Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/03/2001

Πρόταση του "Εργαστηριακού Αστικού Περιβάλλοντος" του ΕΜΠ για την πρόκριση της λίμνης Υλίκης ως της συμφερότερης πρότασης για το κωπηλατοδρόμιο της Ολυμπιάδας του 2004

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Ν.Κωνσταντόπουλο, τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος της Π.Γ. και το Νίκο Καίσαρη, συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή της λίμνης Υλίκης. Την αντιπροσωπεία συνόδευε και ο δήμαρχος της Θήβας.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ ενημερώθηκε για την πρόταση του "Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος" του ΕΜΠ από τους καθηγητές Γ.Πολύζο και Ν.Μπελαβίλα για την πρόκριση της λίμνης Υλίκης ως της συμφερότερης πρότασης για το κωπηλατοδρόμιο της Ολυμπιάδας του 2004.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε:

"Η παρουσία μας εδώ έχει συγκεκριμένο στόχο. Να επισημάνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να γίνουν οι εγκαταστάσεις για το κωπηλατοδρόμιο, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του Σχοινιά και του Μαραθώνα. Υπάρχει μελέτη η οποία έχει δημοσιοποιηθεί και είναι εν γνώσει του ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη των καθηγητών του Πολυτεχνείου, του κ.Πολύζου, του κ.Μπελαβίλα και των συνεργατών τους, η οποία υποδεικνύει τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής, τόσο στη λίμνη των Ιωαννίνων, όσο και στη λίμνη της Υλίκης αλλά και σε άλλες περιοχές.

Θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Η εγκατάσταση όλων των Ολυμπιακών έργων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής θα συσσωρεύσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη σε μια ήδη κορεσμένη και παραμορφωμένη περιοχή. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα έπρεπε να ενταχθούν στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Η πρωτεύουσα υποτάσσεται στις σκοπιμότητες των Ολυμπιακών έργων. Ιδιαίτερα για τις εγκαταστάσεις του κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά και στον Μαραθώνα. Υπάρχει η διάσταση η πολιτισμική. Η κυβέρνηση μιλάει για πολιτιστική Ολυμπιάδα και για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά προχωράει στην καταστροφή του πολιτισμικού μνημείου, του ιστορικού χώρου, προχωράει στην καταστροφή μιας περιοχής, η οποία πια αποτελεί πολιτισμική αξία.

Σήμερα όλοι αγανακτούν γιατί οι Ταλιμπαν καταστρέφουν από φανατισμό και σκοταδισμό τα ιστορικά μνημεία και τα μνημεία του πολιτισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2001 κυβέρνηση και υπουργοί, στο όνομα ενός ιδιότυπου εκσυγχρονιστικού φωταδισμού, καταστρέφουν οικοσυστήματα, πολιτιστικά μνημεία, ιστορικούς χώρους.

Υπάρχει η οικονομική διάσταση. Είναι άλλο το κόστος για να φτιάξεις μια λίμνη από την αρχή και άλλο να αξιοποιήσεις υπάρχουσες λίμνες, στις οποίες θα μπορούσες πραγματικά, με ήπιες εγκαταστάσεις, να δώσεις και χαρακτήρα περιφερειακής αποκέντρωσης των έργων αλλά και περιφερειακής ανάπτυξης. Κάτι που σήμερα λείπει από τους σχεδιασμούς των Ολυμπιακών έργων.

Τέλος, υπάρχει η διάσταση η πολιτική. Η κυβέρνηση μιλάει για διάλογο, για συμμετοχή της κοινωνίας. Και την ίδια ώρα περιφρονεί τις μελέτες των επιστημόνων, όσους ειδικούς αντιτίθενται και καταθέτουν ενστάσεις τους λοιδωρεί και τους υβρίζει, τις επιστημονικές ενώσεις και τις οικολογικές οργανώσεις τις κατασυκοφαντεί και τις εμφανίζει με μειωτικούς χαρακτηρισμούς στην κοινή γνώμη. Όταν η κυβέρνηση λέει άνοιγμα στην κοινωνία, την ίδια ώρα επιφυλάσσει στην κοινωνία περιφρόνηση και αυταρχισμό, με αποτέλεσμα να προχωρούν επιλογές μόνο και μόνο στο πείσμα μιας κυβερνητικής αυθεντίας. Είναι η οίηση της εξουσίας που περιφρονεί την επιστήμη, που περιφρονεί τον πολιτισμό, που περιφρονεί τη φύση, το περιβάλλον, που περιφρονεί την ίδια την κοινωνία.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ θέλουμε αυτό να το αναδείξουμε, δηλαδή, ότι έτσι όπως προχωράνε οι επιλογές της κυβέρνησης συσσωρεύουν πρόσθετα βάρη και ζημιές, με αποτέλεσμα να παραμορφώνουν το ήδη στρεβλό αττικό τοπίο και να καταστρέφουν μνημεία πολιτισμού, ιστορίας και φύσης, που δεν μπορεί πια να αποκατασταθούν αν υποστούν αυτές τις πρόσθετες κακοποιήσεις που υφίστανται.

Ζητήσαμε κι από τον κ. Πολύζο να έρθει μαζί μας ώστε επί τόπου να μας αναλύσει την μελέτη που από το 1998 δημόσια έχει εμφανίσει, χωρίς να έχει πάρει απάντηση. Τον ευχαριστούμε που είναι μαζί μας και επισημαίνουμε ότι για μια ακόμη φορά, αντί τα αρμόδια υπουργεία με βαρύγδουπες φλυαρίες να προσπαθούν να κουκουλώσουν τα οικολογικά, περιβαλλοντικά ανουσιουργήματα που προωθούν, οφείλουν μια υπεύθυνη πολιτική και επιστημονική απάντηση στους επιστήμονες ειδικούς που έχουν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις".

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ.Πολύζος δήλωσε:

"Να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ που είχε την καλωσύνη να μας καλέσει στην επιτόπια δημόσια παρουσία του αλλά και ταυτόχρονα την προώθηση έστω και την τελευταία στιγμή της εναλλακτικής πρότασης της χωροθέτησης του κωπηλατοδρομίου στην Υλίκη και στην Παραλίμνη. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε τρία χρόνια μετά την κατάθεση των προτάσεων που κάναμε και στο Ζάππειο, στις πρώτες ειδήσεις που είχαν γίνει για την ανάληψη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ότι εναλλακτικές προτάσεις τεκμηριωμένες πρέπει να συζητηθούν. Μια τέτοια πρόταση είναι η περίπτωση αυτή, δηλαδή ούτε να έχει επιβάρυνση στο πολιτιστικό, ακριβώς το αντίθετο, έρχεται και μπορεί να αναδείξει έναν χώρο ο οποίος έχει ανάγκη την επόμενη μέρα να ισχυροποιηθεί, να μην δημιουργηθούν εύκολες και λυόμενες εγκαταστάσεις, να είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης του τόπου μετά το 2004.

Εμείς ξεκινήσαμε με την απλή λογική να προσπαθήσουμε να ισχυροποιήσουμε τους χώρους όπου ήδη είχε ξεκινήσει μια αντίστοιχη αθλητική δραστηριότητα. Ιστορικά είναι η περίπτωση των Ιωαννίνων που έρχεται πρώτη, όπου πράγματι το κωπηλατοδρόμιο έχει μία θετική ανταπόκριση. Αρα καλό είναι να ενισχύουμε κάτι που ήδη υπάρχει, γιατί πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη ημέρα, που θα υπάρχει. Αλλά επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει ορισμένα κριτήρια. Εμείς τα πήραμε υπόψη μας. Και λέμε σε περίπτωση που δεν μπορέσει η Ελλάδα να πείσει τη ΔΟΕ για την περίπτωση των Ιωαννίνων, πρέπει να βρούμε μια δεύτερη πρόταση. Κι αυτή η δεύτερη πρόταση είναι η Υλίκη. Είναι πάνω στον εθνικό άξονα και πάρα πολύ ωραία και πάρα πολύ εύκολα εξυπηρετείται και από το τραίνο ταχείας κυκλοφορίας που θα λειτουργήσει Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου