Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/03/2001

Επερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΝ για την προστασία του περιβάλλοντος

Συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ για την προστασία του περιβάλλοντος

Το συνολικό πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και του ελλείμματος της σχετικής πολιτικής ανέδειξε με επερώτηση της η Κ.Ο. του ΣΥΝ δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της λειψυδρίας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, της αποχέτευσης και των αντιπλημμυρικών έργων, της προστασίας και διαχείρισης δασών και βιοτόπων, όπως επίσης και της αναδιάρθρωσης των γεωργικών καλλιεργειών στην κατεύθυνση της βιοκαλλιέργειας και της βιολογικής κτηνοτροφίας, με αυξημένο έλεγχο στην εισαγωγή μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων και παραγώγων τους.

Ο ΣΥΝ ζήτησε την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πρότεινε τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι "οι συνολικές περιβαλλοντικές δαπάνες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τις δαπάνες για παροχή νερού και προστασία της φύσης υπολογίζονται σε 1,3 του ΑΕΠ και είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ" ενώ αναφερόμενος στην ατμοσφαιρική ρύπανση υπογράμμισε πως "οι εκπομπές SΟx (οξείδια θείου), ΝΟx (οξείδια αζώτου) και CO2 (διοξείδια άνθρακα) ανά μονάδα ΑΕΠ υπερβαίνει τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ κατά 100%, 42% και 38% αντίστοιχα".

Οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΝ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της λειψυδρίας επισημαίνοντας ότι για την να προληφθούν τα χειρότερα, απαιτείται συντονισμένη πολιτική δράση της κυβέρνησης προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι υπάρχοντες υδάτινοι πόροι αλλά και να προσαρμοστεί η χώρα εγκαίρως στην υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία.

Στο πλαίσιο πάντα της επερώτησης για το περιβάλλον οι βουλευτές του ΣΥΝ συνέδεσαν την επιμονή της κυβέρνησης να εγκαταστήσει το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, με τις πιθανές χρήσεις της γύρω γης από το σχεδιασμένο "πάρκο".

To Γραφείο Τύπου