Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/03/2012

Ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού για τα χθεσινά επεισόδια στον αγώνα του ΟΑΚΑ

Για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας στα γήπεδα απαιτείται πολιτική βούληση και σοβαρότητα, στοιχεία άγνωστα για τους εμπλεκόμενους φορείς, πρώτα και κύρια για την αθλητική ηγεσία. Αντʼ αυτού βλέπουμε το ποδόσφαιρο να εντάσσεται σε άλλου τύπου σχεδιασμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν μια βδομάδα η κυβέρνηση υποχώρησε άτακτα στις επιταγές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για τον φερετζέ της παρανομίας, το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο», δίνοντας το χειρότερο μήνυμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σούπερ Λίγκα και οι ΠΑΕ εξακολουθούν να προσφέρουν απλόχερα υπηρεσίες, διευκολύνσεις και εισιτήρια σε πολύ συγκεκριμένους συνδέσμους οπαδών.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι πολύ συγκεκριμένα αθλητικά έντυπα και ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχίζουν να αφιονίζουν και να συνεργάζονται με τους εν λόγω συνδέσμους. Τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης που, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, απέφυγαν να προβάλλουν τα γεγονότα στο ΟΑΚΑ, μη τυχόν και λερώσουν το «προϊόν».

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη σπουδή αστυνομικών δυνάμεων, λίγες ημέρες πριν τον χθεσινό αγώνα, να εισβάλλουν σε σύνδεσμο οπαδών (εκτελώντας ποιανού εντολές;) χτυπώντας επί δικαίων και αδίκων. Αυτό αποτελεί προληπτική πολιτική ή το αντίθετο;

Προκαλεί επίσης εντύπωση η ξενόφερτη ιδέα τηλεοπτικού σταθμού να προσφέρει στους πελάτες-τηλεθεατές τη δυνατότητα επιλογής του περιγραφέα του αγώνα ανάλογα με τις οπαδικές προτιμήσεις. Η διαπαιδαγώγηση του φανατικού οπαδού σε πλήρη εφαρμογή.

Τελικά είναι προφανές, ότι η αθλητική ηγεσία και οι θεσμικοί αθλητικοί φορείς, δηλαδή αυτοί που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, είναι αφοσιωμένοι στην εμπορική εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου με κάθε τρόπο. Κι αυτοί που επιθυμούν να εκθρέψουν παρακρατικούς μηχανισμούς, να δημιουργήσουν σκηνικό αδιέξοδης κοινωνικής βίας και προσχήματα γενικευμένης καταστολής, βρίσκουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το ιδανικό περιβάλλον.

Το σύστημα πάει πακέτο και δεν μπορεί πια να κρυφτεί.

Τμήμα Αθλητισμού