Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το κέντρο της Αθήνας

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, είναι απόρροια της αποτυχημένης πολιτικής του Δήμου και της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Το κέντρο της Αθήνας διαλύεται επί της ουσίας και υποβαθμίζεται συνεχώς ακριβώς επειδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις με  αλλαγές χρήσης γης έδιωξαν την κατοικία από το κέντρο της πόλης και τώρα προτείνουν να μεταφερθούν στην περιφέρεια οι κεντρικές πολιτικές υπηρεσίες μετατρέποντας το κέντρο σε αποστειρωμένη φρουρούμενη αγορά. Η γκετοποίηση,  το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων θα μπορούσαν να  έχουν μειωθεί αν όχι εξαλειφθεί, αν είχε διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που θα προστάτευε τους κατοίκους  από την οικονομική εξαθλίωση  και τη φτώχεια που οδηγούνται λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής και την ίδια στιγμή θα διαμόρφωνε ένα περιβάλλον φιλικό τόσο για κατοικία όσο και για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Μέσα φιλικά προς το περιβάλλον με μείωση της αυτοκίνησης και αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου, διεύρυνση του δημόσιου χώρου προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας και ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη της πλούσιας  πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης θα αναδείξει την Αθήνα ως μια πόλη φιλική προς όλους.

Η διαμόρφωση και η υλοποίηση μια νέας, αναβαθμισμένης στην ουσία εικόνας για το κέντρο της Αθήνας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές μεταβλητές σε κοινωνικό , χωροταξικό, συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Σε αντίθεση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, η κυβέρνηση Παπαδήμου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΥΠΕΚΑ με πιστό συνεργάτη τον δήμαρχο Αθήνας, σχεδιάζουν την αλλαγή του κέντρου της πόλης  σε συνδιαλλαγή με την κτηματαγορά και τους εθνικούς εργολάβους.

To Γραφείο Τύπου