Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/03/2012

Δήλωση του Π. Τριγάζη για τον ένα χρόνο από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

«Ένας χρόνος από την καταστροφή της Φουκουσίμα:

Η ΜΟΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ»

Για τον ένα χρόνο από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Π. Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, που σκόρπισε τον τρόμο, όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σʼ όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ.

Εδώ και ένα χρόνο το σύνθημα «Όχι άλλη Φουκουσίμα» έχει πάρει τη θέση του δίπλα στο «Όχι άλλη Χιροσίμα».

Δικαιώνονται οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας για την πλήρη αντίθεση τους, όχι μόνο στα πυρηνικά όπλα και στη διασπορά τους αλλά και στα πυρηνικά εργοστάσια.

Η ευρύτερη περιοχή μας αποτελεί περιοχή «υψηλού»  κινδύνου, με πυρηνικά όπλα σε ξένες βάσεις αλλά και σε πολεμικά πλοία που διαπλέουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, εξαπλώνονται τα πυρηνικά εργοστάσια, με την Τουρκία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των σχεδίων για τη δημιουργία δύο νέων εργοστασίων και μάλιστα σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας, όπως το Ακούγιου στην περιοχή των Αδένων, απέναντι από την Κύπρο και την Ρόδο.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας σήμερα να αγωνιστούμε για μια αποπυρηνικοποιημένη Μ.Ανατολή. Κι αυτή είναι η απάντηση και στον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών στην περιοχή τον οποίον επικαλούνται ορισμένες δυνάμεις της Δύσης, προετοιμάζοντας ένα νέο πόλεμο στην Μ.Ανατολή εναντίον του Ιράν αυτή τη φορά.

Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μ.Ανατολή, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Φινλανδία για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα αυτό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Διακηρύσσουμε για μια ακόμα φορά ότι η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και τα εργοστάσια είναι η κατάργησή τους.

To Γραφείο Τύπου