Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για την ολοκλήρωση του PSI

Προκλητικό σκηνικό θριάμβου στήνεται από την κυβέρνηση με αφορμή την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI). Ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο ο σημερινός, μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ημέρες πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση, απέρριπτε, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ενέχει. “Οι απώλειες που θα υποστούν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα”, σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος στις 23 Οκτωβρίου 2011 στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς... Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος εξηγεί και σημερινή αντίσταση ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων στη συμμετοχή τους στο κούρεμα...

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιτυχία της “πρωτόγνωρης” επιχείρησης ωστόσο το πρωτόγνωρο είναι το γεγονός ότι επί πέντε χρόνια η χώρα βρίσκεται σε ύφεση!

 Σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών – το αντίθετο μάλιστα. Για την σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία, δεν υπάρχουν καλά νέα, έξοδος από το τούνελ της εξαθλίωσης δεν διαγράφεται και αναμένονται με βεβαιότητα νέα, σκληρά μέτρα (μειώσεις μισθών, χαράτσια) τον Ιούνιο, μετά από τις εκλογές... Λόγους να χαίρονται έχουν οι πιστωτές της χώρας μας, η Τρόικα, η γερμανική και γαλλική δεξιά,  οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού και βεβαίως ο κ. Βενιζέλος, που με εφαλτήριο τη μεγάλη σημερινή “επιτυχία” ετοιμάζεται να μεταπηδήσει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ: αφού “έσωσε” την ελληνική οικονομία, ξανά προς την δόξα – του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος – θα τραβήξει.

Πρόκειται για προκλητική ειρωνεία: τη στιγμή που καταγράφονται επισήμως ένα εκατομμύριο άνεργοι (21%), που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, όπως και μία στις τέσσερις γυναίκες, τη στιγμή που ισοπεδώνονται οι εργασιακές σχέσεις, που κινεζοποιούνται οι μισθοί και συρρικνώνονται οι συντάξεις, τη στιγμή που η αναλογία κλειστών προς ανοικτές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30%, την ώρα δηλαδή που φτωχοποιείται η κοινωνία, συνιστούν ύβρη οι πανηγυρισμοί περί της “επιτυχίας του psi”! Πόσο μάλλον που ο ξένος Τύπος (Les Echos) προεξοφλεί και νέο πακέτο 'διάσωσης' τα επόμενα χρόνια, με ό,τι εκβιαστικό αυτό συνεπάγεται...

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν 'σώθηκαν' από τη νέα αυτή εθνική “επιτυχία” γιατί βιώνουν καθημερινά τη χρεοκοπία. Εδώ και 24 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ ζητούν επίμονα αλλαγή ρότας, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της αλληλεγγύης. Του μόνου τρόπου να μπει τέλος στην εξαθλίωση και φτωχοποίηση της κοινωνίας!

To Γραφείο Τύπου