Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/03/2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για το χθεσινό Γιούρογκρουπ

Αν η κατάσταση της κοινωνίας δεν ήταν τόσο τραγική, η έκφραση ικανοποίησης του υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, για την έκβαση του χθεσινού Γιούρογκρουπ, θα ήταν απλά γραφική. Ωστόσο, το ένα εκατομμύριο άνεργοι, η ύφεση στο 7.5%, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τις εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας που συνεπάγονται, δεν συνιστούν λόγους ικανοποίησης.

Το χθεσινό Γιούρογκρουπ ουσιαστικά «σφράγισε» αρνητικά το μέλλον της κοινωνίας μας. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ήταν σαφής: Πρώτον, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαίωση από τον κ. Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποζημίωση φυσικών προσώπων στη χώρα μας που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον, πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ψηφίσει εντός του Απριλίου το νόμο για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, εκείνου δηλαδή που θα ό,τι χρήματα συγκεντρώνονται θα τα προωθεί για την αποπληρωμή των δανειστών μας – προκειμένου να μην «ξεφύγει» τίποτε προς την εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα, που καταρρέουν ραγδαία λόγω των μνημονιακών πολιτικών περικοπών. Ο Γιουνκέρ επίσης βάφτισε «εταιρική σχέση» μεταξύ Ελλάδας, Τρόικας και Κομισιόν, την εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, εξαθλίωσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας μας.

Και την ίδια στιγμή που δρομολογούνται νέα πακέτα μέτρων ξεζουμίσματος των πολιτών, ανακοινωνόταν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 48 δις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο συνολικά οι τράπεζες θα ενισχυθούν άνευ όρων με 105 δις!

Ο δε επίτροπος Όλι Ρεν μας κάλεσε να «προσηλωθούμε» στην εφαρμογή του καταστροφικού προγράμματος, και με το μάτι στραμμένο προς τις κάλπες, υπογράμμισε ότι η «επιτυχία» του οποίου θα εξαρτηθεί από την «πολιτική ενότητα» στη χώρα μας…

Το μέλλον μας διαγράφεται λοιπόν με σαφήνεια: λιτότητα διαρκείας, μειωμένη εθνική κυριαρχία, ρευστό μόνο για τις τράπεζες, «κλείδωμα» του πολιτικού σκηνικού στο μνημονιακό πρόγραμμα: στο χέρι των πολιτών είναι το αν θα διαψεύσουν τους κ.κ. Βενιζέλο, Γιουνκέρ, Ρεν, Σόιμπλε και λοιπούς.

To Γραφείο Τύπου