Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/03/2001

Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην πΓΔΜ

Διήμερηεπίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην πρώηνΓιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ)

Τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ συνάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Τον Πρόεδρο του ΣΥΝ συνόδευσαν ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μέλος της Π.Γ. και ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Μπ.Τραϊκόφσκι, τον πρωθυπουργό Λ. Γκεορκγιέφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σ. Κερίμ, τον Αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Μπ. Ιμπραήμ, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μπρ. Τσερβενκόβσκι, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ.Τόμισλαβ Στογιανόφσκι.

Είναι η τέταρτη φορά που ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ σε μία κρίσιμή περίοδο για τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα.

Μετά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Η στιγμή που αποφασίσαμε να έρθουμε στη ΠΓΔΜ έχει τη ξεχωριστή της σημασία. Ο ΣΥΝ σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιεί συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η ένταση που προκαλούν οι εξτρεμισμοί δεν είναι περιστασιακή και τυχαία, θα έχει τη διάρκειά της, γι’ αυτό και ανάγκη είναι να υπάρξει, σε περιφερειακό επίπεδο, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Είναι κοινό στρατηγικό συμφέρον των βαλκανικών χωρών. Όταν η αποσταθεροποίηση απλώνεται κανείς δεν θα μείνει απ’ έξω από τους γειτονικούς λαούς.
Πίσω, λοιπόν, από τα γεγονότα της εξτρεμιστικής βίας λειτουργεί και υποκρύπτεται ένα σενάριο αμφισβήτησης των συνόρων, ένα σενάριο αμφισβήτησης των υφιστάμενων κρατών, της ακεραιότητας των χωρών.

Η σταθερότητα στην περιοχή, η ακεραιότητα των υφιστάμενων χωρών, το απαραβίαστο των συνόρων, η μη επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών με βία ή απειλή βίας, είναι κοινό στρατηγικό συμφέρον των χωρών της Βαλκανικής.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ανάγκη ένταξης όλων των Βαλκανικών χωρών στις ευρωπαϊκές δομές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτή η πορεία δεν μπορεί να γίνει με εθνικιστικές και εξτρεμιστικές δράσεις, με αλυτρωτισμούς και επεκτατισμούς.
Επιβάλλεται σήμερα, που επιβεβαιώνονται όλες οι εκτιμήσεις για ένα σενάριο διεύρυνσης της αποσταθεροποίησης, να υπάρξει προληπτική πολιτική και διπλωματική δράση.
Για να μην διασπαρεί η ένταση, να μην διαχυθεί η κρίση.

Η πορεία των βαλκανικών χωρών προς τις ευρωπαϊκές δομές, η δημοκρατική εξέλιξη και η ανόρθωση των οικονομικών και κοινωνικών θεσμών και δομών δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία διαφόρων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.
Είναι υποκριτικό να λέγεται ότι δεν γνωρίζουν την ταυτότητα τω εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.

Κοινή εκτίμηση όλων των συναντήσεων μας με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι ότι η ομοσπονδία στην ΠΓΔΜ δεν σημαίνει "Ελβετία", αλλά οδηγεί στη Βοσνία.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και των μειονοτήτων στα πλαίσια των υφισταμένων χωρών, μέσα στη συνταγματική λειτουργία των κρατών και δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά για να εξαπλώνεται σε όλα τα Βαλκάνια η ίωση της αποσταθεροποίησης.

Πρέπει να αντιδράσουν εμπράκτως οι διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο ΟΑΣΕ. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ΠΓΔΜ έχουν προαναγγελθεί από την έναρξη της δεκαετίας του ’90 με τον πόλεμο στη Βοσνία. Έχουμε, λοιπόν, το σενάριο μιας προαναγγελθείσας αποσταθεροποίησης που προωθείται. Δεν επιτρέπεται τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί να εμφανίζονται ανιστόρητοι μπροστά στα όσα διαμορφώνονται σήμερα.

Ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, υπάρχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Πρέπει να διευρυνθούν οι πολύπλευρες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Να λυθεί και η εκκρεμότητα που υπάρχει με την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Χάθηκε χρόνος.
Και αυτές οι εξτρεμιστικές εντάσεις οδηγούν σε αναδίπλωση της όποιας διαδικασίας, διότι χρησιμοποιείται σε όλες τις βαλκανικές χώρες η βία ως μοχλός εισαγόμενης πολιτικής κρίσης.

Υπάρχουν μετριοπαθείς δυνάμεις που ζητούν την επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων στα πλαίσια της υφιστάμενης συνταγματικής τάξης. Να επισημανθεί ο ρόλος της σε αντίθεση με τις όποιες ακραίες ομάδες επιδιώκουν την αναμόχλευση της βίας.

Αυτή τη δεκαετία έγιναν πολλοί πόλεμοι. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλους πολέμους, για επανάληψη των ίδιων καταστάσεων.

Θέλουμε η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλία προς όλους του διεθνείς οργανισμούς, εμπράκτως να δηλωθεί και προληπτικά η διπλωματική και πολιτική υποστήριξη της ακεραιότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της ΠΓΔΜ.
Η παρουσία μας εδώ έχει αυτό ακριβώς το πολιτικό μήνυμα.
Θα συνεχίσουμε στην πολιτική, επιδιώκοντας την ευρύτερη διαβαλκανική συνεννόηση για τη σταθερότητα, επιμένοντας στην ανάγκη, όλοι οι φορείς, Κοινοβούλια, κόμματα, αυτοδιοίκηση, ενώσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις, γυναικείες οργανώσεις, πολιτιστικές οργανώσεις να αναπτύξουν τη διπλωματία των πολιτών και των θεσμών και να την αντιτάξουν στα αποσταθεροποιητικά σενάρια.

Ερωτ: Ποιοι είναι αυτοί που αναπτύσσουν εξτρεμιστική δραστηριότητα;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Είναι οι ίδιοι που χτες ανέπτυσσαν εξτρεμιστική δραστηριότητα, αυτό που σήμερα είναι άγνωστοι είναι οι χθεσινοί γνωστοί τους οποίους χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν.

Για την πολιτική της Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρονται με αυτόν τον ανιστόρητο τρόπο, πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να είναι διαρκώς ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, θα πρέπει να χαράξουν, επιτέλους μια κοινή στρατηγική για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Είναι βασικός άξονας της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας, η βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας ασφάλειας για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.


Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των συναντήσεων και των επαφών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Ηταν πολύ χρήσιμη η απόφασή μας να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών μας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της FYROM έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του προβλήματος και μπορούμε να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρόβλημα σταθερότητας και ακεραιότητας της FYROM είναι κοινό πρόβλημα ασφάλειας και στρατηγικής όλων των χωρών και της Ελλάδας.

Η πρώτη επισήμανση που θέλω να κάνω είναι ότι εδώ στα Σκόπια επικρατεί βαθιά περίσκεψη και ανησυχία για το μέλλον. Τα μεθοριακά επεισόδια αντιμετωπίζονται ως η κορυφή του παγόβουνου και εκφράζεται η αγωνία για τη συνέχεια που μπορούν να έχουν. Δεν πρόκειται για περιστασιακά γεγονότα. Πίσω από τις προκλήσεις ακραίας εξτρεμιστικής δράσης υπάρχει και λειτουργεί σενάριο και μηχανισμός αμφισβήτησης συνόρων και επέμβασης στο εσωτερικό της FYROM.

Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι εδώ υπάρχει έντονη αναμονή πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και επίσης εκτιμάται ως πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος π ου μπορεί να παίξει η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση οφείλει να έχει, κατηγορηματικά και προληπτικά, απερίφραστη πολιτική στάση για να μην επεκταθεί η αποσταθεροποίηση και για να απομονωθούν όσοι παίζουν με τη φωτιά.

Το κεντρικό λοιπόν ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την Ελλάδα είναι εάν μπορεί να υπάρξει σήμερα μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος της περιοχής, στη βάση των νέων διαστάσεων που αυτό το πρόβλημα έχει προσλάβει μετά την καταστροφική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Η άποψή μας είναι ότι:

Η Ελλάδα σήμερα πρέπει να εργαστεί εντατικά ώστε η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να διαμορφώσει κοινή πολιτική για τα Βαλκάνια και να παρέμβει αποφασιστικά για μια περιφερειακή πολιτική σταθερότητας στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τον αξιόπιστο οργανισμό που μπορεί σήμερα να συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής.

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία δημιούργησε τις προϋποθέσεις αποσταθεροποίησης και διάχυσης της κρίσης.

Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο πεδίο επιβεβαίωσης του αυτόνομου διεθνούς ρόλου της Ε.Ε. υποβάλλοντας ένα συνολικό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων, με την εξασφάλιση σε στέρεες βάσεις της σταθερότητας στην περιοχή και τις εγγυήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα στα πλαίσια της .Ε.Ε μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει

Αμέσως μόλις επιστρέψω στην Αθήνα θα ζητήσω να δω τον Υπουργό Εξωτερικών και να του εκθέσω τα συμπεράσματά μου από αυτή την πολύ χρήσιμη επίσκεψη.

Επίσης θα ζητήσω να συναντήσω τον Πρόεδρο της Βουλής εν όψει της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου