Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/03/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με ΔΗΚΚΙ στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Συνασπισμού για την προώθηση της απλής αναλογικής

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρη Τσοβόλα και τον κ. Σπ.Κουτρουβέλη, μέλος του Π.Γ.

Μετά το τέλος της συνάντησης o Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα στην πολιτική σκηνή επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες καταστάσεις του. Δεν εμπνέει, δεν παράγει αξιοπιστία, δεν παράγει πολιτικές προτάσεις. Ο πολιτικός διάλογος και η αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων έχουν δώσει τη θέση τους στο παραπολιτικό παρασκήνιο, στη μικρολογία μιας καθημερινότητας που δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης, ο ελληνικός λαός, η χώρα μας στο σύνολό της. Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις στα προβλήματα και όχι εξυπνάδες μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης. Στην πολιτική πρωταγωνιστές είναι οι ιδέες, οι προτάσεις, οι αγώνες, οι κοινωνικές ομάδες. Στον επικοινωνιακό στίβο πρωταγωνιστές είναι εκείνοι που εμπορευματοποιούν τα πάντα, ακόμη και τον εαυτό τους, μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποιο ποσοστό αναγνωρισιμότητας.

Επιβεβαιώνουν όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν την εμμονή του ΣΥΝ στην απαίτηση για διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στα πλαίσια αυτά, ο ΣΥΝ επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει η εκλογική νομοθεσία, το εκλογικό σύστημα, να προωθηθεί η απλή αναλογική, γιατί σήμερα το ζητούμενο είναι διαφορετικές κυβερνητικές πολιτικές από αυτές που εφαρμόζονται, διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και διεύθυνσης της χώρας απ’ αυτό που κυριαρχεί, νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που να μπορεί να εγγυηθεί προοδευτικές εξελίξεις. Αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν καμιά σχέση με τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι μια καρικατούρα, που ουσιαστικά θα μπορούσε να εμπνεύσει μια σύγχρονη πολιτική επιθεώρηση. Για γέλια και για κλάματα.

Συζήτησα με τον κ. Τσοβόλα την πρωτοβουλία του ΣΥΝ για την προώθηση του αιτήματος της απλής αναλογικής μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Εάν δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα και εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τότε θα πάμε για μία ακόμη δεκαετία μέσα στα ίδια πλαίσια, μέσα στα οποία σέρνεται ο δημόσιος βίος της χώρας και γι αυτή την έκπτωση και τον εκφυλισμό της πολιτικής μας ζωής ευθύνες έχουν οι κυβερνητικές επιλογές, οι κυβερνητικές συμπεριφορές.

Θα ήθελα ακόμη να επισημάνω ότι ο κ. Σημίτης, ο κ. Πρωθυπουργός, έχει ευθύνες διότι δεν έφερε στην πολιτική ζωή του τόπου ένα άλλο επίπεδο πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Εχει ευθύνη γιατί με τις επιλογές του δεν διαμόρφωσε ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο βίο. Εχει ευθύνες επίσης, γιατί, αφού κατέστρεψε κάθε δυνατότητα δημιουργικού συνθετικού διαλόγου σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικών δυνάμεων και στο εσωτερικό του συστήματος διακυβέρνησης, οδηγεί πλέον σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα τα οποία απασχολούν σήμερα απαξιωτικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ηταν χρήσιμη η συζήτηση που είχα με τον κ. Τσοβόλα. Επιβεβαιώθηκε η θέση και του ΔΗΚΚΙ γύρω από την πρωτοβουλία της απλής αναλογικής και των διαρθρωτικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και επίσης επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η δυνατότητα κοινής δράσης πάνω σε υπαρκτά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ανεξαρτήτως των προγραμματικών προσεγγίσεων που τα δύο κόμματά μας κάνουν. Τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα είναι σήμερα σε έξαρση. Βοά ο κόσμος για την ύπαρξη μεγάλου κοινωνικού προβλήματος και για το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική είναι θερμοκήπιο των κεντροδεξιών σεναρίων, είναι θερμοκήπιο των κεντροδεξιών φιλελεύθερων επιλογών, είναι θερμοκήπιο όλων εκείνων των δράσεων που από τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας θέλουν να έχουν υπό την χειραγώγησή τους τις πολιτικές εξελίξεις

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου