Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2005

Για το Σχέδιο Νόμου "Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις"

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Οι διθυραμβικοί τόνοι του Υπ.Υγείας κ.Κακλαμάνη για "ριζικές αλλαγές στην Υγεία" και οι βαρύγδουπες αναφορές ότι "η Κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό την ουσιαστική αποκέντρωση και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη�" όχι μόνο παραμένουν αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, "ευσεβείς πόθοι", δημαγωγίες επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά έρχονται και σε πλήρη αντίφαση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όπου όλα αυτά ανατρέπονται.

Με το παρόν ΣχΝ η κυβέρνηση μετά ένα χρόνο εξουσίας επιδεινώνει τα προβλήματα του δημόσιου υγειονομικού συστήματος. Η μόνη σαφής στόχευση είναι η άνευ όρων ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και ο πλήρης υπουργικός έλεγχος του συστήματος μακριά από την κοινότητα και τον κοινωνικό έλεγχο.

Το παρόν ΣχΝ κάνει ένα ακόμα βήμα στην προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον τομέα της υγείας:

Ο Συνασπισμός θεωρεί ότι για όσο χρονικό διάστημα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν αναπτύσσεται δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν καλύπτονται οι εξοργιστικές ελλείψεις, συνεχίζεται η ανοχή στα φακελάκια και την παραοικονομία και η πριμοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, κάθε διακήρυξη για δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ψευδεπίγραφη και δημαγωγική.

Ο Συνασπισμός προασπιζόμενος το δημόσιο τομέα υγείας και την υγεία όλων όσων ζουν και εργάζονται σε αυτόν τον τόπο, απορρίπτει το παρόν ΣχΝ.

Τμήμα Υγείας