Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/03/2012

Με άρθρο στο νέο ΓΟΚ διαλύουν την ιστορική γειτονία των Εξαρχείων - Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

«Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα "Δεν πληρώνω" και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.». (Εφ. Λιμπερασιον)..

Σε όλες τις γειτονιές της χώρας έχουν αναπτυχθεί πολύμορφα γνήσια λαϊκά κινήματα, που έχουν αντισταθεί στην λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και έχουν πετύχει σημαντικές νίκες, όπως το κίνημα για το χαράτσι στους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχουν και κάποιες γειτονιές, που έχουν ταυτιστεί με την αμφισβήτηση, την αντίσταση, την πολιτική παρέμβαση με αυτοοργάνωση των κατοίκων τους, τον πολιτισμό. Τέτοιες γειτονιές είναι τα Εξάρχεια, το Μουσείο, ο λόφος του Στρέφη.

Αυτές οι γειτονιές που αποτελούν νησίδες αντίστασης στο ρημαγμένο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ, σαν άλλος κατασταλτικός μηχανισμός, να διαλύσει, για να ολοκληρώσει το έργο  διάλυσης του κέντρου της Αθήνας.

Με το άρθρο 31 στο σχέδιο νόμου για το νέο ΓΟΚ το ΥΠΕΚΑ ανατρέπει το προστατευτικό για τη διατήρηση και ενίσχυση της κατοικίας ΠΔ. «Καθορισμός ειδικών χρήσεων γης περιοχής Εξαρχείων, Μουσείου και Λόφου Στρέφη». Με το άρθρο αυτό εκδιώκεται η κατοικία καθώς επιτρέπεται η χρήση κατάστημα εκτός του ισογείου και στους ορόφους.

Η Κυβέρνηση του μνημονίου έχει επιδοθεί σε προσπάθεια διάλυσης της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, προς χάρη των νεοφιλελεύθερων επιλογών της. Υπό αυτές τις συνθήκες μετατρέπει ακόμα και την πολεοδομία σε κατασταλτικό μηχανισμό για να διαλύσει κάθε αντίσταση.

Οι πολίτες της Αθήνας, των Εξαρχείων, του Μουσείου, του Λόφου του Στρέφη, οι πολίτες της χώρας που τόσα χρόνια αγωνίστηκαν με επιτυχία πολλές φορές να διασώσουν χώρους και αξίες, θα συνεχίσουν τους αγώνες μέχρι να έλθει η ώρα, που ο λαός μας θα ξαναπάρει τη χώρα μας και την πόλη μας πίσω.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος