Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/04/2001

Ανακοίνωση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ για τα 34 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Με αφορμή τηνσυμπλήρωση 34 χρόνων από το πραξικόπημα της21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική ΠολιτικήΕπιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

Τριαντατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που με τη βία των όπλων κατελύθη η δημοκρατία και επιβλήθηκε δικτατορικό καθεστώς από μια χούντα επίορκων αξιωματικών, με την στήριξη των ΗΠΑ.

Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη παρά την φθορά του χρόνου και τις προσπάθειες παραφθοράς των ιστορικών γεγονότων.

Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και του προοδευτικού εκσυγχρονισμού της κοινωνίας.

Σήμερα, 27 χρόνια μετά την μεταπολίτευση η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα τροφοδοτεί την απαίτηση για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που να ενισχύουν την κοινωνική πρόοδο και συνοχή, τη δημοκρατία και την ποιότητα ζωής, την αποκέντρωση, της ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου.

Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας για περισσότερη δημοκρατία και νέες κοινωνικές κατακτήσεις αποκτούν δραματική επικαιρότητα καθώς ενισχύονται οι συντηρητικές πολιτικές, οι νεοφιλελεύθερες ιδέες και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Η δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιο ισχυρή και ασφαλής, όσο πιο πολύ εμβαθύνεται και αναπτύσσεται με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων.

Η Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου