Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2012

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ - 21 Μαρτίου: Ημέρα Δασοπονίας.

Με την κατάθεση της τροπολογίας για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου της εκκλησίας σε αναδασωτέα δημόσια περιοχή της Πεντέλης γιορτάζει η Κυβέρνηση την ημέρα δασοπονίας.

Αν κάθε επέτειος είναι μέρα απολογισμού για το τι έγινε ή τι έκανε κάποιος όλο το έτος, που μεσολαβεί μεταξύ δυο επετείων τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αρχή και Παπαδήμου έπειτα, πρέπει να είναι πολύ περήφανες για το έργο τους.

Ιδιαίτερα περήφανη πρέπει να είναι η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ξεκινώντας την θητεία της με το ερώτημα τι είναι δάσος, πιστή στις αναζητήσεις της για ξεπούλημα του Δημόσιου χώρου, βοηθά στην καταπάτηση και στην καταστροφή των περιαστικών δασών, υπέρ βαριών αστικών χρήσεων.

Για ακόμα μια επέτειο χρόνια αιτήματα προστασίας των πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων επανέρχονται:

·    Σθεναρή αντίσταση σε κάθε μελλοντική προσπάθεια αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.

·    Σαφής οριοθέτηση και απόλυτη προστασία των εδαφών δασικού χαρακτήρα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που εξακολουθεί να καρκινοβατεί ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Να ισχύσουν οι αυστηροί περιορισμοί στην οικοδόμηση από συνεταιρισμούς ή ιδιώτες ή ΝΠΔΔ (εκκλησία, δήμοι, υπουργεία…) σε δασικές εκτάσεις. Να αποσυρθεί η σκανδαλώδης τροπολογία για την Πεντέλη.

·    Κατοχύρωση της ψιλής κυριότητας του δημοσίου στα δασικού χαρακτήρα εδάφη και υποχρεωτική αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ανεξαρτήτως του προσδοκώμενου οικονομικού αποτελέσματος.

·    Νέα ιεράρχηση του σκοπού της δασικής διαχείρισης ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δημογραφικές και αναπτυξιακές μεταλλαγές της υπαίθρου, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών. Έμφαση στην ανάπτυξη και προστασία των αισθητικών δασών, των δασικών μονοπατιών αναψυχής, στην υδρονομική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, στη σήμανση του δασικού οδικού δικτύου, στην προστασία της πανίδας και χλωρίδας.

·    Χωροταξικός σχεδιασμός της πυροπροστασίας, εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού των πυρκαγιών, ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών δυνάμεων και στενή συνεργασία μεταξύ της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.

·    Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση, με βάση την καταγραφή του δασικού χώρου που θα προκύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

·    Εξυγίανση και αναβάθμιση του Ειδικού Φορέα Δασών, ώστε να επιτελέσει το έργο του.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή αυτοί που πρέπει να έχουν τις πρωτοβουλίες για την προστασία και υπεράσπιση των δασικών οικοσυστημάτων είναι αφοσιωμένοι στην εκποίηση των δασικών εδαφών. Φανερά πια, όπως με την τροπολογία για την Πεντέλη, εξυπηρετούν συμφέροντα. Πρέπει να φύγουν.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος