Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2012

Συνέντευξη Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, στην τηλεόραση της ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης- Μαρ. Κατσίμη)

Για τις παρελάσεις

•    Η χθεσινή εικόνα της Αθήνας θύμιζε Βόρεια Κορέα.   Και έχουμε ταυτόχρονα και μια άλλη εικόνα. Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας υπήρχαν αυτά που είδαμε πριν.

•    Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Μιας κυβέρνησης κοινωνικά απομονωμένης.

•    Κινήσεις πρακτικές, οι οποίες καταλήγουν σήμερα σε πράξεις βίας, το μόνο που δεν ωφελούν είναι τον κόσμο της εργασίας και αυτούς που διαμαρτύρονται. Ίσα – ίσα εμπεδώνουν ένα κλίμα αστυνομοκρατίας και προσπάθειας ενοχοποίησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας, η οποία σήμερα είναι απόλυτα επιβεβλημένη και δικαιωμένη.

•    Υπέγραψαν μια δανειακή σύμβαση η οποία δεσμεύει, υποθηκεύει το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες ερήμην του ελληνικού λαού, χωρίς να έχουν τέτοια πολιτική νομιμοποίηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση

•    Αμφισβητώ ότι οι υπερασπιστές του μνημονίου έχουν σχέδιο για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι πρόκειται περί μιας προσπάθειας παραμορφωτικής απεικόνισης της πραγματικότητας όταν μας λένε ότι, για να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε., πρέπει να εφαρμοστεί αυτό το αντικοινωνικό μνημονιακό σχέδιο. Δεν υπάρχει καμία πρόταση από τους υπερασπιστές του μνημονίου.

•    Εμείς έχουμε προτείνει να αλλάξει ο ρόλος της ΕΚΤ, να έχει τη δυνατότητα να δανείζει απευθείας τα κράτη μέλη με 1% και να μη διαμεσολαβούν οι ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες και να κερδοσκοπούν εις βάρος των δημοσίων χρεών, να πάμε σε μια συνολική αντιμετώπιση στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής λύσης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, να υπάρξει ένα ρωμαλέο επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών συνολικά στην Ευρώπη, να υπάρξει κοινοτικός προϋπολογισμός που δεν υπήρξε ποτέ, Κι όλα αυτά τα απαγορεύουν οι διάφορες συνθήκες. ..

•    Μέρκελ και Σαρκοζί είναι οι υπεύθυνοι. Δεν είναι ευρωπαϊστές. Είναι νεοφιλελεύθεροι. Αυτούς πρέπει να ανατρέψουμε, μαζί με όλους αυτούς που σήμερα λένε στην Ευρώπη ότι είναι Έλληνες. Και είναι Έλληνες όχι για λόγους φιλανθρωπίας. Είναι Έλληνες γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πείραμα που εφαρμόζεται σήμερα στον ελληνικό λαό και τον αντιμετωπίζουν ως πειραματόζωο, τα συμπεράσματά τους θέλουν να τα εξαγάγουν στον κόσμο της εργασίας της Ευρώπης.

•    Δεν έχετε σχέδιο για την ανάπτυξη. Δεν έχετε σχέδιο για την άλλη μέρα. Το μόνο σχέδιο είναι το μνημόνιο που υπογράψατε από κοινού με τους δανειστές, είναι το μνημόνιο της τραπεζοκρατίας. Είστε οι δυνάμεις της τραπεζοκρατίας ενός ξοφλημένου πολιτικού δικομματικού συστήματος.


Για τις παρελάσεις

-    Μιλήσατε για αστυνομοκρατούμενο κράτος. Γιατί;

Υπάρχει αυτό που λένε «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Και η χθεσινή εικόνα της Αθήνας θύμιζε Βόρεια Κορέα. Ήταν οι παρελάσεις που θυμίζουν Τσαουσέσκου, Βόρεια Κορέα. Μια υγειονομική ζώνη, ελεύθεροι σκοπευτές, απαγόρευση κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο κομμάτι του κέντρου, προληπτικές συλλήψεις.  Kαι έχουμε ταυτόχρονα και μια άλλη εικόνα. Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας υπήρχαν αυτά που είδαμε πριν.

-    Έπρεπε να μη γίνει παρέμβαση όμως, δηλαδή δεν θα ήταν μια υποχώρηση…

Επιτρέψτε μου λίγο. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και στις δύο αυτές εικόνες. Ποιος είναι αυτός ο κοινός παρονομαστής; Μιας κυβέρνησης κοινωνικά απομονωμένης. Και αυτό είναι τελικά το οποίο επεσήμανε ο κ. Λυγερός στην προηγούμενη συζήτηση και αναπαράγατε πριν από λίγο,  ότι  σήμερα όταν κάποιος διαμαρτύρεται δεν αντιμετωπίζει την αδιαφορία αλλά ουσιαστικά, είτε συμμετέχει είτε δεν συμμετέχει ο κόσμος, έχει  μια αποδοχή, μια σιωπηρή συναίνεση.

-    Εσείς θεωρείτε ότι, καλά κάνουν και διαμαρτύρονται στις παρελάσεις;

Θα σας απαντήσω. Και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να δει τη χθεσινή εικόνα απομονωμένη από ότι έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια. Γιατί υπάρχει μια κορύφωση στη διαμαρτυρία του κόσμου. Και είναι μια πραγματική διαμαρτυρία αγωνίας, κραυγής, τρομακτικής πίεσης που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Έτσι πρέπει να το δει κανείς για να καταλάβει σήμερα την οριακότητα των πραγμάτων.

Κινήσεις πρακτικές, οι οποίες καταλήγουν σήμερα σε πράξεις βίας, το μόνο που δεν ωφελούν είναι τον κόσμο της εργασίας και αυτούς που διαμαρτύρονται. Ίσα – ίσα εμπεδώνουν ένα κλίμα αστυνομοκρατίας και προσπάθειας ενοχοποίησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας, η οποία σήμερα είναι απόλυτα επιβεβλημένη και δικαιωμένη νομίζω. Αυτή είναι η συνολική προσέγγιση

-    Άρα θεωρείτε ότι είναι σωστό να διαδηλώνει ο κόσμος στις παρελάσεις;

Και παλαιότερα συνέβαινε. Πήγαινε κάποιος εκπαιδευτικός, κάποιοι απολυμένοι μιας επιχείρησης….… τους άφηναν. Δεν γινόταν τίποτα.  .. Τώρα γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ο οποιοσδήποτε υπουργός πηγαίνει με την παρέα του σε μια ταβέρνα ξαφνικά αρχίζει και εισπράττει μουρμούρες;.. Αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα;  Είναι η δυσαρμονία

Άρα λοιπόν να κοιτάξουμε πώς θα άρουμε τους όρους της δυσαρμονίας

-    Ν.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ο Κ. Σκουρλέτης νομιμοποιεί αυτή τη βία υπό την έννοια της δυσαρμονίας της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα. Αν υποτίθεται ότι έχετε ένα δίκιο σ΄ αυτό…  Πάμε σε εκλογές όπου το πολιτικό σύστημα θα νομιμοποιηθεί εκ νέου μέσα στη νέα πολιτική οικονομική κατάσταση.. Οι εκλογές είναι στοιχείο εξυγίανσης.. Θα δικαιολογούνται τέτοιες καταστάσεις;….

Η ωραία ερώτηση συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι εδώ υπέγραψαν μια δανειακή σύμβαση η οποία δεσμεύει, υποθηκεύει το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες ερήμην του ελληνικού λαού, χωρίς να έχουν τέτοια πολιτική νομιμοποίηση. Γι αυτό συμβαίνουν όλα αυτά.

Άρα εκλογές λοιπόν, ο κόσμος να εκφραστεί, να αποκατασταθούν οι πραγματικοί  κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί. Και θα έλεγα και κάτι άλλο. Εκλογές με απλή αναλογική θα ήταν σωστό. Γιατί σε μια οκτωκομματική Βουλή τότε πράγματι η γνήσια έκφραση σε επίπεδο κοινοβουλευτικό θα έδινε τη δυνατότητα να αναζητηθούν λύσεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση

-    Αυτό που μας ενδιαφέρει να μάθουμε είναι ποιος προτείνει τι…. Δεν είναι μόνο ψήφος διαμαρτυρίας.. Δεν πας έτσι.. Θέλεις κυβέρνηση Και μιλώ όχι γενικά για την Αριστερά, αλλά για τον ΣΥΝ, για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αυτό που λέμε πρόταση εξουσίας.. Κυβερνώ αύριο το πρωί και τι κάνω.. Και ακόμα και στο θέμα των οικονομικών μεταναστών, το θέμα της ανεργίας, το θέμα του χρέους…

Νομίζω ότι η προηγούμενη συζήτηση ήταν αποκαλυπτική γιατί είχαμε δυο πολύ καλούς ζογκλέρ, τον κ. Βρούτση και τον κ. Αϊβαλιώτη, οι οποίοι εναλλάσσουν ρόλους. Μέχρι πρότινος ο κ. Αϊβαλιώτης ήταν φανατικός υπερασπιστής του μνημονίου, ο κ. Βρούτσης έλεγε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και τώρα άλλαξαν ρόλους.

Προσέξτε το εξής: Είστε ζογκλέρ αλλά δεν υπάρχει πια δίχτυ ασφαλείας και πέφτετε, όπως καταρρέει συνολικά ο δικομματισμός. Αμφισβητώ ότι οι υπερασπιστές του μνημονίου έχουν σχέδιο για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι πρόκειται περί μιας προσπάθειας παραμορφωτικής απεικόνισης της πραγματικότητας όταν μας λένε ότι, για να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε., πρέπει να εφαρμοστεί αυτό το αντικοινωνικό μνημονιακό σχέδιο. Και μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση από τους υπερασπιστές του μνημονίου για το αν θα πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη κάτι. Ας πούμε ότι δεν υπήρχε η Ελλάδα.. Αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το οποίο ηγεμονεύει τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν περνάει κρίση; Η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στο ότι υπήρξε η άτακτη Ελλάδα;

Εμείς έχουμε προτείνει λοιπόν –για να πάμε στις συγκεκριμένες προτάσεις- να αλλάξει ο ρόλος της ΕΚΤ, να έχει τη δυνατότητα να δανείζει απευθείας τα κράτη μέλη με 1% και να μη διαμεσολαβούν οι ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες και να κερδοσκοπούν εις βάρος των δημοσίων χρεών, να πάμε σε μια συνολική αντιμετώπιση στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής λύσης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, να υπάρξει ένα ρωμαλέο επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών συνολικά στην Ευρώπη, να υπάρξει κοινοτικός προϋπολογισμός που δεν υπήρξε ποτέ.. Κι όλα αυτά τα απαγορεύουν οι διάφορες συνθήκες. ..

-    Αν κυβερνούσαν οι Πράσινοι στην Ευρώπη μπορεί να είχατε δίκιο… Τώρα κυβερνάει η Μέρκελ…

Προφανώς και δεν περιμένουμε να συμμαχήσουμε με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί οι οποίοι είναι σαν να ζητάμε να αρνηθούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι. Αυτοί όμως δεν είναι ευρωπαϊστές. Είναι νεοφιλελεύθεροι, όπως νεοφιλελεύθερος είναι και ο κι. Βρούτσης, νεοφιλελεύθερος και ο κ. Αλευράς.

Αυτούς πρέπει να ανατρέψουμε, μαζί με όλους αυτούς που σήμερα λένε στην Ευρώπη ότι είναι Έλληνες. Και είναι Έλληνες όχι για λόγους φιλανθρωπίας. Είναι Έλληνες γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πείραμα που εφαρμόζεται σήμερα στον ελληνικό λαό και τον αντιμετωπίζουν ως πειραματόζωο, τα συμπεράσματά τους θέλουν να τα εξαγάγουν στον κόσμο της εργασίας της Ευρώπης.

-    Πώς μπορούμε να τους ανατρέψουμε;…

Θέλω να κρατήσουμε αυτό που είπε ο Ολάντ, ο οποίος είπε για 75% φορολόγηση των κερδών στην ανώτερη κλίμακα.. Θέλω να κρατήσουμε τη μάχη που έδωσε ο Ομπάμα να φορολογηθεί ο πλούτος, που αναδεικνύουν σήμερα τις μεγάλες αντιθέσεις. Ποια είναι η μεγάλη αντίθεση σήμερα;  Το θέμα της αναδιανομής του πλούτου. Αυτό το οποίο  ήταν στο απυρόβλητο τα τελευταία τριάντα χρόνια, αυτό το οποίο ο κ. Αλογοσκούφης, ως υπουργός της Ν.Δ., έκανε πράξη μειώνοντας συνεχώς τους φορολογικούς συντελεστές για τις ανώτερες κλίμακες κεφαλαίου και…. Επιχειρήσεις…

-    ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τώρα που αυξήθηκαν οι συντελεστές τα έσοδα πού πήγαν;…

… Η πολιτική που υπερασπίζεστε και υποκριτικά μιλάτε για ανάπτυξη μας οδήγησε στη μείωση των εσόδων. Δεν έχετε σχέδιο για την ανάπτυξη. Δεν έχετε σχέδιο για την άλλη μέρα. Το μόνο σχέδιο είναι το μνημόνιο που υπογράψατε από κοινού με τους δανειστές, είναι το μνημόνιο της τραπεζοκρατίας. Είστε οι δυνάμεις της τραπεζοκρατίας ενός ξοφλημένου πολιτικού δικομματικού συστήματος.

To Γραφείο Τύπου