Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Δραματική η συρρίκνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας που φτάνει το 40% των δομών της.

Από τα μεγαλύτερα θύματα η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πιερίας, που καταργείται. Ποια η σχέση αυτής της απόφασης με τα σχέδια οικοδόμησης του μοναδικού, ιστορικού και φυσικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς που είναι ο Όλυμπος;

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ουσιαστικά εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση, πιεζόμενη προφανώς από την τρόικα, κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο με τους νέους  οργανισμούς 11 υπουργείων, ανάμεσα στους οποίους και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που συρρικνώνουν δραματικά τις  δομές του κράτους και ανοίγουν το δρόμο για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντίθετα από τις εξαγγελίες  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ότι ο νέος οργανισμός θα προβλέπει μία ενιαία εφορεία βυζαντινών και κλασικών αρχαιοτήτων ανά νομό, το σχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει μόνο 40 ενιαίες εφορείες αρχαιοτήτων, οι 13 από τις οποίες  έχουν υπό την αρμοδιότητά τους δύο νομούς.  Πρόκειται για μία τραγική συρρίκνωση των περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων  της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από 85 σε 52, σε ποσοστό δηλαδή που κατά πολύ υπερβαίνει το 30% των περικοπών που προβλέπεται από το μνημόνιο.

Λίγα χρόνια αφότου η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ δημιούργησε αρκετές νέες εφορείες αρχαιοτήτων, σχεδόν μία ανά νομό, προωθώντας την περαιτέρω αποκέντρωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και μολονότι οι νέες εφορείες  έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικό έργο τόσο στον τομέα της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο  και στη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, η ίδια κυβέρνηση, αναιρώντας την πολιτική της, προχωρεί στην συγχώνευση των εφορειών αρχαιοτήτων με μοναδικό σκοπό την εναρμόνιση με τις μνημονιακές επιταγές.

Ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η κατάργηση της  ΚΖʼ Εφορείας  Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Πιερίας, η οποία συγχωνεύεται με άλλους δύο νομούς της  Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, και αποτελεί τη μοναδική πλέον εφορεία αρχαιοτήτων με τρεις νομούς στην αρμοδιότητά της.    Η κατάργηση της ΚΖʼ ΕΠΚΑ δεν εξυπηρετεί οικονομικούς σκοπούς, καθώς η Υπηρεσία φιλοξενείται σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από τοπικές αρχές, ενώ η μεταφορά της έδρας της στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα κοινωνικά  προβλήματα στους εργαζόμενους και τεράστιες δυσχέρειες στους συναλλασσόμενους με την υπηρεσία,  πολίτες του νομού.

Η ΚΖʼ ΕΠΚΑ είναι έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο κυρίως μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως π.χ. η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου και της Αρχαιοθήκης, η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου, η ανάδειξη της ακρόπολης των Λειβήθρων κα. Επιπλέον η ΚΖʼ ΕΠΚΑ έχει ήδη εντάξει 4 έργα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται με αυτεπιστασία (π.χ Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο).

Ερωτήματα διατυπώνονται από τοπικούς φορείς σχετικά με το κατά πόσο η κατάργηση της ΚΖ΄ Ε.Π.Κ.Α. συνδέεται με προσπάθειες επιχειρηματικών συμφερόντων να οικοδομήσουν το μοναδικό ιστορικό και φυσικό μνημείο, παγκόσμιας κληρονομιάς, τον Όλυμπο, η προστασία του οποίου και  η αποτροπή της τσιμεντοποίησής και της άναρχης εκμετάλλευσής του αποτέλεσε για δεκαετίες  πρώτιστη μέριμνα και καθήκον της ΚΖʼ ΕΠΚΑ.

Το Δεκέμβριο του 2011, έπειτα από μακρόχρονες και επίμονες προσπάθειες της ΚΖʼ ΕΠΚΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα κήρυξη/οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Ολύμπου (ΦΕΚ 342/Α.Α.Π./20-12-2011), ενώ εκκρεμεί  η πρόταση της ΚΖʼ Ε.Π.Κ.Α. για την θεσμοθέτηση Ζωνών Αʼ & Βʼ Προστασίας και όρων χρήσεων γης του Πιερικού Ολύμπου, ούτως ώστε να προστατευθεί πλήρως ο Όλυμπος από την οικοδόμηση, τις καταπατήσεις και άλλες καταστρεπτικές  δραστηριότητες.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Μία ενιαία εφορεία βυζαντινών και κλασικών αρχαιοτήτων για δύο ή τρεις νομούς είναι δυνατό να εξασφαλίσει επαρκή προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

•    Ποια είναι τα σχέδια του ΥΠΠΟΤ σχετικά με τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου;

•    Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάργηση της ΚΖ΄  ΕΠΚΑ και γιατί η νέα εφορεία που δημιουργείται θα έχει στην αρμοδιότητά της τρεις νομούς;

•    Προτίθεται  το ΥΠΠΟΤ να υλοποιήσει την πρόταση της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ για οριοθέτηση Ζωνών Αʼ & Βʼ Προστασίας και όρων χρήσεων γης του Πιερικού Ολύμπου;.

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης