Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/03/2012

Ανακοίνωη ΣΥΡΙΖΑ Φιώτιδας για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΤΗΣ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΑΜΙΑΣ

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν εκπλήσσεται με τις εξελίξεις στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, μιας τράπεζας η οποία ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τεχνοεργατών, σε μια εποχή μάλιστα που οι εμπορικές τράπεζες είχαν αποκλείσει τα κατώτερα λαϊκά στρώματα. Η μετατροπή του Συνεταιρισμού σε τράπεζα εμπεριείχε τους κινδύνους, τους οποίους εγκυμονούσε η λειτουργία του με βάση τους κανόνες του κεντρικού τραπεζικού συστήματος.

Είναι πρόκληση οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου να καλύψει τις κακουργηματικές πράξεις των Λαυρεντιάδη (Proton Bank) και Ψωμιάδη (Aspis Bank), επικαλούμενος την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενώ η  Τράπεζα της Ελλάδας τοποθετεί εκκαθαριστή σε τρείς συνεταιριστικές τράπεζες μεταξύ αυτών και στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, με αποτέλεσμα  να βρεθούν χωρίς προειδοποίηση στο δρόμο 45 εργαζόμενοι, και να προκληθεί αναστάτωση μεταξύ των 12.000 μικρομετόχων,  των καταθετών και δανειοληπτών της τράπεζας, με την παράλληλη καταστροφή μιας ιστορικής συνεταιριστικής τράπεζας  που δραστηριοποιείται πάνω από 100 χρόνια στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Για μια ακόμα φορά η τοπική κοινωνία βιώνει  με δραματικό τρόπο  τις συνέπειες των επαχθών για τη χώρα μας  δανειακών συμβάσεων που υπέγραψε η συγκυβέρνηση του μνημονίου.

Οπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΣΤΛ ομολόγησε, η απόφαση αυτή επιβλήθηκε κατευθείαν  από την τρόικα και υλοποιούν οι εδώ υποτελείς τους. Είναι φανερό ότι οι   τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν  τα πρώτα  'εύκολα' θύματα,  τα πειραματόζωα της βίαιης αναδιάρθρωσης και συγκεντροποίησης του τραπεζικού συστήματος προς όφελος του διεθνούς  χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Το εγχείρημα θα συνεχιστεί σύντομα με άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας  στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και απαιτούμε  την πλήρη διασφάλιση των μετόχων, των καταθετών και δανειοληπτών της τράπεζας.   Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις  σοβαρές ευθύνες των κατά καιρούς  Διοικήσεων   της τράπεζας που συχνά λειτούργησαν  με αδιαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ξένα   με  το πνεύμα της συνεταιριστικής λογικής, πιστεύουμε ότι  η ΣΤΛ  πρέπει να στηριχτεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, στα πλαίσια πάντα του συνεταιριστικού πνεύματος, για να μπορέσει να αποτελέσει εργαλείο στήριξης για την ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Οι τοπικοί βουλευτές και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που ψήφισαν το μνημόνιο, είναι υπεύθυνα και υπόλογα στην ελληνική  κοινωνία που υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών. Το όψιμο υποκριτικό τους ενδιαφέρον δεν πείθει και δεν μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποσύροντας τις καταθέσεις της ουσιαστικά τάχθηκε απέναντι στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, και ο Περιφερειάρχης Στερεάς  με τις προκλητικές του δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις.

 Η δική μας πρόταση είναι πρόταση ενωτικής αγωνιστικής διεκδίκησης για την ανάκληση της απόφασης. Καλούμε τους τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες,  να  μην υποκύψουν σε τετελεσμένες αποφάσεις,  να αγωνιστούν και να προασπίσουν τα δικαιώματα τους. Σήμερα παρά ποτέ είναι ανάγκη να συμπαραταχθούμε σε  ένα μέτωπο αντίστασης για να ανατρέψουμε  τις υποτελείς  πολιτικές και τους εκφραστές τους που οδηγούν την Ελλάδα στην χρεωκοπία και  την κοινωνία στην  εξαθλίωση.

Γραφείο Τύπου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας