Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/03/2001

Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Σούλα Παναρέτου, μέλος της Π.Γ., η Στέλλα Αλφιέρη, μέλος της ΚΠΕ, πρώην βουλευτής, η Δέσποινα Σαγγανά, η Ιλεάνα Σακκά και η Μαρία Πολλάτου μέλη της Γραμματείας Τμήματος Γυναικών επισκέφθηκαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, τις εργαζόμενες στην εταιρεία ΣΙΣΣΕΡ-ΠΑΛΚΟ.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Η ίση συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου χαρακτηρίζει την ποιότητα κάθε δημοκρατίας, το πολιτισμικό επίπεδο αλλά και το δυναμισμό κάθε κοινωνίας.

Σήμερα, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αδικίας, ανισότητας, πιέσεων και αποκλεισμών σε βάρος των γυναικών. Δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα μεγάλα ελλείμματα ισότητας με ωραία λόγια σε κάθε επέτειο. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές.

Από το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών μέχρι την κατοχύρωση των ίσων ευκαιριών και των θετικών διακρίσεων για να στηριχθεί η προοπτική μιας ισότητας που είναι συνδεδεμένη με την προοπτική της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα με ανοιχτά "στόματα", που ροκανίζουν και ταλαιπωρούν ευαίσθητες και εύθραυστες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες. Αυτά τα ανοιχτά "στόματα" των κοινωνικών προβλημάτων δεν μπορεί κανείς να τα ταίσει, να τα χορτάσει ούτε να τα ξεγελάσει με γενικές πολιτικές θεωρίες. Στο χώρο της παραγωγής, στο χώρο της δουλειάς, στο χώρο της καθημερινότητας οι γυναίκες βιώνουν ανασφάλειες, πιέσεις, αβεβαιότητες για το παρόν και για το μέλλον τους. Αξιώνουν αυτά τα προβλήματα συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι γενικές πολιτικές θεωρίες που προσφέρονται σε προκατασκευασμένες πολιτικές συναθροίσεις.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο αγώνας για την ισότητα των γυναικών είναι αγώνας για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, είναι αγώνας για τη διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου