Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2012

Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι της CHIPITA - Ερώτηση του Μ.Κριτσωτάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας

Η πολιτική των Μνημονίων, την οποία με πάθος και ζήλο εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και Παπαδήμου- Βενιζέλου-Σαμαρά (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), αποδεικνύει καθημερινά τον απόλυτα ταξικό της χαρακτήρα και κατεύθυνση. Είναι μια πολιτική διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτή η εκτίμηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδεικνύεται περίτρανα και στην περίπτωση της εταιρείας CHIPITA., η οποία χωρίς καμία προειδοποίηση και κάνοντας χρήση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις ομαδικές απολύσεις και την «διευκόλυνση» των απολύσεων, που έχει προωθήσει η κυβέρνηση δήθεν για την  ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, πέταξε στο δρόμο 43 εργαζομένους. 

Είναι βέβαιον ότι, μετά τις αναιτιολόγητες απολύσεις, η  εταιρεία CHIPITA θα αξιοποιήσει και το υπόλοιπο νομοθετικό «οπλοστάσιο» που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Τρόικας περί μερικής απασχόλησης, ελαστικοποίησης του ωραρίου, κατάργησης των συμβάσεων κ.λ.π. για να εντατικοποιήσει παραπέρα την εργασία των υπολοίπων εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιδιοκτήτες της CHIPITA , με την απειλή της απόλυσης δεν επέτρεψαν και δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν σωματείο που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Η δίψα για το κέρδος οδηγεί τους εργοδότες στην καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, και υποβαθμίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ωθώντας τους εργαζομένους στην ανέχεια και στην οικονομική εξαθλίωση. 

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να ακυρωθούν οι παράνομες και αναιτιολόγητες απολύσεις 43 εργαζομένων στην εταιρεία CHIPITA και να επιστρέψουν οι απολυμένοι στην εργασία τους;

2.    Σε τι ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την αυθαιρεσία της εργοδοσίας της εταιρείας CHIPITA ;

3.    Σε τι ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να μπορούν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία CHIPITA να υλοποιήσουν τα νομοθετικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα;

4.    Θα πάρετε επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των ανέργων;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης