Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/04/2001

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου για το Ασφαλιστικό

Δήλωση τουΠροέδρου του Συνασπισμού ΝίκουΚωνσταντόπουλου

Ο ΣΥΝ λέει όχι στη συντηρητική αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση που ακυρώνει τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών και της κοινωνικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Στο ερώτημα αν χρειάζονται αλλαγές λέμε ναι, στο ερώτημα "ποιες αλλαγές" είμαστε ριζικά αντίθετοι προς το νέο μονόδρομο που εξαγγέλλει ο κ. Σημίτης.

Σε μια χώρα όπου το 69% του συνόλου των συνταξιούχων παίρνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, τα σημερινά μέτρα εξαντλούν κάθε όριο κοινωνικής αναλγησίας.

Με τα σημερινά μέτρα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη θα μετατρέψει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται "ως λογιστής ψυχών". Αντί για ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, ανακοινώνει, τελεσίγραφα, προς τους ασφαλισμένους.

Φορτώνει η κυβέρνηση όλα τα βάρη στους ασφαλισμένους, αγνοεί προκλητικά τεκμηριωμένες προτάσεις συνδικαλιστικών κι επιστημονικών φορέων, περιφρονεί ακόμα και τις δημόσιες παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα κυβερνητικά μέτρα, ανατρέπουν τον προγραμματισμό της ζωής των ασφαλισμένων και ιδίως των νέων και των γυναικών, μειώνουν τις προσδοκίες τους, μεγαλώνουν την κοινωνική ανασφάλεια.

Η δίδυμη προοδευτική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Μαρτίου, ο Συνασπισμός κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την κοινωνική προστασία και την προοδευτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με προσδιοριστικά στοιχεία της:

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου