Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2012

Η Αθήνα διαλύεται! Η Κυβέρνηση αναστέλλει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και υπόσχεται λύση με αστυνομική καταστολή.

Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

Η πόλη της Αθήνας, η περιοχή της Αττικής ζει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Η λύση στα προβλήματα, που οδήγησαν στην καταστροφή, δεν είναι ο αυταρχισμός, αλλά, μεταξύ άλλων, ένας δημοκρατικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Δηλαδή σχεδιασμός που θα προτάσσει την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, την ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, την διασφάλιση σε όλους του δικαιώματος στην κατοικία και στις κοινωνικές υποδομές και αγαθά.

Το σχέδιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΡΣΑ/Α2021) ήρθε σε χρόνο που οι κυβερνήσεις του Μνημονίου έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια διάλυσης της κοινωνίας και καταστροφής του περιβάλλοντος. Παρά την επιστημονική επάρκεια της ομάδας του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που συνέταξε το σχέδιο, τα διλήμματα που επιβάλει η συγκυρία προϋποθέτουν κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, που οδηγούν σε δημοκρατικό σχεδιασμό για διέξοδο από την κρίση. Γι αυτό το λόγο, για να μην υπάρχουν σημεία και στόχοι που να εμποδίζουν την πολιτική της εφαρμογής του μνημονίου, τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων στη γη, το βάζουν στο ψυγείο και επιδίδονται στην καταστολή και στον αυταρχισμό.

Το κέντρο της Αθήνας διαλύεται επειδή οι κυβερνήσεις με αλλαγές στις χρήσεις γης έδιωξαν την κατοικία και την μη οχλούσα μεταποίηση και τώρα οι «νέοι αστέρες» της πολιτικής σκηνής του δικομματισμού προτείνουν να αδειάσει το κέντρο και από τις κεντρικές πολιτικές υπηρεσίες μετατρέποντας το σε μια αποστειρωμένη φρουρούμενη αγορά, που εν μέσω οικονομικής κρίσης ελάχιστοι θα έχουν πρόσβαση, οδηγώντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην τελική εξόντωσή τους.

Σε αντίθεση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες η κυβέρνηση Παπαδήμου το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΥΠΕΚΑ με πιστό συνεργάτη τον Δήμαρχο Αθήνας σχεδιάζουν σε συνδιαλλαγή με την κτηματαγορά και τους εθνικούς εργολάβους.

Σε συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής και λεηλασίας της δημόσιας γης συνεχίζουμε με τους κατοίκους της Αθήνας τον αγώνα για να διασώσουν χώρους και ανθρώπινες αξίες.

Για να έρθει σύντομα η ώρα που η κυβέρνηση του μνημονίου και της Τρόικα θα φύγει και θα ξαναπάρουν οι κάτοικοι της Αθήνας πίσω τον σχεδιασμό της καθημερινότητας και της πόλης.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος