Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/03/2001

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τασυμπεράσματα της επίσκεψης αντιπροσωπείαςτου ΣΥΝ στην πΓΔΜ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εκτιμήσεις μου, μετά από την επίσκεψή μου στην FYROM, την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάσταση στη γειτονική χώρα γίνεται κάθε μέρα και πιο ανησυχητική. Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναδείξει το θέμα της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, ως πρώτο πρόβλημα περιφερειακής κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Να αναδείξει, ως στρατηγική προτεραιότητα, την ανάγκη στήριξης της ακεραιότητας και της οντότητας της FYROM. Κάθε σκέψη για ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων, είναι καταστροφική και πρέπει αμέσως να αποτραπεί. Η Ε.Ε. οφείλει να καταλάβει ότι τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά, με πολιτικά και διπλωματικά μέτρα, αυτή τη διαδικασία η οποία εξάγει εξτρεμισμό και εισάγει πολιτική κρίση στην FYROM και στις άλλες βαλκανικές χώρες. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα, είναι αποτέλεσμα της αρχικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και σήμερα δεν μπορεί κανείς να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να νίπτει τας χείρας του. Επί μία ολόκληρη δεκαετία στην περιοχή δοκιμάστηκαν όλοι οι πειραματισμοί, αδιαφορώντας για το κόστος το ιστορικό, το κοινωνικό, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε καταστροφές του περιβάλλοντος. Σήμερα, λοιπόν, το πρόβλημα της FYROM είναι κοινό πρόβλημα και της Ελλάδας, είναι κεντρικό πρόβλημα για την περιφερειακή πολιτική σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Η πρόταση, την οποία είπα και στην κυβέρνηση, στον Υπουργό Εξωτερικών, η πρόταση του ΣΥΝ είναι, η Ελλάδα να ζητήσει εκτάκτως διάσκεψη Κορυφής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με μόνο και κεντρικό θέμα, περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. για την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την στήριξη της FYROM.

Θέλω να επισημάνω ότι σε μία περίοδο που άλλοι ασχολούνται με την τρέχουσα παραπολιτική εντυπωσιοθηρία, που άλλοι ομφαλοσκοπούν ή ασχολούνται με τον τρέχοντα παραγοντισμό, εμείς πήγαμε στην FYROM, την ώρα που η ιστορία διαμόρφωνε την πραγματικότητα των εξελίξεων και έχουμε από πρώτο χέρι ζωντανή, άμεση και ουσιαστική γνώση των πραγμάτων. Αυτή την ουσιαστική γνώση των πραγμάτων θέλησα να συζητήσω και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου