Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/03/2001

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 08/03/2001

Η έλευση του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας συνοδεύτηκε από μεγάλες προσδοκίες. Χαιρετίστηκε ως η αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου βιώσιμης ανάπτυξης, δημοκρατίας και ισότητας.

Πλην όμως η πραγματικότητα σήμερα, 8 Μαρτίου του 2001, δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες.

Η αξιοπρέπεια του γυναικείου φύλου σταυρώνεται στους δρόμους της καταναγκαστικής πορνείας και της ανομολόγητης βίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστριών και προσφύγων συντρίβονται. Η λιτότητα συνεχίζεται στη χώρα και στην εντός-ΟΝΕ εποχή, η ανεργία και η "γυναικεία φτώχεια" αυξάνει.

Ιδιωτικοποιούνται ζωτικοί τομείς της οικονομίας, απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις. Εξανεμίστηκαν κιόλας οι προεκλογικές εξαγγελίες-επαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος για τετραετία με "κοινωνικό πρόσωπο". Ο εργασιακός νόμος, που θα τεθεί σε εφαρμογή, ελαστικοποιεί περαιτέρω την αγορά εργασίας και η σχεδιαζόμενη επιδείνωση των όρων της κοινωνικής ασφάλισης εγκαθιστούν για τα καλά την ανασφάλεια στη ζωή των γυναικών, που και χωρίς αυτό η θέση τους ήταν ευπρόσβλητη στην αγορά εργασίας.

Πώς, λοιπόν, το νομικό πλαίσιο για την ισότητα θα εφαρμοσθεί χωρίς την κοινωνικοοικονομική του βάση; Η νομοθεσία και οι μέχρι τώρα κατακτήσεις προϋποθέτουν τη μισθωτή εξαρτημένη αορίστου χρόνου εργασία. Τι θα γίνει τώρα με την άκριτη υιοθέτηση άτυπων μορφών εργασίας; Η ισότητα για να προχωρήσει στην πράξη απαιτεί φιλικό κοινωνικό περιβάλλον: δημοκρατία και βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη και πραγμάτωση των δικαιωμάτων.

Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός τον οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αποτελεί εγγύηση, το αντίθετο. Συνοδευόμενος, μάλιστα, και από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, που ενέσκηψε εσχάτως στην κοινωνική ζωή, συγκεντρώνει εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό στα θεμέλια της ισότητας.

Για τον ΣΥΝ και τις συνεργαζόμενες αριστερές, οικολογικές δυνάμεις και φεμινιστικές συσπειρώσεις η υπεράσπιση της ισότητας λόγω φύλου αποτελεί στόχο προτεραιότητας.

Η συνέχιση, η ένταση και η διεθνοποίηση της πάλης κατά των σεξιστικών διακρίσεων και ανισοτήτων προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη. Το Πόρτο Αλέγκρε αποφάνθηκε: Ας παγκοσμοποιήσουμε τους αγώνες για την ισότητα. Ας παγκοσμοποιήσουμε την ισότητα!

To Γραφείο Τύπου