Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2012

Επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών τα Νοσοκομεία της Λάρισας - Ερώτηση της Η.Διώτη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Υγειάς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο όριο της λειτουργίας τους βρίσκονται οι κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να περικόψει κατά 51,9% τις λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ σοβαρή είναι η μείωση των δαπανών και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατά 48,8%, από 31,7 εκατ. ευρώ το 2011 σε 15,5 εκατ. ευρώ το 2012.

Η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού του ΠΓΝΛ από τα 80,5 εκατ. ευρώ το 2011 σε 44 εκατ. ευρώ το 2012, το μόνο που προοιωνίζει είναι την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αφού σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, κλινικές όπως η Νευροχειρουργική, η Αγγειοχειρουργική, η Αιματολογική (κλινικές μοναδικές στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας) δεν θα δέχονται ασθενείς τις ημέρες που δεν εφημερεύει το ΠΓΝΛ. Αυτό θα οδηγήσει σε όξυνση του φαινομένου των διακομιδών προς Θεσσαλονίκη κυρίως αλλά και την καταφυγή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, άμεσα πλήττονται και οι χειρουργικές κλινικές, καθώς με τις νέες περικοπές από τα 35 ευρώ περίπου του μέσου κόστους αναλώσιμων υλικών νοσηλείας ανά ασθενή ζητάνε να μειωθεί το κόστος αυτό στα 9 ευρώ στην κάθε μία.

Οι νέες περικοπές, όπως υποστήριξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο σύλλογος ιατρών, οι διευθυντές των Κλινικών και εκπρόσωποι φορέων του ΠΓΝΛ, μεταφράζονται στην αναστολή των χειρουργείων χιλιάδων ασθενών, τη δραματική μείωση των καρκινοπαθών που μπορούν να αντιμετωπισθούν τοπικά και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε ίδρυμα φάντασμα με κενούς διαδρόμους και άδεια μηχανήματα.

Κατηγορώντας ευθέως τις διοικήσεις του ΠΓΝΛ και της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας για συστηματική απαξίωση του Νοσοκομείου και για μηδενική προσπάθεια διαπραγμάτευσης με το ΥΥΚΑ, οι γιατροί και οι διευθυντές των κλινικών καταγγέλλουν ότι μηχανήματα και εξοπλισμός του ΠΓΝΛ έχουν αφεθεί να καταστραφούν χωρίς καν να επισκευάζονται, ώριμες μελέτες δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας επικουρικός γιατρός ακόμη και σε κλινικές όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική όπως η αναισθησιολογία.

Ήδη οι γιατροί του ΠΓΝΛ έχουν καταθέσει με υπόμνημα προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, τα σχετικά στοιχεία για την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου και των κινδύνων που δημιουργούνται για τους πολίτες από τυχόν υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Σημειώνεται ότι στον Ν. 4052/2012 αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, προβλέπεται από 01.01.2013 τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία της Λάρισας –όπως και τα υπόλοιπα διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας- θα αποτελέσουν ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με κοινή διοίκηση, προϋπολογισμό και συνεπώς στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις που μεταξύ άλλων θα αφορούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι περικοπές δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομείων δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας, εκτός του ότι δεν έχουν καμιά αξιοπιστία, διαψεύδονται από την ίδια την καθημερινότητα.

Επειδή όσο η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ δηλώνει δικαιωμένη για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία το 2011 κατά 250 εκ. ευρώ, τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται ένα βήμα πριν το γκρεμό και οι ασθενείς σε κίνδυνο.

Επειδή η κυβέρνηση συνεχίζει και επιτείνει την αιμορραγία δημόσιων πόρων προς το μεγάλο ιατρικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές του φαρμάκου, αφήνοντας τα νοσοκομεία, τους εργαζομένους και κυρίως τους ασθενείς να υποστούν τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Επειδή είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αποδόμηση των δημοσίων δομών υγείας έχει ως μόνο στόχο την απόσυρση του κράτους από τη βασική υποχρέωση της πλήρους χρηματοδότησής τους και την παράδοσή τους στους ιδιώτες.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των απαράδεκτων προϋπολογισμών λειτουργίας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου, πριν οδηγηθούν σε οριστική κατάρρευση και αναστολή της λειτουργίας τους;

2.    Θα επανεξετάσει την ανακατανομή των κονδυλίων των εφημεριών με βάση το πραγματικό φόρτο εργασίας;

3.    Θα ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο, με το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού, για τη δικαιότερη και ρεαλιστικότερη κατανομή πόρων μεταξύ των δύο νοσοκομείων, ώστε να μην απειλείται η λειτουργία τους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη