Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/03/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ - Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους το «λουκέτο» των 3 συνεταιριστικών τραπεζών τη στιγμή που χορηγείται πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ στις «ημέτερες» εμπορικές τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους

«Λαγός» του τραπεζικού καρτέλ η Τράπεζα της Ελλάδος

Η απαράδεκτη απόφαση της «ανεξάρτητης» Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε. και Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, με πρόσχημα την «αδυναμία» λήψης μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, καθώς για τη «σωτηρία» των τραπεζών επιβάλλονται δύο μέτρα και δύο σταθμά:  από τη μια πλευρά χορηγείται πακτωλός δις ευρώ στις «ημέτερες» τράπεζες για να επιβιώσουν - εξαιτίας των επιπτώσεων του «κουρέματος» των ομολόγων αλλά και των υψηλών επισφαλειών τους - και από την άλλη πλευρά δεν δίνεται ούτε ευρώ και μπαίνει «λουκέτο» σε μικρές, συνεταιριστικές τράπεζες – των οποίων η προβληματική και αδιαφανής λειτουργία οφείλεται, επί της ουσίας, στις επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού- με τη δικαιολογία ότι δεν είναι βιώσιμες (και) λόγω των συνεπειών του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων! Μάλιστα, το υγιές τμήμα των συνεταιριστικών τραπεζών θα μεταφερθεί στις «ημέτερες» εμπορικές τράπεζες, προς ενίσχυσή τους!

Είναι προφανές ότι  κυβέρνηση – τρόικα – ΤτΕ  λειτουργούν ως το «μακρύ χέρι» του καρτέλ των «μεγάλων» τραπεζών της χώρας, οι οποίες φροντίζουν να εξαφανίσουν τους μικρούς ανταγωνιστές τους, προκειμένου να εκτινάξουν την κερδοφορία τους σε βάρος πάντα των φορολογούμενων πολιτών και των δανειοληπτών.

Απέναντι σε αυτήν την κλιμακούμενη πολιτική «καρτελοποίησης» του τραπεζικού κλάδου και της σωρείας των απολύσεων που  αυτή συνεπάγεται είμαστε όχι απλά αντίθετοι αλλά και εξοργισμένοι. Θέση μας είναι ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού για να χρησιμεύσουν ως εργαλεία για την περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, θεωρούμε ότι μόνη δημοκρατική διέξοδος για το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι η κοινωνικοποίησή του, προκειμένου τα οφέλη από την στήριξή του να τα απολαύσουν οι φορολογούμενοι και οι δανειολήπτες και όχι μια χούφτα τραπεζίτες.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής