Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2012

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με το PSI

Η ολοκλήρωση του PSI δεν σημαίνει απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας, συμπίεσης των μισθών, κατάργησης του κοινωνικού κράτους, ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, χρεοκοπίας και πτώχευσης της κοινωνίας, για τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Σημαίνει αντίθετα συνέχιση αυτών των πολιτικών.

 Η ολοκλήρωση του PSI δεν καθιστά το δημόσιο χρέος διαχειρίσιμο, αφού με βάση τις πιο αισιόδοξες ρεαλιστικές προβλέψεις για την ύφεση, τα επιτόκια και τα προβλεπόμενα δημόσια έσοδα, το δημόσιο χρέος θα ανέρχεται σε ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής: Διαγραφή επιπλέον 85 δις ευρώ από το χρέος που διακρατούν οι «θεσμικοί» δανειστές: ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ, προστασία των Ασφαλιστικών ταμείων και κοινωνικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, μείωση επιτοκίων, αύξηση των δημοσίων εσόδων με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου, στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και του κοινωνικού κράτους, για μια πορεία ανάπτυξης που να προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών.

Με δυο λόγια, απαιτείται η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής-προοδευτικής κυβέρνησης που θα βάλει τέρμα στις ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα Μνημόνια.

To Γραφείο Τύπου