Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/02/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Η περίοδος την οποία διανύουμε είναι πάρα πολύ σοβαρή για όλα σχεδόν τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Γι' αυτό και ζήτησα να δω τον κ. υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου και να ενημερωθούμε, αλλά και να διατυπώσουμε τις απόψεις του ΣΥΝ σχετικά με την εξέλιξη αυτών των θεμάτων. Σας είναι, άλλωστε γνωστή η επιμονή με την οποία ο ΣΥΝ ζητεί τη συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου συνεχώς θα υπήρχε η δυνατότητα επαφής, ανταλλαγής απόψεων και διαβουλεύσεων.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο κυρίως θέματα που από την πλευρά του ΣΥΝ έθεσα στον κ. υπουργό.

Το πρώτο θέμα αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική FYROM. Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι για λόγους που σχετίζονται με τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την προάσπιση των γενικών ελληνικών συμφερόντων είναι αναγκαία η προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Χάσαμε πολύ χρόνο και καταβάλαμε υπερβολικό κόστος εξαιτίας μιας εξαρχής αδιέξοδης πολιτικής. Η σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής είναι σήμερα επιτακτικά αναγκαία, όπως ήταν άλλωστε και πριν από χρόνια. Είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για να επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτήν την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρει καθαρά και χωρίς άλλες διγλωσσίες ή καθυστερήσεις η ελληνική κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή εμείς προτείνουμε να γίνουν αμέσως και επαφές μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων, αλλά και σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε θεσμικά και πολιτικά να προετοιμαστεί η χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο θέμα αφορά τη σχετική συζήτηση για το Π.Δ. περί γενοκτονίας. Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ σαφής .Ο χειρισμός του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να εντάσσεται σε μια ενιαία στρατηγική και να αποσκοπεί κάθε φορά στην προώθηση σαφώς καθορισμένων στόχων και προτεραιοτήτων. Με αυτήν την έννοια πιστεύουμε ότι η υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης Βουλής περί γενοκτονίας και η έκδοση του σχετικού Π.Δ. θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου στο σημερινό συνολικό πλαίσιο και να σταθμιστούν για άλλη μια φορά όλες οι παράμετροι του θέματος. Διότι η εμμονή και πολύ περισσότερο η ατυχής χρήση όρων, πολλές φορές μας έχει παγιδεύσει σε αδιέξοδα, ενώ αντιθέτως η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός της ουσίας των ιστορικών γεγονότων αποτελεί οδηγό για τη χάραξη στις σημερινές συνθήκες αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής.

To Γραφείο Τύπου