Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/03/2012

Τοποθέτηση βουλευτή επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου στην επερωτηση της ΝΔ για τη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων - ʽʼΦέρνετε τον τραπεζικό σοσιαλισμό στις ζημίες. - Φωτεινό και δημοκρατικό παράδειγμα, η Ισλανδία. – Σε τέλμα ο Δήμος Αθηναίωνʼʼ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αναφορικά με το PSI και τις συνέπειές του, εξαπέλυσε σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης της ΝΔ, για το Δήμο Αθηναίων, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος . «Η κυβέρνηση φέρνει τον τραπεζικό σοσιαλισμό, ιδιοκτήτες των τραπεζών δεν είναι οι τραπεζίτες, αλλά οι φορολογούμενοι και τα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, με τις θυσίες που τους έχουν επιβληθεί», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισλανδίας, που, όπως είπε και με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή ʽʼΕξάνταςʼʼ της ΝΕΤ, ʽʼο πρόεδρος της χώρας που προχώρησε σε δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι τράπεζες, με τα μέτρα της κυβέρνησης και του κ. Βενιζέλου, είναι προδότης. Και είναι προδότης, επειδή πρόδωσε την πατρίδα του κεφαλαίου, την πατρίδα των τραπεζιτώνʼʼ. Αναφορικά με τον ʽʼΚαλλικράτηʼʼ και την κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Μουλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ʽʼΚαλλικράτηςʼʼ ήταν ο Δούρειος Ίππος διάλυσης τους Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οικονομικού στραγγαλισμού υπηρεσιών, παροχών και δημοτών. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης είναι ακριβώς η φωνή της μνημονιακής σας πολιτικής στην Αθήνα.»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ʽʼΘέλω να σας ομολογήσω ότι η σημερινή ημέρα στη Βουλή εμένα μου έμαθε, ορισμένα καινούργια πράγματα. Ένα απʼ αυτά, ακούγοντας τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης λίγο πριν, ήταν το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών. Μέχρι τώρα είχα μία άλλη εκτίμηση, ότι ήταν ο κ. Κωστόπουλος, ο κ. Λάτσης, ο κ. Σάλας, ο κ. Βγενόπουλος. Αν ξεχνάω κανένα να με συγχωρήσει. Σήμερα έμαθα ότι η ιδιοκτησία των τραπεζών ανήκει στον ελληνικό λαό.

Πράγματι αυτό είναι μία αποκάλυψη, η οποία με προβλημάτισε και κατάλαβα ποιος είναι ο τέταρτος δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας τον τρίτο, τον τραπεζικό σοσιαλισμό. Εκεί πάμε. Πολύ ωραία. Και δεν ξέρω βέβαια αυτό το μέτρο προς αυτήν την πορεία του τέταρτου δρόμου θα περιλαμβάνει και τους εργολάβους, δηλαδή αν θα έχουμε και έναν εργολαβικό σοσιαλισμό ή αν θα πάμε σε μία Ελλάδα η οποία θα γίνει, απʼ ότι κατάλαβα από τον κύριο Αντιπρόεδρο –να θυμηθώ την παλιά μου ιδιότητα του δημοσιογράφου και τους τίτλους που βάζαμε- ένα απέραντο εργοτάξιο. Το είχαμε βάλει καμιά δεκαπενταριά φορές. Οπότε από τον Ιούνιο, απʼ ότι κατάλαβα, θα έχουμε πάλι ένα νέο, απέραντο εργοτάξιο.

Έμαθα και κάτι άλλο, ότι τα ταμεία τα οποία δεν συμμετέχουν είναι στα όρια ή έχουν υπερβεί τα όρια της εθνικής προδοσίας. Το καταλαβαίνω. Έχουμε προδώσει εθνικά, δηλαδή την πατρίδα των τραπεζιτών και καλά κάναμε κατʼ εμέ, αλλά θα έλεγα να παίρνουμε και ορισμένα μαθήματα από τους Βίκινγκς. Ήταν μία πολύ ωραία εκπομπή χθες στη ΝΕΤ του κ. Αυγερόπουλου για το τι συνέβη στην Ισλανδία. Εκεί ένας άλλος ο οποίος εξυπηρετούσε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα –ο Πρόεδρος της Ισλανδίας- αρνήθηκε να υπογράψει μία πολιτική η οποία υποχρέωνε τους πολίτες της Ισλανδίας να πληρώσουν τα ανομήματα και τις αμαρτίες των Ισλανδικών τραπεζών και πήγε σε δημοψήφισμα. Τελικά δεν πληρώθηκαν οι τράπεζες.

Απʼ ό,τι πληροφορούμαι –φαντάζομαι ότι ο κύριος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα τα ξέρει καλύτερα αυτά- η Ισλανδία πάει μια χαρά σήμερα. Και ανάπτυξη έχει και τα χρέη των ιδιωτών, των νοικοκυριών από τις τράπεζες, τα έχει περικόψει στο 20% με 25%. Ο προδότης Πρόεδρος της Ισλανδίας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Ισλανδία.  Καμιά φορά η λεξιλαγνεία του κυρίου Αντιπροέδρου είναι και αποκαλυπτική, μαθαίνουμε και ορισμένα πράγματα.

Όσον αφορά την επιτυχία αυτού του κουρέματος, εγώ δεν είμαι απόφοιτος του London School of Economics και δεν ξέρω πολύ καλά αυτά τα πράγματα. Κάνοντας όμως έναν «μπακαλίστικο» λογαριασμό, είδα ότι γλιτώσαμε, όπως λένε, 105 δισεκατομμύρια, αλλά θα δανειστούμε 130 δισεκατομμύρια σε πρώτη φάση κι απʼ ό,τι είπε ο κύριος Αντιπρόεδρος, έπονται και γύρω στα 40 δισεκατομμύρια με 50 δισεκατομμύρια ακόμη. Δηλαδή, δανειστήκαμε περίπου 170 δισεκατομμύρια –αν οι λογαριασμοί είναι σωστοί- για να σβήσουμε 150 δισεκατομμύρια. Πιθανόν για τους οικονομολόγους του London School of Economics αυτό να είναι μία επιτυχία, αλλά για έναν «μπακάλη» σαν και εμένα, είναι μάλλον μία αποτυχία.

Όσον αφορά το μνημόνιο 2, κύριοι συνάδελφοι και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μη τσακώνεστε ποιοι το στήριξαν. Και οι δύο το έχετε στηρίξει.

Έρχομαι τώρα στην επερώτηση. Όπως είπε και ο κ. Ευθυμίου, πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι, πρέπει να λέμε την αλήθεια. Ο «Καλλικράτης» ήταν η πρώτη πράξη κατάργησης του κράτους. Ήταν ένα συμβόλαιο θανάτου για την τοπική αυτοδιοίκηση και ο Δούρειος Ίππος για να εκχωρηθεί ο δημόσιος χώρος, ο δημόσιος πλούτος και οι κοινωνικές υπηρεσίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, για να εφαρμοσθεί –όπως προσπαθείτε τώρα να εφαρμόσετε- το νέο ευέλικτο επιτελικό κράτος και με το πρόσχημα της αποκέντρωσης, να μεταφερθούν βασικές λειτουργίες στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς όμως πόρους. Δηλαδή, τι είπατε; «Πάρτε τις αρμοδιότητες και κόφτε το λαιμό σας». Δηλαδή, κόφτε το λαιμό των δημοτών, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως λένε όλοι οι δήμαρχοι, ανεξαρτήτου πολιτικού χρώματος, είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός. Και οι δήμαρχοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν, οδηγούνται στην αύξηση των δημοτικών τελών και στην εκχώρηση των δραστηριοτήτων στους ιδιώτες. Είναι τα περίφημα ΣΔΙΤ. Το πρώτο παράδειγμα με τα ΣΔΙΤ είναι το Ελληνικό, το οποίο παραχωρείται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και όλα αυτά έγιναν με την τακτική, εάν θέλετε, της συκοφάντησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων για σπατάλη, διαφθορά, κακή αυτοδιοίκηση. Όχι ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά, αλλά δεν είναι στον βαθμό στον οποίο θέλετε να τα διογκώσετε.

Η αλήθεια είναι όσον αφορά τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ ότι στη χώρα μας τα συνολικά χρέη των ΟΤΑ είναι το 0,9% του ΑΕΠ και το 0,7% του δημοσίου χρέους. Αυτοί είναι οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και την ίδια στιγμή στην Ευρώπη των 27 τα αντίστοιχα νούμερα είναι 11,6% και 15,7%. Αυτή είναι η υπερχρέωση, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Οι ελληνικοί δήμοι δηλαδή, είναι οι λιγότερο χρεωμένοι δήμοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως με τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επιβιώσει. Η τελευταία εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι: «Τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ υπολογισμένα με τον πιο ασφαλή τρόπο στη βάση των τρεχουσών αποδόσεων της κρατικής χρηματοδότησης ανέρχονται σε ύψος 4 δις ευρώ για τους δήμους και 670 εκατομμύρια για τις περιφέρειες». Αυτά από τον κύριο Παπακωνσταντίνου όταν ήταν Υπουργός. Φέτος στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα 2,4 δις. Το 2011 δόθηκαν 3,5 δις. Με την ψήφιση του μνημονίου 2 επιχειρείται η ολοκλήρωση του εγκλήματος. Το ερώτημα είναι απλό. Το γνωρίζετε; Βεβαίως και το γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν άλλα σχέδια τα οποία πλέον έχουν αποκαλυφθεί, όπως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πλήρης ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και όλη αυτή η αλυσίδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών που έχετε κάνει.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπαν ότι θα δώσουν 450 εκατομμύρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που από λάθος –έτσι ισχυρίστηκαν- δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό. Σε ολόκληρο προϋπολογισμό τον οποίο ψήφισε η Βουλή ξεχάσατε να βάλετε το κονδύλι; Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό, δεν πιστεύω ότι υπάρχει τόσος ερασιτεχνισμός. Λέω ότι υπάρχει δόλος. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία του μνημονίου 2, θα περικοπούν και άλλα 290 εκατομμύρια. Αυτή είναι η αλήθεια.

Για να έλθω στο δήμο Αθηναίων, οι επιπτώσεις του «Καλλικράτη» είναι βέβαια δραματικές σʼ αυτό το δήμο της χώρας ο οποίος είναι η μικρογραφία της Ελλάδας.

Ξέρετε κάτι, κυρία Υπουργέ; Το δήμο της Αθήνας τον κερδίσατε όπως κερδίσατε και την Ελλάδα. Τις βουλευτικές εκλογές τις κερδίσατε λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» ενώ ξέρατε ότι δεν υπάρχουν. Συγγνώμη, αλλά ο κύριος Προβόπουλος δις σʼ αυτή τη Βουλή είχε πει ότι σας είχε προειδοποιήσει και για το έλλειμμα και για το χρέος. Αν λέει ψέματα ο κύριος Προβόπουλος, μπορείτε να τον εκδιώξετε.

Επίσης τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις κερδίσατε λέγοντας ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα και κατηγορώντας την Αριστερά, όπως και σήμερα, ότι σπεκουλάρει στην καταστροφή όταν σας έλεγε ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα. Μάλιστα Υπουργοί είπαν ότι θα παραιτηθούν αν υπάρξουν άλλα μέτρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είδα κανέναν να παραιτείται.

Η δημοτική πλειοψηφία λοιπόν στο δήμο Αθηναίων και ο κύριος Καμίνης σʼ αυτό έχουν στηρίξει την εκλογή τους. Μάλιστα ο κύριος Καμίνης το ανταποδίδει καλώντας πριν από λίγες μέρες τη Βουλή να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι η φωνή σας στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ποια είναι η κατάσταση; Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καταρρέουν και οι λειτουργίες τους οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχέδιο για το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών, οι δραστηριότητες του δήμου έχουν απομειωθεί, ενώ οι νέες μαζικές ανάγκες των φτωχών συμπολιτών μας δημοτών οι οποίοι αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο δεν καλύπτονται ούτε κατʼ ελάχιστο.

Σʼ αυτό το πλαίσιο οι συγχωνεύσεις οργανισμών έχουν ως μοναδικό σκοπό τη μείωση των δαπανών και του προσωπικού και όχι τον εξορθολογισμό τους και την αποδοτικότερη προσφορά υπηρεσιών στους δημότες. Γίνονται δε χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τις δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και προωθούνται αιφνιδιαστικά. Αυτή είναι μία άλλη τακτική που η Κυβέρνηση ακολουθεί στη Βουλή φέρνοντας νύχτα τροπολογίες και νομοσχέδια.

Η συγχώνευση των τριών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ΟΝΑ, ΠΟΔΑ και ΔΑΜΣ, έγινε και αυτή σε μία νύχτα και χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως απόφαση για το νέο οργανισμό του δήμου. Οι εργαζόμενοι αιφνιδιάστηκαν και παρά τις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης ο νέος οργανισμός επιβλήθηκε με τη γνωστή κυβερνητική μέθοδο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Ευνοιοκρατικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και διοίκησης υπάρχουν και υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοτική του παράταξη στο Δήμο, την «Ανοιχτή πόλη», υπερασπίστηκε και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις οποίες πρέπει να έχει και να δίνει ο δήμος στους πολίτες του και τις θέσεις εργασίας στο νέο οργανισμό, έχοντας κάνει συστηματικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις, ιδιαίτερα για τον πρώην ΟΝΑ ώστε να αποδίδει πολλαπλάσιο έργο του σημερινού για τους δημότες. Ο εγκάθετός σας στο δήμο Αθηναίων τις έγραψε στα παλαιότερα των παπουτσιών τουʼʼ.