Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/03/2012

Σοβαρά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση και λειτουργία του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου Α.Ε - Ερώτηση του Αλ.Τσίπρα, Προέδρου της Κ.Ο. και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη προς τους Υπουργούς Παιδείας, Υγείας, Εργασίας

Με την 10059/31.1.2011 ερώτησή μας, είχαμε επισημάνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο Νοσοκομείο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» - κληροδότημα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών -  που λειτουργεί  υπό μορφή Ανωνύμου Εταιρείας, με το 99,43% των μετοχών της να ανήκουν στο Πανεπιστήμιο το οποίο ορίζει και έναν αντιπρύτανη ως Πρόεδρο του ΔΣ.

Σε απάντηση το υπουργείο εργασίας με το αρ. πρωτ. Φ.90022/3551/276- 23.2.2011 έγγραφό του, μας ενημέρωνε ότι τα ταμεία ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΟΓΑ δεν είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Α.Ε» γιατί είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις που σχετίζονταν με «υπερτίμηση παρακλινικών εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων, υπερκοστολογίσεις υλικών, επανάληψη των εξετάσεων πολλές φορές μέσα στην ημέρα, υπέρβαση ημερών νοσηλείας κ.ά».

Ένα χρόνο μετά, τα προβλήματα που τότε είχαμε αναδείξει συνεχίζουν, με τους εργαζόμενους να παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και τις εργασιακές τους σχέσεις να ελαστικοποιούνται με την επιβολή εκ περιτροπής εργασία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Παράλληλα το σωματείο εργαζομένων στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών με αναφορά προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (αρ. πρωτ. ΓΕΔΔ/18.2.2011) και επανήλθε με νεότερη αναφορά (αρ. πρωτ. 2622/29.7.2011) προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με κοινοποίηση στους Υπουργούς Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών και στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καταγγέλλοντας σκανδαλώδεις διαδικασίες στην λειτουργία του νοσοκομείου με άμεση εμπλοκή στην οικονομική του διαχείριση.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για «παραμάγαζο πανεπιστημιακών ιατρών, κυρίως χειρουργών», «χρέη που δημιουργούνται αφού τα κόστη για τα χειρουργεία και τις νοσηλείες δεν πληρώνονται από τους ασθενείς οι οποίοι καταβάλουν τα χρήματα τους στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών» και προμήθεια υλικών που «έφεραν το γραμμωτό κώδικα του νοσοκομείου που σημαίνει ότι τα υλικά αυτά είχαν ξαναπαραληφθεί από το νοσοκομείο και χρεωθεί σε ασθενή που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν σʼ αυτόν και επεστράφησαν στην εταιρεία που τα προμήθευσε, χωρίς την έκδοση παραστατικών και εν συνεχεία πωλήθηκαν και πάλι στο  θεραπευτήριο».

Επίσης σε διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου οικονομικών χρήσεων 2008-2010 από την εταιρεία Deloitte διαπιστώθηκαν μια σειρά από παραλείψεις  στο σύστημα προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, ενώ κατά τη διενέργεια του ελέγχου δεν δόθηκαν τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών (extrait) των τραπεζών προκειμένου να διαπιστωθεί η εμφάνιση των επιταγών που δόθηκαν σε προμηθευτές, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θεραπευτηρίου.

Επειδή παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και καταγγελίες των εργαζομένων προς όλους τους αρμόδιους φορείς δεν έχουν υπάρξει ως σήμερα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Επειδή την ώρα που σφαγιάζονται μισθοί , συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κάποιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να παρανομούν και να κερδοσκοπούν προκλητικά σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και στις πλάτες των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Είναι ενήμεροι για τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του «Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου»;

2. Σε ποιες  ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να επιλυθούν άμεσα και με διαφάνεια τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εν λόγω Θεραπευτήριο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Κριτσωτάκης Μιχάλης