Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/02/2001

Οι εξελίξεις στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και οι θέσεις του ΣΥΝ

O Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου από την περίοδο της διεκδίκησης των αγώνων είχε αντιταχθεί στην ανάληψή τους. Είχαμε επισημάνει ότι η διεξαγωγή τους στην Αθήνα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Oταν οι άλλοι μιλούσαν για Μεγάλη Ιδέα, εμείς τονίζαμε με κόστος, ότι πρόκειται για Μεγάλη Επιχείρηση που θα αποκαλύψει την ακόμα μεγαλύτερη ανικανότητα των κυβερνητικών χειρισμών και των κρατικών δομών.

Σήμερα είναι φανερό ότι επιβεβαιώνονται οι χειρότερες των εκτιμήσεών μας. Ταυτόχρονα νέα προβλήματα πολύ σημαντικά συσσωρεύονται καθημερινά.

Από την ανάθεση διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, το 1997, έχουν περάσει 4 σχεδόν χρόνια.

Τα πράγματα πια μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας και διαψεύδουν τις διακηρυκτικές προσδοκίες.

Το πλεονέκτημα του χρόνου χάθηκε. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πρωθυπουργός έκανε προσωπικά όλες τις επιλογές του οργανωτικού σχήματος και των προσώπων, οι ρυθμοί είναι διαλυτικοί.

Η Ελλάδα των Ολυμπιακών του 2004, μπήκε υπό την επιτήρηση της ΔΟΕ και των μηχανισμών της, που είναι μηχανισμοί εκβιαστικών εμπορικών συμφερόντων, παρά το γεγονός ότι ο κ.Πρωθυπουργός αυτοανακηρύχθηκε σε Ολυμπιάρχη.

Δεν λύθηκε το πρόβλημα του συντονισμού και του φορέα ευθύνης για την τελική απόφαση. Συναρμόδια Υπουργεία και Υπουργοί, κατά σύμπτωση τα ίδια περίπου πρόσωπα, παίζουν σε επανάληψη το κακό έργο: "Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα".

Διαρκώς μειώνεται με εντυπωσιακό τρόπο το ποσοστό της κοινής γνώμης που επικροτεί την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και αισιοδοξεί για το εγχείρημα. Η επικοινωνιακή πολιτική, η διαφήμιση, οι δημόσιες σχέσεις, τα προγράμματα χορηγίας δεν αντιστρέφουν αυτό το κλίμα. Οι κυβερνητικές αμετροέπειες "περί ιστορικού στοιχήματος", επικαλύπτονται πλέον από τις νευρικές αντιδράσεις των υπουργών, καθώς η όλη υπόθεση έχει ήδη τα χαρακτηριστικά προβληματικής επιχείρησης.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις ότι η Ελλάδα θα οργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες εντελώς διαφορετικούς από τους άλλους, που θα αποτελούν απάντηση του Ολυμπιακού Ιδεώδους στην ακάθεκτη, αδυσώπητη και κυνική εμπορευματοποίηση του Ολυμπισμού, αποδείχτηκε φενακισμός, που προκαλεί όλους και κανέναν δεν πείθει.

Η Ελλάδα προετοιμάζει τους αγώνες που ξέρει και θέλει η ΔΟΕ, κατά τις προδιαγραφές των συμφερόντων της ΔΟΕ.

Στη θέση του διαλόγου, της ειλικρινούς ενημέρωσης και της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, ανοίγονται με ευθύνη της κυβέρνησης μέτωπα αντιπαραθέσεων. Προκλητικές, επιθετικές και ορισμένες φορές επηρμένες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, οδηγούν σε νεοεκσυχρονιστικούς διχασμούς του τύπου: "Εθνοπρεπές ότι επικροτεί τις κυβερνητικές επιλογές για τους Ολυμπιακούς αντεθνικός κάθε τι που τις αμφισβητεί"!!!

Παρά τις διακηρύξεις της ΔΟΕ ότι το περιβάλλον αποτελεί "τον τρίτο πυλώνα του Ολυμπισμού" η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αναγορεύεται σε προέχον δημόσιο συμφέρον έναντι της προστασίας των οικολογικών δικαιωμάτων. Με αυτό το επιχείρημα θα αλλάξουν χρήσεις γης, θα οικοπεδοποιηθούν δασικές εκτάσεις και θα γίνουν έργα, που θα βολεύονται με την συνταγματική μεταρρύθμιση του αριθ. 24.

Οι οικολογικοί φορείς, που διαμαρτύρονται για το Σχοινιά, το Φάληρο, το Ελληνικό, το Γαλάτσι, τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, λοιδωρούνται και κατακεραυνώνονται ως "ιδιόρρυθμοι, άσχετοι και ιδιοτελείς", από Υπουργούς, Υφυπουργούς και φερέφωνά τους, που θεωρούν εαυτούς "αυθεντίες - αφέντες".

Το ιστορικό και πολιτισμικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Ελλάδα όπου υπάρχουν τοπία και μνημεία πολιτισμού, προς ανάδειξη και αξιοποίηση, καταστρέφεται και γελοιοποιείται.

Η Ολυμπία είναι έξω από κάθε δράση. Ο Μαραθώνας επικαλύπτεται από Ολυμπιακά έργα που αποτελούν μη αντιστρεπτή καταστροφή. Οι ιστορικοί, οι αρχαιολόγοι, οι ακαδημαϊκοί, οι πνευματικοί δημιουργοί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που διαμαρτύρονται για την ανεπανόρθωτη κακοποίηση ιστορικών τοπίων, αντιμετωπίζονται περιφρονητικά ως αδαείς, ή ως προβάλλοντες επιχειρήματα "συναισθηματικά, συμβολικά και ιδεολογικά", λες κι αυτά είναι μειονεκτήματα, αμαρτήματα κι ανάξιες λόγου φιλολογίες για την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση.

Ο μεγαλοϊδεατισμός των Ολυμπιακών Αγώνων, προβάλλεται ως κυβερνητικό πολιτικό όραμα, με τον τρόπο του πατροπαράδοτου λαϊκισμού, αλλά ακόμα δεν έχει συνέλθει "η διυπουργική επιτροπή των συναρμοδίων υπουργείων", για να προσδιορίσει ποιο το πνεύμα, το περιεχόμενο, ο χαρακτήρας και το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Χωρίς αυτό το προαπαιτούμενο, ο σχεδιασμός επικοινωνιακής προβολής και διαφήμισης που προωθείται είναι αποκλειστικά εμπορικού τύπου.

Οι κυβερνητικές ρητορείες περί Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και οι νεολογισμοί που είναι βαρβαρισμός "περί πολιτισμού των πολιτισμών" δεν μπορούν να κρύψουν ένα ακόμα σκάνδαλο διαπλοκής. Πριν ακόμα συγκροτηθεί ο φορέας υπό μορφή εταιρείας, το Μέγαρο Μουσικής διαφήμιζε ως πρώτη παραγωγή της Πολιτιστικής την Όπερα Προμηθέας, η οποία ανέβηκε στην Αθήνα, χωρίς να έχει καταρτισθεί ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο, η αισθητική και το συνολικό πρόγραμμα της Πολιτικής Ολυμπιάδας. Κόστος περίπου ενός δισεκατομμυρίου, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς προηγούμενη απόφαση κανενός αρμοδίου φορέα. Περιφορά αυτής της παραγωγής, που την έκριναν όπως την έκριναν οι ειδικοί τεχνοκράτες, στις πρωτεύουσες του κόσμου, ως πολιτισμικό δείγμα και μήνυμα της σημερινής Ελλάδας, διότι αυτό θέλησε κι αποφάσισε ο κ.Λαμπράκης, όχι γιατί αυτό αποφάσισαν οι όποιοι αρμόδιοι φορείς.

Η κοινωνία δεν μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, ο εθελοντισμός θα είναι μεταμφιεσμένες επαγγελματισμός. Οι περιβαλλοντικές καταστροφές προκαλούν αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων κι ευρύτερες κοινωνικές διαμαρτυρίες απλών πολιτών, πνευματικών ανθρώπων, δημοσιογράφων, επιστημόνων, ειδικών. Η αναξιοπιστία που κυριαρχεί στα επαγγελματικά και μαζικά αθλήματα ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, απομακρύνουν τον κόσμο.

Η συνεχής υποτίμηση του μαζικού και σχολικού αθλητισμού, και η κυβερνητική προτεραιότητα στον ανταγωνισμό, την κερδοφορία και τα πρότυπα του επαγγελματοποιημένου αθλητισμού και των τυχερών παιχνιδιών, δεν εμπνέουν μια δημιουργική, συλλογική συνείδηση.

Τέτοιο έδαφος και περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο για εθελοντισμό. Οι θορυβώδεις αναφορές για "πανεθνικό ιδεώδες, χωρίς ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα", αποτελούν ηχηρή υποκρισία, δείχνουν αμηχανία πνευματική και πολιτική νευρικότητα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα δεν υπάρχει. Το πραγματικό κόστος είναι μεγάλο και γίνεται κάθε μέρα μεγαλύτερο. Ήδη υπάρχουν μαύρες τρύπες και οι πρόσφατες Υπουργικές δηλώσεις περί κόστους, 1,8 τρις δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία υπερβάσεων, από το φάκελο διεκδίκησης, που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Αρχισε η οικονομική περιπέτεια των Ολυμπιακών. Ήδη ο προϋπολογισμός κόστους του 2000 έχει ανατραπεί:

Από την απαίτηση των 4 ή 5 ολυμπιακών χωρών για τους δημοσιογράφους (χωρίς να υπάρχει ούτε ενδεικτικός προϋπολογισμός κόστους, αλλά με υπολογιζόμενη δαπάνη 40-50 δις).

Από την επιβάρυνση της κατασκευής του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 70-80 δις μετά την ατυχή περιπέτεια της αυτοχρηματοδότησης.

Από την αιφνίδιο υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ανακοίνωσε προχθές ο κ.Ρόγκ. Από τα 110 δις δρχ. τον Ιούλιο του 2000 στα 240 δις δρχ. τον Φεβρουάριο του 2001.

Από την απόφαση για μεταφορά της έδρας του 2004 σε νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Γουδί (χωρίς να υπάρχει ενδεικτικό κόστος και προϋπολογισμός του έργου).

Από τις νέες απαιτήσεις της ΔΟΕ για σύνδεση του Ολυμπιακού Σταδίου με την κατασκευή νέας γραμμής του ΜΕΤΡΟ (με ενδεικτικό κόστος πάνω από 150 δις δρχ).

Σωρευτικά η οικονομική περιπέτεια στις αρχές του 2001 υπερβαίνει τα 420 δις δρχ. και επιβαρύνει αποκλειστικά τις κρατικές δαπάνες με 1, 1 δις δολλάρια.

Η Αθήνα υφίσταται τα βάρη και τις πιέσεις, η περιφέρεια θα πληρώσει τα σπασμένα. Η περιφερειακή ανισότητα δεν μειώνεται. Η Αθήνα, η Αττική δεν αναμορφώνονται. Η έλλειψη υποδομών και έργων στην περιφέρεια θα συνεχιστεί, αφού τα περιφερειακά προγράμματα θα τροφοδοτήσουν τον απαιτητικό και ανοικτό προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παίρνουν και τη διάσταση της πολιτικής περιπέτειας. Ήδη για τα θέματα της ασφάλειας ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να εκβιαστεί η ανάθεση της σχετικής σύμβασης, που είναι μια από τις οικονομικά ενδιαφέρουσες. Η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, για να προωθηθούν αποσταθεροποιητικές πιέσεις και να εξασφαλιστεί δέσμευση αλλαγής της νομοθεσίας με τρόπο που αλλοιώνει βασικά στοιχεία ενός κλασικού συνταγματικού κράτους δικαίου.

Αλλα και στην εσωτερική πολιτική ζωή, η στάση της κυβέρνησης να χειρίζεται το θέμα ως πολιτικό, κομματικό εγχείρημα ενόψει των εκλογών για την αυτοδιοίκηση του 2002 και των εθνικών εκλογών, που θα ακολουθήσουν, μετατρέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και έντασης, δεν εξασφαλίζει αποδοχή, συναίνεση ή έστω ανοχή. Η όλη στάση της κυβέρνησης, ο τρόπος αντίδρασης συναρμοδίων ή αναρμοδίων υπουργών, η άκρατη κι άκριτη δημαγωγία, τροφοδοτούν πρόσθετη ένταση.

Οι χωροθετήσεις παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και δεν εξασφαλίζουν τις δυνατότητες αναβάθμισης κι αναμόρφωσης της Αθήνας.

Δεν επιδιώχθηκε η ένταξη των δραστηριοτήτων στον ιστό της πόλης, συσσωρεύονται οι εγκαταστάσεις στην Αθήνα, κυριαρχεί η λογική της κάλυψης όσων ελεύθερων χώρων έχουν απομείνει. Ακόμα και σήμερα μεταφέρονται έργα αθλητικών εγκαταστάσεων από το Φάληρο στο Δέλτα, από το Δέλτα στο Ελληνικό, από το Ελληνικό πάλι στο Φάληρο.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πολλές από αυτές τις επιβαρύνσεις δεν θα μπορούν να αποκατασταθούν.

Δεν είναι μονάχα τα Ολυμπιακά Σήματα και τα Ολυμπιακά προϊόντα, που πρέπει να προστατευθούν για λογαριασμό της ΔΟΕ. Είναι το πραγματικό συμφέρον της πόλης των Αθηνών, της περιφέρειας και της οικονομίας. Η έκταση στο Γουδί, αλλά ένα υπερτοπικής σημασίας πάρκο θα καταληφθεί από μεγάλα κτίρια και πενήντα πέντε (55) νέα ξενοδοχεία θα υψωθούν σε χώρους που έχουν σωθεί από το χτίσιμο.

Αμεσες δεσμεύσεις:

Να ματαιωθεί η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και χρονικά περιθώρια.

Η κυβερνητική υστεροβουλία είναι προφανής. Με δική της επιλογή, ο Σχοινιάς εξαιρέθηκε από τον Εθνικό Κατάλογο περιοχών κοινοτικού ενδιαφέροντος Natura 2000. H εξαίρεση αυτή έγινε μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών. Ταυτοχρόνως πάγωσαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία εκεί εθνικού πάρκου. Τα εξασφαλισμένα κονδύλια πήγαν αλλού. Έτσι άνοιξε ο δρόμος και βρέθηκε χώρος για τα ολυμπιακά έργα. Η εκ των υστέρων ενεργοποίηση εκ νέου των διαδικασιών για "Εθνικό Πάρκο", είναι το άλλοθι. Μέσα στο Πάρκο θα γίνουν τα έργα. Σωστά ειπώθηκε ότι αυτή η μεθόδευση φτιάχνει το μοντέλο που θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για εφαρμογή σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές: "έργα υπό το μανδύα του πάρκου".

Κανένα στάδιο στο μέτωπο του Φαλήρου και στο Γαλάτσι. Να μεταφερθούν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε περιοχές που έχουν ανάγκη αθλητικής υποδομής, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση της απομάκρυνσης των στρατοπέδων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη (π.χ. Αγ. Αναργύρων, ΡΟΥΦ).

Στο Ελληνικό καμία μόνιμη κατασκευή. Όλα και τα 5500 στρέμματα να γίνουν πνεύμονες πράσινου. Να αποκλειστικά ρητά η οικοπεδοποίηση μέρους του αεροδρομίου.

Καμιά αλλαγή χρήσης γης, κανένας αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, η καμένων δασών για την εγκατάσταση ολυμπιακών έργων, ολυμπιακών χωριών ή άλλων κατασκευών.

Σε πρώτη προτεραιότητα οι πραγματικές ανάγκες της Αθήνας και όχι τα συμφέροντα της ΔΟΕ και των συγκροτημάτων της διαπλοκής.

Καμιά έκτακτη διαδικασία παράκαμψης ή περιγραφής της νομιμότητας, της διαφάνειας και των ελέγχων.


κ.ΣΜΥΡΛΗΣ (FLASH):
Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω το εξής. Δεδομένου ότι είχαμε την επίσκεψη του κ.Ρογκ πριν από μια εβδομάδα και εκεί φάνηκε ότι τα περιθώρια για οποιοσδήποτε αλλαγές ή χωροθετήσεις ή νέα σχέδια είναι πλέον πολύ ασφυκτικά.
Πιστεύετε, ότι οι δικές σας οι προτάσεις για αλλαγή στις χωροθετήσεις του Σχοινιά και για να μην υπάρξει μόνιμη κατασκευή στο Ελληνικό μπορούν να υλοποιηθούν πλέον ή είναι προτάσεις τις οποίες τις κάνετε, είναι σωστές, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια από την Κυβέρνηση;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν επινοούμε τώρα προτάσεις. Είναι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στον επίκαιρο χρόνο με τεκμηρίωση αναμφισβήτητη, είναι προτάσεις που ακόμη έχουν περιθώριο να υλοποιηθούν. Εάν δεν υλοποιηθούν έστω και αυτή την περίοδο, τότε επιβεβαιώνεται αυτή η αρχική διαπίστωσή μας. Ο χρόνος σπαταλιέται και περνάει ακριβώς για να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα και άλλοθι εκτάκτων διαδικασιών ή τετελεσμένων, που έτσι κι αλλιώς θα έχουν συνέπειες μη αντιστρεπτές.

Για την επιλογή της λίμνης της Υλίκης, υπάρχει η πρόταση για την μη κατασκευή εγκαταστάσεων στον Σχοινιά. Για τα έργα που προορίζονται για το Γαλάτσι και το Ελληνικό προσδιορίζουμε άλλες περιοχές που έχουν έλλειψη εγκαταστάσεων αθλτικών, στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν με διαφορετικές κατασκευές, με μελέτες οι οποίες ήδη υπάρχουν.

Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να κάνω μία συνολικότερη παρατήρηση. Στη Βαρκελώνη οι Ολυμπιακοί Αγώνες εντάχθηκαν στη λογική, στις δομές και στους σχεδιασμούς του σχεδίου πόλης για την αναμόρφωση και την ανάπλαση της πόλης.

Εδώ το σχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας κόβεται και ράβεται για να χωρέσει στις σκοπιμότητες της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι εντελώς μια αντίστροφη πορεία. Υπάρχει, λοιπόν, καιρός ακόμα να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, πολιτική θέληση χρειάζεται. Αυτό που δεν υπάρχει φαίνεται είναι η πολιτική θέληση για να προωθηθούν αναγκαστικά οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ:
Υπάρχει χρόνος για τη χωροθέτηση. Πρέπει να ξέρετε ότι τουλάχιστον 5 αθλητικοί χώροι δεν έχουν χωροθετηθεί. Αυτό που είπε ο κ.Κωνσταντόπουλος, ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις που τις πάνε από το Φάληρο αλλού, ισχύει.

Θέλουμε να πούμε λοιπόν ότι είναι κάποια στάδια, τα οποία θέλουν να τα επαναφέρουν, γι' αυτό λέμε όχι στο μέτωπο του Φαλήρου. Ενώ τα είχαν βγάλει από το μέτωπο του Φαλήρου, θέλουν να τα πάνε στο μέτωπο του Φαλήρου. Υπάρχει χρόνος.

Για το Σχοινιά, υπάρχει ακόμα χρόνος. Διότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το είχαμε προβλέψει και πριν από 3 χρόνια, θα είναι τέτοιες οι οποίες δε θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνει η έναρξη των αγώνων σε αυτή την περιοχή.

Αρα πρέπει να φύγουν αμέσως τώρα από το Σχοινιά και να πάνε π.χ. στα Γιάννενα, προλαβαίνουν. Και τέλος θέλω να πω το εξής. Η επίκληση του φακέλου και της ΔΟΕ γίνεται επιλεκτικά κάθε φορά.

Ούτε ισχύει 100%, δηλαδή με επιβολή από τη μεριά της ΔΟΕ ότι δεν μπορούν να γίνουν χωροθετήσεις, γιατί έχουν γίνει στο φάκελο χωροθετήσεις, το ένα αυτό. Και δεύτερον, δεν πάει να πει ότι όλα πρέπει να κινούνται στα 50 ή 100 χιλιόμετρα, περί την Αθήνα τα στάδια και οι αθλητικές εκδηλώσεις που πρέπει να γίνουν.

Σας θυμίζω ότι στην Ατλάντα, υπήρχαν αποστάσεις 300 και 400 χιλιομέτρων από άθλημα σε άθλημα. Θέλω να πω λοιπόν ότι αν είχαμε τη δυνατότητα και τη θέληση να επιμείνουμε με περιβαλλοντική ευαισθησία και με ιστορική μνήμη σε αλλαγές, μπορούσαμε και μπορούμε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Ολες οι χώρες του κόσμου, την παραμικρότερη ευχέρεια την αξιοποιούν για να αναδείξουν ιστορικά τοπία ή μνημεία του πολιτισμού τους και μόνο στην Ελλάδα θα εγκαταστήσουμε έργα αυτής της έκτασης και της μονιμότητας στο ιστορικό τοπία της Μάχης του Μαραθώνα.

Αυτό είναι που δείχνει τον πολιτικό πια παραλογισμό και επιτρέψτε μου να πω, την αλλοίωση όλων των κριτηρίων σεβασμού του περιβάλλοντος, ως βασικής παραμέτρου της ζωής μας.

κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (Sport time):
Δηλαδή κ.Πρόεδρε, ο κ.Υπουργός χτες, ο κ.Λαλιώτης, έκανε λάθος χτες λέγοντας ότι δεν ήταν εκείνο το σημείο που έγινε η Μάχη του Μαραθώνα και ότι εκεί ήταν η θάλασσα. Δηλαδή μας έδωσε μια άλλη άποψη.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Επιτρέψτε μου να περιμένω να συγκροτήσω τη γνώση ως πολίτης για ιστορικά και επιστημονικά θέματα, όχι από την άποψη του κ.Λαλιώτη αλλά από την άποψη των ειδικών. Αλίμονο εάν ο Υπουργός, ο οιοσδήποτε Υπουργός είναι και ιστορικός και αρχαιολόγος και ερευνητής και φυσιοδίφης και φυσικός και περιβαλλοντολόγος και χωροτάχτης και μηχανικός, αλίμονο.

Αν φτάσαμε σε αυτό το σημείο, να αποφαίνεται ο Υπουργός Δημοσίων Εργων και πού είναι το στάδιο της Ολυμπίας και πού είναι το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα και πού είναι τα μνημεία του πολιτισμού, τότε να τους στείλουμε τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς να κάνουν ταξινόμηση καρτελών ή να κάνουν δουλειές εξυπηρέτησης των αναγκών της εκτελεστικής εξουσίας, να βάζουν σφραγίδες ή να διακινούν εσωτερικά έγγραφα, αλίμονο. Και κάθε χώρα και κάθε κυβέρνηση, σέβεται το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, δεν το αφομοιώνει τόσο εύκολα.

κ.ΦΙΛΗΣ:
Ο κ.Λαλιώτης χτες έχασε την ψυχραιμία του και είπε αυτά που είπε. Φαίνεται όμως ότι για να χάσει την ψυχραιμία του, υπάρχει κάποιο πρόβλημα εσωτερικό, στην κυβέρνηση, στο κράτος, στους φορείς οι οποίοι δεν είναι εύκολο να διαβληθούν, από τη μεγάλη διαμαρτυρία για το θέμα του Μαραθώνα και του Σχοινιά.
Φαίνεται ότι είναι το πιο ευαίσθητο θέμα, από άποψη κατανόησης στην κοινή γνώμη, την ελληνική και τη διεθνή. Είπε τώρα ο κ.Φλαμπουράρης ότι μια λύση θα ήταν να πάνε στα Γιάννενα, προφανώς γιατί έχει να κάνει και με την περιφερειακή ανάπτυξη, φαντάζομαι, αυτή η λύση. Τι πρωτοβουλίες σκέφτεται να πάρει ο Συνασπισμός, ώστε να παρέμβει σε αυτή την τόσο ευαίσθητη στιγμή και να υπάρξει μια μικρή έστω νίκη της ευαισθησίας πάνω στη σκοπιμότητα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Εμάς μας ενδιαφέρει να πάρουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό, πολιτικό, πνευματικό κίνημα, που θα κάνει αξιοβίωτη την Αθήνα, που θα αποτρέψει αυτές τις πρόσθετες κακοποιήσεις και στρεβλώσεις, που θα προστατεύσει μνημεία της φύσης, ιστορικά μνημεία, μνημεία του πολιτισμού, οικοσυστήματα, περιοχές φυσικού κάλλους.

Θέλουμε λοιπόν αυτή την οικολογική, περιβαλλοντική εγρήγορση να την αποκρυσταλλώσει η ελληνική κοινωνία σε μια μαζική, κινηματική προσπάθεια υπεράσπισης αυτών των βασικών χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει σήμερα μια πολιτική για την Αθήνα, μια πολιτική για την περιφέρεια, ισόρροπης ανάπτυξης, οικολογικής ευαισθησίας και ποιότητας ζωής.

Η ποιότητα ζωής δεν είναι καλλωπιστικό στοιχείο ούτε καλολογικό στοιχείο, εξωτερικό. Πρέπει να είναι στοιχείο της καθημερινότητας, στη ζωή όλων. Και με αυτή την έννοια θέλουμε να το υπερασπιστούμε με την επιδίωξη δημιουργίας αυτού του μαζικού, του συγκεκριμένου κινήματος.

Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω, ότι εκείνο που πρέπει ακόμα να αναδείξουμε, είναι ότι δεν μπορεί τελικά να επικρατήσει η λογική του δε γίνεται αλλιώς, δεν μπορεί τελικά να επικρατήσει η λογική του συμφέροντος και της σκοπιμότητας, σε βάρος της ποιότητας και της ευαισθησίας, όπως εύστοχα επισημάνατε.

κ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ):
Κε Πρόεδρε, μιλήσατε για υπέρβαση του προϋπολογισμού αλλά και για μεταφορά κονδυλίων, από άλλα έργα, να υποθέσω από την περιφέρεια προς το κέντρο. Εχετε ενδείξεις ή και αποδείξεις ακόμα για έργα στην περιφέρεια, τα οποία θα μείνουν πίσω και είναι γνωστά τα έργα στην περιφέρεια, που είναι να γίνουν και εδώ και πολλά χρόνια...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Η κάλυψη όλων αυτών των υπερβάσεων και των ανοιγμάτων, που ήδη έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορεί να γίνει, παρά μονάχα από τους υπάρχοντες πόρους. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση αυτών των έργων για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση ή από Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή οτιδήποτε άλλο.

Θα εφαρμοστεί λοιπόν, η γνωστή χειροπρακτική μέθοδος όλων των κυβερνήσεων. Εξαγγέλλονται στα Περιφερειακά Προγράμματα, μοιράζονται ως υποσχέσεις, ακόμα ορισμένες φορές εντάσσονται αλλά χωρίς να είναι εξασφαλισμένη και βεβαία η χρηματοδότησή τους.

Στη Θεσσαλονίκη π.χ. εξαγγέλλονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 90 δις και εγγράφονται, μέχρι στιγμής, χρηματοδότηση 4 δις. Αλλά και σε άλλες περιοχές, περισσότερο υποβαθμισμένες.

Αυτή είναι η γνωστή μέθοδος και γι' αυτό δε δέχτηκε η κυβέρνηση, να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των αντίστοιχων προγραμμάτων και αφήνει τη διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων στην αποκλειστική και αποφασιστική αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη, δηλαδή της κεντρικής διοίκησης και όχι περιφερειακών οργάνων.

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ:
Σε σχέση με την ερώτηση του κ. Φίλη, χθες το βράδυ συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή του ΣΥΝ και είπαμε συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνουμε άμεσα σε σχέση με την ιστορία Σχοινιά - Μαραθώνα.
Χθες το βράδυ είχαμε συνεδρίαση και έχουμε σκεφτεί να πάρουμε πρωτοβουλίες: πρώτον, να θέσουμε το θέμα πάλι στη Βουλή με ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Δεύτερον, να κάνουμε συγκέντρωση με στρογγυλό τραπέζι σε μεγάλο χώρο για να αναδείξουμε το θέμα του Σχοινιά και του Μαραθώνα. Και τρίτον, η νεολαία προβληματίζεται, σκέφτεται να κάνει κάποιες παρουσίες με περικυκλώσεις στο χώρο του Μαραθώνα εκεί που προβλέπονται τα έργα.
Αυτές είναι κάποιες πρωτοβουλίες που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε.

Α.ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ("ΑΘΗΝΑ 98,4"):
Θα ήθελα κ.Πρόεδρε να σας ρωτήσω, αφού η εικόνα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς του 2004 είναι τόσο ζοφερή όπως μας την παρουσιάσατε και αφού οι επιπτώσεις είναι ήδη τόσο μεγάλες, μήπως ο Συνασπισμός με δεδομένο ότι είχε εξ αρχής διαφωνήσει με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, θα έβλεπε θετικά ενδεχομένως το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η Ελλάδα από την οργάνωση της Ολυμπιάδας ή πιστεύετε, ότι εφ' όσον την αναλάβαμε πρέπει να την φέρουμε εις πέρας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Εμείς θέλουμε με υπεύθυνο τρόπο να υποδείξουμε τις εναλλακτικές προτάσεις που θα αποτρέψουν αυτές τις ανεπανόρθωτες καταστροφές και επιβαρύνσεις. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να μην πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να μας πει ο οιοσδήποτε ότι κινδυνολογούμε ή ότι παραιτούμαστε από οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Θεωρούμε ότι πάνω σ' αυτό το θέμα της διεκδίκησης του σωστού χαρακτήρα, του σωστού περιεχομένου και της αποφυγής όλων αυτών των πρόσθετων επιβαρύνσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ρόλο και λόγο η κοινωνία, έχουν ρόλο και λόγο οι πνευματικές δυνάμεις, έχουν λόγο και ρόλο οι πολιτικές δυνάμεις. Και αυτόν τον λόγο και τον ρόλο θα τον ασκήσουμε.

Επισημαίνουμε πάντως -για να συνδυάσω την ερώτησή σας με μία προηγούμενη ερώτηση του κ.Φίλη- ότι τον τελευταίο καιρό ακόμη και στελέχη που δημοσιολογούν και δημοσιογραφούν διερμηνεύοντας τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του στενού εσωτερικού κύκλου της Κυβέρνησης διατυπώνουν πολύ σοβαρές πια μομφές, επιφυλάξεις. Διατυπώνουν πολύ σοβαρές πια αντιρρήσεις για πλευρές της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής έτσι όπως εκφράζεται από τους συναρμοδίους υπουργούς.

Την τελευταία εβδομάδα, λίγο πριν και λίγο μετά την επίσκεψη Ρογκ, στελέχη του δημόσιου βίου που θεωρούνται διερμηνευτές, ακόμη και απόψεων του στενού κύκλου του κ.Πρωθυπουργού διατυπώνουν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του ιδίου του κ.Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης περί "ισχυρής Ελλάδος", η οποία δια των Ολυμπιακών Αγώνων αποδεικνύει ότι "θέλει και μπορεί" και ότι όλα θα πάνε ως δια μαγείας καλά και θα ευτυχήσουμε ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι. Θα ήθελα να συμπληρώσω ένα θέμα, το οποίο δυστυχώς δεν έχει λυθεί και θα έπρεπε να είναι το θέμα αφετηρίας του όλου σχεδιασμού. Τι Ολυμπιακούς Αγώνες θέλουμε να κάνουμε; Ποια τα χαρακτηριστικά τους; Ποιο περιεχόμενο, ποιο το μήνυμά τους;

Η μία απάντηση σ' αυτό το ερώτημα προωθεί τον ήδη υπάρχον μοντέλο. Εμείς λέμε ότι θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες απάντηση στην εμπορευματοποίηση και άρνηση της εμπορευματοποίησης. Αυτό βέβαια σημαίνει κάποιες συγκρούσεις.

Θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες διαμαρτυρίας εναντίον του Ντόπινγκ. Θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες αφετηρία υπέρ του μαζικού λαϊκού αθλητισμού με ταυτόχρονη βελτίωση της αθλητικής υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα. Θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα αξιοποιήσουν την οικολογική αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση και κυρίως θα προβάλλουν τα χαρακτηριστικά της Αθήνας και της χώρας, τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά και όχι τα μοντέλα τα επικοινωνιακά των καθιερωμένων Ολυμπιακών Αγώνων των τυποποιημένων επιχειρησιακών σχεδίων της ΔΟΕ.

To Γραφείο Τύπου