Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/03/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ραδιόφωνο NET FM 105.8 και στους δημοσιογράφους Γ.Παντελάκη και Β.Μπεσκένη

•    Για τη συνέντευξη της Μάρως Δούκα σχετικά με την ανάγκη η Αριστερά να εφευρεθεί ξανά:

«Δεν διάβασα αυτή τη συνέντευξη της κ. Δούκα αλλά διαβάζω τα βιβλία της και την παρακολουθώ. Θα μου επιτρέψετε όμως να διαφωνήσω. Τουλάχιστον η Αριστερά την οποία σήμερα εκπροσωπώ δεν μιλά για τον εξηλεκτρισμό των Σοβιέτ. Η Αριστερά στην οποία έχω ενταχθεί και για την οποία αγωνίζομαι είναι κοντά στα social media και στους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνονται οι νέοι την πολιτική. Εκείνο πάντως που θα σας έλεγα εγώ, γιατί δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω την κ. Δούκα, καθώς ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές και έχουμε άλλες παραστάσεις, άλλους αγώνες, άλλα προβλήματα και αδυναμίες, είναι ότι η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον σοβαρά τη κυβερνησιμότητα, το ζήτημα της διακυβέρνησης, που ήταν ένα ταμπού μέχρι πρόσφατα. Νομίζω όμως ότι τον τελευταίο καιρό, δια στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και άλλων βουλευτών και στελεχών, καταθέτουμε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσεως των τελευταίων 24 μηνών, που δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική αλλά και κοινωνική και ευρωπαϊκή, θέτοντας έτσι συστηματικά το ζήτημα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.

•    Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτάξουμε τις διαφορές μας

Από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσαμε ότι οι συνθήκες είναι ιστορικές και κρίσιμες και σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Αριστεράς. Η Δημοκρατική Αριστερά, το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι – Πράσινοι, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ γιατί αισθάνθηκαν ότι εξαπατήθηκαν από το γνωστό πια ʽλεφτά υπάρχουνʼ ή οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που εν μία νυκτί χρειάστηκε να περάσουν από το αντιμνημονιακό φλάμπουρο του κ. Σαμαρά στην υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου, όλοι μας λοιπόν πρέπει να συστοιχηθούμε απέναντι σε όσα καταστροφικά μας ετοιμάζουν ακόμη και ευρωπαίοι αξιωματούχοι και να μην ιεραρχούμε στην πρώτη θέση την αύξηση των βουλευτικών εδρών.

Έχουμε τεράστιες διαφορές με το ΚΚΕ, όπως και με τους πρώην συντρόφους μας που έχουν ιδρύσει τη ΔΗΜΑΡ αλλά και με τους Οικολόγους – Πράσινους που έχουν κάνει διαφορετικές ιεραρχήσεις σχετικά με το περιβάλλον, το οποίο πλήττεται από τις σημερινές πολιτικές. Οι διαφορές λοιπόν είναι απολύτως υπαρκτές. Όμως από τη στιγμή που μιλάμε για τη χρεοκοπία των πολιτών και του κράτους, όλες αυτές οι διαφορές που μας έχουν οδηγήσει σε διαφορετικούς σχηματισμούς, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλα λόγια, εκτιμούμε ότι σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτάξουμε τις διαφορές μας σε βάρος ενός  κοινού αντιμνημονιακού μετώπου. Εδώ τα βρήκαν οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Παπαδήμος. Δεν είναι ντροπή να μην μπορέσουμε να τα βρούμε εμείς;

•    Θα επιχειρηθεί συνεργασία Σαμαρά, Βενιζέλου, Παπαδήμου και μετά από τις εκλογές

Και αυτή η συμφωνία των τριών κάθε άλλο παρά προσωρινή θα είναι. Με τα ποσοστά που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των Σόιμπλε και Γιούνκερ, που συνιστούν πρωτόγνωρες παρεμβάσεις για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί πάση θυσία να στηθεί η συνεργασία τους και την επομένη των εκλογών.

To Γραφείο Τύπου