Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/03/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κλιμακώνει μια πολιτική που τσακίζει την ραχοκοκαλιά των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων κι αυτό δεν καθαρίζεται με μια συγνώμη. Είναι κοινός τόπος ότι τα κόμματα που εφάρμοσαν την πολιτική του ΔΝΤ αποσυνδέθηκαν από την κοινωνία και εξαερώθηκαν και εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη. Σε κάθε περίπτωση έπαψαν να παίζουν τον ίδιο ρόλο που έπαιζαν πριν υιοθετήσουν αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Σʼ αυτές τις εκλογές το κεντρικό δίλημμα είναι ή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υλοποιούν μαζί την πολιτική του μνημονίου και επί της ουσίας θα έχουν κοινό προεκλογικό πρόγραμμα ή η δυνατότητα μιας νέας πλειοψηφίας, μιας συσπειρωμένης αριστεράς ικανή να υπερβεί τις διαιρέσεις και την προσκόλληση της σε ξεπερασμένα δόγματα.

Η διαμάχη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα εκφραστεί σε επιμέρους ζητήματα, πχ τον καβγά για το έλλειμμα. Πρόκειται για καυγά ανάμεσα σε «συνεταιράκια» που κατά βάθος είναι συνένοχοι. Για τους πρώτους 9 μήνες του 2009 και το μαγείρεμα των στοιχείων φταίει η ΝΔ και για τους υπόλοιπους 2 φταίει το ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο μαζί βλάπτουν την Ελλάδα, πήραν το έλλειμμα από 2% και το πήγαν στο 15,5%. Η δήθεν μεταξύ τους σύγκρουση γίνεται για να κινητοποιήσουν το δυναμικό τους και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.  Ο στόχος είναι «χτύπα με να σε χτυπώ να ανεβούμε το βουνό». Η αγωνία και των δυο είναι να βγουν από τα δημοσκοπικά τάρταρα που βρίσκονται.

Η μέθοδος είναι πλέον αντιληπτή σε όλους και έχει να κάνει με μια μετωπική, αναχρονιστική επίθεση κατά της αριστεράς και κυρίως κατά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που δρα ενωτικά και συσπειρωτικά για την αριστερά. Τους φοβίζει και η δημοσκοπική άνοδος αλλά και η προοπτική της συσπείρωσης.

Πρόκειται για μια κοινή «γραμμή» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που με την βοήθεια των μίντια, των ολιγαρχών, των δανειστών και του εκλογικού νόμου επιδιώκει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, αν μπορούν να εξασφαλίσουν και τους 180 βουλευτές για έχουν την ικανότητα Συνταγματικής αναθεώρησης.

Εντείνουμε την επικοινωνία με τον κόσμο, οικοδομούμε εντατικά ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό πολύ ευρύτερο του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουμε στην ιδέα μιας εκλογικής προγραμματικής σύμπραξης όλης της αριστεράς παρά την άρνηση της Αλέκας Παπαρήγα και του Φώτη Κουβέλη με στόχο τη νίκη και την πλειοψηφία στις εκλογές.

Επεξεργαζόμαστε και προβάλλουμε με εύληπτο τρόπο την εναλλακτική μας πρόταση. Αφού μας θεωρούν την καλύτερη αντιπολίτευση με βάση τις δημοσκοπήσεις, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε μια νέα πλειοψηφία για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ευρύτερη συσπείρωση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί εξαιτίας της άρνησης των ηγεσιών ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ και της αμηχανίας των οικολόγων πρασίνων θα προχωρήσουμε με όσους ανταποκρίνονται  στο κάλεσμα αυτό. Η ενίσχυση αυτού του ενωτικού πόλου θα είναι ο συντομότερος δρόμος για να πετύχουμε την καθολική συσπείρωση. Ο δρόμος για την συσπείρωση της αριστεράς όμως δε θα είναι κούρσα 100 μέτρων μέχρι τις επόμενες εκλογές αλλά θα είναι κούρσα 800 και 1500 μέτρων.

Οι εκλογές που έρχονται δε θα είναι η στιγμή της ολοκλήρωσης των αλλαγών στην ασκούμενη πολιτική και την αναδιάταξη του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού. Θα είναι όμως η αφετηρία ευρύτερων αλλαγών. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ετοιμοπόλεμοι.

To Γραφείο Τύπου