Skip to main content.
12/03/2012

13/3, Μέρα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Οι μνημονιακές πολιτικές βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Οι εκλογές πλησιάζουν και οι δήθεν «σωτήρες» άρχισαν τα μεγάλα λόγια, εξαγγέλουν και απειλούν γεμάτοι έπαρση, χειροκροτούμενοι από θλιβερά ακροατήρια. Οι συγκυβερνόντες συνυπεύθυνοι δεν θα καταφέρουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.

Άνθρωποι τρέφονται στα σκουπίδια και κοιμούνται στους δρόμους, παιδιά λιποθυμούν πεινασμένα στα σχολειά, άνθρωποι κρυώνουν μέσα στα σπίτια τους, νέοι, γυναίκες και άνθρωποι άνω των 50 άνεργοι, εργαζόμενοι απλήρωτοι κι ένας λαός που τρέμει μην αρρωστήσει...

Ο Παπαδήμος, ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης και όλος ο συρφετός που μας έφερε ως εδώ με Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις γκρεμίζουν τις δομές της δημόσιας υγείας, κλείνουν νοσοκομεία, «κουρεύουν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα διαλύουν.

Κλέβουν τα λεφτά μας, την ζωή μας, το μέλλον μας.

Ο μισός ενεργός πληθυσμός έχασε ή κινδυνεύει να χάσει άμεσα τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Όλο και παραπάνω άνθρωποι αποκλείονται από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Στα νοσοκομεία άνθρωποι πετούν στα σκουπίδια το αίμα που μόλις τους πήραν ή τους αρνούνται τα αποτελέσματα εξετάσεων γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Το Κλειστό Ενιαίο Νοσήλιο εκτοξεύεται στα ύψη και η απλή νοσηλεία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη γίνεται για τους περισσότερους αδύνατη. Η πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία γίνεται πιο ακριβή, ενώ περικόπτουν τις φαρμακευτικές δαπάνες υποχρεώνοντας τους ασθενείς να πληρώνουν το φάρμακο που χρειάζονται.

Οι πιο αδύναμοι, μετανάστες, αλλά και Έλληνες, πεθαίνουν ήδη στους δρόμους. Ένα μέλλον χωρίς δημόσια υγεία ξημερώνει για όλους μας.

Με τον Λοβέρδο στην ηγεσία του υπουργείου υγείας οργανώνουν τη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας στο μισό και μας οδηγούν σε τριτοκοσμικά επίπεδα με δαπάνες κάτω του 3% ενός ΑΕΠ που συνεχώς μειώνεται.  

Κλείνουν τα νοσοκομεία, περιορίζονται οι κλίνες, δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Το επίδομα τοκετού καταργήθηκε και μια σειρά εξετάσεων για γυναίκες που ήταν δωρεάν καταργήθηκαν ή περιορίσθηκαν. Κάθε δομή κοινωνικής πρόνοιας βρίσκεται υπό διωγμό. Οι προμηθευτές έπαψαν να πιστώνουν τα νοσοκομεία. Η συγχώνευση των τομέων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στον μνημονιακό ΕΟΠΥΥ, επιχειρεί να στριμώξει 9.5 εκ ασφαλισμένους σε ένα σύστημα με λιγότερους και χειρότερα αμειβόμενους γιατρούς και περικοπή των παροχών για τους ασφαλισμένους. Παραχωρούν τα «καλά» κομμάτια των δημόσιων νοσοκομείων στην ιδιωτική ασφάλιση, χωρίζοντας τους ασθενείς σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Την ώρα που το δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα καταστρέφεται οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι συνεχίζουν το πάρτι πάνω στα ερείπια.

Η κάθε πόλη γνωρίζει πια καλά το δράμα των νοσοκομείων της. Το ΕΣΥ καταρρέει έχοντας δραματικές ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και κυρίως προσωπικού, ενώ γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι που αποτελούν στην πλειοψηφία τους το μοναδικό του στήριγμα εξαθλιώνονται μισθολογικά και εργασιακά.

Απλήρωτες οι εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Πληρωμένες οι αργομισθίες των ΜΑΤ που καταλαμβάνουν προκλητικά το κέντρο της Αθήνας και κάθε τόσο ξεσπούν με χημικό πόλεμο και ξύλο στο λαό που διαδηλώνει. Αυτοί είναι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για :

Για μας προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των δανειστών. Οι άνθρωποι, τα σώματα και οι ψυχές τους πάνω από τα κέρδη!

 Ή εμείς ή αυτοί!
...τώρα πια και για λόγους υγείας!