Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/03/2012

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πύργο Ηλείας

 

Φίλες και φίλοι

Υπάρχουν τρία ασφαλή συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων:

·         Ο πρώτος είναι η βέβαιη αποτυχία των μέτρων ως προς τους δείκτες του χρέους και του ελλείμματος.

·         Ο δεύτερος είναι η απόλυτη κατοχύρωση των δανειστών μας ότι οποιαδήποτε στάση πληρωμών θα γίνει προς τα μέσα και όχι προς τα έξω. Και αυτό το έχουν κατοχυρώσει με το αγγλοσαξονικό δίκαιο, και την δέσμευση του ταμείου των εσόδων. 

·         Και ο τρίτος είναι η διαρκής και συνεχιζόμενη κάθοδος του λαού προς την ανασφάλεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Είναι μια πορεία προς τον πάτο, με μοχλό την αναπαραγωγή και την επιδείνωση της ύφεσης. Ύφεση - επιδείνωση των δημοσιονομικών – καινούρια μέτρα – μεγαλύτερη ύφεση κλπ.  

Μέχρι να χτυπήσουμε στον πάτο. Ο πάτος θα είναι η ολοκληρωτική χρεωκοπία.

Τότε θα κάνουν ταμείο. Οι αγορές θα έχουν ξεφορτώσει τις ζημιές τους στα κράτη. Η ελληνική χρεωκοπία θα σκάσει στην πλάτη άλλων λαών, που θα βρεθούν στην ίδια θέση με εμάς.

 Οι οικονομικά ισχυροί της Ευρώπης θα έχουν κερδίσει τον παραγωγικό μας πλούτο και τις υποδομές μας. Και επίσης την ολοκληρωτική κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου, την επιστροφή στον 19

ο

αιώνα, την οποία θα την εξαγάγουν σταδιακά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Και εμείς θα πρέπει να ζήσουμε όπως μπορούμε.

Αυτό είναι η προοπτική. Και την φέρνει σε πέρας το μπλοκ των τραπεζιτών, μαζί με τον χρεωκοπημένο δικομματισμό που παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία. Διαφημίζουν την πολιτική αυτή ως υπευθυνότητα, ως αγώνα για την παραμονή στο ευρώ, ως στιβαρή διαπραγμάτευση. Μιλάνε για την ανάπτυξη που έρχεται και για τις προοπτικές που ανοίγονται.

Λένε αισχρά ψέματα στον λαό. Έχουν ήδη συμφωνήσει για τα επόμενα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Για να μην ξεχνιόμαστε. Στις περιφερειακές εκλογές έλεγαν ότι οι εκλογές είναι άσχετες με τα πολιτικά ζητήματα, και ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα. Την ημέρα των εκλογών είπαν ότι η πολιτική τους εγκρίθηκε από το λαό. Την επόμενη ανακοίνωσαν την αναθεώρηση του ελλείμματος και νέα μέτρα.

Ας μην την ξαναπατήσει λοιπόν ο κόσμος τώρα που του λένε για φως στο τούνελ και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη εκεί που κοιτάνε. Δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν κόβεις κάθε τόσο τους ήδη κομμένους μισθούς και τις ήδη κομμένες συντάξεις, όταν αφαιρείς κάθε μερικούς μήνες δεκάδες ευρώ από την πραγματική οικονομία.  

Θα θέλανε να αποφύγουν τις εκλογές όπως το διάολος το λιβάνι. Αλλά έτσι όπως το πάνε, τον Σεπτέμβρη δεν θα βρίσκανε ούτε την ψήφο τους. Σκέφτηκαν λοιπόν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πάρουν εντολή από τον λαό να τον εξαπατήσουν.

Αλλά και πάλι δεν τους κάνει καρδιά να αποφασίσουν ημερομηνία. Γιατί φοβούνται ότι κάποια πράγματα που μπορούν να τα περάσουν τώρα μετά τις εκλογές δεν θα μπορούν να τα περάσουν. Από την άλλη φοβούνται ότι αν τα περάσουν όλα τώρα, επισπεύδουν τη φθορά τους.

Αυτό είναι χάλι του σημερινού δικομματισμού. Το μόνο στο οποίο βασίζονται είναι οι 50 έδρες τις οποίες δίνει ο ληστρικός εκλογικός νόμος στον πρώτο. Και πάλι όμως δύσκολα τους βγαίνει.

Εμείς λοιπόν λέμε: Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει μια βαθειά διαχωριστική γραμμή.

Από την μια υπάρχει το κόμμα του Μνημονίου. Με αρχηγό τον Ράιχενμπαχ και υπαρχηγό τον Παπαδήμο. Και με κομματάρχες τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Και με πολιτικό πρόγραμμα αυτά που προβλέπει και όσα πρόκειται να προβλέπει στον Μέλλον το Μνημόνιο. Και με στρατηγικό στόχο τη διάσωση των δανειστών μας και των τραπεζιτών από την ολοκληρωτική χρεωκοπία στην οποία οδηγούν τη χώρα.

Αυτή είναι η μία πλευρά.

Και η άλλη πλευρά είναι η εναλλακτική πολιτική. Για την οποία χρειάζεται να συγκροτηθεί ένας Νέος Συνασπισμός Εξουσίας. Και να διεκδικήσει, και είναι απόλυτα εφικτό πια αυτό, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με την δύναμη της οποίας θα απαλλάξει την χώρα από την πολιτική των Μνημονίων και τις ληστρικές και ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις.

Πάνε στις εκλογές με τις ουρές κατεβασμένες. Ο Σαμαράς μιλάει για αυτοδυναμία και κοιτάει γύρω του να δει αν γελάνε. Και στο ΠΑΣΟΚ ήδη μιλάνε ανοιχτά για κυβέρνηση Μνημονίου υπό τον Σαμαρά. 

Ποτέ τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν στήριξαν με τόσο πάθος μια πολιτική μειοψηφία.

Ήρθε η ώρα που ο καταρρέων δικομματισμός, και το υπό διάλυση και πανικό σαθρό πολιτικό κατεστημένο θα πάρουν το τελειωτικό χτύπημα από τον λαό.

Εμείς έχουμε εναλλακτική εφαρμόσιμη πρόταση.

Το πρώτο είναι το κίνημα αντίστασης. Ανεξάρτητα από εκλογές ή όχι. Δίνουμε τη μάχη σε γειτονιές σε πλατείες σε χώρους δουλειάς. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των κινημάτων αλληλεγγύης γιατί αυτό κάνει η αριστερά σε τέτοιες συνθήκες.

Παλεύουμε για την ενότητα και την κοινή δράση. Και για την συσπείρωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέσα από τις διεργασίες αυτές θα αναδειχτεί ο νέος Συνασπισμός εξουσίας.

Μορατόριουμ πληρωμών. Και όποιος θέλει να έρθει να διαπραγματευτούμε. Πετάμε από πάνω μας τους δανειστές και τα Μνημόνια.

Αναδιανομή πλούτου. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου. Στα καράβια τους, στις βίλες τους στις οφ σορ εταιρείες τους στις καταθέσεις τους.

Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Τι έχουμε αγοράσει διπλές και τριπλές. Που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνει η ιστορία να αρμέγουν οι τράπεζες δημόσιο χρήμα χωρίς να βοηθάνε.

Δημόσιός έλεγχος στις τράπεζες σημαίνει:

·         Κούρεμα στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δάνεια

·         Χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να κινηθούν.

·         Στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσα σε αν σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης

Μέτρα για τους πιο αδύναμους.

Καταθέσαμε προχθές πρόταση νόμου για τους ανέργους. ΝΑ υπάρξει πρόνοια για όλους τους άνεργους, όχι μόνο αυτούς που σήμερα καταγράφονται. Αυτοί που κλείνει το μαγαζί τους, αυτοί που δουλεύουν με μπλοκάκι ΤΕΒΕ, αυτοί που είναι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί που δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Το επίδομα ανεργίας να διαρκεί όσο διαρκεί η περίοδος ανεργίας.

Να προστατευτούν οι άνθρωποι που είναι πάνω από 55 ετών και χάνουν τη δουλειά τους. Είναι πολύ δύσκολο να βρουν άλλη.

Να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έχοντας προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα, μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης,. Για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα δουλεύει πια για ανθρώπους και θα διαχέει το όφελός του στην κοινωνία. ¨όχι για τους ενδιάμεσους, τους τραπεζίτες, τον καταναλωτικό υπερδανεισμό ,το μαύρο πολιτικό χρήμα .

Ξέρουμε ότι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς δεν βλέπουν τόσο θερμά την ιδέα της ενότητας.

Είτε γιατί προτιμούν την ασφάλεια και την μιζέρια του απομονωτισμού, την οποία συγκαλύπτουν πίσω από γραφικές ιδεολογικές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Είτε γιατί έχουν στο μυαλό τους το παιχνίδι της ανασυγκρότησης του δικομματισμού, το οποίο κρύβουν πίσω από μια τζάμπα αντιμνημονιακή ρητορική.

Αλλά η βάση της Αριστεράς, ο κόσμος που βρίσκεται στις πλατείες και τους δρόμους, έχει καταλάβει πόση σημασία έχει η ενότητα αυτή τη στιγμή.

Και το ίδιο το καταλαβαίνει και ολόκληρη η κοινωνία, ανεξάρτητα από προηγούμενες πολιτικές επιλογές και τοποθετήσεις.

Αυτό είναι που μας κάνει αισιόδοξους στο ζήτημα της ενότητας.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και μπορεί να επιβληθεί πάνω σε κάθε είδους τακτικισμούς και πολιτικαντισμούς. Ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή, που τα πράγματα τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου η Αριστερά και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να αντιστοιχηθούν στις απαιτήσεις των καιρών και στην μεγάλη ιστορική τους ευθύνη.

Είναι η ώρα να τους σταματήσουμε.

Είναι η ώρα να μιλήσει η κοινωνία, ο κόσμος της δουλειάς, οι νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου.

Είναι η ώρα, με πείσμα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον στα χέρια μας και να ανοίξουμε τον εναλλακτικό δρόμο.      

To Γραφείο Τύπου