις συγκεκριμένες δραστηριότητες οποιουδήποτε είδους τοπικός φόρος, τέλος ή οποιοδήποτε μίσθωμα που θα πήγαινε στην τοπική κοινωνία.

Αυτή την απαγόρευση την εξαφανίσαμε και προχωρήσαμε ένα βήμα περισσότερο. Όχι μόνο την εξαφανίσαμε, αλλά και το 20% των εσόδων του ελληνικού δημοσίου από μισθώματα οποιουδήποτε είδους παντού στην Ελλάδα, θα πηγαίνει στην τοπική κοινωνία.

Έρχομαι τώρα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική δοκιμασία για όλους μας (πολιτεία, Υπουργείο, πολιτικό σύστημα,  Βουλευτές και τοπική κοινωνία). Για όλους εμάς το στοίχημα είναι «μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου ή δεν μπορούμε; Γιατί εάν δεν μπορούμε δεν έχουμε κανένα λόγο να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ξεκινώ, λοιπόν, με το πρώτο κριτήριο που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις δράσεις και το οποίο προανέφερα, δηλαδή, διαφάνεια και όλα στο φως. Για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου και υπέστη τη δημόσια διαβούλευση η πρόθεση του Υπουργείου να ξεκινήσει αυτό το διαγωνισμό. Από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου του 2011 ήταν σε δημόσια διαβούλευση – θα καταθέσω για  τα πρακτικά τα αντίστοιχα κείμενα – και η δημόσια διαβούλευση προσέλαβε 20, περίπου, σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία είναι από επιφυλακτικά έως αρνητικά και απορριπτικά και κάποια είναι θετικά και βελτιωτικά. Ο καθένας μπορεί να δει τις λεπτομέρειες.

Με βάση τα αποτελέσματα της  δημόσιας αυτής διαβούλευσης που κράτησε, περίπου, ένα μήνα, προχωρήσαμε στο δεύτερο βήμα, στις 4 Ιανουαρίου μετά από 1,5 μήνα, αφού αξιολογήθηκαν και τα πορίσματα της, που είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

Για την περιοχή της Βάθης – Γερακαριού τα στοιχεία που μας δίνουν οι Υπηρεσίες, το ΙΓΜΕ και όλοι οι εμπειρογνώμονες, μιλάνε για ένα κοίτασμα, όπου η ακαθάριστη αξία στα βεβαιωμένα αποθέματα είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ ενώ η ακαθάριστη αξία στα δυναμικά αποθέματα είναι της τάξης των 7 δις ευρώ.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει το πόρισμα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης)

Προχωρήσαμε, λοιπόν, στο επόμενο βήμα μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση να καλέσουμε και τους φορείς για να μιλήσουμε μαζί τους. Στις 19 Ιανουαρίου έγινε μια μεγάλη συζήτηση για αρκετές ώρες στο Υπουργείο με την παρουσία των περισσότερων από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς και ασφαλώς των Βουλευτών, όπου εκεί κατατέθηκαν και κάποιες δεσμεύσεις του Υπουργείου που ενυπάρχουν όχι μόνο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά σε κάθε διαγωνισμό που θα προκηρύξει εφεξής η χώρα.

Δέσμευση πρώτη. Ο,τιδήποτε προχωρήσει πριν υπογραφεί ο,τιδήποτε και να γίνει στα ζητήματα του ορυκτού πλούτου, θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, θα συζητηθεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο και θα νομοθετηθεί με νόμο.

Δεν θα υπάρξει καμία δημόσια σύμβαση είτε στους υδρογονάνθρακες είτε σε οποιοδήποτε μετάλλευμα της χώρας, όπου θα υπογράψει απλώς ο Υπουργός με τον όποιο ανάδοχο. Ο,τιδήποτε γίνει θα υποστεί τη διαβούλευση και τη δημοκρατική συζήτηση και τον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων και θα επικυρωθεί από αυτήν με δημόσια συζήτηση.

Η δεύτερη δέσμευση που ανελήφθη από το Υπουργείο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους φορείς στο Κιλκίς είναι ότι – και αυτό είναι προφανές και κατανοητό από τον οποιονδήποτε – οποιαδήποτε επένδυση όσο καλή και να είναι οπουδήποτε, τουλάχιστον, σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, εάν δεν συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες, δεν μπορεί να προχωρήσει.

Η δεύτερη δέσμευση του Υπουργείου που είναι προφανής για τον οποιονδήποτε είναι, ότι εάν οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας τοποθετηθούν αρνητικά, αυτό θα σημαίνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ξεκαθαρίζω, όμως, κάτι. Η έκφραση της τοπικής κοινωνίας δεν θα γίνει από αυτοαναγορευόμενους εκφραστές της. Η έκφραση της τοπικής κοινωνίας θα γίνει από τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, τον Περιφερειάρχη και τα Περιφερειακά Συμβούλια, το Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο. Από τους θεσμοθετημένους, δηλαδή, φορείς του Κιλκίς.

Αυτό θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έκανα στη συνάντηση και θα γίνει απολύτως σεβαστό από το Υπουργείο.

Η τρίτη δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν ότι, επειδή ακριβώς θέλουμε να διασφαλιστούν όλοι από ζητήματα περιβάλλοντος, έχει δεσμευθεί το Υπουργείο με δημόσια έξοδα και με δημόσια δαπάνη θα συγκροτηθεί - πέραν των προβλεπομένων από το νόμο υπηρεσιών ελέγχου και εξέτασης – Ειδική Επιτροπή επιστημόνων, που θα τους επιλέξει η τοπική κοινωνία του Κιλκίς και θα πληρωθούν από το κράτος μέσα από δικές της δημοκρατικές διαδικασίες.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Μανιάτη, Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

Η Επιτροπή θα αποτελεί ταυτόχρονα τον σύμβουλο και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα από το Αʼ μέχρι το Ωʼ  της οποιασδήποτε επένδυσης γίνει.

Η τελευταία δέσμευση, διότι ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του Κιλκίς ήταν όλα αυτά που λέμε εδώ  να γίνουν γνωστά  και στην κοινωνία του Κιλκίς σε μία λαϊκή συνέλευση. Έκανα και αυτή την αίτηση και έγινε το αίτημα αποδεκτό και πραγματικά στις 6 Φεβρουαρίου έγινε μια μεγάλη εκτεταμένη συζήτηση στη Κιλκίς στην οποία ελέχθησαν διάφορα, δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις τοποθετήσεις, διότι ο καθένας έχει τις απόψεις του. Όμως, εν τοιαύτη περιπτώσει κάναμε και το τρίτο μεγάλο βήμα της δημόσιας διαβούλευσης, όπου συζήτησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου με την τοπική  κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην κορύφωση κατά τη γνώμη μου της δημόσιας συζήτησης και της δημόσιας διαβούλευσης, στο ναό της δημοκρατίας όπου πλέον συζητούμε τα επιμέρους ζητήματα. Θα ήθελα να σας καταθέσω ορισμένες καινοτομίες του συγκεκριμένου διαγωνισμού που εμείς φιλοδοξούμε να αποτελέσουν καινοτομίες εσαεί πλέον της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ανεξάρτητα το ποιος είναι υπουργός, ποιος είναι κυβέρνηση, αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε βαθιά  ότι αυτές οι καινοτομίες που για πρώτη φορά εφαρμόζονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, συνιστούν εγγυήσεις ορθολογικής αξιοποίησης και άμεσης ωφελιμότητας των τοπικών κοινωνιών.

Στον διαγωνισμό λοιπόν που υπάρχει στον αέρα, υπάρχουν για πρώτη φορά ειδικά κριτήρια. Είναι το κριτήριο της δημιουργίας  θέσεων πλήρους απασχόλησης με 7% συντελεστή βαρύτητας. Η δημιουργία και η υλοποίηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με ποσοστό 8% στο σύνολο της βαθμολογίας, το κριτήριο της απασχόλησης από εργαζόμενους και κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και μόνο άλλο επιπλέον 7% στο σύνολο της βαθμολογίας και επιπλέον με ένα άλλο 5% βαθμολογείται η πρόταση  του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για την ανάληψη  πέραν των προβλεπομένων από όλη την κοινοτική νομοθεσία  και την εθνική περιβαλλοντικών μέτρων.

Δηλαδή, θα βαθμολογηθεί ο οποιοσδήποτε ανάδοχος για τα επιπλέον μέτρα, πέρα από αυτά που είναι υποχρεωμένος να πάρει με βάση τους κανονισμούς και θα αξιολογηθεί και γιʼ αυτό. Εδώ πρέπει να πω, διότι θα δοθεί ο λόγος , ότι η πολιτεία έχει τα ακόλουθα τρία θεσμοθετημένα όργανα  και υπηρεσίες  για τα ζητήματα ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και προστασίας του περιβάλλοντος στα θέματα των ορυκτών.

Πρώτον, είναι η υπηρεσία των επιθεωρητών περιβάλλοντος και μάλιστα εδώ υπάρχει η κυρία Καραβασίλη η ειδική γραμματέας  η οποία μπορεί μετά να απαντήσει σε εξειδικευμένες ερωτήσεις. Η δεύτερη διασφάλιση του ελληνικού δημοσίου είναι η ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος, η αδειοδοτούσα αρχή  όλων αυτών των δράσεων. Η τρίτη θεσμοθετημένη μορφή της ελληνικής πολιτείας, είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, η οποία ελέγχει τα μεταλλεία όλης της βόρειας Ελλάδας και ασφαλώς οποιαδήποτε άλλη υπάρξει στο μέλλον.

Αυτό ήταν ένα ζήτημα που απασχολεί τη συζήτηση και απασχολούσε και εμένα, το ζήτημα της χρήσης ή μη  του κυανίου. Είναι ένα ζήτημα που πάντα τίθεται σε όλα τα θέματα της αξιοποίησης  κοιτασμάτων χρυσού – χαλκού και είναι ένα ζήτημα το οποίο έβαλε  και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουντενούδης σε ένα υπόμνημα που μας έδωσε σε σύσκεψη στο Υπουργείο.  Θα πω ότι στα 12 ερωτήματα κύριε αντιπεριφερειάρχα, έχουν απαντηθεί  από την υπηρεσία και θα σας δώσω να διανεμηθούν, αλλά θα διαβάσω μόνο την απάντηση στο 12ο  ερώτημα, στο οποίο εκ των προτέρων θεωρούμε, τόσο οι θεσμοθετημένοι ελεγκτικοί φορείς του κράτους, καθώς και επιπροσθέτως η ειδική επιτροπή παρακολούθησης που θα συσταθεί με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων επιλογής της τοπικής κοινωνίας, διασφαλίζουν τον αποκλεισμό της ρύπανσης του  εδάφους και του υπεδάφους της περιοχής σας.

Τέλος, σημειώνεται ότι το σχέδιο σύμβασης που περιλαμβάνεται στη δημοσιευμένη προκήρυξη, περιέχει τους ελάχιστους δεσμευτικούς όρους και θα συμπληρωθεί με πρόσθετους όρους, με βάση την προσφορά  του πλειοδότη  για να δεσμευτεί συμβατικά για τις τιμές που θα προσφέρει, καθώς και με όρους  που τέθηκαν κατά την τρέχουσα δημόσια διαβούλευση της προκήρυξης. Για παράδειγμα η μη δυνατότητα χρήσης  κυανίου κατά την οποιαδήποτε επεξεργασία του μεταλλεύματος. Υπογράφει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Σπύρος Τζήμας και θα ήθελα να διανεμηθεί.

Η διαχρονικά υπάρχουσα υπηρεσία και παρακολουθούσα ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και υπουργούς την συγκεκριμένη δράση, δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει χρήση του κυανίου. Επίσης θα ήθελα να δώσω μια απάντηση που και για μένα ήταν απορία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που υπάρχει ένα ερώτημα. Ότι μέτρο και να πάρεις είναι αναμφισβήτητο ότι το φυσικό περιβάλλον, τουλάχιστον το επιφανειακό από τη δράση των μεταλλείων, επιβαρύνεται σημαντικά. Αυτό είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο. Υπάρχει η δυνατότητα να ελαχιστοποιηθεί αυτή η παρέμβαση και το  σύνολο η δυνατόν της δράσης να γίνεται υπόγεια χωρίς κανένας να βλέπει τίποτα εφόσον έχουν ληφθεί και τα μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα;  Η απάντηση της υπηρεσίας  θα δοθεί και αυτή και εγώ τη λέω απλώς συνοπτικά, είναι ότι το μέγιστο ποσοστό της δράσης θα είναι υπόγειο  και η επιφανειακή επιβάρυνση θα είναι πάρα πολύ μικρού ποσοστού και τα ακριβή μεγέθη φαντάζομαι μπορούμε να τα ρωτήσουμε και να μας απαντήσουν.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριοι εκπρόσωποι του Κιλκίς, πρέπει να σας πω ότι  θεωρώ πως είναι πολύ σπουδαίο αυτό που κάνουμε σήμερα. Δηλαδή, οι εκλεγμένοι βουλευτές μαζί με τους άλλους εκλεγμένους της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς, να έχουν ένα δημόσιο διάλογο επί ενός μεγάλου, δύσκολου και καινοτόμου ζητήματος που είναι η αξιοποίηση για πρώτη φορά μετά από 30 – 40 χρόνια του ορυκτού πλούτου της χώρας με διασφάλιση τόσο των μέγιστων δυνατών περιβαλλοντικών προϋποθέσεων, όσο  και με μεγιστοποίηση των τοπικών ωφελημάτων.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Μανιάτη, Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

Εγώ πρέπει να σας πω, ότι το Υπουργείο είναι απολύτως δεσμευμένο με αυτά που έχει δηλώσει δημόσια και είναι στη διάθεση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και ασφαλώς, και των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς για οποιοδήποτε διάλογο και τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Τζίμας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΖΙΜΑΣ (Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.) : Κυρίες και κύριοι, επειδή με κάλυψε ο Υπουργός σε πολλά ζητήματα, θα σας πω αυτά που εγώ πιστεύω ότι είναι σημαντικότερα, για να καθησυχάσουμε κάποιους υπερβολικούς φόβους που έχουν αναπτυχθεί στην τοπική κοινωνία. Κατʼ αρχήν, θα ήθελα να σας πω τι περιλαμβάνει η προκήρυξη του διαγωνισμού του Κιλκίς. Είναι ένα κείμενο 73 σελίδων και περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση και έχει όλες τις διαδικασίες αναλυτικά και αυστηρά προσδιορισμένες χρονικά και ιεραρχημένες και έχει ένα πολύ αυστηρό σύνολο κριτηρίων αξιολόγησης για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς επίσης και ένα πλήρως μαθηματικοποιημένο αξιοκρατικό και αντικειμενικό μοντέλο βαθμολόγησης των προσφορών και τέλος, ένα σχέδιο σύμβασης με τους βασικούς όρους, όπως σας είπε και ο κ. Υπουργός.

 Ποιες είναι οι βασικές καινοτομίες αυτής της προκήρυξης; Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε διαγωνισμό δημόσιου μεταλλευτικού χώρου και θεωρώ ότι είναι πρωτοποριακό σε παγκόσμια χρονικά, που αφορά μεταλλεύματα, όπως αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται από τα κριτήρια αξιολόγησης, εστιάζονται στρατηγικά οι στόχοι που θα ωφεληθούν και είναι οι εξής.

Πρώτον, η τοπική κοινωνία είναι στην κορυφή της πυραμίδας.

Δεύτερον, είναι η πραγματική και όχι η λογιστική οικονομία.

 Τρίτον, είναι τα έσοδα του δημοσίου και του οικείου δήμου, σημαντικό από την πρώτη ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Τέταρτον, είναι  η απασχόληση με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική κοινωνία για τη συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο καταγωγής του και την εν γένει περιφερειακή ανάπτυξη και όλα αυτά, όπως εμείς έχουμε κάνει το σχεδιασμό, χωρίς καμία έκπτωση και υποβάθμιση στο φυσικό, πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Θα σας πω ένα παράδειγμα για το τι σημαίνει η λειτουργία μιας νέας μεταλλευτικής δραστηριότητας. Με το «καλημέρα», σημαίνει 50 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες στην πλήρη εκμετάλλευση του μεταλλείου θα φθάσουν στις 500. Όπως όλοι γνωρίζετε, για κάθε 50 θέσεις εργασίας, περίπου 1.000.000 ευρώ, κατʼ έτος από μισθούς θα πηγαίνουν στην τοπική κοινωνία και 500.000 ευρώ, στο κράτος. Αυτό το 1.000.000 ευρώ που θα μπαίνει στην τοπική αγορά, μαζί με τις υποστηρικτικές μονάδες που θα χρειαστεί το μεταλλείο για να λειτουργήσει, θα δημιουργήσει, τουλάχιστον, 150 έμμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα τροφοδοτήσουν με άλλα 2.000.000 ευρώ, κατʼ έτος την τοπική αγορά και περίπου με 1.000.000 ευρώ το δημόσιο. Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, άμεσα έσοδα του κράτους από μισθώματα, άμεσα έσοδα του δήμου σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4024 άρθρο 23, που θεσπίστηκε το 20%, των μισθωμάτων πηγαίνει στους οικείους δήμους. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες λόγω του εξαγωγικού τους προσανατολισμού, συνεισφέρουν σημαντικό συναλλαγματικό όφελος στη χώρα και συμβάλλουν θετικά σε πολλούς χρήσιμους δείκτες οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε, ότι είναι δυνατόν να δοθεί το πλέον, κατάλληλο έναυσμα για την κινητοποίηση της εθνικής μας οικονομίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για τον τόπο.

Θα ήθελα να διευκρινίσω κάποιες παρερμηνείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά το δημόσιο διάλογο της προκήρυξης και ως υπηρεσιακός παράγοντας, δηλώνω με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο τα εξής.

 Πρώτον, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο σε καμία φάση επεξεργασίας των μεταλλευμάτων. Αυτό μάλιστα, θα τεθεί και όρος στη σύμβαση.

 Δεύτερον, δεν υπάρχει στην περίπτωση των μεταλλευμάτων της περιοχής, όξινη απορροή και θα σας το εξηγήσουν παρακάτω οι ειδικοί.

Τρίτον, τα απορρίμματα είναι αδρανή και υπό προϋποθέσεις αξιοποιήσιμα.

Τέταρτον, η βασική μέθοδος εξόρυξης είναι υπόγεια, συνδυαζόμενη με περιορισμένης έκτασης επιφανειακή εξόρυξη. Μόνο το 5%, της συνολικής έκτασης των 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα καλύψουν όλα τα επιφανειακά έργα όπως είναι τα εργοστάσια, οι επιφανειακές εξορύξεις, οι χώροι απόθεσης, τα γραφεία, τα συνεργεία κ.λπ..

Πέμπτον, η περιοχή των Κρουσίων, δηλαδή, η περιοχή του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κοινωνίας, παρουσιάζει και σήμερα πρόβλημα νερών, το οποίο εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα επιδεινωθεί σε καμία περίπτωση από μεταλλευτική δραστηριότητα. Αυτό διότι οι απαιτήσεις αυτής σε βιομηχανικό νερό είναι πολύ  μικρές και επίσης, οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα θα γίνει αφού πρώτα εκπονηθεί ειδική υδρογεωλογική μελέτη, που θα συνοδεύει τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Έκτον, καμία ιδιωτική περιουσία δεν κινδυνεύει από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που προβλέπονται στο μεταλλευτικό κώδικα και αυτό γιατί το ΥΠΕΚΑ, κηρύσσει με πολύ μεγάλη φειδώ, αφού πρώτα εξαντληθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που αφορούν, κυρίως, άγονη γη και μακριά από κατοικημένες περιοχές για τις ανάγκες των μεταλλευτικών μεταλλίων, όπως είναι αυτό της περιοχής σας. Από τον έλεγχο του αρχείου της υπηρεσίας μας, την τελευταία 15ετία, έχουν συντελεστεί συνολικά αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, μόνο σε άγονη γη. Σε όλη την Ελλάδα είναι 2.000 στρέμματα για τις ανάγκες των μεταλλείων και φυσικά, δεν γίνεται καν συζήτηση για απαλλοτρίωση κατοικίας. Εμείς θέλουμε τον κόσμο στον τόπο του και όχι μακριά από αυτόν. Τέλος, ο σχεδιασμός του διαγωνισμού, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, όπως περιγράφονται στη διακήρυξη και η μικρή έκταση των επιφανειακών επεμβάσεων, διασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας με τις άλλες γειτονικές οικονομικές δραστηριότητες, ορισμένες δε, θα τις εκτοξεύσει κιόλας.

Θα ήθελα ως Έλληνας, να ζητήσω από όλους σας άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, να εξετάσουν αντικειμενικά και υπεύθυνα το θέμα αυτό και να σταθούν απέναντί μας αρωγοί, γιατί η προσπάθειά μας αυτή ξεκίνησε με ένα στόχο. Να κάνουμε αυτό που έχουμε χρέος όλοι μας προς την πατρίδα μας και εμείς αυτό το κάνουμε αμισθί, εργαζόμαστε υπερωριακά αμισθί, γιατί θέλουμε από μόνοι μας εμείς, να ανορθώσουμε την πατρίδα μας πριν είναι πολύ αργά και την παραδώσουμε σε άλλους. Γιʼ αυτό οποιαδήποτε βελτιωτική συμβολή είναι ευπρόσδεκτη με πολύ μεγάλη χαρά.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Παπαβασιλείου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Γενικός Διευθυντής του Ι.Γ.Μ.Ε.) : Είναι πολύ χρήσιμη η σημερινή συζήτηση και θα σας παραθέσω κάποια βασικά στοιχεία που έχουν σχέση με τη μεταλλοφορία στη Βάθη – Γερακαριό και προσέχω τα λόγια μου, λέγοντας μεταλλοφορία και όχι κοίτασμα διότι ακόμα δεν έχουμε κοίτασμα.

(Στο σημείο αυτό γίνεται προβολή σλάιντς)

Μπορείτε να δείτε την περιοχή που έχει γίνει η σχετική προκήρυξη και σε αυτό το σημείο είναι ο δημόσιος χώρος του Γερακαριού Βάθης. Πρέπει να πω, επειδή ακούστηκε ότι δεσμεύεται μια τεράστια περιοχή και πράγματι, έτσι φαίνεται στην προκήρυξη, ότι η πραγματική μεταλλευτική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, δεν θα είναι πάνω από 5% του δημόσιου  μεταλλευτικού χώρου της περιοχής.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου, Γενικού Διευθυντή ΙΓΜΕ)

Πρέπει να γίνει σαφές από την αρχή, ότι η προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έτοιμο κοίτασμα για εκμετάλλευση. Είναι μια περιοχή η οποία πρέπει να ερευνηθεί συστηματικά για τουλάχιστον 3 έως 4 χρόνια, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πραγματικά κοίτασμα με την οικονομική του όρου έννοια. Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα βασικά στοιχεία του όποιου κοιτάσματος που θα βρεθεί και πολύ περισσότερο είναι εξαιρετικά πρώιμο, να μιλήσουμε για μορφή εκμετάλλευσης και όλα τα σχετικά, αν και όλες οι ως τώρα ενδείξεις που έχουμε από τους πρωινές έρευνες συντείνουν σ' αυτό που σας περιέγραψε ο κ. Τζίμας. Αν σ' αυτή την αβεβαιότητα προσθέσετε και το γεγονός ότι το σημερινό επενδυτικό κλίμα είναι στο χειρότερο σημείο για τη χώρα μας, δεν σημαίνει με τίποτε ότι θα έχουμε τη συμμετοχή αξιόπιστων και σοβαρών επενδυτών. Το ΙΓΜΕ, ιδιαίτερα στη δεκαετία του ʼ80, έκανε του πρώτου σταδίου ερευνητικές εργασίες. Μπορείτε να τις δείτε, ήταν χαρτογραφήσεις λεπτομερείς, γεωχημικές και γεωφυσικές μελέτες, γεωτρητικές εργασίες μικρού βάθους, μικρής κλίμακας ήταν στις Σέρρες, και έκανε μια πρώτη προκαταρκτική μελέτη για την αξιοποίηση των μεταλλοφόρων πορφυρικού χαλκού στην περιοχή Γερακαριού και Μηλοχωρίου. Εδώ είναι οι περιοχές που ερεύνησε το ΙΓΜΕ στη δεκαετία του ʽ80 και βάσει του οποίου είχε γίνει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ʽ80 -και αυτό αξίζει να σημειώσω- πρόταση στο τότε Υπουργείο Βιομηχανίας, να υπάρξει η ενεργοποίηση των διατάξεων του μεταλλευτικού κώδικα για να αξιοποιηθεί η περιοχή. Να βρεθεί, δηλαδή, ένας επενδυτής ο οποίος θα συνεχίσει την έρευνα και σε περίπτωση θετικής κατάληξης, η περιοχή να αξιοποιηθεί. Εδώ βλέπετε τους χάρτες του ΙΓΜΕ που υπάρχουν και είναι στη διάθεση του οποιοδήποτε ενδιαφερομένου να δοθούν για να δει τις περιοχές αυτές. Τα δεδομένα κοιτασματολογικά στοιχεία από τη περιοχή είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πιθανά αποθέματα -γι' αυτό μιλάω πάντοτε με πιθανότητες- είναι στους 28 εκατ. Τόνους, με μέση περιεκτικότητα 0,4% CU και περίπου 0,8 γραμ./τόνο. Βάσει των γεωλογικών και μεταλλογενετικών δεδομένων, ο εντοπισμός δυναμικών αποθεμάτων της τάξης των 150 εκατομμυρίων τόνων με τις ίδιες περίπου περιεκτικότητες, μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας ρεαλιστικός και κοιτασματολογικός στόχος. Εδώ βλέπετε ακριβώς τα βασικά στοιχεία αυτής της μεταλλοφορίας, ποια είναι τα πιθανά αποθέματα, ποια είναι τα δυναμικά γεωλογικά αποθέματα. Τονίζω και πάλι ότι η έρευνα θα είναι τουλάχιστον από τρία έως πέντε χρόνια και ο κοιτασματολογικός στόχος που περιμένουμε είναι συγκεκριμένος. Ο υποψήφιος επενδυτής, τουλάχιστον για τα πρώτα 4-5 χρόνια, πρέπει να κάνει μια σειρά από εργασίες πολύ πιο λεπτομερείς από αυτές που έκανε το ΙΓΜΕ στη δεκαετία του ʼ80, και γεωλογικές και γεωχημικές και φυσικά ένα εντατικό γεωτρητικό πρόγραμμα και φυσικά δοκιμές εμπλουτισμού. Είναι σαφές ότι ο τύπος και το είδος της μεταλλοφορίας δεν προσφέρονται για κυάνωση και αυτό ακριβώς το μήνυμα που σας πέρασε και ο κ. Τζίμας, γιατί έτσι ακριβώς είναι ως τώρα οι δοκιμές που έχουμε κάνει.

Θα πω κάποια πράγματα για τα νερά. Εκφράστηκαν φόβοι για τα νερά και κάποιοι προβληματισμοί, σε ότι αφορά την περιβαλλοντική προσέγγιση. Η περιοχή πραγματικά στερείται σημαντικών αποθεμάτων νερού λόγω των γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν. Απαιτείται επομένως η εκπόνηση μιας υδρογεωλογικής μελέτης στη βάση των «εν δυνάμει» επιπτώσεων που μπορούν να προκαλέσουν η κατάληψη της γης από τις επιφανειακές εγκαταστάσεις και τις αντλήσεις, για την ασφάλεια του μεταλλίου. Η μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει έρευνες που θα αφορούν στο υδατικό ισοζύγιο της λεκάνης, στον υπολογισμό του κώνου αποστράγγισης, στη διαχείριση των νερών, στην ευρύτερη περιοχή της Βάθης Γερακαριού και κυρίως, να μελετηθούν οι ποιοτικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο και τα υδατικά αποθέματα της λεκάνης του Γαλλικού ποταμού λόγω των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην υπολεκάνη του Γερακαριού. Τα πλεονεκτήματα από μια πιθανή και «εν δυνάμει» μεταλλευτική δραστηριότητα, σας τα περιέγραψε νομίζω εναργέστατα ο κ. Τζίμας. Εγώ, ένα πράμα πρέπει να πω, ότι η μεταλλευτική παραγωγή εφόσον βρεθεί κοίτασμα -και το τονίζω και πάλι αυτό-, θα αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό δεδομένο σε μια περιοχή που έχει δρομολογήσει άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η γεωργία και κτηνοτροφία. Το γεγονός αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός και η ορθολογικότερη κατανομή των χρήσεων της γης. Αυτό είναι εφικτό, εφαρμόζονται διεθνώς, αλλά αποτελεί και επιταγή βέλτιστης πρακτικής για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ε.Ε..

Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι, η πολυδιάστατη παρουσία και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και ο ορυκτός πλούτος την κεντρική Μακεδονία, ευρύτερα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό και σταθερή προοπτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κ. Μέρκος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΡΚΟΣ (Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος): Κυρίες και κύριοι βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους αειφορίας, εάν και εφόσον η μελέτη, ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση, η εκμετάλλευση και η μεταφροντίδα (η εποχή δηλαδή μετά την εξάντληση ενός κοιτάσματος) βασιστούν στους πυλώνες, περιβάλλον (το βάζω πρώτο όχι μόνο γιατί εκπροσωπώ το χώρο αυτό), τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογία και οικονομία. Οι πυλώνες αυτής σήμερα, παγκοσμίως και στη χώρα μας ειδικότερα, εδράζονται σε ευρύτατη και στέρεη θεσμική και τεχνολογική βάση και υπηρετούνται από εξαιρετική τεχνογνωσία και υψηλής στάθμης επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό. Το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, προστατεύεται από ένα ευρύτατο και εξαιρετικά αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό, που θέτει και επιβάλλει προϋποθέσεις, περιορισμούς, όρους, μέτρα και κανόνες, για την ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Ειδικότερα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων αξιοποίησης ορυκτού πλούτου προηγείται αναπόδραστα οιασδήποτε άλλης άδειας και εργασίας επέμβασης, δηλαδή επιβάλλεται ακόμα και για το στάδιο της συστηματικής έρευνας για την εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι οι εντατικές ερευνητικές εργασίες, οι γεωτρήσεις συγκεκριμένα, που αποτελούν το πρώτο στάδιο αυτής της προκήρυξης του διαγωνισμού, υπάγονται στην κατηγορία Α1. Δηλαδή, στην κατηγορία με τις υψηλότερες και αυστηρότερες απαιτήσεις για την αδειοδότηση με βάση τον νόμο 4014/2011, τον πρόσφατο νόμο και είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με την αδειοδότηση του ίδιου του έργου. Δηλαδή, θα απαιτηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση ακόμα και για τις συστηματικές γεωτρήσεις, που θα απαιτηθεί να γίνουν, εάν και εφόσον προκύψει επενδυτής.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΡΚΟΥ, Ειδικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος)

Οι απαιτούμενες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση τέτοιων έργων εξετάζουν καταρχήν, όλα τα δυνατά εναλλακτικά σενάρια έρευνας και εκμετάλλευσης και λύσεων, ακόμα και τη μηδενική λύση, με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτών στο περιβάλλον. Για το πλέον δόκιμο και βιώσιμο σενάριο μελετώνται και αναλύονται συστηματικά και βάσει έγκυρων μοντέλων, οι δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ατμόσφαιρα, επιφανειακά και υπόγεια νερά, έδαφος και υπέδαφος και στο ανθρωπογενές περιβάλλον, δομημένο και μη, δηλαδή, σε έργα, υποδομές, βιομηχανία και σε άλλες δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες. Για τις προβλέψιμες συνέπειες μελετώνται και προτείνονται μέτρα με στόχο ιεραρχικά την εξάλειψη, τον περιορισμό, τον έλεγχο, την ανάσχεση ή την αντιστάθμιση των επιπτώσεων με μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Θα μπω λίγο στο πεδίο του συναδέλφου, κυρίου Τολέρη, που είναι προϊστάμενος της αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής. Πιστεύω ότι θα αναφέρει τα στάδια της αδειοδότησης. Θα αναφέρω ότι διαθέτουμε ένα ισχυρότατο και αυστηρότατο θεσμικό πλαίσιο. Καταρχήν, τον πρωτοποριακό Ν. 1650/1986, τον πρόσφατο Ν. 4014/2011, τον νόμο που ψηφίστηκε τις τελευταίες μέρες για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των αποβλήτων, στον οποίο προβλέπεται ειδική μέριμνα, ακόμα και ποινική προστασία της διακινδύνευσης του περιβάλλοντος και όχι μόνο της ζημιάς προς το περιβάλλον.

Στα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με βάση τον Ν. 4014/2011 προβλέπεται καταρχήν, ως πρώτο στάδιο, ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας να ζητήσει γνωμοδότηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής με την υποβολή φακέλου προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) πριν την υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκτός και αν αισθάνεται αρκετά ισχυρός για να ξεπεράσει αυτό το στάδιο, που στην προκειμένη περίπτωση, εάν και εφόσον προκύψει δεν νομίζω ότι θα ισχύσει. Στο πλαίσιο αυτό ο φορέας δύναται να διενεργήσει δημόσιο διάλογο, αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, τις δραστηριότητες και τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 Η γνωμοδότηση κατά το στάδιο αυτό προσδιορίζει αιτιολογημένα δέσμες εναλλακτικών λύσεων, ειδικές μελέτες και πολλά άλλα που θα σας παρουσιάσει ο κ. Τολέρης.

Θα προχωρήσω και θα επιμείνω στο ειδικό θεσμικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και προστασίας. Καταρχήν, για την ορθή και ασφαλή για το περιβάλλον υλοποίηση ενός έργου απαιτείται ορθή χωροθέτηση. Τη χωροθέτηση της μετελλοφορίας ευτυχώς για εμάς, την έχει κάνει η φύση. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, κατά το στάδιο των τεχνικών μελετών και της αδειοδότησης, είναι να χωροθετήσουμε, να προσδιορίσουμε με αυστηρά κριτήρια τα σημεία και τον τρόπο επέμβασης, όπως ακριβώς κάνει ένας χειρουργός στο πάσχων όργανο. Επεμβαίνει απευθείας ή με κάποιο μπαϊπάς ή με αναίμακτες τεχνικές ή με τεχνικές που επιβάλλουν τη λιγότερη δυνατή ζημία.

 Υπάρχουν υπηρεσίες αδειοδότησης και ελέγχου και είναι επαρκείς και αποτελεσματικές. Οι υπηρεσίες είναι οι κεντρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) η οποία είναι υπό σύσταση, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.), η Επιθεώρηση μεταλλίων σε κεντρικό επίπεδο, οι περιφερειακές διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ.), τα τμήματα περιβάλλοντος, τα ΚΕΠΠΕ που μπορεί να συστήνονται για τον έλεγχο και τέλος, η διεθνής πρακτική την οποία ανακοίνωσε και ο Υπουργός ότι θα ακολουθήσουμε, η σύσταση ειδικών, τοπικών επιτροπών παρακολούθησης με επιστήμονες επιλογής της τοπικής κοινωνίας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τολέρης.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΟΛΕΡΗΣ (Προϊστάμενος ΕΥΠΕ): Θα ήθελα να πω καταρχάς, ότι πρόκειται για μια μεταλλοφορία, όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου και ο συνάδελφός μου κ. Τζίμας. Ως εκ τούτου, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την έρευνα.

 Η έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική να μας δείξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μεταλλοφορίας, ώστε να δούμε κατ' αρχάς εάν είναι κοίτασμα αυτό το πράγμα και αν είναι κοίτασμα, τότε να προχωρήσουμε πλέον στα υπόλοιπα στάδια για να μπορεί να υλοποιηθεί ένα έργο. Για να μπορέσει όμως να υλοποιηθεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας, αυτό που θεωρείται απολύτως απαραίτητο, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, είναι η εκπόνηση, η αξιολόγηση και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μια μελέτη δηλαδή, η οποία θα καταγράφει με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος, θα αξιολογεί τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, θα εκτιμά αυτές τις επιπτώσεις ως προς τη σημαντικότητα, το μέγεθος, την αναστρεψιμότητα και ως προς τη δυνατότητα επιβολής μέτρων και θα προτείνει στο τέλος περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς.

 Από την εμπειρία μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή δια-επιστημονική, δια-διευθυνσιακή, γιατί έχει πάρα πολλές παραμέτρους που πρέπει να εξετάζονται. Ως εκ τούτου, όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή η χωροταξία, η πολεοδομία, η φύση, ο θόρυβος, η ατμόσφαιρα, τα απόβλητα -όλες αυτές οι υπηρεσίες συμμετέχουν στην επιτροπή που προεδρεύω- έχει σημαντική εμπειρία από τις μέχρι τώρα εργασίες της. Ποιες εργασίες; Την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ενός πολύ σημαντικού μεταλλευτικού μεταλλουργικού έργου. Είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης του έργου του Περάματος, όπως επίσης και του έργου των Σαπών. Τα δύο τελευταία έργα είναι έργα παραγωγής χρυσού. Υπάρχει λοιπόν μια σημαντική εμπειρία, η οποία θα διασφαλίσει την ποιότητα της αξιολόγησης της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε αυτή την επιτροπή.

Επίσης, υπάρχουν νομοθεσία, αποφάσεις, κανονισμοί τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο που οπωσδήποτε πάνω εκεί θα πατήσουμε και υποχρεούμεθα να τηρήσουμε. Υπάρχουν βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, σύμφωνα με τα κείμενα αναφοράς της Ε.Ε. για πληθώρα, για μια γκάμα έργων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των εξορυκτικών, όπως επίσης και των μεταλλευτικών, μεταλλουργικών.

Τέλος, υπάρχουν τεχνολογίες για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτών των επιπτώσεων σήμερα και μάλιστα, τεχνολογίες που ενσωματώνονται στον σχεδιασμό του έργου.

(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου Επαμεινώντα Τολέρη, Προϊσταμένου ΕΥΠΕ)

Ενδεικτικά, μόνο, θʼ αναφέρω τέτοιου είδους τεχνολογίες, για να καταλάβουμε ότι, σήμερα η ίδια η επιστήμη ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση στην ίδια την παραγωγή ενός έργου. Οπωσδήποτε θα έχουμε λιθογόμωση, εάν πρόκειται για υπόγεια έργα, που σημαίνει ότι, δεν θα έχουμε πλέον διατάραξη σʼ επιφανειακό επίπεδο, δεν θα έχουμε - που δεν έχουμε έτσι κι αλλιώς εδώ - ο όξινες απορροές, δεν θα έχουμε καν διατάραξη, αφού ξαναγεμίζουμε με ισχυρότερο υλικό τις στοές, δεν θα έχουμε διατάραξη των υπόγειων υδροφορέων. Εάν γίνει εργοστάσιο εμπλουτισμού εκεί, υπάρχει τεχνολογία για ξηρά απόθεση, πλέον, και όχι να πάμε μόνο στη λογική των τελμάτων. Υπάρχει δυνατότητα η εξόρυξη, πλέον, να γίνεται με χρονοκαθυστερήσεις στα εκρηκτικά ή με εκρηκτικά τοπικής διατάραξης, που σημαίνει ακόμα μικρότερες επιπτώσεις.

Αυτά, είναι κάποια στοιχεία περιβαλλοντικά πολύ σημαντικά, τα οποία ενσωματώνονται στο σχεδιασμό ενός έργου και κάνουν ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Όμως, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα λάβει υπόψη και τα στοιχεία της διαβούλευσης, που θα προκύψουν με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, καθώς επίσης την τοπική κοινωνία και το ενδιαφερόμενο κοινό. Πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι, η ανταπόκριση των υπηρεσιών περιβάλλοντος και ειδικότερα της Επιτροπής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων χρυσού στο Υπουργείο μας, θα ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος, θα είναι εποικοδομητική η στάση της Επιτροπής, όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης και της τεχνικής για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τις αρχές και κατευθύνσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή, την συνεκτίμηση και συναξιολογήσουν - υπό την ευρεία, βέβαια, έννοια - των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται βάσιμα - τουλάχιστον, στο Υπουργείο μας - σε υπηρεσιακό επίπεδο, ότι οι εργασίες του ΥΠΕΚΑ θα γίνουν με όρους αντικειμενικότητας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, επιστημονικής και τεχνικής διασφάλισης και επάρκειας και τήρησης των αυστηρότερων περιβαλλοντικών στάνταρ σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε κι εμείς τον κ. Τολέρη. Το λόγο έχει ο κ. Τσιραμπίδης.

ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ στο Τμήμα Γεωλογίας): Αγαπητοί εκπρόσωποι της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων του νομού Κιλκίς, αγαπητοί φίλοι, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μας απαιτεί τη συναίνεση και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των επιχειρηματιών και του κράτους. Κατά τον ευρωπαϊκό κώδικα Πέρκ, για να χαρακτηριστούν πιθανά ή βέβαια τα αποθέματα ενός ορυκτού πόρου, πρέπει να υπάρχουν μετρημένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, καθώς και μελέτες εκμεταλλευσιμότητας και βιωσιμότητας των αποθεμάτων σε χρόνο συγκεκριμένο, που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις μεταβλητές παραμέτρους, όπως κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας, διεθνείς αγορές και νομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς παράγοντες.

Τα πιθανά και βέβαια αποθέματα των περισσοτέρων από τους ορυκτούς πόρους της Ελλάδας είναι άγνωστα, αφού απουσιάζουν οι λεπτομερείς έρευνες όπως γεωτρήσεις, μετρήσεις, αναλύσεις κ.λπ.. Η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των βιομηχανικών ορυκτών είναι 60 δισ. ?, τ. Η συνολική αξία των εθνικών αποθεμάτων των μεταλλικών ορυκτών είναι 72 δισ. ?. Η συνολική αξία των εθνικών αποθεμάτων των ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών είναι 1362  δισ. ?, από το οποία τα 268 δισ. ? ανήκουν στους λιγνίτες, τα 685 δισ. ? περίπου στα 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου και στα 3.500.000.000.000 κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία τρέχουν σε αξία 409 δισ. ?.

Είναι πολύ μειωτική για τους Έλληνες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο η άποψη ότι, « η εξόρυξη χρυσού με τις εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον συνέπειες, είναι απόδειξη πνευματικής υστέρησης». Άραγε, την ίδια άποψη είχαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας; Επιθυμούμε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας ή όχι, νʼ ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως να αποκλείουμε τη λειτουργία και των εξορυκτικών μονάδων, διαφορετικά θα είναι αντισυνταγματική η θέση μας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που μετά την εξόφληση ενός λατομείου ή ορυχείου ή μεταλλίου και την αποκατάστασή του, αισθητικά το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο από πριν. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα είναι οικτρό. Στην περίπτωση αυτή φταίει, κυρίως, το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, αλλά η ατιμωρησία των παρανομούντων.

Δεν θα χαθεί καμιά άλλη θέση εργασίας στο Κιλκίς, απεναντίας, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, θα δημιουργηθούν επιπλέον τριπλάσιες έως τετραπλάσιες από παράλληλες υποστηρικτικές εργασίες. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας - περίπου τριάντα χρόνια - το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ με βάση τις ισχύουσες διεθνείς χρηματιστηριακές αξίες των μετάλλων χαλκού και χρυσού. Επιπλέον, από τους μισθούς των εργαζομένων ή δεν γίνονται θα ωφεληθεί διαφθορά τριάντα χρόνια, τουλάχιστον, κατά 150 εκατ. ?. Για τους καταγόμενος από την περιφέρεια του Κιλκίς, είναι πολύ μειωτική η άποψη ότι «είναι ικανοί μόνο ως ανειδίκευτοι εργάτες». Γνωρίζω πως υπάρχουν ικανότατοι και διάσημοι Κιλκισιώτες επιστήμονες, που διαπρέπουν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με τις εξορυκτικές επιχειρήσεις λειτουργούν άλλες βιομηχανίες ή πραγματοποιούνται άλλες δραστηριότητες, επομένως, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα και στην περιφέρεια Κιλκίς χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

Ας απαντήσει κάποιος ευθέως, εάν η εγκατάσταση δεκάδων βιομηχανιών στο Σταυροχώρι και στην Νέα Σάντα του Κιλκίς, που δυνητικά μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ωφέλησε την περιφέρεια Κιλκίς και βελτίωσε το εισόδημα των εργαζομένων κατοίκων ή όχι.

«Επειδή, τα αποθέματα χαλκού και χρυσού, καθώς και άλλων μετάλλων στην περιφέρεια Κιλκίς είναι μηδαμινά σε σχέση με τα παγκόσμια, να μην τα εξορύξουμε ποτέ». Δεν είναι ατυχές το επιχείρημα αυτό; Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή για άλλες δράσεις - π.χ. οικοτουριστικές μονάδες, νέες κτηνοτροφικές ή γεωργικές μονάδες κ.λπ. - εκτιμώ, όμως, ότι θα δημιουργηθούν αρκετές υποστηρικτικές μονάδες.

Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τη σύμβαση, δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην πρωτογενή και δευτερογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οι ανησυχίες και επιφυλάξεις αρκετών συμπολιτών μας είναι θεμιτές, βλέποντας το αποτέλεσμα λειτουργίας τέτοιων μονάδων σε όλη τη χώρα. Υπάρχει, όμως, και η έλλειψη ενημέρωσης και συνειδητή διαστρέβλωση ορισμένων ζητημάτων. Η πρότασή τους για παντελή απαγόρευση εξόρυξης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου είναι αντισυνταγματική. Λυπάμαι πολύ, που οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και μάλιστα γεωλόγοι ή μεταλλειολόγοι.

Αναποφασιστικότητα, αναποτελεσματικότητα και μη διορατικό πνεύμα χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις και τους περισσότερους Έλληνες πολιτικούς μπροστά στην αναγκαιότητα εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων μας.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Ανανία Τσιραμπίδη, Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ στο Τμήμα Γεωλογίας)

Επειγόντως αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως  επειδή σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση θα ξεπουλήσουμε τους θησαυρούς μας όσο – όσο. Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι ας προσέξουν το εθνικό συμφέρον. Εχω μαζί μου τρία ψηφίσματα και θα σας τα διαβάσω, του τμήματος Γεωλογίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου καθώς και δύο τελευταία δημοσιεύματά μου στο ειδικότερο περιοδικό σε όλο τον κόσμο INDUSTRIAL  ……… όπου λέει ότι το άρθρο είναι πολύ πληροφοριακό και περιεκτικό σχετικά με την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Σας ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ξενίδης.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ (Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ της Σχολής Μηχανικών): Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητοί κ.κ. βουλευτές, αγαπητοί συμπατριώτες, ξεκινώ έτσι γιατί κατάγομαι από το Κιλκίς και όλα αυτά που θα πω έχουν φιλτραριστεί από την ευαισθησία και την αγάπη που έχω για τον τόπο μου. Όπως σας είπα νωρίτερα, γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κιλκίς, πέρασα τα μαθητικά μου χρόνια στο Κιλκίς. Πέρασα στη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, όπου έκανα και το διδακτορικό μου και είμαι και μέλος της Σχολής αυτής. Το αντικείμενό μου στη Σχολή είναι διπλό. Αφορά πρώτον, τη μεταλλουργία, δηλαδή τις διεργασίες για το πώς θα μπορέσουμε να εξάγουμε μέταλλα και δεύτερον την προστασία του περιβάλλοντος, από μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους εξειδικευμένους επιστήμονες που ασχολούνται τουλάχιστον για μια 20ετία με το συγκεκριμένο θέμα.

Το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ γνωρίζοντας αυτή μου τη δραστηριότητα με έχει ορίσει ως έναν από τους συμμετέχοντες για τη διαμόρφωση της Οδηγίας για τα εξορευτικά απόβλητα. Για τον ίδιο λόγο μου ζήτησε να παραστώ για να πω την άποψή μου για τα τεχνικά θέματα, που αφορούν αυτό το θέμα. Δεν θα σας μιλήσω μόνο τεχνικά, θα σας πω και λίγα λόγια για το πώς αισθάνομαι ως πολίτης αυτής της χώρας, σαν πολίτης της συγκεκριμένης περιοχής του νομού Κιλκίς.

Από τεχνικής άποψης το θέμα, όπως είπαν και συνάδελφοι, δεν έχει επαρκώς ακόμη ταυτοποιηθεί. Δεν ξέρουμε το μέγεθος του μεταλλεύματος, το κοίτασμα σε ποια μορφή είναι, δεν ξέρουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες για τα απόβλητα που θα παραχθούν. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν γίνει. Εγώ θα βασιστώ στα τεχνικά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις μελέτες, αλλά και όμοια στοιχεία εκμετάλλευσης ορισμένων περιοχών, για τα οποία κάναμε στο εργαστήριο μεταλλουργίας, από όπου προέρχομαι, πολλές δοκιμές και αναλύσεις, πολλές μελέτες πάνω σε αυτά. Όλα αυτά που θα πω είναι υπό την αίρεση ότι όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί είναι σωστά. Δεν ξέρουμε τι θα μας βγάλει η εκμετάλλευση ή η έρευνα. Μπορεί να υπάρχουν ανατροπές, αλλά οφείλουμε, ως επιστήμονες, να κινούμαστε με βάση τα δεδομένα που έχουμε και να παίρνουμε αποφάσεις προχωράμε ή δεν προχωράμε.

Πρώτο θέμα, λοιπόν, που κυριάρχησε είναι αυτό που λέγεται για όξινη απορροή μεταλλείων. Οποιος γνωρίζει τα θέματα για αυτού του είδους τα κοιτάσματα και κάνει υπολογισμούς, θα πει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα όξινης απορροής, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, επαναλαμβάνω. Εγώ έκανα κάποιους υπολογισμούς για να μπορέσω να καταλάβω εάν υπάρχει δυναμικό για την δημιουργία όξινης απορροής. Για να υπάρχει όξινη απορροή πρέπει να έχεις θειούχα ορυκτά, να έχεις και αντίστοιχα φαινόμενα, δηλαδή να υπάρχει νερό και οξυγόνο. Η μέθοδος που θα μπορέσει να εφαρμοστεί είναι η μέθοδος της λιθογόμωσης, πλέον είναι πανάκεια. Στη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει πρόσβαση του οξυγόνου και του νερού, άρα δεν υπάρχει όξινη απορροή. Στα απορρίμματα οι συγκεντρώσεις του θειαφιού θα είναι πάρα πολύ μικρές, τουλάχιστον, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Δεν μπορεί, λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα, όξινη απορροή.

Κυάνια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν κυάνια. Τα κυάνια υπάρχουν στο στάδιο του εμπλουτισμού μόνο όταν υπάρχει διαφορική επίπλευση. Εμείς δεν έχουμε διαφορική επίπλευση. Τα αντιδραστήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την επίπλευση του υλικού, δεν ανιχνεύονται μετά το πέρας της επίπλευσης. Δεν έχει γραφτεί πουθενά ότι αυτά δημιουργούν πρόβλημα επίπλευσης. Να επανέλθω πάλι στο κυάνιο, για να χρησιμοποιηθεί κυάνιο πρέπει να πας στη μεταλλουργία, για να είναι κάτι τεχνικά αποδεκτό. Μεταλλουργία όμως για μικρά κοιτάσματα αυτού του τύπου δεν δικαιολογείται. Η άποψή μου είναι ότι θα σταματήσει στο επίπεδο του εμπλουτισμού και δεν θα πάει στη μεταλλουργία, άρα να μην συζητάμε για κυάνιο.

Το νερό, ειπώθηκε νωρίτερα ότι θα προτιμηθούν μέθοδοι  ξηρής απόθεσης, δηλαδή οι λεγόμενοι paste technology  όπου είναι υπό μορφή πολφού. Για να έχει πρόβλημα με το νερό θα πρέπει να χρησιμοποιείς πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Στον εμπλουτισμό έχουμε κατά βάση συστήματα ανακύκλωσης δεν θέλουμε να το χάνουμε το νερό. Η μόνη εκροή νερού στο όλο σύστημα είναι όταν φεύγουν τα απόβλητα ως νερό της υγρασίας. Αν έχεις ξηρά διήθηση, ξηρά τεχνολογία, δεν θα έχει νερό.

 Ένα άλλο θέμα που ειπώθηκε είναι η ρύπανση των υπογείων υδάτων από άλλους ρύπους. Δεν δικαιολογούνται να υπάρχουν άλλοι ρύποι. Εμείς στο εργαστήριο κάναμε δοκιμές για τα αντίστοιχα όμοια κοιτάσματα, που υπάρχουν στη Χαλκιδική στις Σκουριές. Η εκχυλισιμότητα ήταν κάτω από τα όρια απόθεσης των αδρανών αποβλήτων. Σημαίνει αδρανή. Είπα για τα τεχνικά θέματα, υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορούν να ειπωθούν.

Μέθοδοι λιθογόμωσης. Οι εκσκαφές δεν θα είναι πολύ μεγάλες. Μην φανταστείτε τεράστιες εκσκαφές που είδα στο internet με μηχανήματα ή με οτιδήποτε. Δεν θα είναι τόσο μεγάλες. Είναι τρεις μικρότερες εκσκαφές. Οι επιφανειακές εκσκαφές θα είναι μικρές. Μπορεί να υιοθετηθεί η μέθοδος της λιθογόμωσης, δηλαδή της επαναφοράς μέρος των αποβλήτων στις τελικές εκσκαφές. Γίνεται αυτό μετά το πέρας. Η νομοθεσία προβλέπει πάρα πολλά πράγματα. Το κυρίαρχο που προβλέπει είναι οι εγγυήσεις που θα δοθούν ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που πτωχεύσει ο ανάδοχος. Υπάρχουν εγγυήσεις για να μπορέσει η πολιτεία με τα χρήματα αυτά να κάνει αποκαταστάσεις. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όχι μόνο θα προβλέψουμε τον τρόπο λειτουργίας μιας εγκατάστασης, αλλά και τον τρόπο παρακολούθησης της εγκατάστασης και τις επεμβατικές ενέργειες που θα χρειάζονται μετά το πέρας λειτουργίας όλης της εγκατάστασης. Και θα υπάρχουν χρήματα από τις εγγυήσεις για όλα αυτά.

Θέλω να διαβάσω και κάτι που έγραψα ως πολίτης του Κιλκίς και ως πολίτης αυτής της χώρας. Με βάση τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου και με όλο το σεβασμό στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συμπατριωτών μου πιστεύω ότι η εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού, χαλκού στο Κιλκίς πρέπει να προχωρήσει. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει και μπορεί να γίνει μόνο μετά την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, που πρέπει να αποκτήσουν πλήρη και έγκαιρη γνώση των πραγματικών στοιχείων, τις αβεβαιότητες και τα προβλήματα και τις λύσεις που υπάρχουν για την κάθε περίπτωση, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Δυστυχώς, από ότι αντιλαμβάνομαι η ψυχή αθώων ανθρώπων έχει πλημμυριστεί από φόβο για τις συνέπειες. Τα είδα στο Κιλκίς όταν πήγα στις γιορτές.

Ρύπανση του περιβάλλοντος, τεράστιες εκμεταλλεύσεις, μιλούν για τεράστιες εκμεταλλεύσεις, μιλούν για όξινες απορροές, μιλούν αυτά τα κείμενα για κυάνια, που ορισμένοι φορείς φρόντισαν αν και ξέρουν ότι δεν υφίστανται και πρέπει να το ξέρουν ότι δεν υφίστανται αυτά τα θέματα.          

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΘΙΜΟΥ ΞΕΝΙΔΗ, Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ της Σχολής Μηχανικών)

Η απόρριψη μιας προσπάθειας, η οικονομική σημαντικότητα της οποίας θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, είναι μια εύκολη και βολική από πολιτικής πλευράς, απόφαση. Ωστόσο, πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι αντίστοιχες εύκολες αποφάσεις οδήγησαν αυτή τη χώρα σε σχεδόν πλήρη αποβιομηχάνιση και τελικά στην ελεγχόμενη ή μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Ας δώσουμε ένα ίχνος ελπίδας για το μέλλον της περιοχής και ας βοηθήσουμε όλοι να προχωρήσει το έργο θέτοντας και παρακολουθώντας την εφαρμογή των αυστηρότερων προδιαγραφών ποιότητας που υπάρχουν. Ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Γκουντουνούδης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΟΥΔΗΣ (Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά τα τεκταινόμενα όλης αυτής της χρονικής διάρκειας, χωρίς να θέλω να επιρρίψω μομφή στον κ. Μανιάτη, αλλά έπρεπε να αρχίσει ευθύς εξαρχής μια ενημερωτική καμπάνια ούτως ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να ενημερωθούν. Βέβαια, τελευταία μπαίνει και το θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Δυστυχώς, στην πράξη δεν γίνονται όλα όσα σχεδιάζουμε επί χάρτου και γι' αυτό έχουμε τους ενδοιασμούς μας. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι έχω δώσει μία ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία περιέχει όλη τη διαδικασία που έγινε κατά τη χρονική περίοδο που μιλάμε, όπως επίσης και τα ερωτήματα που κατέθεσα στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μανιάτη στις 19 Ιανουαρίου, όπου είχε δεσμευτεί ότι έχουν πρώτα λόγο οι τοπικές κοινωνίες. Τώρα, αυτό άλλαξε, καθώς προηγείται η Βουλή και μετά οι τοπικές κοινωνίες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, έχοντας σαν πρώτο μέλημα της το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και σεβόμενη την θέση των πολιτών του νομού μας και βέβαια του Δήμου, γιατί υπάρχει ομόφωνη απόφαση για το όχι των μεταλλείων, τάσσεται ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων στο νομό Κιλκίς, πιστεύοντας ότι η ωφέλεια και το κέρδος για την τοπική κοινωνία θα είναι δυσανάλογα μικρότερη σε σύγκριση με την απειλούμενη οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής. Επαναλαμβάνω ότι δεν διαφωνούμε στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά στην ενημέρωση, ώστε να μπορέσουν να πάρουν και οι τοπικές κοινωνίες τις αποφάσεις τους, όμως, πρωτίστως πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως πρέπει. Ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο Πατέρας Επιφάνειος Θεοδωρίδης.

Π. ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Κιλκίς): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αποδεχτήκατε το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας παρόλο που η Μητρόπολη δεν προσκαλείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να παραστούμε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας για το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Κρουσσίων του νομού Κιλκίς. Βέβαια, πρέπει να σας μεταφέρω την αγωνία των πολιτών της περιοχής για το αν θα ισχύσουν τα λεγόμενα του κ. Υφυπουργού. Φυσικά, λόγω της δύσκολης συγκυρίας που περνάμε, έχουν επιφυλάξεις και αρνήσεις. Τι θα γίνει με τα έργα, κύριε Υφυπουργέ; Ο ιδιώτης επενδυτής θα σεβαστεί και θα τηρήσει όσα είπατε; Ο έλεγχος θα είναι επαρκής και καθοριστικός; Αν και η ενημέρωση έγινε μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, παρατηρήσαμε ότι σε ένα Δήμο του Κιλκίς που έχει τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες κατοίκους, υπήρχαν μόνο 20 σχόλια. Μάλιστα, λόγω του ότι οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωριών είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, δεν μπορούν να καταλάβουν και το σύστημα της δημόσιας διαβούλευσης. Η αλήθεια είναι ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο με τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για όλους τους Έλληνες, οι πολίτες του Κιλκίς, εδώ και δύο - τρεις μήνες είναι φορτωμένοι και με το βάρος της είδησης δημιουργίας μεταλλείων στον τόπο μας. Φυσικά, η λέξη μεταλλείο είναι άγνωστη σε εμάς, όταν όμως πληροφορηθήκαμε τι ακριβώς σημαίνει και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του στο φυσικό περιβάλλον κυρίως από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων και στην επεξεργασία διαχωρισμού τους, καταλάβαμε πολύ καλά αν και δεν είμαστε ειδικοί.

(Συνέχεια ομιλίας Πατρός ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, Πρωτοσύγκελου Ιεράς Μητρόπολης Κιλκίς)

 Ακόμη καταλάβαμε ότι η πολιτεία δεν λογαριάζει την τοπική κοινωνία σε αυτό το τόσο σημαντικό, φλέγον, θα λέγαμε, θέμα που πρόκειται να αλλάξει μια και καλή τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας χιλιάδες προβλήματα ή ίσως και υγείας και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής, αφού δεν υπήρξε καν σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης μέχρι που οι ίδιοι οι πολίτες υποχρέωσαν το δήμο Κιλκίς και την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και το υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες του Κιλκίς στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως καταλαβαίνετε και εσείς η κοινή γνώμη έχει ήδη διαμορφωθεί, οπότε είδαμε όλοι τα αποτελέσματα εκείνης της ημέρας.

Δεν ξεχνούμε πως βρισκόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων, στον ναό της δημοκρατίας, γι' αυτό και εξαρχής σας λέμε πως η βούληση των Ελλήνων του Κιλκίς είναι αρνητική προς το θέμα των μεταλλείων. Είμαστε σαφώς θετικοί στη δημιουργική ανάπτυξη, που σέβεται και διατηρεί το θεόδοτο φυσικό περιβάλλον, την αξιοπρέπεια, την ποιότητα ζωής, είναι ιστορία, την υγεία, αλλά και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Ξέρουμε, επίσης, πως ο λόγος που επιθυμεί η πολιτεία να εξορύξει τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, είναι η ανάπτυξη και τα οικονομικά οφέλη. Αν αυτά ισχύουν, πάλι δεν είμαστε ειδικοί για να το δούμε, το είπαν οι ειδικοί πάρα πολύ ωραία στα λόγια, όμως. Αν και ξέρουμε πολύ καλά πως τα όποια οικονομικά οφέλη προκύψουν, θα είναι μηδαμινά και χωρίς ίσως καμία αξία μπροστά στην ίσως τεράστια οικολογική καταστροφή, στην καταρράκωση της ποιότητας ζωής και στους κινδύνους για την υγεία. Γι' αυτό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολίτης στο Κιλκίς που να επιθυμεί τη δημιουργία μεταλλείων στον τόπο μας, αλλά και που να μην είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί με κάθε μέσο για την αποτροπή της δημιουργίας τους για τους εξής λόγους, τους οποίους θέλουμε να καταθέσουμε τόσο στη βουλευτική σας ιδιότητα, όσο και στη συνείδησή σας.

Ήδη τη στιγμή αυτή που μιλάμε, γίνεται το πρώτο συλλαλητήριο έξω από το δήμο κατά των μεταλλείων. Το φυσικό περιβάλλον είναι δώρο Θεού για τον άνθρωπο, ώστε να ζει μέσα σε αυτό και από αυτό, χωρίς να το καταστρέφει, νομίζοντας ότι υπάρχει μόνο για να εξυπηρετήσει τις τωρινές του ανάγκες. Η περιοχή της οροσειράς των Κρουσίων είναι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ένα από τα λίγα εναπομείναντα παρθένα δάση της πατρίδας μας. Τα μεταλλεία θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον; Λέτε όχι. Εμείς, όμως, δεν ξέρουμε. Αφήνοντας στις μελλοντικές γενιές ένα περιβάλλον ακατάλληλο για διαβίωση.

Ο νομός Κιλκίς κατοικείται από πρόσφυγες και απόγονους προσφύγων. Δεν θα εγκαταλείψουμε ξανά τον τόπο μας, χάριν κάποιου μεταλλείου, ούτε θα γίνουμε ξανά πρόσφυγες εγκαταλείποντας εστίες που έζησαν και ετάφησαν οι πρόγονοι γονείς μας. Δεν εγκαταλείπουμε τις πατρικές μας εστίες που μεγαλώσαμε ούτε τις εκκλησίες μέσα στις οποίες ανδρωθήκαμε πνευματικά. Στην περιοχή που επιχειρείται να δημιουργηθούν τα μεταλλεία, υπάρχει ένα παλιό μοναστήρι, δίπλα στο Γερακαριό και ένας αρχαιολογικός χώρος δίπλα στο Παλατιανό.. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε αυτούς τους ιερούς χώρους της πίστης και της ιστορίας. Στην περιοχή, επίσης, υπάρχουν 12 χωριά. Υπάρχουν βοσκές, οι κήποι, τα δάση, η πανίδα, οι πρωτογενείς καλλιέργειες, όλα αυτά τα οποία σήμερα συντηρούν τόσες οικογένειες, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης και στα οποία όλο και περισσότεροι πολίτες του Κιλκίς καταφεύγουν, αφού οι μισθοί και συντάξεις έχουν αφανισθεί, ενώ η ανεργία μαστίζει τους πάντες. Τι θα γίνουν όλα αυτά με την εμφάνιση των μεταλλείων; Προτιμούμε τις καλλιέργειες, διότι αυτή η μάνα γη έθρεψε τους πρόσφυγες στα δύσκολα εκείνα χρόνια και αυτή είναι που πάλι θρέφει την κοινωνία του Κιλκίς και θα θρέψει σε αυτή την τρομακτικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που μαστίζει όλους μας. Τι αξίζει περισσότερο; Το οικονομικό κέρδος ή η φυσική ύπαρξη, η υγεία και το μέλλον των κατοίκων της παραμεθορίου αυτής περιοχής που δεν μετατόπισαν ούτε οι δύσκολες ιστορικές συγκυρίες άλλων εποχών, όπως οι πόλεμοι;

Ακόμα, η στιγμή που αποφασίζεται η δημιουργία των μεταλλείων, είναι το λιγότερο, παράξενη. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ρωτούν «θα ξεπουλήσουμε τον τόπο μας»; Ο καθένας από εσάς κατάγεται από κάποια μικρή επαρχιακή πόλη ή χωριό. Πώς θα νιώθατε αν σας απομάκρυναν από αυτά και δεν είχατε ποτέ ξανά τη δυνατότητα να επιστρέψετε στις ρίζες σας; Ίσως όλα αυτά να ακούγονται παράλογα και θα έχετε να αντιπροτείνεται και αντιπροτείνατε την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα οικονομικά οφέλη. Αντί όλων αυτών προτιμούμε τα φυσικά προϊόντα που προσφέρει η μάνα γη, το πολύτιμο αγαθό της υγείας και να ζούμε με αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Και τώρα φτωχοί είμαστε, χωρίς τα μεταλλεία και μετέπειτα φτωχοί, με τα μεταλλεία. Αλλά ακόμα, χωρίς τα μεταλλεία, πλούσιοι σε φυσικό περιβάλλον και ποιότητα ζωής σε αφθονία φυσικών αγαθών και με τη βεβαιότητα ότι δεν καταλείπουμε ως κληρονομιά στα παιδιά μας ένα κρανίου τόπο, προκειμένου να ζήσουμε εμείς, αλλά με την ανάπαυση ότι θυσιαστήκαμε για να παραδώσουμε έναν όμορφο και παραγωγικό τόπο για να ζήσουν.

Τελειώνοντας, θέλουν οι πολίτες - και να είστε σίγουροι γι' αυτό - να σας διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μεταλλείων στον τόπο μας και ότι θα αγωνιστούμε με κάθε έννομο μέσο για να το πετύχουμε. Τι να κάνουμε; Με αυτήν την ιερή προσφυγική αγωγή ανάθρεψαν οι γονείς εμάς και η τοπική εκκλησία φυσικά θα βρίσκεται στο φυσικό της ρόλο, κοντά στο λαό, να αγωνίζεται μαζί του, μη φοβούμενη, γιατί ξέρει ότι αγωνίζεται για τα παιδιά της. Έτσι κι αλλιώς και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μόνο αυτή βρίσκεται κοντά στο λαό, να υπερασπίζεται και να αγωνίζεται για τα δίκαια του, να απαλύνει τον πόνο του, να παρηγορεί τη θλίψη του, να συμπαραστέκεται στις αυξανόμενες ειδικά σήμερα ανάγκες του. Ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε και μας ακούσατε, ας ελπίσουμε να μην αγνοήσετε τη φωνή μας, διότι αλλιώς θα ξαναβρεθούμε, όχι βέβαια στο ιερό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων συζητώντας, αλλά στην ιερή κιλκισιώτικη προσφυγική γη, να αγωνιζόμαστε ώστε να μείνει η δημιουργία των μεταλλείων στα χαρτιά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Καλαφάτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ούτως ή άλλως έχουμε διαμορφώσει μια εικόνα σχετικά με τις επιφυλάξεις, καθώς και τις αρνητικές θέσεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και αυτό είναι αποτέλεσμα της φοβίας που υπάρχει σε σχέση με το άγνωστο, με την πλήρη ενημέρωση, τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης με θέμα την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Είναι γεγονός ότι εμείς ως Ν.Δ. στα ζητήματα ενεργείας και αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, είμαστε στην πρώτη γραμμή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνονται επενδύσεις, κινούμενοι βεβαίως επάνω σε τρεις άξονες. Πρώτον, να εξυπηρετείται απολύτως το δημόσιο συμφέρον, δεύτερον, να υπάρχει απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και τρίτον, να ωφελείται από τέτοια επένδυση και η τοπική κοινωνία και όχι μονάχα το δημόσιο γενικότερα. Νομίζω, ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ενδεχομένως ακόμα περισσότερες από αυτές που γίνονται από το υπουργείο, ώστε να διασφαλιστούν ουσιαστικά αυτοί οι τρεις άξονες. Για παράδειγμα, να υπάρχει απόλυτη διασφάλιση σε ενδεχόμενο διαγωνισμό σε σχέση με την μη διατάραξη του περιβάλλοντος. Διότι, θα πρέπει να γνωρίζει ο κάτοικος του Κιλκίς, να έχει τη βεβαιότητα, να έχει την πεποίθηση, ότι δεν πρόκειται να χαλάσει ούτε σε ένα χιλιοστό το φυσικό κάλλος, το οποίο βρίσκεται εκεί.

Νομίζω ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί είτε προστρέχοντας σε διεθνή στάνταρ σε αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες ή με ενισχυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θα παρακολουθούν τις διαδικασίες των επενδύσεων, για να μπορέσουν να επέμβουν σε περίπτωση που υπάρχει κάποια παραβίαση όρου που θα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Βέβαια, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και στους πολίτες για το αν θα υπάρξει μου απομάκρυνση χωριών, σπιτιών, υπάρχει τέτοιο θέμα; Υπάρχει θέμα, δηλαδή, να αλλάξουν πολίτες του Κιλκίς τη γη τους; Υπάρχει πιθανότητα να φύγουν από τα σπίτια τους κάποιοι άνθρωποι και με ποιες προϋποθέσεις; Αυτές οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν και διατυπώνονται - και το καταλαβαίνω πολύ καλά - θα πρέπει να διασκεδαστούν και να εξαντλήσετε, κύριε υπουργέ, τη δυνατότητα - σας ανέφερα κάποια μέσα - το περιθώριο να αρθούν εύλογες ή μη ανησυχίες στα ζητήματα αυτά.

Επίσης, θα πρέπει να μας δοθούν απαντήσεις όταν λέμε από την πρώτη μέρα, γιατί είναι πολύ σημαντική η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου για εμάς και είμαστε επί της αρχής θετικοί σε επενδύσεις με τις προϋποθέσεις και τους άξονες που σας έθεσα προηγουμένως. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο πολίτης, εφόσον φυσικά διασφαλιστεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ότι δεν θα υπάρξει διασάλευση στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Πώς θα έχει την υπεραξία αυτή η επένδυση; Δηλαδή, τι εννοούμε όταν λέμε από την πρώτη μέρα 50 θέσεις εργασίας, και στην πλήρη αξιοποίηση 500 θέσεις; Ποια είναι η πρώτη μέρα κατά την άποψή σας; Και σε σχέση με την οικονομική μελέτη, αντιλαμβάνομαι ότι χρησιμοποιήσαμε μια μεθοδολογία για το οικονομικό αντίκτυπο σε άμεσο και έμμεσο επίπεδο, δημιουργία θέσεων εργασίας και έμμεσων θέσεων εργασίας. Τα αριθμητικά δεδομένα και τα οικονομικά και όσον αφορά τις θέσεις εργασίας έχουν λάβει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία είναι μια έκτακτη περίπτωση ή απλώς είναι μια μέθοδος τυχαία; Αυτά είχα να πω. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κολότσιος.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΛΟΤΣΙΟΣ (Αναπληρωτής Δήμαρχος Κιλκίς): Κύριε πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκομαι εδώ σήμερα για να σας διαβάσω την απόφαση του τελευταίου δημοτικό συμβούλιο. Εκφράζουμε δημόσια και κατηγορηματικά τη λειτουργία των μεταλλίων στις παραπάνω περιοχές της δημοτικής κοινότητας Κρουσσών και ζητούμε την απόσυρση του τρέχοντος δημόσιου ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημοσίου μεταλλευτικού χώρου της περιοχής των Δ.Δ. Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαρίου, Φύσκας, Κεντρικού Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας του Νομού Κιλκίς.

Κύριε πρόεδρε, μετά την τελευταία ημερίδα, η οποία έγινε στο Κιλκίς στις 6 Φεβρουαρίου, δημιουργήθηκαν περισσότερες ασάφειες στο λαό, όσον αφορά την μεταλλευτική δραστηριότητα. Δεν υπήρξαν πειστικές απαντήσεις στα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εξόρυξης, τη μέθοδο εξορισμού των κοιτασμάτων, για την αποκατάσταση του χώρου, για τις παράπλευρες συνέπειες, για τις δραστηριότητες της περιοχής, όπως, μεταξύ άλλων η γεωργία και κτηνοτροφία. Επομένως, όπως, αναφέρει το ψήφισμα παρακάτω δεν θα μπορέσει το δημοτικό συμβούλιο να συναινέσει για την δημιουργία μεταλλίων στο Κιλκίς.

Σήμερα, άκουσα εδώ και απομόνωσα από τον Υπουργό, τρεις λέξεις: διαφάνεια, θέσεις εργασίας και 7 δισ. για την περιοχή. Αυτές είναι λέξεις οι οποίες έχουν οργίσει τον λαό μας και τους κατοίκους της περιοχής μας. Για ποια διαφάνεια μιλάμε; Για ποιες θέσεις εργασίας; Ποιος μας είπε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από κτηνοτρόφους και γεωργούς; Για τα δισεκατομμύρια είναι μια κουβέντα, η οποία και αυτή έχει κουράσει τον κόσμο τελευταία.

Επίσης, θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά ένα κατάλογο με ψηφίσματα φορέων και συλλόγων που έχουν ταχθεί κατά των μεταλλίων και ανέρχονται στον αριθμό 39, δεν χρειάζεται να αναφερθώ ονομαστικά τα καταθέτω και αυτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Τζάκρη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τρέξει τόσο γρήγορα οι εξελίξεις και αν θέλετε με την δαμόκλεια σπάθη του επαναλαμβανόμενου διλήμματος της σωτηρίας της χώρας και της χρεοκοπία της, με τόσο πιεστικό τρόπων που δεν υπήρχε χρόνος, ούτε για ψύχραιμες αποφάσεις, ούτε για την σχετική ευελιξία των πολιτικών αποφάσεων. Είναι αλήθεια ότι η ταχύτητα αυτών των εξελίξεων έχει αρχίσει να συμπυκνώνει και το πολιτικό χρόνο σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με την ροή του πολιτικού χρόνου πριν από αυτήν τη διετία, όπως την έχουμε ζήσει τουλάχιστον. Έτσι ώστε οτιδήποτε γίνεται να φαίνεται ότι γίνεται ξαφνικά, να φαίνεται ότι πάμε τελείως απροετοίμαστοι, να φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά και να φαίνεται ότι μιλούμε για αχαρτογράφητα νερά, που συμβαίνει συνήθως.

Το ίδιο, δυστυχώς, συμβαίνει και για το τεράστιο ζήτημα της ανάπτυξης και για τα ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου και βεβαίως της αξιοποίησης των πλούτο παραγωγικών μας πηγών, εν γένει και θέλω να μιλήσω για αυτές. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν όσα στοιχεία είχαμε για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου κινούταν μεταξύ των φημών και θα του μύθου, αλλά τα τελευταία χρόνια χάρη στις έρευνες και στα στοιχεία που έχει παρουσιάσει και ο εθνικός μας φορέας το ΙΓΜΕ, μέχρι πρόσφατα, αλλά και μεμονωμένοι ερευνητές επιστήμονες. Νομίζω ότι έχουν σοβαρότατα στοιχεία που δεν φείδονται πολιτικού και επιστημονικού κύρους ή αξίας ή σημαντικότερης ή και σοβαρότητας, αλλά δυστυχώς, αυτά δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα, καθόλου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο και ποιοι ευθύνονται για αυτό, ώστε να αποτελέσουν μια πλουτοπαραγωγική πηγή και αν θέλετε να αποτελέσουν τη βάση για την βιομηχανική ανάπτυξη της πατρίδας μας, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υστέρησε αυτό.

Φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για μια πατρίδα της οποίας η οικονομία έχει αποβιομηχανοποιηθεί εντελώς, εισάγει τα πάντα, συρρικνώνεται οικονομικά και το ζούμε καθημερινά, ενώ τα στοιχεία μιλούν για μια από τις πλουσιότερες χώρες σε ό,τι αφορά τον ορυκτό της πλούτο. Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω ποιοι και για ποιο λόγο αποσιώπησαν όλα αυτά τα στοιχεία. Τώρα πάλι εντελώς ξαφνικά ανακαλύπτουν αυτές τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του ορυκτού πλούτου της χώρας και αποφασίζουμε για το μέλλον, για την αξιοποίηση της από μια μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση τους κατά τη γνώμη μου. Δεν μιλώ βεβαίως ότι για το πετρέλαιο και για τις προσπάθειες που κάνει το φυσικό αέριο, ούτε για το χρυσό που αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση που συζητείται σήμερα και αυτό που έχει γίνει με τη Χαλκιδική, αυτό που μένει να γίνει της Θράκης ή αυτό που γίνεται τώρα εντελώς ερευνητικά στην περιοχή του Κιλκίς.

Θέλω να μιλήσω και για τις σπάνιες γαίες. Θα περιοριστώ σε Μακεδονία, μια που την εκπροσώπων και εν πάση περιπτώσει η συζήτηση συρρικνώνεται εκεί, για τις σπάνιες γαίες μιλούν οι έρευνες και επικαλούμαι τα στοιχεία από το διαδίκτυο. Ο κ. Αρβανίτης, νομίζω ότι είμαι εδώ από το ΙΓΜΕ, που μιλούν για σοβαρότατα κοιτάσματα σε ό,τι αφορά το αλουμίνιο, το βωξίτη, το μαγγάνιο, το νικέλιο, το μαγνήσιο, το χρωμίτης και του ουρανίου και εν πάση περιπτώσει ένα πλήθος που συνιστούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Έχοντας την αντίληψη των δυσκολιών αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Τόλερης και άλλοι άνθρωποι τους οποίους ακροαστήκαμε ως φορείς, των δυσλειτουργιών κ. Υπουργέ, στο ελληνικό δημόσιο σχετικά με τις αδειοδότησης, της απόφασης, αλλά και τις αντιδράσεις των ευαίσθητων οικολογικά ατόμων και αν θέλετε και των κατοίκων που αφορούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, αλλά και τις ελπίδες για ανάπτυξη αυτής της χώρας. Νομίζω ότι πρέπει να είναι συγκερασμός και των τριών, που η εκμετάλλευση αυτών των πλούτο παραγωγικών πηγών έχουν να κάνουμε την εξής πρόταση και θα την εστιάσω σε σήμερα σημεία.

Καταρχήν, νομίζω ότι πρέπει να εκπονηθεί άμεσα μια προκαταρτική έρευνα και όλης μελέτης που απαιτούνται για τη χονδρική εκτίμηση αυτό το κοιτασμάτων, ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα διαγωνισμών, δημοπρατήσεων και γενικά προσέλκυση επενδυτών. Να ενημερωθούν οι πολίτες και για τα θέματα που τίθενται της αποκατάστασης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Και αν αυτοί οι όροι είναι αποτρεπτικοί για την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων και για την προσέλκυση των επενδυτών. Κύριε υπουργέ, να ενημερωθούν οι πολίτες και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση και το ζούμε σήμερα, αυτό που έχω παρακολουθήσει από την συζήτηση που έχει μέχρι τώρα αυτό διαπιστώνω. Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχονται ή για τις όποιες επιπολαιότητες σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις και βλάβες στο περιβάλλον και να εκτιμηθούν σε αντιστοιχία αυτά τα επενδυτικά και οικονομικά οφέλη.

Σας είπα ότι δεν αναφέρομαι μόνο στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο αναφέρομαι και σε όλα τα υπόλοιπα που είπα προηγουμένως και θα σας παρακαλούσα η δράση να ανταποκρίνεται στο επειγόντων περιστάσεων και των καιρών και όχι στους ρυθμούς που κινείται το ελληνικό δημόσιο μέχρι σήμερα. Ειλικρινά θα πρέπει να πάμε πολύ γρήγορα, αν θέλουμε να μιλήσουμε κάποια στιγμή για την ανάπτυξη αυτής χώρας.

Κύριε πρόεδρε, θα πω και για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και στις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου του λειτουργίας των μεταλλίων και των λατομείων, δεν ξέρω αν η κοινοτική Οδηγία που αφορά το γεωπληροφοριακά δεδομένα. Κύριε υπουργέ, η Inspar, κύριε υπουργέ, έχει ενσωματωθεί;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Έχει ενσωματωθεί.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Πολύ καλά. Επομένως θα πρέπει να πάμε στην ανάρτηση δεδομένων που βγάζει αυτή η εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Έχει ενσωματωθεί και υπάρχει διυπουργική επιτροπή με τοπικούς σύνδεσμος που το επικαιροποιεί.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: θέλω κάποια στιγμή να δω να καθορίζεται περιοδικά η εισαγωγή των μετρήσεων που οδήγησε βεβαίως αυτή και την συλλογή των στοιχείων για την ποιότητα του αέρα, των εδαφών, των υδάτων και τις άλλες παραμέτρους, τόσο από τις αρμόδιες αρχές και τόσο από τους εκμεταλλευτές και την καταχώρηση ψηφιακής βάσης δεδομένων σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα αυτής Οδηγίας.

Κλείνοντας, θέλω να πω γιατί έτσι μόνο μπορούν να εξασφαλιστούν και οι δύο πλευρές, δηλαδή, τόσο των ιδιωτών εκμεταλλευτών, όσο και των περιοίκων ή άμεσα θιγομένων. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, πρέπει να υπάρχει γνώση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων, πρέπει να υπάρχουν τεκμήρια της υλοποίηση της μη υλοποίησης των εγκεκριμένων μελετών και επαρκούς προστασίας της υγείας, των περιοίκων, της άρδευσης και έγκαιρης αποκατάστασης του τοπίου. Μου θα μου πουν

                      Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΖΑΚΡΗ

Έτσι μόνο μπορούν να εξασφαλιστούν και οι δύο πλευρές, τόσο των ιδιοκτητών- εκμεταλλευτών όσο και των περιοίκων ή άμεσα θιγομένων. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, πρέπει να υπάρχει γνώση των υποχρεώσεων των δικαιωμάτων, να υπάρχουν τεκμήρια ορθολογικής υλοποίησης των μελετών και επαρκούς προστασίας της υγείας των περιοίκων, της άρτιας και έγκαιρης αποκατάστασης του τοπίου και όλα αυτά. Αυτά είναι ο αναγκαίος συνδυασμός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Λαπόρδας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΠΟΡΔΑΣ(Δήμαρχος Παιονίας): Ως δήμαρχος σε αυτή τη φάση, αλλά αναπνέω βαθύτερα απ' ό,τι ο συνάδελφός μας στο Κιλκίς, διότι από ό,τι γνωρίζω, το υπουργείο ανέστειλε το ενδιαφέρον του σε ό,τι αφορά την περιοχή της Παιωνίας.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο δήμος Παιονίας εξέδωσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα μεταλλεία. Ήθελα να ξέρω εάν οι συνεργάτες του κ. υπουργό που γνωρίζουν γι' αυτό το δελτίο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ(Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Το στείλατε στο υπουργείο;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΠΟΡΔΑΣ(Δήμαρχος Παιονίας): Όχι. Το έχω αναρτήσει στην ιστοσελίδα.

             ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ(Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν έχω συνεργάτη που να παρακολουθεί τα δελτία τύπου όλων των δημάρχων.

             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΠΟΡΔΑΣ(Δήμαρχος Παιονίας): Άκουσα περί μεταλλείων ερώτημα άκουσα από συνδημότη μου περίπου προς το τέλος Οκτωβρίου, όπου λέει ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου είναι αγαπημένος διαγωνισμός για τα μεταλλεύματα του Πάικου και του Κιλκίς. Με ρώτησα αν γνωρίζω κάτι. Δεν γνώριζα τίποτε, έκανα επιστολή και ενημερώθηκα. Έκτοτε η ενημέρωση που έχουμε στην περιοχή μας, είναι από 4 επιστήμονες, οι οποίοι είναι εναντίον της εκμετάλλευσης των μεταλλευμάτων.

              θα ήθελα να διαβάσω ένα μέρος του δελτίου τύπου του δήμου μας. Μετά την ενημέρωση που είχα από τους επιστήμονες που ανέφερα πριν, έγινε συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο. Προσωπικά δεν έχω πάρει αρνητική ή θετική θέση, διότι δεν έχω πλήρη και σαφή ενημέρωση ακόμη. Το δελτίο τύπου λέει: «Αδιαπραγμάτευτο τρίπτυχο για τη διοίκηση του δήμου Παιονίας είναι η υγεία των δημοτών, η ποιότητα του νερού και η προστασία του φυσικού κάλλους του Πάικου σε σχέση με τη λειτουργία μεταλλείων. Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το διεθνή ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο στο Πάικο, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για τα ακόλουθα: ο δήμος μας ουδέποτε ενημερώθηκε ή ρωτήθηκε από το υπουργείο ή άλλη αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο θέμα. Εκπλαγέντες και θορυβημένοι από τις εξελίξεις, ζητήσαμε εγγράφως πλήρη ενημέρωση, έστω και καθυστερημένα, τόσο από το υπουργείο όσο από το ΙΓΜΕ, αλλά και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για τις συνέπειες που θα υπήρχαν από τη λειτουργία των μεταλλείων. Τόνισα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θεωρούμε απαραίτητο να γίνει δημόσια συζήτηση από ειδικούς που θα μας εξηγήσουν επιστημονικά και τεκμηριωμένα τι πραγματικά θα συμβεί με τη λειτουργία των μεταλλείων και να απαντήσουν πειστικά στις απολύτως δικαιολογημένες φοβίες που διατυπώνονται από τους κατοίκους της περιοχής μας. Ξεκαθάρισαν ότι η διοίκηση του δήμου δεν πρόκειται να επιτρέψει τη λειτουργία των μεταλλείων, εάν έστω και στο ελάχιστο διαφανεί ότι θα κινδυνεύσει η υγεία των δημοτών, η ποιότητα των έργων και η προστασία του φυσικού κάλλους του Πάικου. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί για μας την κόκκινη γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα.

            Όλο το κείμενο είναι στη διάθεσή σας.

            Θα ήθελα να διαβάσω ένα κείμενο τοπικού δημοσιογράφου, επειδή τυχαίνει αυτός ο δημοσιογράφος να είναι γεωλόγος και λέει: Συγχωρήστε με, αλλά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τα μεταλλεία χρυσού ή οτιδήποτε, ούτε σαν γεωλόγος ούτε σαν δημοσιογράφος. Είναι τόσο δύσκολα και πολυσύνθετα αυτά τα θέματα, τόσο εξειδικευμένα που αν θέλεις να σέβεστε τον εαυτό σου και κυρίως τους άλλους, μένεις σιωπηλός, περιμένοντας να μιλήσουν οι ειδικοί. Αν πισθείς για την καταστροφή, τότε σίγουρα δεν μπορείς να μένεις απαθής. Εμείς έχουμε μονόπλευρη ενημέρωση. Από αυτούς που υποστηρίζουν τα μεταλλεία δεν έχουμε ενημέρωση, για να συμπεράνουμε. Ελάτε να μας ενημερώσετε.

              Κάνω μια έκκληση: Εάν πρόκειται να γίνει η προκήρυξη και στο Πάικο, παρακαλώ πολύ πριν την προκήρυξη, να στείλετε τους ειδικούς επιστήμονες να ενημερώσουν όλους τους συνδημότες για το τι πρόκειται να γίνει, να τους πείσουν, διότι σας βεβαιώνω ότι η περιοχή είναι τρομοκρατημένη, διότι δεν έχει άλλη πληροφόρηση. Η πλευρά που μας έχει ενημερώσει, μπορεί να έχει δίκιο.. Κατόπιν, αποφασίσετε αν θα προκηρύξετε τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση.

                 Η τοπική αυτοδιοίκηση σε πολύ πιο κοντά στους πολίτες απʼ ό,τι εσείς οι βουλευτές. Ακόμη μπορούμε να συνομιλούμε χωρίς να μας λοιδορούν. Ξέρουμε τον πόνο και ακούμε τη φωνή τους, γι' αυτό σας λέω ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Σέβομαι απολύτως τους ειδικούς επιστήμονες και παρακαλώ να έρθουν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύει η υγεία μας ούτε το νερό μας. Στο δήμο μας ετοιμάζουμε μια μελέτη. Το ένα τρίτο του δήμο πίνει νερό από γεωτρήσεις. Το Πάικο έχει γάργαρο νερό και ετοιμαζόμαστε να φέρουμε το νερό του Πάικου στο υπόλοιπο κομμάτι, όπου δεν υπάρχει το νερό. Εάν πρόκειται αυτό το μετάλλευμα να καταστρέψει το νερό, δεν το θέλουμε.

                   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο καθηγητής, κ. Δημητριάδης.

                   ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Ο λαός του Κιλκίς, μετά από τις σχετικές ενημερώσεις εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ αφενός και των εκπροσώπων των τοπικών οργανώσεων και φορέων, αφετέρου, έχει ταχθεί σαφώς εναντίον της σχεδιαζόμενης εξορυκτικής δραστηριότητας στον ορισθέντα μεταλλευτικό χώρο Γερακαρίου Βάθης, αλλά και σε όποιο γειτονικό χώρο στοχοποιηθεί για παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον. Αυτή η σαφής αρνητική τοποθέτηση εκφράστηκε και από τις ομόφωνες αποφάσεις της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς και του δημοτικού συμβουλίου του Κιλκίς που σας είναι γνωστές. Εκ μέρους της Μητροπόλεως, σας μεταφέρουμε την παρόμοια αρνητική τοποθέτηση των απλών πολιτών, όπως αυτή εισπράττεται στις καθημερινές επαφές των ιερέων με τους κατοίκους, ιδίως των 12 χωριών εντός του ορισθέντος μεταλλευτικού χώρου. Αυτή η αρνητική τοποθέτηση δεν είναι προϊόν φοβικών, αντιαναπτυξιακών ή συντηρητικών συνδρομών.

(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, Καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ.)

Αντίθετα, πηγάζει από την κατασταλαγμένη εμπειρία μιας αναπτυξιακής πορείας που έχει κάνει το περιφερειακό διαμέρισμα Κιλκίς, εντελώς αυτάρκης, σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Είναι πρώτος στην Ελλάδα σε εκτροφή μεγάλων ζώων, πλήθος αγροτικών και δασικών προϊόντων κ.τλ.. Οι δε επιδόσεις στη δευτερογενή, μεταποιητική παραγωγή προϊόντων γεωργικής και κτηνοτροφικής προέλευσης, είναι πολύ ικανοποιητικές και με ελπιδοφόρες προοπτικές περαιτέρω αύξησης. Επίσης, έχει αρχίσει μια εντυπωσιακή κίνηση μεταξύ των νεότερων και πιο ανήσυχων μελών της τοπικής κοινωνίας, για τυποποίηση και πιστοποίηση τέτοιων προϊόντων, για ειδικές και βιολογικές και νέες καλλιέργειες και εκτροφές, για την ανάπτυξη οίκο-τουριστικών, αγροτουριστικών, περιηγητικών και άλλης μορφής ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον αειφορικών δραστηριοτήτων, που θα εκμεταλλευτούν το θαυμάσιο κλίμα, τα υπέροχα, γαλήνια, πεδινά λοφώδη και ορεινά τοπία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το Βοτανικό κήπο των Κρουσσίων.

Από φυσικούς πόρους εκείνο που είναι ανεπαρκές και περιοριστικός στην πραγματικότητα παράγοντας είναι το νερό. Το δε πεδινό μέρος του περιφερειακού διαμερίσματος Κιλκίς είναι, από άποψη απειλούμενης ερημοποίησης, στο «κόκκινο». Η λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, που βρίσκεται εντός του ορισθέντος μεταλλευτικού χώρου Γερακαριού Βάθης και η πολύ περιορισμένη, μη συνεχής ροή του στα χαμηλότερα, είναι ο μόνος και πολύτιμος υδατικός πόρος από τον οποίο, μετά βίας, καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης του περιφερειακού διαμερίσματος Κιλκίς.

Πεποίθηση των κατοίκων του Κιλκίς και των γύρω χωριών, με τους οποίους ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, είναι ότι το ακολουθούμενο, μέχρι τώρα, αναπτυξιακό πρότυπο, με βελτιώσεις και προσθήκες εναρμονισμένων προς αυτό, ήπιων και αειφορικών δραστηριοτήτων, είναι επαρκές, φιλικό προς το περιβάλλον και απόλυτα σύμφωνο με τις εμπειρίες των κατοίκων και τις παραδόσεις του τόπου. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εγκαθιδρυθεί άλλο παράλληλο και, πιθανότατα, έστω και ενδεχομένως, ανταγωνιστικό προς το υπάρχον αναπτυξιακό πρότυπο, όπως αυτό της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία, εξάλλου, είναι εντελώς μη αειφορική, λόγω της πολύ περιορισμένης χρονικής διάρκειάς της. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά υδροβόρα, κάτι που την καθιστά στην πραγματικότητα εντελώς ανεπιθύμητη έως και, εκ των πραγμάτων, απαγορευτική  για την περιοχή μας. Η μόνη επιθυμία των κατοίκων της περιοχής θα ήταν έργα που θα αυξήσουν το υδατικό αποθεματικό της. Το υπόλοιπο της ανάπτυξης, να είστε βέβαιοι, θα προκύψει από την εργατικότητα, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τη θέληση των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Ευελπιστούμε πως θα σεβαστείτε απολύτως τη σαφέστατα εκφρασμένη επιθυμία των κατοίκων του περιφερειακού διαμερίσματος Κιλκίς και θα ακυρώσετε την προοπτική της ανεπιθύμητης εξορυκτικής και μεταλλευτικής δράσης. Εξάλλου, λόγοι ιστορικοί επιβάλλουν κάτι τέτοιο. Οι κάτοικοι του διαμερίσματος αυτού είναι, σχεδόν στο σύνολό τους, πρόσφυγες ή παιδιά προσφύγων που με πολλούς κόπους, δάκρυα, ιδρώτα και αίμα, ρίζωσαν τελικά στον τόπο αυτό, τον δούλεψαν, τον αγάπησαν σα δεύτερη μητέρα πατρίδα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ότι αισθάνονται ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο τους, όπως αυτοί τον διαμόρφωσαν. Αδιαφορούν, περιφρονούν θα έλεγα, τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού, καθόλου δεν τους αφορούν ούτε πρόκειται στο μέλλον να τους συγκινήσει. Δεν τους έλκει καθόλου η προοπτική εργασίας σε εξορυκτικές και μεταλλευτικές  δραστηριότητες. Υπερήφανοι, θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τον τόπο τους και για τη μοίρα τους. Δεν θέλουν δε, μετά τις τόσες μάχες του Πόντου αρχικά και του Κιλκίς κατόπιν, να ξανακούσουμε τις βροντές των εκρηκτικών να ταράζουν τα όνειρά τους και να τα κάνουν και πάλι εφιάλτες. Σεβαστείτε την επιθυμία τους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Πολατίδης.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν, αυτό που διαπιστώνω από τη συζήτηση των φορέων είναι ότι υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα ενημέρωσης. Αυτά που είπαν οι επιστήμονες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά που υποθέτουν οι πολίτες ότι συμβαίνουν. Άρα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ενημέρωσης και, όπως είπε και ο Δήμαρχος, θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να ενημερωθεί η κοινωνία. Άρα, αυτό είναι δική σας ευθύνη, κύριε Υπουργέ. Το να αναρτάτε κάτι στο διαδίκτυο, όπως και εσείς προφανώς δεν μπορείτε να ξέρετε όλα τα Δελτία Τύπου, αλλά δεν μπορεί και ο Δήμος, οι υπάλληλοι,  αντίστοιχα να «τρέχει» όλη την ώρα στις ιστοσελίδες, για να γνωρίζουν τι προβλέπει ένα υπουργείο, οιοδήποτε υπουργείο, για την περιοχή τους. Ένα ερώτημα που γεννάται είναι από πού δημιουργήθηκαν αυτές οι εντυπώσεις, γιατί εγώ δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι είπαν για τις καταστροφές. Ο τελευταίος ομιλητής που είπε ότι είναι υδροβόρο και γιʼ αυτό απορρίπτεται, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε ότι δεν χρησιμοποιείται και γίνεται ανακύκλωση του νερού. Αυτά, έρχονται σε ευθεία αντίθεση μεταξύ τους.

Δεν ξέρω αν κάποιες δήθεν περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως τις ονομάζω εγώ, πήγαν και ξεσήκωσαν τους κατοίκους εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης, αλλά εδώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι το επίπεδο ζωής που έχουμε και σήμερα, δεν μπορεί να σε συντηρηθεί μόνο με το πρωτογενή τομέα. Εγώ, είμαι υπέρ της αναπτύξεως του πρωτογενούς τομέα. Είμαι και εγώ από αγροτική περιοχή, αλλά δεν μπορούμε να συντηρήσουμε αυτό το επίπεδο που υπάρχει σήμερα μόνο με τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να πάμε και σε άλλες δραστηριότητες. Όταν λέω «πρωτογενή» τομέα δεν εννοώ την εξορυκτική δραστηριότητα, εννοώ τον κλασικό πρωτογενή τομέα. Άρα, εάν δεν κάνουμε κάτι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με μια δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου. Θέλουμε να ζούμε όπως ζούσαν οι παππούδες μας; Δηλαδή, ο σκοπός τους πρέπει να είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών της οικογένειας;

Επίσης, παρατηρώ ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, γενικώς, προς το κράτος.  Ενδεχομένως, όχι χωρίς αιτία από τους φορείς, αλλά εδώ πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί οι φορείς δεν πιστεύουν σε ότι λέει το κράτος, ότι λέει ο Υπουργός, ότι λένε οι υπηρεσίες ότι θα τηρηθούν. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και οφείλετε να το λύσετε εσείς, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι θέμα των κατοίκων, έχει δώσει πολλές αφορμές το κράτος γι' αυτό.

Αυτό που είπατε για το 20% των τοπικών εσόδων. Ενδεχομένως, με ρύθμιση ή με ειδικό νόμο, εφόσον λέτε ότι όποια σύμβαση θα έρθει στη Βουλή, ενδεχομένως, αυτό το ποσοστό θα μπορεί να αυξηθεί και, ενδεχομένως, να πάει σε ειδικά αναπτυξιακά έργα στην περιοχή, ούτως ώστε οποιοδήποτε αναπτυξιακό αποτέλεσμα να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο σε όσους θα έχουν άμεση σχέση εργασίας με την εξορυκτική δραστηριότητα.

Εκφράζοντας το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, θα ήθελα να πω ότι είναι ευθύνη σας, κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι σε σας που ξέρετε πόσο σας εκτιμώ, να πειστούν οι κάτοικοι. Εάν δεν κατορθώσετε να πείσετε τους κατοίκους, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, και θα σταθούμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους. Πιστεύω ότι μπορείτε να το πράξετε αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ. Πολατίδη. Το λόγο έχει ο Πρόεδρος Τερπύλλου, ο κ. Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος Τερπύλλου, Ν. Κιλκίς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να σας πω ότι πρέπει να μας δώσετε το δικαίωμα, να αφήσετε εμάς να έχουμε τον πρώτο λόγο για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή και με ποιον τρόπο θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί που μείναμε εκεί, να συνεχίσουμε να είμαστε στην περιοχή μας.

Κατάγομαι από το Μεταξοχώρι, ένα από τα δώδεκα χωριά, τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στην πρώτη διαδικασία. Σήμερα οι κάτοικοι στο Μεταξοχώρι, δεν ξεπερνούν τους εκατό. Στην πλειοψηφία τους, ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Πριν έρθουν οι παππούδες μας, οι πρόσφυγες από τον Πόντο, στο ίδιο χωριό ζούσαν 600 άνθρωποι. Το λέω αυτό για να δείξω ότι αυτό το μέρος - ας με συγχωρέσει ο παππούλης- δεν είναι καταραμένο, ευλογημένο είναι. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς μεταλλεία, δεν είχαν μεταλλεία στο χωριό. Ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα. Επομένως, θέλω να πω ότι μπορεί να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας όχι πρόσκαιρες, αλλά μόνιμες και αυτός ο τομέας έχει να προσφέρει πάρα πολλά, όχι μόνο στην περιοχή και στους ίδιους τους κατοίκους, αλλά στην εθνική οικονομία.

Είναι γνωστό σε σας τους Βουλευτές, και σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, ότι οι εισαγωγές σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε κρέατα, είναι ακριβώς οι ίδιες με τις εισαγωγές σε πετρελαιοειδή. Όποιος μπορεί να το καταλάβει αυτό, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα. Στη Γαλλία, που όλοι μας φανταζόμαστε ότι είναι εκβιομηχανισμένη χώρα, το μεγαλύτερο εισόδημα της, το 2011, προήλθε από αυτόν τον τομέα, τον γεωργοκτηνοτροφικό. Κανένας άλλος τομέας στη Γαλλία δεν απέφερε τόσα χρήματα όσο αυτός.

Συνέχεια ομιλίας κυρίου Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, Προέδρου Τεπύλλου ν. Κιλκίς

Και τι έγινε εδώ και αντί να είμαστε 600, σήμερα ζούμε 100; Δύο πράγματα έγιναν. Το ένα ήταν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και γι' αυτό ευθύνεστε και εσείς, όσοι διαχρονικά έχετε περάσει, αλλά και οι πολίτες, και το οποίο στηριζόταν στο «μεγαλώνω παιδιά, τα στέλνω λίγο στο σχολείο και κοιτάζω να τα τακτοποιήσω στο δημόσιο». Αυτή ήταν η κύρια αντίληψη που επικρατούσε στις περιοχές μας. Το δεύτερο είναι η εγκατάλειψη της περιοχής. Κανένα έργο υποδομής σ' αυτή την περιοχή από την οποία κατάγομαι εγώ, στα Κρούσια, δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Κανένα. Ένα φράγμα το οποίο το περιμένουμε εδώ και τριάντα χρόνια από το χωριό στο οποίο γεννήθηκα και ζω και είμαι γεωργοκτηνοτρόφος, το φράγμα Μεταξοχωρίου, τριάντα χρόνια συζητείται. Εντάχθηκε, «ξεεντάχθηκε», υλοποιήθηκε, θα υλοποιηθεί, δεν έχει γίνει ποτέ. Ερχόμαστε τώρα και μέσα σε τρεις μήνες, από εκεί που περιμέναμε ένα φράγμα για να δώσει μακρόπνοη προοπτική στον τόπο, θα εγκαταστήσουμε μεταλλεία.

Θέλω να αναφερθώ σε δύο πράγματα, στη χρήση του κυανίου και στα νερά της περιοχής μας. Όσον αφορά τη χρήση κυανίου στην πρώτη επίσκεψη που κάναμε στο Υπουργείο δεν αποκλείστηκε η χρήση του. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο τα γνωρίζουν καλύτερα οι επιστήμονες. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τα νερά της περιοχής. Η περιοχή έχει 38 χωριά. Αυτά όλα υδρεύονται από το Γαλλικό ποταμό. Στην ενημέρωση που έγινε - και χαίρομαι κ. υπουργέ που  πράγματι κρατήσατε τις δεσμεύσεις σας και τις υποσχέσεις σας και λέτε και σήμερα ότι θα τις κρατήσετε και στο μέλλον- η κ. Καλούση, που αν δεν κάνω λάθος εργάζεται στο ΙΓΜΕ, μας παρουσίασε μια ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη και είπε το εξής καταπληκτικό. ʽΟτι αν αυτή τη μελέτη τη λάμβανε υπόψη του το Υπουργείο, νομίζω πως δεν θα προχωρούσαν αυτές οι διαδικασίες. Αυτό άφησε να εννοηθεί καθαρά.

Μετά και την ενημέρωση της Αθήνας και την ενημέρωση που έγινε στο Κιλκίς οι φορείς και οι  κάτοικοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταλλίων στην περιοχή.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Ψαριανός.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με όσα είπε ο δήμαρχος Τεπύλλου του ν. Κιλκίς, λέξη προς λέξη μέχρι κεραίας, για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, για τις καταστροφές που έχουν γίνει, για τις υποσχέσεις που πήραν  και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Είναι απολύτως δικαιολογημένη η δυσπιστία των πολιτών σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, σε όλους τους τόπους, γιατί πουθενά δεν αποκαταστάθηκε το τοπίο, πουθενά η εταιρία που «βάραγε» μια πτώχευση λίγο πριν τελειώσει δεν αποκατέστησε τις βλάβες που υπέστη ο τόπος και πουθενά ποτέ δεν τηρήθηκαν οι όροι περιβαλλοντικής προστασίας, οι όροι αποκατάστασης του τοπίου, παρά μόνο ίσως μια φορά στις εκατό. Αυτές οι υπόλοιπες 99 καταστροφικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει με μικρό όφελος και με τεράστιο κόστος είναι πάρα πολύ λογικό και είναι αυτονόητο ότι αυξάνουν και δικαιολογούν απολύτως τη δυσπιστία που έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας, ακόμη και για πράγματα που πρέπει να γίνουν π.χ. για ανεμογεννήτριες, για φωτοβολταϊκά, για υδροθερμία, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Βεβαίως αυτό συμβαίνει γιατί έρχονται οι εταιρείες παίρνουν τα «φράγκα» , δίνουν ψίχουλα στο κράτος, οι πολίτες υποφέρουν, το τοπίο δεν αποκαθίσταται και η περιβαλλοντική ζημία που γίνεται είναι τεράστια.

Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το πώς ακριβώς, για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το κράτος εκεί, για το ποια θα είναι η σχέση οφέλους και ζημιάς. Αν πρόκειται για 300 εκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια, όπως άκουσα πριν, είναι αυτά που πρέπει να δώσουμε σε μία ώρα για να καλύψουμε ένα οικονομικό κενό που έχουμε. Δηλαδή μέχρι το απόγευμα πρέπει να τα δώσουμε τα 300 εκατ.. Θα καταστρέψουμε 91.000 στρέμματα για να μαζέψουμε 300 εκατ. ? σε 30 χρόνια; Γιατί αυτό άκουσα ότι θα είναι το όφελος και ότι 400 εκατ. περίπου θα είναι ίσως οι θέσεις εργασίας και τα οφέλη για τους ανθρώπους που θα δουλέψουν εκεί. Έχουμε υπολογίσει πόσοι θα είναι αυτοί που δεν δουλεύουν πια και τι καταστροφή θα γίνει στα 91.000 στρέμματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος θα είναι επιφανειακό και όχι υπόγειο; Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί, δεν αναφέρεται πουθενά. Η εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιεί κυρίως …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν υπάρχει εταιρία. Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ εταιρία. Δεν θα έχουμε καν επενδυτή, μην ανησυχείτε.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Η σύμβαση που θα γίνει με την εταιρία υπάρχει κάποια δέσμευση ότι αυτό το πράγμα θα γίνει με στοές και όχι με επιφανειακή καταστροφή; Μιλάμε για έναν ορεινό όγκο με τεράστια φυσική ομορφιά, μιλάμε για τους μεγαλύτερους βοτανικούς κήπους των Βαλκανίων, μιλάμε για αγροτουρισμό που θα πληγεί ανεπανόρθωτα, για κτηνοτροφικές μονάδες, για τα καλλιεργούμενα χωράφια. Μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για όλα αυτά; Έχουν ξαναδεσμευθεί,  κύριε Υπουργέ και  υπουργοί και σχέδια και εταιρείες και δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, γιατί λίγο πριν «βαράμε» μια πτώχευση και  τελείωσε και αφήνουμε την Ελλάδα νταμάρια, ορυχεία, στοές εγκαταλελειμμένες και καταστροφές. Θέλετε να σας φέρω 150.000 τέτοιες περιπτώσεις; Αυτή θα είναι η πρώτη η οποία θα είναι άψογη; Αν αυτό το διαβεβαιώσουμε σ΄αυτούς τους  ανθρώπους, βεβαίως, και ως Δημοκρατική Αριστερά και προσωπικά είμαι απολύτως υπέρ της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Αλλά δεν υπάρχουν διασφαλίσεις. Ένα γραμμάριο χρυσός θα βγαίνει από ένα τόνο χώμα. Για να βγάλεις δηλαδή ένα κιλό χρυσό θέλεις 1000 τόνους χώμα. Αξίζει αυτό να γίνει για να βγάλουμε τρία κιλά και να πάρουμε 300 εκατ. σε 30 χρόνια;

Υπάρχει το θέμα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν έχει διασφαλιστεί, δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα για τη χρήση κυανίου ή όχι. Υπάρχουν λόγια, ότι ναι,  όχι, δεν θα υπάρχουν τέτοιες επιπτώσεις κ.λπ.. Όχι και αλλού το είπαμε αυτά και είχαμε και μπορώ να σας αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις τέτοιες.

Όλες οι περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν γίνει από εταιρίες, με εξαιρετικές περιβαλλοντικές μελέτες που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν ή τουλάχιστον κατά 99%. Αυτή η δημόσια διαβούλευση μέσω του ίντερνετ με τα χωριά και τους παππούδες στο Μυλοχώρι κ.α.  είναι αστείο και να το συζητάμε. Να πάμε εκεί για να συζητήσουμε με τους ανθρώπους.

Θα ήθελα να πω ότι πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση γι' αυτό το θέμα, δεν είμαστε ούτε εγώ προσωπικά ούτε η Δημοκρατική Αριστερά αντίθετοι στην εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας, δεν είμαστε κατά της εξόρυξης χρυσού, χαλκού, πετρελαίου και άλλων, αλλά αν πρόκειται να καταστρέψουμε το περιβάλλον για ψίχουλα και η περιβαλλοντική καταστροφή και η ατμοσφαιρική ρύπανση και όλο αυτό το πράγμα να είναι ισοδύναμο με το ελάχιστο κέρδος ή με την ελάχιστη απόδοση αυτής της διαδικασίας καλύτερα να μην την κάνουμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Αναστασιάδης, Αντιδήμαρχος Κιλκίς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιδήμαρχος Κιλκίς): Θα ήταν καλό και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν περισσότερο χρόνο, να έχουν τα εξάλεπτα, τα επτάλεπτα των πρώτων ομιλητών, όμως θα είμαι πολύ σύντομος.

Είμαι αντιδήμαρχος στην περιοχή από το 2007. Ήμουν αντιδήμαρχος και στον πρώην δήμο Κρουσσών , στην νυν δημοτική ενότητα Κρουσσών.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, Αντιδημάρχου Νομού Κιλκίς)

Ο Νομός Κιλκίς είναι ένας από τους πιο υποβαθμισμένους νομούς και δει η περιοχή αυτή για την οποία μιλάμε. Από το 2007, αλλά και παλιότερα έχουν γίνει τόσες προσπάθειες από τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, του ευλογημένου τόπου θα έλεγα εγώ για έργα πραγματικά υποδομής. Όπως, το Φράγμα του Μεταξοχωρίου που προαναφέρθηκε, που θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και θα δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης που υπάρχει στη Δημοτική Ενότητα Κρουσών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Κρούσια τα 25 χωριά της Δημοτικής Ενότητας από τα 37, υδρεύονται από την κύτη του Ποταμού Γαλλικού. Αυτός ο Ποταμός, όπως καταλαβαίνετε, έστω και υπόνοια του ρίσκου να μολυνθεί, θα υπάρξει τρομερό πρόβλημα μόλυνσης και λειψυδρίας. Ο Ποταμός Γαλλικός υδρεύει όχι μόνο τα Κρούσια, υδρεύει το Κιλκίς, το παλαιό Δήμο Γαλλικού, το νυν Δήμο Δέλτα. Πολλά βήματα από τοπικούς φορείς αλλά στην ουσία τίποτα. Όχι μόνο το Φράγμα Μεταξοχωρίου και άλλα, η επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού, η επισκεψιμότητα του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου. Αυτό που λάβαμε όλο αυτό τον καιρό ήταν οι υποσχέσεις. Εν μια νυκτί ήρθε το Υπουργείο να φέρει διαδικτυακά προς διαβούλευση άκουσον – άκουσον σε μία περιοχή που ακόμη δεν έχει οπτικές ίνες, σας γνωρίζω ότι στα περισσότερα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κρουσίων, δεν έχει τοποθετηθεί οπτική ίνα για να έχει διαδίκτυο. Άρα, για ποια διαβούλευση μιλάμε; Εν μια νυκτί, λοιπόν, ήρθε να γίνει μία τομή τόσο μεγάλη χωρίς να ερωτηθεί ποτέ κανείς.

Αυτό που σας μεταφέρω είναι η αγωνία των δημοτών, το βροντερό «όχι» της τοπικής κοινωνίας και κάνω θερμή παράκληση στους Βουλευτές, εάν θέλουν μέσα από το θεσμικό τους ρόλο να βοηθήσουν αυτή την περιοχή, να την βοηθήσουν με τους τρόπους που προανέφερα πριν και με άλλους που αφορούν τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και τις ήπιες μορφές.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ήθελα να σας πω, κύριε Αναστασιάδη, ότι όλοι τους τόπους μας τους θεωρούμε ευλογημένους.

Το λόγο έχει ο κ. Ιγνατιάδης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατά τη γνώμη μας, ο τρόπος που γίνεται η σημερινή διαδικασία εκφράζει με αρκετές δόσεις και διγλωσσία και υποκρισία σχετικά με την συζήτηση γιατί γίνεται επί μιας προειλημμένης απόφασης, παράδοσης στην ουσία της έρευνας και της εκμετάλλευσης. Υπάρχει ήδη ο διεθνής διαγωνισμός, παράδοση ουσιαστικά του μεταλλευτικού πλούτου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε ένα El Dorado που ακούστηκε  ότι θα φτάνει από 1,5 έως 7 δις ευρώ όταν την ίδια στιγμή υπήρχε υπόσχεση ότι δεν θα προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Στο Υπουργείο είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει τέτοια σύμφωνη γνώμη και αυτό είναι εδώ και αρκετό καιρό εκφρασμένο και εδώ και αρκετές ημέρες και επίσημα.

Μια δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω και αυτό είναι και ευθύνη του Υπουργείου, αλλά και ευθύνη του Προεδρείου της Επιτροπής, είναι ότι εδώ ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν και επιστημονικές αντιλήψεις διαφορετικές, δεν ακούστηκε ο επιστημονικός αντίλογος. Τους επιστήμονες που κυρίως ακούσαμε ήταν επιστήμονες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη δημοπρασία έρευνας και εκμετάλλευσης. Για μας, σαν ΚΚΕ, το ζήτημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό ούτε γενικά τεχνικά ουδέτερο ζήτημα γενικής οικονομικής ανάπτυξης. Είναι πριν από όλα ζήτημα πολιτικό. Πρέπει να απαντάς στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον και από αυτό προκύπτει με τι όρους και με τι προϋποθέσεις θα γίνεται αυτή η ανάπτυξη. Αυτό το κριτήριο αφορά και το σύνολο της ανάπτυξης και ειδικά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Από αυτή την άποψη εμείς λέμε η ανάπτυξη ή θα υπηρετεί, όπως μέχρι τώρα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ή θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς του πλούτου. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Είναι χαρακτηριστικά και τα παραδείγματα που ειπώθηκαν. Ενώ λείπουν σοβαρά έργα υποδομής στην περιοχή, όταν πρόκειται να παραδοθεί ο ορυκτός της πλούτος στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, προχωράνε οι διαδικασίες με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Από αυτή την άποψη, η λογική των κριτηρίων, δηλαδή, τα οικονομικά, τα περιβαλλοντικά, των όρων εργασίας, ασφάλειας εργασίας, μισθών κ.λπ., πρέπει να υποτάσσονται στον ένα ή στον άλλο δρόμο την ανάπτυξης. Εδώ είπαμε ποια ανάπτυξη υπηρετεί. Οι όροι παράδοσης γίνονται με την ισχύουσα μεταλλευτική νομοθεσία που προβλέπει fast truck απαλλοτριώσεις σε εξευτελιστικές τιμές. Εντάσσεται στο γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό που ευνοεί την ιδιωτική επιχειρηματικότητα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και με κριτήριο το κέρδος τους και όχι τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μάλιστα, με πρόσφατη τροποποίηση και το θέσαμε και στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της κύρωσης των Οδηγιών 98 και 90, το είπε εδώ ο Υπουργός, δίνονται παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ακόμα χειρότεροι όροι σε ότι αφορά τη δυνατότητα του δημοσίου να απολαμβάνει ένα μέρος αυτής της αξιοποίησης. Παρότι ότι φαινομενικά αυξάνονται τα ποσοστά, στην ουσία καταργείται ή δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα καλύτερα του δημοσίου να επιλέγει με βάση ποιο είναι το οικονομικό συμφέρον, αν αυτό θα γίνεται επί της πρώτης ύλης ή επί του επεξεργασμένου προϊόντος. Άρα, υπάρχει δυνατότητα για ακόμα μικρότερη δημόσια απολαβή. Βέβαια, αυτό είναι μία σκανδαλώδης μεταχείριση. Από εκεί και πέρα, το 20% που δίνεται στην τοπική κοινωνία είναι στην ουσία το χρύσωμα του χαπιού και όλα τα επόμενα η δράση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αυτά που ακούσαμε για τις θέσεις εργασίας μπορεί να ακούγονται μαγικά, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας. Όταν σήμερα οι μισθοί φτάνουν με την ίδια πολιτική της παρούσας συγκυβέρνησης τα 400 και 500 ευρώ, μας μιλάνε για δισεκατομμύρια που είναι απαράδεκτο. Ένα άλλο επιχείρημα που μπήκε εδώ είναι ότι αντιπαραθέτει αυτού του είδους τις επενδύσεις στο ότι δεν γινόταν, εν πάση περιπτώσει, αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ειδικά του πλούτου στο γεγονός ότι φτάσαμε σε σημείο σήμερα να χρεοκοπεί ο λαός.  Ακριβώς το ότι γινόταν με το κριτήριο του επιχειρηματικού κέρδους φτάσαμε σʼ αυτό το σημείο και όχι το αντίθετο.

Επίσης, τα κριτήρια σχετικά με το περιβάλλον. Τη νομοθεσία και όλα όσα ακούγονται ότι θα μπουν σαν κίνητρα και όροι μέσα στους διαγωνισμούς, μπορεί να ακούγονται ωραία, αλλά υπάρχει στην πράξη, η πείρα, γιατί και η νομοθεσία και οι όροι μπορούν να παραβιάζονται και όλα αυτά είναι στρωμένα στη λογική του επιχειρηματικού κέρδους.

Σαν Κόμμα είμαστε γιʼ αυτούς τους λόγους κατά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε γενικά με την αξιοποίηση. Αντίθετα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αλλά για να γίνει επωφελής και με συνδυασμένη παραγωγική ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, απαιτείται η γη, ο ορυκτός πλούτος, τα δάση, οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες να γίνουν κοινωνική περιουσία. Ένα κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο να  μπορούν να εξυπηρετηθούν και η ανάπτυξη προς όφελος του λαού, η διασφάλιση του περιβάλλοντος και η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταλάβω την επίσημη θέση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Είστε υπέρ της αξιοποίησης, αλλά να την κάνουν κρατικές εταιρείες με δημοσίους υπαλλήλους; Τι ακριβώς εννοείτε;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ: Εμείς θεωρούμε ότι πριν από όλα ο ορυκτός πλούτος να είναι λαϊκή περιουσία και βέβαια οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιούνε να είναι και αυτές.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Θεόδωρου Ιγνατιάδη)

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι πρώτη φορά διατυπωμένο.

Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι μπορούν να διασφαλιστούν όλα τα κριτήρια προς όφελος του λαού και όχι με τον τρόπο που το κάνετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Ιγνατιάδη, μας ζήτησε ο Υπουργός να προγραμματίσουμε αυτή τη συζήτηση, κάναμε το καθήκον μας, χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε το διάλογο που πρέπει να γίνεται στην τοπική κοινωνία, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, δεν αποκλείσαμε κανένα και καλέσαμε όποιον το ζήτησε.

Το λόγο έχει ο κ. Αραμπατζής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ (Προγραμματιστής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές και κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων - συμπατριώτες μου από το Κιλκίς, εγώ θα ήθελα να σας μεταφέρω την άποψη νέων ανθρώπων, που έχουμε επιλέξει συνειδητά να ζήσουμε - και πολλοί από εμάς να επιστρέψουμε - στο Κιλκίς, ακριβώς γιατί προσέφερε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η δική μας βούληση είναι ο τόπος αυτός να αποτελέσει τη βάση της ζωής μας και να συνεχίσει να μας χαρίζει απλόχερα τα δώρα του: το καθαρό νερό, τον καθαρό αέρα, τα δάση, την ομορφιά, τα προϊόντα της γης και κατοικία σε αρμονία με τις αειφόρες δραστηριότητες των ανθρώπων. Δεν θέλουμε να χαθεί η ταυτότητα του νομού μας και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη πρέπει να αφορά στον πρωτογενή τομέα και στην ελαφριά βιομηχανία: μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η δημιουργία φραγμάτων, η αξιοποίηση του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου, που έχει μείνει παρατημένος εδώ και χρόνια και των αρχαιολογικών περιοχών πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε πραγματική αειφορική ανάπτυξη, δίνοντας πνοή στην περιοχή μας. Το παραγόμενο προϊόν και κέρδος όλων αυτών των δραστηριοτήτων παραμένει στο σύνολό του στον τόπο μας και στη χώρα μας, δεν φεύγει τίποτα έξω.

Επίσης, ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια δραματική αύξηση τιμών των βασικών ειδών διατροφής. Είναι ένας παράγοντας, ο οποίος δεν βλέπω να έχει ληφθεί πουθενά υπόψη σε αυτήν όλη την υπόθεση.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω πως όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε θεμιτό μέσο για την προστασία της περιοχή μας από απόπειρες μεταλλευτικής δραστηριότητας και ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ, βάσει και των δεσμεύσεων του κ. Υφυπουργού, να ακυρώσει τον διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια επιβολής μιας δραστηριότητας που τη θεωρούμε ξένη για τον τόπο μας και βίαιη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που το κατοικούν.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Παπαθανάση.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Καλωσορίζουμε τις κυρίες και τους κυρίους που έχουν έρθει από το Κιλκίς, θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους συλλογικών φορέων. Εγώ, επειδή κατάγομαι από μια περιοχή που έχει μεταλλευτική δραστηριότητα, βρίσκω πολύ σημαντικό βήμα αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης που γίνεται και στον τόπο σας και στη Βουλή και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το τηρήσετε και να το συνεχίσετε και στη συγκεκριμένη, κύριε Υπουργέ, περιοχή και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν ανάλογες δραστηριότητες.

Είμαι από τη Φωκίδα και εμείς ζούμε με τα μεταλλεία γύρω στα 70 χρόνια. Η Φωκίδα έχει βωξίτη. Στην περιοχή μας γίνεται εξόρυξη και δίπλα στη Βοιωτία γίνεται η μεταποίηση αυτής της διαδικασίας.

Μεταλλεία ναι ή όχι; Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς, όσο θέση υπέρ της αγοράς έχει ή όσο θέση ακραία υπέρ του περιβάλλοντος έχει, να απαντά συνέχεια με ένα ναι ή ένα όχι. Μεταλλευτική δραστηριότητα πρέπει να έχουμε - και να απαντήσουμε στο ναι ή όχι - με συγκεκριμένους όρους, με συγκεκριμένους κανόνες, με συγκεκριμένη κοινωνική συναίνεση και αποτελεί στοιχειώδης στοιχείο της διαδικασίας επιτυχίας της δραστηριότητας, καταρχάς, η ύπαρξη ενημέρωσης, η συνεχής αποτίμηση των συνεπειών και μια διαδικασία κατά την οποία θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το κοινωνικό όφελος και το περιβαλλοντικό κόστος που δημιουργείται σε μια περιοχή. Αυτοί είναι βασικοί κανόνες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αυτή.

Τηρούνται αυτοί οι κανόνες στα χρόνια που έχουν περάσει; Εγώ θα πω ότι αυτοί οι κανόνες δεν τηρήθηκαν για πολλά χρόνια.

Έχει αλλάξει κάτι τώρα, επειδή στο Υπουργείο είναι ο συγκεκριμένος Υπουργός ή η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία; Θα πω ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα νομοθεσίας και κοινοτικών οδηγιών. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, όπου παρατηρείται βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και της διαδικασίας υλοποίησης.

Μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα; Σαφώς, μπορούν να γίνουν καλύτερα όταν υπάρχει διάχυση σωστής πληροφορίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις για κάτι που είναι τεχνικό. Η πολιτική θέση του καθενός για το ναι ή όχι είναι κάτι διαφορετικό από τα τεχνικά στοιχεία, που κάθε φορά είναι σχετικά ξεκάθαρα. Επίσης, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε με συνέπεια τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Τα κοιτάσματα έχουν μια ιδιορρυθμία: εκεί τα έβαλε ο Θεός. Εγώ από αυτά που άκουσα έχω συγκρατήσει κάποια πράγματα που θεωρώ πολύ σημαντικά: Πρώτον, ότι δεν γίνονται απαλλοτριώσεις σε οικισμούς. Θέλω να ξεκαθαρίσετε πού γίνονται οι απαλλοτριώσεις: Σε κατοικήσιμες εκτάσεις, σε χέρσες ή μη εκτάσεις, σε δασικές ή μη εκτάσεις; Πρέπει να τελειώνουμε με τον πρώτο κανόνα. Δεύτερον, αναφέρετε ότι θα έχουμε ένα επιφανειακό κοίτασμα, μια επιφανειακή δραστηριότητα γύρω στο 5%. Πού είναι αυτή η δραστηριότητα; Είναι σε δασική έκταση, είναι σε χέρσα, είναι κοντά σε πηγή; Η επιφανειακή εξόρυξη είναι συνήθως αυτό που τρομάζει, γιατί βλέπει κάποιος το νταμάρι, τις στοές και όλη τη διαδικασία. Τρίτο και πολύ σημαντικό είναι η τεχνολογία. Θα έχετε κυάνιο ή όχι; Πρόκειται για κομβικό σημείο σχετικά με τη συνέχεια της διαδικασίας. Τέταρτο κομβικό σημείο είναι ότι δεν υπάρχει όξινη απορροή από όσα ανακοινώθηκαν. Πέμπτο σημείο είναι τα νερά, για τα οποία γίνεται πάντα πολύς λόγος. Θα ήθελα να ξέρετε - και το αναφέρω λόγω εμπειρίας - ότι κάθε φορά λέμε πως είναι καλύτερη η υπόγεια εξόρυξη από την επιφανειακή. Η υπόγεια εξόρυξη, όμως, μπορεί να έχει αέρια, μπορεί να έχει εκρήξεις, που να δημιουργήσουν πρόβλημα στα νερά. Εμείς έχουμε το κανάλι και τη λίμνη του Μόρνου, η οποία δίνει νερό σε όλη την Αττική. Στα χρόνια που έχουν περάσει έχουν χαθεί νερά και έχουν βρεθεί και νερά. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Χρειάζεστε μια πολύ καλή υδρολογική μελέτη, την οποία θα πρέπει να παρακολουθήσετε με κάθε επιμέλεια σε αυτές τις διαδικασίες.

Μεταφέρω μια εμπειρία και από το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εμπειρίας προκύπτει πως βοηθάει πολύ περισσότερο το να είμαστε όσο πιο σωστά ενημερωμένοι γίνεται και να συμμετέχουμε στη διαδικασία των αποφάσεων όσο πιο πολύ γίνεται.

Εάν καταλαβαίνω καλά, αυτή τη στιγμή μιλάτε μόνο για έρευνα. Η έρευνα μπορεί να καταλήξει στο ότι δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα, γιατί μπορεί το κοίτασμα να μην είναι αξιοποιήσιμο. Δώστε, όμως, τουλάχιστον τη δυνατότητα της έρευνας, γιατί αυτό το κοίτασμα μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο εξήντα χρόνια ή εκατό χρόνια μετά. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Καραπίδης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Ν. Κιλκίς): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Καταρχάς, σαν αυτοδιοικητικός νοιώθω ότι για άλλη μια φορά απαξιώσατε την αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι όλοι οι χειρισμοί ήταν λάθος γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας εξεγερμένους κόσμος, πολλοί φορείς στο Κιλκίς και μάλιστα άνθρωποι που ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης και της εξόρυξης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, δεν μπορούσαν να πάρουν θέση, είτε γιατί εσείς δεν κάνατε διαβούλευση με την ελληνική κοινωνία όταν έπρεπε, δηλαδή πριν κάνετε προκήρυξη, είτε γιατί αργότερα όταν ήρθαν οι επιστήμονες σας να ενημερώσουν δεν έπεισαν τον κόσμο, αντίθετα κυριάρχησε η αντίθετη άποψη. Η αντίθετη άποψη ήταν πολύ πειστική και με επιχειρήματα. Φτάσαμε σήμερα εδώ για να μας πείτε ότι δεν θα εκμεταλλευθούμε και τα 90.000 στρέμματα, ότι θα πάμε στο 5%, δηλαδή στα 4.500 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία δεν ξέρουμε εάν θα γίνουν κρατήρες. Πρέπει να αναφέρω ότι η απόσταση από το ένα χωριό στο άλλο είναι 2-3 χιλιόμετρα, εάν εσείς κάνετε έναν κρατήρα ενός χιλιομέτρου μεταξύ των δύο χωριών, πως θα κοιμούνται αυτά τα δύο χωριά από τις εκρήξεις, από τη σκόνη, από το θόρυβο;

Κάτι άλλο που θεωρείται απαράδεκτο από πλευράς μου είναι ότι εμείς όλα αυτά τα χρόνια ξεκινήσαμε σαν κοινοτάρχες από τα χωριά μας, έχουμε πληρώσει πολλά εκατομμύρια για να κάνουμε στρατηγικές μελέτες, επιχειρησιακά σχέδια, μπήκαμε σε προγράμματα, αναπτύξαμε τον οικοτουρισμό, αναπτύξαμε σύγχρονες μορφές γεωργίας, ομαδικές καλλιέργειες, βιολογικές καλλιέργειες, υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί που εκμεταλλεύονται αυτόν τον πλούτο και έχουμε πείσει όλον τον κόσμο εκεί ότι τα δάση θα αποψιλωθούν και ότι δεν θα υπάρχουν βοσκότοποι. Ποιος θα απαντήσει όλα αυτά τα ερωτήματα; Τι θα κάνει αυτός ο κόσμος που έχετε την απαίτηση να μην εξεγερθεί;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν μπορεί να απαντήσει το Υπουργείο. Ο καθένας έχει τις προσωπικές του ευθύνες, το Υπουργείο δεν έχει ούτε λεφτά, ούτε υπαλλήλους. Ήδη αυτοί που ήρθαν δεν θέλουν να ξανάρθουν. Ας μην γίνει η επένδυση, είναι πολύ απλό. Ο καθένας μας, αιρετός, έχει την προσωπική ευθύνη του.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Ν. Κιλκίς): Εάν συζητούσατε με το δήμο, υπήρχαν καλοπροαίρετοι άνθρωποι. Λέτε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, δεν θα καταστραφεί το περιβάλλον, εμείς νομίζετε ότι είμαστε κουτοί για να μην θέλουμε την ανάπτυξη μας και να μην θέλουμε να δημιουργηθούν άλλες 50, 300, 500 θέσεις εργασίας. Όλοι γι' αυτό παλεύουμε εκεί πάνω, αλλά πρέπει να πειστούμε γι' αυτό, για να πείσουμε και τον κόσμο μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Τώρα που σας το λένε οι υπηρεσίες από το βήμα της Βουλής, δεν πειστήκατε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Ν. Κιλκίς): Προσωπικά εμένα που είμαι πολύ θετικός, δεν με έπεισε κανένας από τους κυρίους. Μάλιστα, θα ήθελα να πω ότι ήταν και προκλητικότατοι. Δεν έχουμε ενημερωθεί εάν τα άλλα αντιδραστήρια δεν είναι με κυάνιο, εάν δεν είναι τοξικά και ρυπογόνα για το περιβάλλον. Γιατί θα πρέπει να δεσμεύσετε τα 90 χιλιάδες στρέμματα, εάν η εξόρυξη είναι να γίνει σε αυτούς τους τρεις τομείς; Μόνο αυτοί οι τρεις τομείς είναι 10 χιλιάδες στρέμματα και εσείς λέτε ότι θα εξορύξετε επιφανειακά περίπου 4,5 - 5 χιλιάδες, από ότι είπαν οι επιστήμονες. Γιατί αυτή η δέσμευση; Ξέρουμε ότι από πίσω στα Κρούσια ακολουθεί και άλλη περιοχή -η οποία είναι το χωριό μου, η Κοντοκεραιά- όπου και εκεί υπάρχει ένα αντίστοιχο κοίτασμα. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την αίσθηση στον κόσμο ότι κάποια πράγματα γίνονται πρόχειρα, ότι θα ξεριζώσουν τον κόσμο από εκείνη, ότι θα καταστρέψουν όλο το περιβάλλον. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν. Το σημείο που φθάσαμε, δεν μπορούν να απαντηθούν από τους τοπικούς άρχοντες. Είναι σε πολύ δύσκολη θέση και έχουν αναγκαστεί να πάρουν ανοιχτή θέση, το ίδιο φαντάζομαι τι θα κάνουν και οι Βουλευτές μας. Ακούστηκαν κάποιες προτάσεις από τους κύριους Βουλευτές, από την κυρία Τσάκρη, την κυρία Αμμανατίδου και άλλους. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και αν πεισθούν, να προχωρήσουμε, αλλιώς η ανάπτυξη που εμείς έχουμε σχεδιάσει για περιοχή μας, θεωρώ ότι ικανοποιεί τους κατοίκους και δεν θα πρέπει να πάμε πιο κάτω. Ευχαριστώ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Πριν μπω σε αυτή την τοποθέτηση θέλω να ενημερώσω ότι για το φράγμα, που ανέφερε ο κ. Πρόεδρος. Είχαμε κάνει μια ερώτηση τον Δεκέμβριο του 2010, δεν υπήρχαν λεφτά, ενώ ήταν ενταγμένο από το 2009 στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Από εκεί και πέρα, υπάρχει όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, με τους κατοίκους του Κιλκίς να ενεργοποιούνται, αποτυπώθηκε από την πλευρά των κατοίκων και των φορέων του νομού Κιλκίς, η κάθετη αντίθεσή τους και δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από περίπου 15 χρόνια υπήρχε άλλη μια αντίδραση διότι μια Καναδική εταιρία, ήθελε να κάνει ακριβώς το ίδιο. Θέλω να πω στον κύριο από το ΙΓΜΕ ότι πριν από είκοσι χρόνια, η μελέτη του ΙΓΜΕ ήταν για οριακά εκμεταλλεύσιμε κοιτάσματα και χάρηκα που κράτησε μια επιφυλακτικότητα για το πώς θα βγουν τα κοιτάσματα. Είναι τελικά ο νόμος των πιθανοτήτων. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση διαλύει το ΙΓΜΕ, ποιος θα είναι αυτός ο δημόσιος οργανισμός που θα συμβουλεύει, θα τεκμηριώνει και θα ελέγχει τον ιδιώτη επενδυτή. Σε δεύτερο χρόνο θα έχουμε εκτός από την περιοχή του παλιού δήμου Κρουσών και μια άλλη πανέμορφη περιοχή, την Πολύκαστρο, από το δήμο Παιωνίας, ο δήμος αυτός εμπεριέχει αρχαιολογικούς χώρους, γη που παράγει και συντηρεί κατοίκους, γεωργούς, κτηνοτρόφους και υπάρχει ο βαλκανικός βοτανικός κήπος. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, από την πλευρά της πολιτείας για όλη αυτή την οικονομική παραγωγή της χώρας και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει υψηλή ενέργεια και προσελκύει νέο κόσμο που φεύγει από τα αστικά κέντρα. Θα υπάρξουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και θα χαθεί γη που παράγει. Είπατε ότι εάν δεν βρεθούν κοιτάσματα τότε δεν θα γίνουν, όμως θα έχουν ήδη γίνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Δεν είναι έτσι; Οι έρευνες, θα είναι 3-5 χρόνια, σωστά; Άρα, θα γίνουν. Όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται. Είμαι κατά αυτής της επένδυσης, διότι είναι μαμούθ με αποικιοκρατική σύμβαση. Το λέω αυτό διότι σε απάντηση του ΥΠΕΚΑ -από ερώτηση που κατέθεσαν με τον κ. Κουράκη- που πήρα στις 20/1/2012, αναφέρει ότι εκτός αυτών των ελάχιστων μισθωμάτων που στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κατά έτος, λέει ότι οι επιχειρήσεις αυτές πληρώνουν την επιπλέον διαφορά που προκύπτει μετά από περίπου τριετή εκμετάλλευση του μεταλλίου. Εδώ, ο κ. Τζήμας αναφέρθηκε για 1 εκατομμύριο στις τοπικές κοινωνίες και 500.000 στον κρατικό προϋπολογισμό, στην πρώτη τριετία των ερευνών και όχι της εξόρυξης.

(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ)

Εγώ δεν κατάλαβα; Αυτά είναι θέματα, γιατί έτσι μπλέκουμε και την τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι τελευταίο, κυρία Πρόεδρε. Μίλησε και ο εκπρόσωπος της εκκλησίας και όλοι οι τοπικοί φορείς της περιοχής, για μια περιοχή που παράγει και είναι μια προσφυγική περιοχή, είναι εποικισμός. Ξέρετε τι σημαίνει εποικισμός; Υπάρχει ανταλλάξιμη περιουσία. Ξέρετε τι σημαίνει ανταλλάξιμη περιουσία; Συνθήκη της Λοζάνης. Τι κάνετε; Θα πάρετε από τους κατοίκους και θα πάτε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, αφού λέτε ότι πρώτα θα υπάρξουν όλα τα προηγούμενα, αλλά εκεί μέσα υπάρχουν και οι δημόσιες εκτάσεις. Αυτά τα κτήματα τα έχουν πάρει με διανομή οι πρόσφυγες - με την διανομή - του 31 από την αρχή και έχουν μείνει κάποιες εκτάσεις οι οποίες είναι χέρσες δημόσιες ή - όπως θέλετε εσείς πείτε το - αδιάθετες και σε αυτές τις εκτάσεις, εσείς θα τις πάρετε και θα τις δώσετε. Θα τις δώσετε - θα τις δεσμεύσετε για μια χρήση που απαγορεύεται. Γιατί, η συνθήκη της Λοζάνης και αυτό το έχω αναφέρει και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που περνάει τώρα το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα συνεχίσω να το λέω αυτό και γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό που αναφέρω. Γιατί ,είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό και ότι δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και ότι μόνον το διαχειρίζεται και ήταν για την αποκατάσταση μόνον των αστών προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, εάν όλα αυτά δεν τα γνωρίζετε, καλό θα είναι να τα δείτε γιατί είναι σοβαρότατα. Συζητάμε «για μία μαμούθ επένδυση και κρανίου τόπος», μία τεράστια περιοχή και νομίζω ό,τι οι κάτοικοι καλώς κάνουν και αντιδρούν, κύριε Υπουργέ. Είδαμε και το τι συμβαίνει στην Χαλκιδική, και το τι θέλετε να πράξετε στην Θράκη, που και αυτοί αντιδρά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Παραστατίδης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Χαίρομαι πραγματικά για την σημερινή παρουσία των συμπατριωτών μου - της αντιπροσωπείας - και που αυτοί εκπροσωπούν κατά κάποιο τρόπο τους φορείς του νομού, αλλά και τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής που μας ενδιαφέρει.

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε πως εμείς, ως οι τοπικοί βουλευτές, είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και πέρα από το εάν κανείς, αναρωτηθεί και διερευνήσει, από όποια πλευρά είναι το δίκαιο ή μάλλον το σωστό θα έλεγα, είναι ένα θέμα που πραγματικά αφορά και απασχολεί ένα σημαντικό κομμάτι του νόμου Κιλκίς. Πραγματικά, θα έλεγα ότι είναι προς τιμήν σας ότι αναφερθήκατε και εσείς στις διαδικασίες και που τηρείται, γιατί θυμάμαι ότι σε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία είχατε δεσμευτεί τότε και είχατε πει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη από την πλευρά των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Νομίζω ότι από την όλη διαδικασία και την τοποθέτηση σας, φαίνεται, πως δεν ξεφύγατε από τις θέσεις αυτές. Αυτό πραγματικά σας τιμά ιδιαίτερα.

Βέβαια, εδώ είμαστε για να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε για το θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης περιοχών χαλκού - χρυσού στον νομό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για έρευνα και αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθούν κάποιες γεωτρήσεις κ.λπ. και εφόσον εκ των υστέρων - εάν δεν κάνω κάποιο λάθος - υπάρξει ενδιαφέρον κ.λπ., θα προχωρήσουν οι διαδικασίες επένδυσης, σύμβασης κ.λπ.. Όμως θα ήθελα να σταθώ, κυρίως και πρέπει να παραδεχθούμε, πως ίσως έγιναν λάθη στον όλο χειρισμό της διαδικασίας. Θέλω να σταθώ εδώ, γιατί μέσα από τις επαφές που είχα κάνει και εγώ προσωπικά, αντιλήφθηκα πως ο κόσμος είναι δύσπιστος απέναντι και των υπηρεσιών και των εταιριών αυτού του είδους που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο, λόγω και εάν θέλετε των προηγούμενων συμπεριφορών τους σε κάποιες άλλες περιοχές. Η κοινωνία έως τώρα δεν έχει πεισθεί να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις, «όμως θα πρέπει να δεχθούμε πως υπάρχει - θα έλεγα - σύγχυση στον κόσμο» και ίσως μέσα από μία συνέχεια και εάν πραγματικά το Υπουργείο θέλει να μείνει σε αυτή την προσπάθεια, μέσα από μία εκτεταμένη ενημέρωση - συνάντηση, πιθανόν εάν προκύψουν και κάποια άλλα δεδομένα, πιθανόν να προχωρήσουνε και αυτές οι επενδύσεις.

Όμως, προς το παρόν και θέλω πολύ εύστοχα όπως και το είπατε, πως το πρόβλημα αυτό και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να το δεχτούμε, είναι οικονομικό, αλλά είναι κυρίως κοινωνικό και περιβαλλοντικό σε ό,τι έχει να κάνει με την πλευρά των αντιδράσεων των τοπικών φορέων και κοινωνιών. Το επισημαίνω, διότι έχει ιδιαίτερη σημασία, για την συνέχεια της διαδικασίας. Βέβαια, είναι γνωστό πως η περιοχή εκεί έχει πάρα πολλά προβλήματα και ίσως είναι το μόνο, εάν θέλετε κομμάτι που απομένει, είναι το φυσικό περιβάλλον. Ξέρετε ότι όλες οι επενδύσεις και όλο το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών, καθότι υπήρξα και νομάρχης στην περιοχή εκεί, στηρίζεται πάνω στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αυτής και αυτό θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη.

Τελειώνοντας, υπό αυτές τις συνθήκες και κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως αντιλαμβάνεστε ότι η δική μου προσωπική θέση δεν μπορεί να είναι θετική, πόσο μάλλον όταν όλοι οι φορείς - αλλά και όπως είναι ο δήμος, οι δήμοι, η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα, η Εκκλησία και οι τοπικές κοινότητες - είναι αντίθετοι προς την διαδικασία αυτή και αντιδρούν και δεν πείστηκαν για το τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην υγεία των κατοίκων, αλλά βέβαια και στο περιβάλλον. Εξάλλου, δεν βάζουμε όπως είπατε και εσείς, σε ζυγαριά από τη μία τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον και από την άλλη τα όποια οφέλη θα προκύψουν, από αυτή την επένδυση. Είναι γεγονός, πως ο κόσμος της περιοχής διακατέχεται από φόβο και έγινε ιδιαίτερη αναφορά, διότι υπάρχει το ποτάμι που λέγεται Γαλλικός και από αυτό υδρεύεται ο μισός νόμος από το συγκεκριμένο ποτάμι «και αλίμονο εάν» πραγματικά αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας πάθει ζημιά ή μολυνθεί.

Είναι λογικό και η θέση μου είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία, εάν πραγματικά προηγουμένως, δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και των τοπικών φορέων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Φραγγίδης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Δυστυχώς κάνουμε μια συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό και θα έλεγα τα τελευταία δύο χρόνια για την Ελλάδα, «όπου πολλές φορές οι επιλογές μας είναι να επιλέξουμε, μεταξύ της καταστροφής και της εξαθλίωσης» και «καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, εμείς οι βουλευτές, που πολλές φορές είναι πολύ δύσκολες». «Επίσης, βλέπουμε ότι αυτό το φαινόμενο που η χώρα μας αντιμετωπίζει με την Ε.Ε., δηλαδή την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν, το ίδιο φαινόμενο διακρίνουμε εμείς και αντιμετωπίζουμε εμείς από την τοπική κοινωνία του Κιλκίς, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη πλέον στις αποφάσεις της πολιτείας και στις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης». Και αυτό, είναι το πιο αρνητικό στοιχείο που μπορούμε να έχουμε. Σίγουρα, η κατάσταση είναι τέτοια που ο καθένας από εμάς, εάν αναλογιστεί, πού βρίσκεται η Ελλάδα, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στο μέτρο του δυνατού πρέπει να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εγώ, ήμουν και στην ενημερωτική συνάντηση στο Υπουργείο και ήμουν στην πραγματικά μεγάλη γενική συνέλευση που έγινε στο Κιλκίς με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και διάφορους άλλους φορείς, όπου παρακολούθησα όλη την συζήτηση και όλα τα επιχειρήματα. «Οφείλω να ομολογήσω ότι δυστυχώς από εκείνη την ενημέρωση, ο κόσμος του  Κιλκίς, προφανώς, έφυγε και πιο προβληματισμένος και ίσως πιο αγανακτισμένος».

Το λέω αυτό, διότι, δεν βοήθησε η παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων στην ενημέρωση. Αυτή είναι η αλήθεια. Σήμερα, ακούω πράγματα, από τον κύριο Υπουργό, για τα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν όλο αυτό τον καιρό, για την ενημέρωση του πολίτη του Κιλκίς, όπου στις διάφορες συγκεντρώσεις που έγιναν και από τους διάφορους επιστήμονες και φορείς που μίλησαν για την χρήση του κυανίου - και που σήμερα και με την αναφορά του κ. Υπουργού και εδώ θέλω να πω και στους συμπατριώτες μου ό,τι αυτή η συζήτηση καταγράφεται - είναι στα πρακτικά. Δεν είναι θέμα, να πεις ότι είπα κάτι και το ανέφερα στο ραδιόφωνο ή στην συγκέντρωση και απλά έφυγα.

            (Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ)

Τα πρακτικά μπορείτε να τα πάρετε και να τα έχετε. Επομένως, θα είναι αποδεικτικά.

 Έχουμε ακούσει σήμερα, ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί και δεν θα υπάρχει όξινη απορροή. Επίσης, ότι η επιφανειακή εξόρυξη θα είναι πάρα πολύ μικρή και θα γίνεται υπογείως. Ένα άλλο που έχουμε ακούσει σήμερα, είναι ότι θα γίνει υδρολογική μελέτη της περιοχής και των νερών, παρόλα που υπάρχει από την περίοδο που νομάρχης ήταν ο Θεόδωρος Παραστατίδης και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου εγώ. Υπάρχει η κυρία Καλούση που είπε η μελέτη και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το είπε ο Πρόεδρος. Είναι λίγα τα νερά, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, οφείλουμε να υπάρχει υδρολογική μελέτη.

Ειπώθηκε σήμερα, ότι δεν κινδυνεύει η ιδιωτική ιδιοκτησία, δεν ειπώθηκε κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε για ενημέρωση, ότι δηλαδή στο χώρο εκεί υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που σε λίγες ημέρες θα γίνει επισκέψιμος, προς πληροφόρηση. Υπάρχει επίσης, περιοχή όπου υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες και δεν μιλάω για το Βαλκανικό Κήπο γιατί αυτό είναι στην άλλη περιοχή.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι αυτό της υγείας, και οι επιπτώσεις τις. Θα ήθελα να ζητήσω από τον Υπουργό, σύντομα να ζητηθεί από το πανεπιστήμιο, από την ιατρική σχολή να μας πουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις, χρήσεις, τι ασθένειες υπάρχουν, τι ποσοστά υπάρχουν; Γιατί απʼ ότι ξέρω και στην περιοχή Πτολεμαϊδας-Κοζάνης υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Ενδεχομένως, να υπάρχουν και στη Χαλκιδική δεν το ξέρω, οπωσδήποτε όμως να το γνωρίζουν οι κάτοικοι του Κιλκίς.

 Εάν, αυτή η πληροφόρηση υπήρχε σίγουρα σήμερα ίσως η εικόνα που έχουμε να μην ήταν έτσι. Η εικόνα σήμερα είναι όλων των φορέων, και των δύο μητροπόλεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των τοπικών και πολιτιστικών συμβουλίων όλων είναι αρνητική. Αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη κύριε Υπουργέ, και η τοποθέτηση σας να ισχύσει ότι εφόσον η τοπική κοινωνία είναι  αντίθετη, δεν πρέπει να προχωρήσει το έργο. Εάν πεισθεί η κοινωνία έχει καλώς εάν όχι τότε δεν θα προχωρήσει. Ευχαριστώ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής) : Ευχαριστούμε κι εμείς. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής) : Να δώσουμε 5 λεπτά στην Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Καραβασίλη.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής) : Κυρία Καραβασίλη, θέλετε να πάρετε το λόγο;

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ (Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) : Ευχαριστώ πολύ. Εγώ, δεν είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Κιλκίς που έγινε αυτή η μεγάλη συγκέντρωση. Άκουσα τα μηνύματα, έχω πάρει πολλές πληροφορίες και αντιλαμβάνομαι από την σημερινή συζήτηση, που παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τι ακριβώς διακυβεύεται. Είναι λοιπόν, γεγονός ότι τα ζητήματα της διαχείρισης του ορυκτού πλούτου δεν είχαν συζητηθεί μέχρι σήμερα ποτέ σοβαρά.

 Τα τελευταία δύο χρόνια άνοιξε μια πραγματική συζήτηση το Υπουργείο και προσπαθεί να βάλει καινούργιους κανόνες. Ακούσαμε όλα αυτά που υπάρχουν σε εξέλιξη, υπάρχουν στα χαρτιά θεσμοθετημένα. Θα μπορούσαμε, αν ζούσαμε σε άλλες εποχές και σε άλλες πολιτείες, να ήμασταν πλήρως κατοχυρωμένοι ότι έχουμε τη νομοθεσία, έχουμε την τεχνολογία και τα πάντα προχωράνε γιατί έχουμε εμπιστοσύνη.

 Όλα τα προβλήματα δυστυχώς, εκπορεύονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτεία. Και δικαίως, για πάρα πολλά χρόνια γίνανε εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος τοπικών κοινωνιών, που δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ. Βεβαίως, με εξέπληξε θετικά η τοποθέτηση της κυρίας Παπαθανάση από τη Φωκίδα, -που πραγματικά αποτελούσε αυτή η περιοχή το σεληνιακό τοπίο της χωράς μας με ελάχιστες αποκαταστάσεις με τεράστια προβλήματα- που βεβαίως έδωσε θέσεις εργασίας και έχει συνεισφέρει πολύ θετικά στον τόπο και εθνικά αλλά και τοπικά. Και που μόλις τα τελευταία χρόνια από τις αλλαγές που έχουν επέλθει από τη νομοθεσία από την πίεση της Ε.Ε., από την πίεση και την παρακολούθηση των τοπικών κοινωνιών, άρχισαν σταδιακά να γίνονται αποκαταστάσεις.

Θέλω να πω με αυτό, λοιπόν, ότι ακριβώς επειδή ανοίγει μια κουβέντα η οποία είναι ειλικρινής και από τις δύο πλευρές, γιατί όλοι θέλουμε να αναπτυχθούμε επιτέλους, όλοι αναζητούμε ένα νέο μοντέλο. Μιλάμε για ανάπτυξη και δεν ξέρω πως έχει κατανοηθεί πώς αυτές οι παράμετροι, περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία εμπλέκονται, και πώς μπορούμε να  διασφαλίσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη δεν θα έχει να κάνει με οικονομικούς αριθμούς. Γιατί δεν παίζουμε με αριθμούς παίζουμε με ζωές ανθρώπων, με ευτυχία, παίζουμε με οράματα, παίζουμε με τη δημόσια υγεία.

Ο καθένας στο τόπο του, και το ξέρω το Κιλκίς-πήγαινα σχολείο παλιά δεν είμαι από εκεί- ξέρω πολύ καλά την ευαισθησία του κάθε πολίτη, που ονειρεύεται το καλύτερο για τον τόπο του. Ξέρω, τι είναι να περιμένεις 20 χρόνια να κάνεις ένα φράγμα και η πολιτεία να μην σου το κάνει και να θέλει και από πάνω να την εμπιστευτείς. Πρέπει να εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας, τις δυνατότητες σας, την αγωνία σας, το όραμα σας και πάνω σε αυτό να κτίσετε ένα καινούργιο όραμα.

 Προσφέρεται μια επιλογή, τι θα κάνει; Θα δείξει απλά και μόνο αν αυτός ο πλούτος, που τυχαίνει να υπάρχει εκεί όπως και στην Χαλκιδική, όπως και στην Θράκη, αν είναι αξιοποιήσιμος. Αν, με νούμερα οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας, μπορεί να προσφέρει κάτι σε αυτό τον τόπο. Και τότε να κρίνεται, τότε να αποφασίσετε. Έχοντας όμως πλήρη γνώση των λεπτομερειών ενός τεχνικού σχεδίου. Που δεν την έχετε σήμερα, φταίει και η πολιτεία, άργησε λίγο να γίνει η ενημέρωση αλλά γίνεται. Αυτή η ενημέρωση πρέπει να συνεχίσει. Τι είχατε μέχρι σήμερα; Κάποιες φωνές, κάποια φοβικά σύνδρομα, που και δικαίως έχουν αναπτυχθεί κάποια κινήματα που αναπτυχθήκανε στην Χαλκιδική, στην Θράκη. Γιατί στη Χαλκιδική, βίωσαν, άνθρωποι για χρόνια την ληστρική εκμετάλλευση. Βίωσαν τις καταστροφές, βίωσαν ένα τοπίο που τώρα θα προσπαθήσουμε σαν πολιτεία να επαναφέρουμε.

 Μεταφέρουν τις εμπειρία τους, τον φόβο τους, τις διαπιστώσεις τους, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη, ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Δεν υπάρχει μια περίπτωση που να μοιάζει με την άλλη. Είναι, άλλο το κοίτασμα, με άλλο τρόπο θα γίνει ή δεν θα γίνει μια επεξεργασία και πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει κανείς να μιλήσει. Βέβαια, το ζήτημα του νερού, προφανώς είναι το κυρίαρχο. Βέβαια, το ζήτημα του διαθέσιμου χώρου. Θα ήθελα να δούμε ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει δίλλημα με δύο σκέλη. Είναι το εθνικό και το τοπικό κάθε φορά.

 Ζητάμε μια ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο άρα, πρέπει να δούμε που κατανέμεται ο πλούτος και αν αξίζει να τον ερευνήσουμε, να τον εκμεταλλευτούμε. Και πως, αυτός ο πλούτος σε εθνικό επίπεδο θα προσφέρει. Μπορεί να προσφέρει και στην τοπική κοινωνία με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις; Γιατί, θα σας έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι δεν έχει επίπτωση, οποιαδήποτε δραστηριότητα, βιομηχανία, οτιδήποτε δημιουργούμε για την ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για επιβιώσουμε. Για προϊόντα που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε έχει επιπτώσεις.

Όσο τα χρόνια εξελίσσονται, αυτές οι επιπτώσεις είναι πολύ λιγότερες βάση της νομοθεσίας και εφόσον καταφέρουμε μαζί με την τοπική κοινωνία να παρακολουθήσουμε το οποιοδήποτε έργο. Είτε είναι αυτό που θα γίνει ή δεν θα γίνει ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα έρχεται στην περιοχή σας χρειάζεται έλεγχος. Αν, μέχρι σήμερα υπήρχε ασυδωσία, είναι γιατί πότε το κράτος δεν έλεγξε. Όταν πηγαίνανε οι υπηρεσίες να ελέγξουνε, μετά τα τοπικά συμφέροντα, τα μικροπολιτικά, με τις πελατειακές σχέσεις και με την αναμονή της ψήφου, σβήναμε τα πρόστιμα και κάνανε τα στραβά μάτια. Όλοι φταίμε για αυτό, μα όλοι ανεξαιρέτως.

 Είναι στα χέρια σας, αυτή τη φάση που προσπαθεί η χώρα να κάνει μια τομή, να φύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, μήπως και σωθούμε όχι μόνο οικονομικά. Αν σωθούμε θα είναι ηθικά, θα είναι ως άτομα, ως κοινωνία, ως αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια αυτού του ελληνικού κράτους που την έχασε. Είναι ντροπή με τέτοιο δυναμικό, με τέτοιους ανθρώπους, με τέτοιους επιστήμονες και με τέτοιες υπηρεσίες, που δεν αμείβονται δουλεύοντας νύκτα-μέρα να μην δώσουμε ένα φώς ελπίδας.

(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υ.Π.Ε.Κ.Α.)

Άρα, όλοι μαζί μπορούμε και ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να προσφέρει προς την σωστή κατεύθυνση και για να πάρετε αποφάσεις, θα πρέπει να έχετε όλη την πληροφόρηση. Δεν θέλω να απομειώσω τις απόψεις που σας έχουν εκφράσει οι άνθρωποι που έχουν δώσει και αυτοί τον αγώνα τους, για την προστασία του περιβάλλοντος και ήταν κοντά σας. Ωστόσο, πρέπει να δούμε, ανάμεσα στο συλλογικό και το ατομικό, τι διακυβεύεται; Ποιό επικρατεί; Ποιά είναι τα κριτήρια, που σαν κοινωνίες πρέπει εσείς να θέσετε, για να σας σεβαστεί και το κράτος σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά και οι ίδιοι τις θέτετε. Απλά, δεν υπάρχει όλη η πληροφόρηση.

 Εγώ, θέλω από την δική μου πλευρά ως Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης ό,τι με τους ελάχιστους επιθεωρητές που αριθμούν τους 30 σήμερα και είναι για όλη την χώρα και με την δουλειά που κάνουμε - και που είναι πολύ σημαντική θέλω να πιστεύω - θα έρθουμε επιτόπου όπως κάναμε και σε άλλες περιοχές, θα συζητήσουμε για να αντλήσουμε στοιχεία και θα συμμετέχουμε συνεχώς στον ανοιχτό διάλογο, ούτως ώστε να διαμορφώσουμε μία καθαρή εικόνα, για να πάρουμε καθαρές και σωστές αποφάσεις.

Μην ξεχνάτε ότι όποιες θα είναι οι αποφάσεις, θα υπάρξει ξανά συζήτηση, γιατί θα έχουμε όλη την πληροφορία για το κοίτασμα και τις δυνατότητες του, και τότε, οι αποφάσεις αυτές θα δεσμεύουνε την επόμενη γενιά. Γιατί αυτό το όφελος, θα είναι για τα παιδιά μας και πρέπει στα παιδιά μας, να δώσουμε κι άλλες ευκαιρίες. Βασιστήκαμε στην γεωργία, τι μας έδωσε; «Εάν έχουμε πτώχευση αύριο, δεν θα έχουμε να ζήσουμε. Δεν θα έχουμε να ζήσουμε, από την γεωργία και από την κτηνοτροφία». Άρα, έκκληση, σε έναν ανοικτό διάλογο και κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτή την πρόθεση, την έχει το Υπουργείο. «Χάρηκα ιδιαίτερα που άκουσα τον κ. Μανιάτη, με όλα αυτά τα θεσμικά που ήδη διασφάλισε, γιατί μέχρι τώρα είχαμε ξεπουλήσει τον πλούτο της χώρας μας».

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σώκος.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ (Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε. Παίρνω το λόγο, γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω κάποιες απόψεις από την θητεία μου στην περιοχή.

Εάν πάμε, κυρίες και κύριοι, στο δημαρχείο της Δράμας ή εάν αυτή τη συνεδρίαση την κάναμε στο δημαρχείο της Δράμας που είναι ένα καινούργιο κτίριο και πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε να λειτουργεί  και που όπως γνωρίζετε η περιοχή έχει τεράστιες ποσότητες μαρμάρου μαζί με την Καβάλα και τη Θάσο - θα πρέπει να ξέρετε ότι το δημαρχείο της Δράμας - που είναι η καρδιά της παραγωγής μαρμάρου στην χώρα, είναι στρωμένο με μάρμαρα εισαγωγής από την Κίνα». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το αναφέρω αυτό ως παράδειγμα, γιατί υπάρχουν κάποια τέτοια παραδείγματα. «Θα πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας την αντίληψη και μάλλον και την ιδεολογία πια ό,τι είμαστε καταναλωτές και καθόλου παραγωγοί. «Ο ορυκτός πλούτος στην Μακεδονία και τη Θράκη, είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας και έχουμε ως λειτουργοί του κράτους την οποιαδήποτε ευθύνη υποχρέωση και καθήκον, πρώτον και κυρίων να ενημερώσουμε τον κόσμο. Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε με οποιοδήποτε ρόλο έχει ο καθένας μας, αυτό το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα».

«Δεν μπορούμε μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια και θα πρέπει να ξέρετε ότι ο μακεδονικός πολιτισμός, κυρίες και κύριοι, στηρίχθηκε, πρωτίστως στην δύναμη που έδιναν τα μεταλλεία. Τα μεταλλεία του χρυσού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, καθώς και όλα τα υπόλοιπα, είναι μία παραγωγή, που είναι δεμένη με την ιστορία της Μακεδονίας και του μακεδονικού πολιτισμού. Δεν μπορούμε σε μία χώρα σαν τη δική μας και σε έναν λαό που τον μάθανε να είναι καταναλωτής και να έχει του κόσμου τα φοβικά σύνδρομα, να μην ξεπεράσουμε αυτά τα φονικά σύνδρομα που έχουμε. Είναι δυνατόν, σε αυτές τις πεδιάδες που πριν από μερικά χρόνια και αναφέρομαι στη δεκαετία του ογδόντα, είχαμε πλεόνασμα παραγωγής τομάτας και φτάσαμε, σήμερα, να εισάγουμε 250.000 τόνους τομάτας για να φάμε. Η ελληνική ντοματοσαλάτα γίνεται με εισαγόμενες ντομάτες και μιλάμε για γεωργικό πρότυπο; Επιτρέψτε μου, κύριε συνάδελφε στην αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει πρότυπο. Δεν υπάρχει και μην κρυβόμαστε, πίσω από το δάχτυλό μας».

Εκείνο που έχουμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα, θα πρέπει να το αναδείξουμε. Με  οποιοδήποτε ρόλο έχει ο καθένας μας. Η Βουλή, να νομοθετήσει και η διοίκηση, να εφαρμόσει. Να νομοθετήσει με διαφάνεια, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, αλλά και με αποτελεσματικότητα και με κόστος ή όφελος σε κάθε περίπτωση. Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου - του πολιτισμένου κόσμου, εάν υπήρχαν ορυκτά αυτού του μεγέθους, που ανέφερε ο κ. Καραμπίδης, φαντάζομαι ότι αυτοί που ασκούν εκτελεστική εξουσία «θα είχαν περάσει από λαϊκό δικαστήριο αν δεν τα είχαν αξιοποιήσει». Ας κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, μία άλλη αντίληψη. Γιατί, εκείνο που τους κληροδοτούμε τώρα είναι φτώχεια, φόβο - και για οτιδήποτε φόβο, και - βεβαίως, την αντίληψη ότι όλοι οι άλλοι ξέρουν εκτός από εμάς. Λέω, λοιπόν, ότι πρέπει να τα δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα πράγματα. Όσοι εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως καθοδηγητές των τοπικών κοινωνιών. Με την βοήθεια των επιστημόνων, με τη βοήθεια εκείνον που ξέρουν και που μπορούν να μας ενημερώσουν και πάνω απ' όλα έχοντας ως γνώμονα, ποιό είναι το πραγματικό δημόσιο συμφέρον.

Δεν είναι δημόσιο συμφέρον, κυρίες και κύριοι, να είμαστε ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα, της τάξης του 1,7 δισ. ?. «Αυτό, είναι ντροπή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ελλειμματική σε ορυκτά που εισάγουμε, αντί να έχουμε εξαγωγές και να στηρίζουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας μας, πάνω στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου».

 Κλείνοντας, θέλω να πω μία κουβέντα: «Ότι στο μέτρο που μας αναλογεί ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης ή ως δημόσια διοίκηση - για να το πω καλύτερα - εκείνο που φροντίζουμε είναι να κατοχυρώσουμε τέτοιες διαδικασίες, όπου η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων - που είναι υποχρέωση - να συνδυάζεται και με απόλυτο τρόπο, με τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν μπορεί σε αυτή την χώρα ότι έχει να κάνει με το δημόσιο, να είναι χύμα». «Αυτή η αντίληψη πρέπει να τελειώσει και να βάλουμε κανόνες, με τέτοιον τρόπο που να εφαρμόζονται» και πιστέψτε με ότι εφαρμόζονται καλύτερα, όταν έχουμε μία ουσιαστική αποκέντρωση και εμπλοκή στα πράγματα του ελέγχου και των Τοπικών Αρχών και των αποκεντρωμένων δομών του κράτους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της επιτροπής):Το λόγο έχει ο κ. Τζίμας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΖΙΜΑΣ ( Διευθυντής της διεύθυνσης μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών του ΥΠΕΚΑ): Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Θα ήθελα με όλα όσα ακούστηκαν εδώ μέσα στην αίθουσα, να δώσω ορισμένες απαντήσεις.

Καταρχήν το κοίτασμα για το οποίο μιλάμε και μιλάω, κυρίως αυτό για τους ειδικούς και για να ενημερώσουν σωστά την τοπική κοινωνία, δεν είναι κοιτάσματα χρυσού, αλλά είναι κοίτασμα χαλκού και ο χρυσός, είναι το πάρα-προϊόν της διαδικασίας, το οποίο το ανακτούμε, επειδή είναι σε μεγάλη ποσότητα. Αυτά ήθελα να αναφέρω σε ό,τι αφορά το κοίτασμα.

«Επειδή όμως είμαι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, θέλω να κοιτάξω στα μάτια τον πάτερ και θέλω να ρωτήσει όταν θα πάει να εξομολογηθεί στον Μητροπολίτη και να του πει: Γιατί ο κ. Σημαιοφορίδης, αυτά τα τόσα χρόνια το χωριό του από τα 600 άτομα που ήταν, έγιναν πρόσφυγες και έμειναν μόνον 100; Πώς έγινε αυτό; Πού οφείλεται αυτό; Μπορείτε εμένα να μου απαντήσετε; Ενώ έχω περιβάλλον στο χωριό μου, στερήθηκα τους γονείς μου για 20 χρόνια; Άρα, δεν έχω μεταλλεία. Πήγαν στις υποανάπτυκτες χώρες της Γερμανίας και του Βελγίου και εργαζόταν σε ανθρακωρυχεία».

Τώρα, θα ήθελα να απευθυνθώ στην κύρια Αμμανατίδου. Κύρια Αμμανατίδου, εσείς είστε βουλευτής και έχετε ίσως μεγαλύτερη ευθύνη από εμένα, τον δημόσιο υπάλληλο, τον απλό πολίτη και τον πολίτη του Κιλκίς. «Παρακολούθησα όλα τα βίντεο, τα οποία έχουν αναρτηθεί στα site και στα blogs και με αφορμή και την σημερινή ημέρα, παρατηρώ ότι ενώ έχω δώσει και γραπτώς όλα όσα ανέφερα, δεν έγιναν κατανοητά».

(Συνέχεια ομιλίας κ. Σπυρίδωνα Τζίμα, Διευθυντή της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ)

Στην ομιλία μου είπαν τα εξής. Καμία μα καμία απολύτως ιδιωτική περιουσία δεν κινδυνεύει. Όσο είμαι εγώ δημόσιος υπάλληλος - και είμαι πάνω από είκοσι χρόνια - ποτέ δεν έχει απαλλοτριωθεί κατοικία. Είπα, επίσης, ότι στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια για μεταλλευτικά μετάλλια έχουν γίνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δύο χιλιάδες στρέμματα και αυτά αφορούν την κρατική ΛΑΡΚΟ. Έδωσα ένα έγγραφο στη γραμματεία να σας το μοιράσει, είμαι σαφής, δύο χιλιάδες στρέμματα πανελλαδικά, τα οποία αφορούν άγονη γη και φυσικά δεν συζητάμε για κατοικία. Το Υπουργείο δεν είναι ένας ξένος φορέας, αποτελείται από πολίτες, από παιδιά που κατάγονται από χωριά, οι οποίοι μπορεί σήμερα να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, όμως αύριο μπορεί να βρεθούμε στο δρόμο, αλλά παλεύουμε για την πατρίδα, μήπως ανορθωθεί μέσα από δικές της δυνάμεις, γιατί σε λίγο θα ξεπουληθούν όλα. Αυτό πιστέψτε το, δουλεύουμε αγνά, μόνοι μας, χωρίς καμιά παρεμβατικότητα.

Επίσης, ρωτήσατε προηγουμένως πότε θα πάρουν μισθώματα. Από την πρώτη ημέρα της σύμβασης θα παίρνουν μισθώματα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έχετε παρεξηγήσει κάτι. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι θα παρθούν, αλλά με τα δικά σας δεδομένα λέτε ότι από την πρώτη μέρα θα πάρουν μισθώματα, ενώ το Υπουργείο μιλάει για τρία χρόνια μετά, για το ένα εκατομμύριο. Να σας δώσω την απάντηση του Υπουργείου.

Δεύτερον, εγώ δεν μίλησα για κατοικίες, αλλά και αυτό θα συμβεί αύριο, αν όπως έγινε στην Ακρινής της Κοζάνης, που ήταν δίπλα το ορυχείο και έπρεπε να γίνει μετεγκατάσταση, δεν το καταλαβαίνετε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΖΙΜΑΣ: Δεν έχουν καμία σχέση τα μεταλλευτικά μετάλλια με τα ορυχεία. Μπορώ να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με το Μεταλλευτικό Κώδικα κατά το στάδιο των ερευνών απαγορεύεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση και ισχύει μόνο η κατάληψη εδάφους για να γίνει γεώτρηση. Δεν γίνεται αναγκαστική απαλλοτρίωση κατά το στάδιο των ερευνών, παρά μόνο κατά το στάδιο της εκμετάλλευσης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Άρα, εκεί θα φύγουν ιδιωτικές περιουσίες, δηλαδή αγροτεμάχια των ανθρώπων που ζουν απ' αυτά, είτε είναι γεωργοί είτε είναι κτηνοτρόφοι. Θα φύγουν δασικές εκτάσεις, θα φύγει δημόσιος πλούτος. Είναι έτσι ή δεν είναι;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΖΙΜΑΣ: Θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι πριν φτάσουμε στον καθορισμό της περιοχής αυτής, όλη η επιτροπή που δουλεύει γι' αυτό το σκοπό, που είμαστε, όπως σας είπα, χωρίς καμία ντιρεκτίβα, πήγαμε σε όλες τις περιοχές και ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή για να βγάλουμε στο διαγωνισμό ήταν γιατί δεν έχει δάσος. Δηλαδή, η κάλυψη εκεί που εμφανίζονται τα κοιτάσματα δεν έχει δάσος, ενώ η Ποντοκερασιά που είναι επίσης ένα σημαντικό κοίτασμα δεν προωθήθηκε.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Και οι Δελφοί είναι αρχαιολογικός χώρος και στη γύρω περιοχή έχουμε όλα τα μεταλλεία της Ελλάδας σε υπόγειες στοές.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Υποβαθμίζετε μια ολόκληρη περιοχή.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΑΛΕΡΗΣ (Προϊστάμενος ΕΥΠΕ): Θέλοντας να συμβάλω στη διαμόρφωση απόψεων με ορθολογικά κριτήρια, θα ήθελα να αναφέρω δύο πράγματα. Για να μπορεί να υπάρξει επένδυση θα πρέπει να υπάρχει κοίτασμα και θα πρέπει να υπάρχει, αξιολογηθεί και κριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα δημοσιοποιηθεί και θα μπει στη διαβούλευση. Ως εκ τούτου, έχω την εντύπωση ότι συζητάμε με ένα σχήμα τελείως πρωθύστερο, όπου πάμε να απορρίψουμε κάτι, το οποίο δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι ακριβώς, διότι πρέπει να έχουμε τα στοιχεία της έρευνας για να δούμε τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος κ.λπ..

 Άρα, λοιπόν, έχω την εντύπωση - προσπαθώντας να βοηθήσω όσο μπορώ στον ορθολογικό τρόπο σκέψης – ότι είναι πολύ πρώιμη απόφαση μια διαμόρφωση άποψης αυτή τη στιγμή, αν κυριαρχήσει μέσα μας, όπου θα απορρίψουμε κάτι, χωρίς να γνωρίζουμε.

Το δεύτερο στοιχείο, αν και δεν είμαι γιατρός, είναι λίγο τεχνικό. Θέλω απλώς να αναφέρω και να σας ενημερώσω ότι τα όρια ποιότητας για το εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των διεθνών οργανισμών υγείας είναι περίπου - τάξη μεγέθους αναφέρω - στο 1/10 στο να έχουμε επιδημία από στοιχεία των επιδημιολογικών μελετών. Όσον αφορά, όμως, στο ανθρώπινο περιβάλλον, τότε πλέον βρισκόμαστε πέντε με δέκα φορές χαμηλότερα από τα ανώτατα όρια ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίες ούτε οι οριακές τιμές, που βάζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και υιοθετεί για τις εκπομπές ρύπων η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αυτά γίνονται με μια μεθοδολογία, η οποία είναι σε διεθνές επίπεδο και πιστεύω ότι από επιστημονικής απόψεως πρέπει αυτά να τα δεχτούμε για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με κανόνες, διότι διαφορετικά αν δεν έχουμε κανόνες, τότε πλέον υπάρχει μια ασυδοσία στην επιστημονική εκτίμηση και την αξιολόγηση.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Καταρχήν, πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα, γιατί έγινε μια από τις πιο γόνιμες συζητήσεις σ' αυτή την επιτροπή. Αισθάνομαι ότι το πείραμα που κάναμε, δηλαδή να φέρουμε στην ίδια αίθουσα τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας μαζί με τους εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους τους εμπειρογνώμονες και τους επιστήμονες, δείχνει ότι βγάζει καλά αποτελέσματα. Θέλω να παρακαλέσω, κυρία Πρόεδρε, και σε άλλες μεγάλες επενδύσεις να λειτουργήσουμε έτσι.

Θα καταλήξω με μια πρόταση, αλλά θα μου επιτρέψετε για λόγους σεβασμού προς όλους σας ή τουλάχιστον τους περισσότερους να κάνω πολύ μικρά σχόλια από αυτά που συγκράτησα από κάποιες τοποθετήσεις.

Ο Σταύρος Καλαφάτης έβαλε 3 άξονες στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Συμφωνώ απολύτως και με τους τρεις, είναι έτσι και εναπόκειται πια στον καθένα από μας, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε είναι βουλευτής είτε είναι υπουργός είτε είναι δήμαρχος να ελέγξει την εφαρμογή τους.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης χρησιμοποίησε ένα λίγο βαρύ χαρακτηρισμό, περί παλινωδιών του Υπουργείου. Δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία παλινωδία του Υπουργείου. Έχει κάνει μόνο λάθη το Υπουργείο και το κυριότερο λάθος του, που όμως θα το ξαναέκανε και τώρα, είναι ότι δεν έχει χρήματα και υπαλλήλους για να τους στείλει πολύ νωρίτερα. Για να είμαι καθαρός μαζί σας η Γενική Διεύθυνση Ορυκτού Πλούτου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας, που έχει την ευθύνη άσκησης πολιτικής για όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας, έχει 23 υπαλλήλους. Αυτοί είναι όλοι, 23 υπάλληλοι, πολύ λιγότεροι από όσους έχει ο κάθε Δήμαρχος στην υπηρεσία καθαριότητάς του. Ή το κλείνουμε, λοιπόν, να το κλείσουμε αν συμφωνήσουμε, να μην κάνουμε τίποτα ή τους παρακαλούμε να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον. Εγώ θέλω να είμαι σ' αυτή την αίθουσα σαφής. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου, παρά τις περικοπές των μισθών, παρά τις μεγάλες περικοπές των επιδομάτων, συνεχίζουν να δουλεύουν, χωρίς να παίρνουν υπερωρίες - αυτό ισχύει και για τα στελέχη του ΙΓΜΕ που συμμετέχουν στην επιτροπή - γιατί πιστεύουν ότι έχουν χρέος απέναντι στην πατρίδα να διερευνήσουν, αν μπορούμε να φέρουμε νέες πηγές πλούτου.

Ο κ. Αντιδήμαρχος είπε ότι τα δισεκατομμύρια που ακούγονται εξοργίζουν τον κόσμο. Δεν ξέρω αν εξοργίζουν τον κόσμο, είναι πολύ πιθανόν να εξοργίζουν, η πολιτεία, όμως, έχει χρέος, λογοδοτώντας στην τοπική κοινωνία, να λέει κάθε φορά, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, αυτό που της λένε οι επιστήμονες.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

Οι επιστήμονες, λοιπόν, μιλάνε για 1,5 δις ακαθάριστη αξία βεβαιωμένου και 7 δις δυνατόν. Να το αποκρύψουμε; Να κατηγορηθούμε, δηλαδή, ότι ξεπουλάμε χωρίς να λέμε την αξία; Λέμε δημόσια την αξία που μας δίνουν επίσημα το ΙΓΜΕ και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου για να ξέρουν οι πολίτες και ποιο είναι το διακύβευμα. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αποκρύπτουμε τέτοιου είδους στοιχεία.

Τρίτη παρατήρηση. Πρέπει να σας πω ότι είχα μια πολύ μεγάλη προσωπική αγωνία από αυτή τη συζήτηση. Αναρωτιόμουν, αν το σύνολο των επιστημόνων που είναι εδώ, θα ήταν επαρκής να πείσει τον καθέναν από εμάς, ότι έχουμε μια καλή εικόνα.

Θεωρώ – και δεν θέλω να μπω στα επιστημονικά πεδία που δεν ελέγχω – ότι έγινε μια αρκετά καλή, ειλικρινής και διεξοδική ενημέρωση από τους επιστήμονες και τους ευχαριστώ θερμά. Είμαι, όμως σίγουρος ότι όλοι μας χρειαζόμαστε και άλλη πληροφόρηση και προτείνω να την ζητήσουμε.

Ο κ. Tολέρης είπε κάτι που το θεωρώ κομβικό. Συζητάμε περί επιπτώσεων του περιβάλλοντος χωρίς να έχουμε δει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κυρίες και κύριοι, όλα όσα συζητάμε με βάση τη νομοθεσία του ευρωπαϊκού κράτους που λέγεται Ελλάδα και την ίδια νομοθεσία άλλων 27 κρατών – μελών της Ε.Ε., υπάρχει κάποιος μελετητής, του ανατίθεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βγαίνει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίνεται στην κοινωνία, αποστέλλεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γνωμοδοτούν τα Δημοτικά Συμβούλια. Επί ποιας μελέτης γνωμοδοτήσαμε εμείς; Επί ανυπάρκτου μελέτης. Επί πληροφοριών. Για να ξέρουμε ποιο είναι το πεδίο αναφοράς μας.

Άρα, έχουμε ανάγκη να μας πουν κάποιοι τι γίνεται περιβαλλοντικά και εάν δεν μας αρέσει να το απορρίψουμε. Αλλά να δούμε τι λένε.

Ο κ. Πολλατίδης ορθά σημείωσε ότι υπάρχει ελλιπέστατη και κακή ενημέρωση των κατοίκων και συμφωνώ απόλυτα, όπως και με εσάς, κύριε Δήμαρχε. Όμως, σας ξαναλέω δεν είχαμε άλλες δυνάμεις. Για να σας το πω και ωμά, δεν είχαμε ούτε εκτός έδρας να τους δώσουμε. Και για να σας το πω ακόμα πιο κυνικά, γύρισαν πίσω και μου είπαν «άκου, μας υποσχέθηκες ότι δεν θα προπηλακιστούμε. Δεν ήταν έτσι όπως μας υποσχέθηκες. Εμείς δεν ξαναπάμε και να μην γίνει ποτέ η επένδυση». Δημόσιοι υπάλληλοι είναι, δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους εάν γίνει η επένδυση.

Παρακαλώ, λοιπόν, επειδή ομιλώ σε εκλεγμένους του λαού – και απευθύνομαι στους αιρετούς – ή θα διαφυλάξουμε όλοι μας το μέγιστο αγαθό που είναι ο ήρεμος, τεκμηριωμένος, δημοκρατικός διάλογος άλλως απλώς δεν θα υπάρχει καμία κίνηση και θα επανέλθω στις δεσμεύσεις του Υπουργείου.

Ο κ. Πολλατίδης, επίσης, μίλησε για να αυξηθεί το 20% του αντισταθμιστικού που δίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Η πρότασή μας στο νομοσχέδιο όταν περάσαμε, ήταν να δοθεί το 20% στις τοπικές κοινωνίες από αυτά που εισπράττει το κράτος. Η αρχική πρόταση του Υπουργείου ήταν να δοθεί το 30%. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να είναι το 70% και θέλω να είμαι έντιμος μαζί σας.

Είναι πάρα πολύ απλό. Σε μια κοινωνία όπου αντικειμενικά η εξόρυξη δημιουργεί αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις – και κάθε φορά το ερώτημά μας είναι πώς θα τις ελαχιστοποιήσουμε και πώς θα το ελέγξουμε – θεωρώ κοινωνικά δίκαιο το μέγιστο της ωφελιμότητας να πηγαίνει στην τοπική κοινωνία και το έλασσον στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή είναι η απόφαση. Εγώ δεν ξέρω, εάν τα πράγματα προχωρήσουν τι μπορεί να γίνει. Δηλώνω, όμως, ότι ως Υπουργείο θέλουμε μεγέθυνση του ποσού όχι μόνο για την συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και για ο,τιδήποτε άλλο πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Πρόεδρος του Τεπύλλου κ. Σημαιοφορίδης ρώτησε για τη χρήση κυανίου και μια υπάλληλος του ΙΓΜΕ είπε για τα νερά. Απαντήσαμε ότι δεν θα υπάρξει κυάνιο. Δεσμεύτηκε η Υπηρεσία γι αυτό.  Η ίδια η Υπηρεσία θα είναι και όταν θα φύγω και εγώ και όταν θα φύγει και ο επόμενος από μένα και όταν θα φύγει και ο μεθεπόμενος.

O υπηρεσιακός παράγοντας δεσμεύει τη Διοίκηση, γιατί καλά κάνουμε και λέμε ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, αλλά η Διοίκηση έχει συνέχεια.

Ο κ. Ψαριανός είπε κάτι πάρα πολύ ορθό. Είπε «πώς να μας πείσει η πολιτεία, όταν στις 1500 εξορύξεις δεν έχει γίνει ούτε μια αποκατάσταση;». Άρα, μας κοροϊδεύει η πολιτεία και έχει δίκιο.

Κύριοι, όμως, σας ερωτώ. Θα σηκώσουμε τα χέρια και θα παραδοθούμε; Δεν θα παλέψουμε για να γίνει έστω η πρώτη αποκατάσταση τώρα; Δεν έχουμε ως κοινωνία εμπιστοσύνη μεταξύ μας να δημιουργήσουμε τέτοιους μηχανισμούς και τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας κύριος δεν θα είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο;

Εγώ θεωρώ ότι είμαστε αρκετά ώριμοι ως κοινωνία να τα διασφαλίσουμε όλα.

Για τη  σχέση κόστους – οφέλους  μιλάνε για 400 εκατομμύρια από μισθούς. Πρέπει να σας πω ότι ακούω τέτοιους αριθμούς και φαντάζομαι ότι είναι ενδεικτικοί. Όλα θα εξαρτηθούν από το επιχειρησιακό σχέδιο, εάν υπάρξει προσφορά και εάν υπάρξει πρόταση. Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις. Μπορεί να είναι καλύτερα ή μπορεί να είναι χειρότερα. Είμαστε εδώ για να τα επαναξιολογήσουμε. Σέβομαι, όμως, τη διεθνή εμπειρία με βάση την οποία τα στελέχη του Υπουργείου και οι καθηγητές μας δίνουν τέτοια στοιχεία.

Ο Δήμαρχος Παιονίας με ρώτησε εάν πήρα το Δελτίο Τύπου. Όχι, Δήμαρχε, και λυπάμαι. Δυστυχώς, δεν έχω καλύτερο μηχανισμό και δεν τα παίρνω. Δεν μου τα στείλατε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΠΟΡΔΑΣ (Δήμαρχος Παιονίας Νομού Κιλκίς): Σας το είπα αυτό, διότι εγώ δεν είχα άλλη πληροφόρηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν είχαμε άλλη πληροφόρηση και εμείς και σας το λέω καλοπροαίρετα.

Είναι εύκολο πολλές φορές να υποβαθμίζουμε και να μιλάμε ειρωνικά για την ηλεκτρονική διαβούλευση. Εγώ, όμως, θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι από 50 ετών και κάτω μέχρι 18, που έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους από 70 ετών και άνω, ξέρουν να μπουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση και ξέρουν να συμμετάσχουν και είναι και επιστήμονες πολλοί από αυτούς. Άρα, ας μην την μηδενίσουμε, επειδή δεν υπήρξε κάποια ομάδα να πάει σε ένα χωριό να μιλήσει με τους συνταξιούχους. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό.

Ο συνάδελφος από το Κ.Κ.Ε., κ. Ιγνατιάδης, είπε ότι το 20% είναι χρύσωμα χαπιού. Μπορεί κανείς το δει και έτσι. Μακάρι να το κάνουμε 40%. Βοηθήστε και εσείς.

Επίσης, είπατε κάτι που εμένα με προβλημάτισε. Ότι, δηλαδή, λέμε ωραία λόγια και κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, ότι αυτά τα λόγια θα γίνουν πράξη και είναι έτσι. Κανένας πολίτης δεν εμπιστεύεται το σύστημα, τη Δημόσια Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ,ότι θα εφαρμοστούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται.

Σε μια χώρα που είναι στα πρόθυρα της παράκρουσης και της χρεωκοπίας δεν θα το ανατρέψουμε και αυτό; Δεν θα παλέψουμε να ξανακοιταχτούμε στα μάτια με ειλικρίνεια και να αρχίσουμε να αποκτάμε εμπιστοσύνη ο ένας απέναντι στον άλλο και, κυρίως, μέσα από τη δημιουργία θεσμών που θα μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τους κάθε φορά κρατούντες; Θα σας κάνω και πρόταση μετά επ αυτού.

Η κυρία Παπαθανάση έκανε την ερώτηση, εάν οι απαλλοτριώσεις θα είναι καλλιεργούμενες. Ο κ. Τζήμας απάντησε «όχι σε καλλιεργημένες εκτάσεις». Επίσης, ρώτησε εάν θα είναι επιφανειακή η εκμετάλλευση. Απαντώ ότι «όχι, θα είναι μόνο σε ένα ποσοστό 5%. Όλο το άλλο θα είναι υπόγειο».   

Αυτά δεν τα λέω, βέβαια, μόνος μου , αλλά στέκομαι σε αυτά που μου είπαν οι επιστήμονες και οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Στην ερώτηση, εάν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, η απάντηση είναι «όχι». Η Υπηρεσία μου είπε ότι θα υπάρξει και ρητή δέσμευση στη σύμβαση.

Στο εάν θα υπάρξει όξινη απορροή η απάντηση είναι επίσης «όχι».

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

Θα πάθουν ζημιά τα νερά; Το ΙΓΜΕ, μου λέει ότι υπάρχει μελέτη και θεωρώ απολύτως βέβαιο, ότι όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες, το πρώτο που θα κοιτάξουν θα είναι τα νερά. Οτιδήποτε διακινδυνεύσει από πλευράς νερού, απλώς του κυρίου αυτού, δεν θα του δοθεί η άδεια. Ποιος θα δώσει περιβαλλοντική αδειοδότηση, σε περίπτωση που υποβαθμιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας; Για να απαντήσω και για τα αρχαία. Εάν υπάρχουν αρχαία και μάλιστα χώρος που θα γίνει επισκέψιμος αύριο, ποια αρχαιολογική υπηρεσία θα δώσει άδεια; Άρα δεν πρόκειται να γίνει το συγκεκριμένο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Δυστυχώς, έχει πει το Υπουργείο Πολιτισμού ναι, όταν γνωρίζει, ότι δίπλα υπάρχουν αρχαιολογικοί τόποι και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί κ. Υπουργέ, η τοπική εφορία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Σε αυτό που συζητάμε τώρα; Μα δεν έχει υπάρξει ερώτημα, τι έχει απαντήσει;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Η ερώτηση έγινε από εμένα και απάντησε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ακούστε, για να είμαστε μεταξύ μας καθαροί. Οι συζητήσεις τέτοιου είδους για να είναι τεκμηριωμένες, προϋποθέτουν αίτημα που στηρίζεται σε μελέτη.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Σχέδιο, σχεδιάγραμμα, τοπογραφικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Όταν δεν υπάρχει καν επενδυτής, οποιαδήποτε μελέτη, δεν μπορεί να δώσει κανένα Υπουργείο Πολιτισμού άδεια για τίποτα και σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία Εφορία Αρχαιοτήτων η οποία θα δώσει άδεια, παρά το ότι θέλει ο κάθε Υπουργός. Εν τοιαύτη περιπτώσει, εδώ είμαστε για να το ελέγξουμε και αυτό.

Κυρία Αμμανατίδου για το ΙΓΜΕ που είπατε, είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά πάντως να σας πω ότι το ΙΓΜΕ, δεν έχει διαλυθεί. Το ΙΓΜΕ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα 150 στελέχη επιστήμονές του δουλεύουν, ο Γενικός Διευθυντής είναι εδώ και τα στελέχη αυτού που είναι εδώ, θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Το ΙΓΜΕ υπάρχει και θέλω να παρακαλέσω το εξής. Επειδή έχουμε δώσει πάνω από 8 εκατομμύρια μέσα από το ΕΣΠΑ στο ΙΓΜΕ, εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά, δεν θέλω να καταγράφετε στα πρακτικά, ότι το ΙΓΜΕ δεν υπάρχει, ή δεν είναι άξιο να κάνει δουλειές. Είναι και παραείναι άξιο και για αυτό ορθά η πολιτεία και αυτό το Υπουργείο που σας μιλάει του δίνει ερευνητικά. Το τι κάνουμε με τις εφεδρείες, είναι πολιτικό θέμα, αλλά να μην απαξιώσουμε το ίδιο το ΙΓΜΕ.

Να πω ότι ο κ. Σώκος, έβαλε από την θέση του υπευθύνου για όλη την περιφέρεια, εξαιρετικά σπουδαία ζητήματα και εξαιρετικά σπουδαία ερωτήματα για όλους μας, τα οποία χρήζουν πολύς σοβαρής αντιμετώπισης.

Θα τελειώσω με τους δύο συναδέλφους από το Κιλκίς τον κ. Παραστρατίδη και τον κ. Φραγγίδη. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι απόλυτα την δυσχερή θέση την οποία ευρίσκεσθε. Έχετε δίκιο ότι είναι δύσκολο κανείς, όταν βλέπει μια ολόκληρη κοινωνία κακά πληροφορημένη ή ελλιπώς, να πηγαίνει απέναντι. Εδώ, θα πω ότι αναγνωρίζω και τα λάθη του Υπουργείου και τα δικά μου. Σας ξαναλέω ότι δεν είχα άλλες δυνάμεις. Αυτές είναι οι δυνάμεις της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν υπάρχει κανένας επενδυτής, να πληρώνει υπαλλήλους και να πηγαίνουν και να μένουν  και να κάνουν ωραίες παρουσιάσεις. Είναι το φτωχό ελληνικό δημόσιο που προσπαθεί να υπερασπιστεί μια αναπτυξιακή του δράση. Μέχρι εκεί φτάνουν οι αντοχές του. Άρα λάθη στο χειρισμό που είπατε, ναι και είναι δικά μου, δε φταίνε οι υπάλληλοι. Δυσπιστίες στις υπηρεσίες στους επενδυτές ναι, αλλά θα πρέπει να το ανατρέψουμε. Ο συνάδελφος ο κ. Φραγγίδης που αναφέρθηκε για την Υγεία, να το δούμε.

Αρχίζω τώρα και περνάω σε προτάσεις. Καταρχήν να ξέρουμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Σήμερα κάνουμε μια συζήτηση με μόνο κείμενο εργασίας στη διάθεσή μας την προκήρυξη του Υπουργείου. Είναι πολύ πιθανόν, επειδή όλα συζητιούνται και όλα μαθαίνονται, σε μια χώρα που δεν είναι καθόλου ελκυστική για επενδύσεις και που οι επενδυτές φεύγουν, δεν έρχονται. Εμείς κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να τους προσεγγίσουμε και το λέω αυτό από την πλευρά της εμπειρίας ακόμα και των υδρογονανθράκων που είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Είναι πάρα πολύ πιθανόν, να μην υπάρξει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος. Άρα θα έχουμε κάνει μια πάρα πολύ ωραία συζήτηση μεταξύ μας, θα έχει κινητοποιηθεί η κοινωνία και απλώς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό είναι το ένα σενάριο.

Είναι πάρα πολύ πιθανό λοιπόν, να λεχθεί ακόμα και αν κάποιος πιθανόν έχει ενδιαφερθεί, υπάρχει η τοπική αντίδραση, πού πάω να μπλέξω. Αυτοί μπορεί να πάνε, αν και δεν ξέρω πώς, διότι εάν δεν τους εγκριθεί το PSI και η δανειακή Σύμβαση καλύτερα να το αφήσω. Άρα είναι ένα σενάριο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε.

Δεύτερο που θέλω να σας πω, επειδή πραγματικά θεωρώ ότι ήταν μια κορύφωση του δημοκρατικού διαλόγου αυτό που κάναμε, έχω να κάνω μια πρόταση, προκειμένου να πάμε στο επόμενο βήμα. Κρατείστε στο μυαλό σας το εξής. Η δέσμευση του Υπουργείου ότι δεν θα γίνει τίποτα εάν η τοπική κοινωνία διαφωνεί, ισχύει και είναι καταγεγραμμένη για άλλη μια φορά. Πρέπει, όμως να ξέρουμε περί τίνος συζητάμε. Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λέμε ένα ναι ή ένα όχι επί ανυπάρκτου επενδύσεως. Δεν μπορούμε να πούμε ούτε ναι ούτε όχι, εάν δεν ξέρουμε ακριβή στοιχεία, για το πού θα γίνουν οι γεωτρήσεις, εάν θα γίνουν, εάν υπάρχει κοίτασμα.

Προτείνω λοιπόν το εξής. Επειδή πραγματικά νομίζω ότι πήγαμε ένα βήμα πιο μπροστά. Πρώτον, θα πρέπει η συζήτηση να συνεχιστεί και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Δεν ξέρω εάν θεσμικά το Κοινοβούλιο μπορεί να το κάνει, αλλά εγώ θέλω να ζητήσω να την εμπλουτίσουμε και να έρθουν και άλλοι άνθρωποι και να καλέσουμε και άλλους εκπροσώπους και να συζητήσουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Εδώ προτείνω, να μην είναι απλώς συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά να είναι κοινή συνεδρίαση Περιβάλλοντος και της Επιτροπής στην οποία υπάγεται το Υπουργείο Υγείας και είναι υγιεινής και ασφάλειας. Να κάνουμε συζήτηση και επί περιβαλλοντικών συγκεκριμένων μετά από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από τις υπηρεσίες. Άλλη είναι η συζήτηση όταν νομίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο και άλλη συζήτηση όταν η υπηρεσία δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει κυάνιο. Άλλη συζήτηση εάν θα υπάρξει επιφανειακή εξόρυξη και άλλη συζήτηση εάν η επιφανειακή εξόρυξη είναι μόνο το 5%. Φαντάζομαι ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

Επειδή πραγματικά τα ζητήματα της Υγείας είναι εξίσου σοβαρά με τα ζητήματα του Περιβάλλοντος, από την πλευρά του Υπουργείου θα θέλαμε να ακούσουμε και ειδικούς επιστήμονες και άλλους και για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων. Έχω να κάνω και μια δεύτερη πρόταση, σε μια προσπάθεια, να αποκτήσει πια η κοινωνία και ο κάθε πολίτης εμπιστοσύνη με τους αιρετούς του, τους εκλεγμένους του. Εγώ θέλω να σας προτείνω να διαμορφώσουμε μια διακομματική Επιτροπή από όλα τα Κόμματα της Βουλής και να βάλουμε και κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, διότι εγώ αυτό το χρειάζομαι ως Υπουργός εποπτεύων και είμαι βέβαιος ότι το χρειάζονται και οι υπηρεσίες. Δηλαδή να έχουμε ακόμα ένα μάτι, διαφανές και οριζόντιο, διότι δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά, αλλά είναι και τα καθαρά οικονομικά. Εγώ θα ήθελα να ξέρουν τα κόμματα που τους Βουλευτές του τους εκλέγει ο λαός, τι γίνεται σε τέτοιου είδους Συμβάσεις. Συζητάω για έναν ορυκτό πλούτο που ακούω 1 δισεκατομμύριο, 7 δισεκατομμύρια. Μόνο που κάθε φορά Υπουργός ή Υφυπουργός αρμόδιος για τον ορυκτό πλούτο και η κάθε φορά αρμόδια υπηρεσία; Γιατί να μην βάλουμε το μάτι της ίδιας της κοινωνίας μέσα από τους εκλεγμένους, τους Βουλευτές του Νομού, εκπροσώπους των κομμάτων και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς τίποτα να μην προχωρήσει, εάν η τοπική κοινωνία θεσμοθετημένα με τους θεσμικούς της εκπροσώπους, δεν εκφραστεί.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θέλω να σας πω ότι τη συγκεκριμένη συζήτηση, εγώ θα ζητήσω από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου να την αναρτήσει στο διαδίκτυο, διότι δεν έχουμε δικαίωμα αυτή τη συζήτηση που έγινε εδώ να την κρατήσουμε στους τέσσερις τοίχους. Πρέπει να αναρτηθεί και ο κάθε πολίτης του Κιλκίς και ο κάθε πολίτης της Ελλάδας, να έχει πρόσβαση για να γνωρίζει ποια είναι η τεκμηρίωση και ποιες είναι οι δεσμεύσεις μέχρι αυτή τη στιγμή που έχουν υπάρξει. Θεωρώ ότι πήγαμε ένα βήμα πιο μπροστά στην αλληλοκατανόηση και επαναλαμβάνω τη δήλωση του Υπουργείου πρώτον, πλήρης διαφάνεια μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων, δεύτερον τοπική Επιτροπή Επιστημόνων με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και τρίτον επιπλέον πρόταση να υπάρξει διακομματική Επιτροπή να το παρακολουθεί. Ασφαλώς ξαναλέω, εάν θα συνεχίσει η τοπική κοινωνία μετά και την επιπλέον ενημέρωση που θα γίνει να διαφωνεί, προφανώς όταν θα έρθουν οι γνωμοδοτήσεις και θα είναι αρνητικές, εδώ στα πρακτικά της Επιτροπής, θα είναι καταγεγραμμένο, ότι ο Υπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα. Αυτή είναι η ισχυρότερη δέσμευση.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δημητριάδης.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (Καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ.): Κύριε Υπουργέ, από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω και πείτε μου εάν είναι σωστό ή όχι ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία πρόταση.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σημαιοφορίδης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος Τεπύλλου Κιλκίς): Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να το κρατήσετε ζωντανό, αλλά όσοι από εμάς βρισκόμαστε εδώ είμαστε εκλεγμένοι και εκπροσωπούμε κάποιους φορείς. Οι φορείς αυτοί έχουν διατυπώσει την άποψή τους καθαρά όπως και οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι σας είπαν, θυμάμαι τον κ. Παραστατίδη, ότι δεν πρέπει να το κάνετε. Επομένως, οι φορείς έχουν μιλήσει και το Κιλκίς έχει αποφασίσει να προχωρήσει χωρίς μεταλλεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Αν θεωρείτε ότι μετά από την ενημέρωση που έγινε και μετά και από πολλούς δικούς σας εκπροσώπους που είπαν ότι δεν υπήρξε πληροφόρηση και ζητήθηκε να υπάρξει, ότι δεν έχουμε κάνει ένα βήμα φοβάμαι ότι δεν είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Εγώ θεωρώ ότι η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει και άλλη πληροφόρηση και κρατήστε τη δέσμευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος Τεπύλλου Κιλκίς) : Κύριε Υπουργέ, οι φορείς έχουν βγάλει αποφάσεις. Το δημοτικό συμβούλιο στάθμισε κάποια πράγματα και έβγαλε μια απόφαση. Το ίδιο έκανε και η περιφερειακή ενότητα και τα τοπικά συμβούλια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν ήθελα να εμπλακώ σε αυτή τη συζήτηση, αλλά από ό,τι βλέπω στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου νομίζω ότι το πρώτο σημείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η χρήση κυανίου και αποδείχθηκε εδώ ότι το πρώτο σημείο της απόφασης δεν ισχύει διότι στηρίχθηκε σε λάθος πληροφόρηση κάποιων που θέλησαν να ενημερώσουν λανθασμένα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το δεύτερο σημείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και για αυτό λέω ότι χρειαζόμαστε όλοι αντικειμενική και επιστημονική πληροφόρηση, είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Δεν σας απασχόλησε αυτό που είπε ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν είναι έτσι; Το τρίτο σημείο της απόφασης είναι ο μη σαφής και κατηγορηματικός αποκλεισμός του κυανίου διότι το πρώτο σημείο της απόφασης είναι η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης που πρόκειται να εφαρμοστεί. Όταν λέμε ότι μόνο το 5%, θα είναι επιφανειακή εξόρυξη και το 95%, θα είναι υπόγεια εξόρυξη  δεν αναιρεί αυτό το επιχείρημα;

Εγώ δεν λέω να το ανατρέψουμε, εγώ λέω να το ξανασυζητήσουμε και εάν επιμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ασφαλώς και θα γίνουν αυτά αποδεκτά και ασφαλώς θα γίνει αποδεκτή η όποια άποψη του Εργατικού Κέντρου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου και η όποια άποψη των βουλευτών. Όμως, δεν αισθάνεστε την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση, όταν εμείς αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό στον πολίτη για να πληροφορηθεί; Το Υπουργείο λέει να κάνουμε και άλλη συζήτηση και ενημέρωση. Ποιος έχει σκοπιμότητα αν δεν ενημερώνεται πλήρως ο πολίτης; Δεν μιλάμε για λήψη απόφασης μιλάμε για ενημέρωση. Να καλέσουμε και άλλους καθηγητές στην επιτροπή και να καλέσουμε και τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας, διότι τέθηκαν και θέματα υγείας. Αυτό προτείνω.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιδήμαρχος του Νομού Κιλκίς): Κυρία Πρόεδρε, ακούσαμε με σεβασμό αυτά που είπε ο κ. Υπουργός, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί. Έχει πάρει απόφαση που έχει γραφτεί στα πρακτικά και μιλάμε για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προέκυψε από μια ενδελεχή έρευνα. Δεν βγάλαμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Στις 19 Ιανουαρίου, ήρθαμε στην Επιτροπή και ενημερωθήκαμε από κάποιους επιστήμονες, επισκεφθήκαμε την περιοχή του Στρατωνίου και μιλήσαμε με ανθρώπους της εταιρείας, μιλήσαμε και με ανθρώπους που είναι ενάντια στην εταιρεία και στη μεταλλευτική δραστηριότητα και καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Νομίζω ότι η δέσμευση νούμερο δύο, όπως την έθεσε ο κ. Υπουργός στην εισήγησή του, τελικά δεν ισχύει. Μήπως νομίζετε ότι μέσα στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων όπου εκπνέει η ημερομηνία του διαγωνισμού, ο κόσμος και η κοινωνία θα πειστεί και θα αποκτήσει εξοικείωση με την μεταλλουργία; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Εγώ προτείνω μεταφέροντας τις αγωνίες των συνδημοτών μου να αποσυρθεί η διακήρυξη και αυτό να το πει σήμερα ο κύριος Υπουργός και όταν και εφόσον η τοπική κοινωνία, η εκάστοτε τοπική κοινωνία γιατί αυτό το θέμα δεν θα απασχολήσει μόνο το Κιλκίς θα απασχολήσει και τη Θράκη και τον Έβρο, αποκτήσει εξοικείωση με την μεταλλουργία τότε θα το συζητήσουμε σε μια άλλη βάση και ενδεχομένως με ένα άλλο κράτος, όπου ο πολίτης θα το εμπιστεύεται.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσιραμπίδης.

ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ (Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. στο Τμήμα Γεωλογίας): Η καταγωγή μου είναι από το Κιλκίς και μολονότι, γνωρίζουν οι δήμαρχοι και οι άλλοι αιρετοί ποιες είναι οι θέσεις μου δεν με κάλεσαν ποτέ  να μιλήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και να παραβρεθώ σε χωριά όπου έκαναν τοπικές συνάξεις και ενημέρωσαν τον κόσμο διαστρεβλώνοντας κάποια πράγματα. Μόνο μια φορά παραβρέθηκα με παράκληση του αρμόδιου Υφυπουργού του ΥΠΕΚΑ, στις 6 Φεβρουαρίου όπου με καθόλου καλούς κανόνες δεοντολογίας δεν επέτρεπαν στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ να μιλήσουν. Όφειλαν να μας αφήσουν να πούμε την άποψή μας, να ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων και να γίνει ένας διάλογος. Εγώ θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των αιρετών, οι οποίοι επιθυμούν την αξιοποίηση και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Ή θα πάμε μπροστά με γοργά βήματα ή θα μείνουμε πίσω να μας λοιδορούν οι ξένοι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : Εμείς διοργανώσαμε μια ημερίδα όπου καλέσαμε ανθρώπους του Υπουργείου και ανθρώπους από την άλλη πλευρά για να γίνει ενημέρωση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Νομού Κιλκίς): Κύριε καθηγητά, σε εσάς αναφερόμουν όταν είπα ότι ήσασταν προκλητικός και στη Γενική Συνέλευση.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπαβασιλείου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Γενικός Διευθυντής του Ι.Γ.Μ.Ε.): Πραγματικά υπάρχουν κάποιες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όμως το πρόβλημα είναι ότι διαπιστώσαμε με λύπη μας, ότι συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες που να αντικρούουν αυτά που λέει το ΙΓΜΕ δεν υπήρξαν. Υπήρξε κινδυνολογία καλά μελετημένη και οργανωμένη. Επομένως, ας μην κυνηγάμε φαντάσματα. Έχει δίκιο ο κ. Υπουργός, που λέει ότι η συζήτηση τώρα αρχίζει, όπου υπάρχουν και οι μελέτες και τα επιχειρήματα, αλλά ας έρθει και η άλλη πλευρά με επιστημονικές μελέτες από υπεύθυνους φορείς, όπως τα πανεπιστήμια και το ΙΓΜΕ να φέρουν αντίθετα επιχειρήματα, όμως να είναι επιχειρήματα.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η εισήγησή σας για να γίνει η συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα μεταφερθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής και θα ενημερωθούν και οι φορείς της περιοχής και το Υπουργείο.

Στο σημείο αυτό γίνεται η γʼ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.:

Τέλος και περί ώρα 17.10΄λύθηκε η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ                     ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ