Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/03/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας

Οι σημερινές δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας και ιδίως η αποσαφήνιση της πρόθεσής του να προωθηθεί εσπευσμένα το σχέδιο νόμου για το «νέο Λύκειο» (Γενικό και Τεχνολογικό) δείχνουν τη βούληση της ηγεσίας του υπ. Παιδείας να συνεχίσει την ίδια εκπαιδευτική πολιτική με την οποία αντιπαρατέθηκαν η εκπαιδευτική κοινότητα και η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μια κυβερνητική πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, η οποία  ακολουθώντας και στην εκπαίδευση πιστά τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της τρόικας και των μνημονίων με πρόσχημα το χρέος, επιδιώκει την μετατροπή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης  από καθολικό δικαίωμα του ελληνικού λαού σε προνόμιο των λίγων.

Ο σχεδιασμός του «νέου Λυκείου» δεν είναι σε καμία περίπτωση ώριμος καρπός διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συλλογικούς φορείς όπως διατείνεται ο κ Υπουργός Τέτοιος ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος δεν υπήρξε. Επιχειρείται, όμως, να δοθεί αυτή η εικόνα απέναντι στην κοινή γνώμη, για να νομιμοποιηθεί ένα λύκειο συνεχών εξεταστικών φραγμών και ταξικών διακρίσεων που θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις μορφωτικές ανισότητες, ένα λύκειο που θα παρέχει αποσπασματικές γνώσεις και δεξιότητες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να χειρίζεται θέματα όπως οι θεσμικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού και της νεολαίας μας.

Τμήμα Παιδείας