Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/03/2001

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών

Τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων απέδειξαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι η βιομηχανοποίηση της γεωργοκτηνοτροφίας και η εμπορευματοποίηση της διατροφής είχαν τα όριά τους με τίμημα τη δημόσια υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο στόχος είναι το οικονομικό κέρδος έστω και αν έχουν ανατραπεί όλες οι φυσικές και βιολογικές διεργασίες. Το παραγωγικό και το καταναλωτικό πρότυπο που επιβλήθηκαν έχουν ανατρέψει διαδικασίες και συνήθειες χρόνων.

Ο καταναλωτής διαπιστώνει ότι διακυβεύεται η υγεία του και η εμπιστοσύνη του χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός από το να αφαιρεί κάθε φορά και κάποιο είδος από τη διατροφή του. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πολύ καθυστέρηση, πανικόβλητες, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πυροσβεστικά και με ημίμετρα, όταν για χρόνια οι ίδιες είναι που επέβαλαν ή συντήρησαν το βιομηχανικό πρότυπο στην παραγωγή φυτικών και ζωοκομικών προϊόντων.

Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Απαιτεί όμως ανατροπή των μέχρι τώρα αντιλήψεων. Απαιτεί αναδιάρθρωση όλων των δομών στη γεωργία. Και αυτό απαιτεί κόστος οικονομικό και κυρίως πολιτικό. Απαιτεί συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις και κυρίως συμφέροντα. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να επιλέξει άμεσα, χωρίς παρεκκλίσεις, μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών της Ευρώπης ή της Ευρώπης των κατεστημένων συμφερόντων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου