Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/04/2001

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή το ασφαλιστικό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το ασφαλιστικό.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Εξέφρασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πλήρη αντίθεσή μας προς τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την ανησυχία μας για την κοινωνική αβεβαιότητα, αναστάτωση που αυτά τα μέτρα προκαλούν.

Παρουσίασα στον κ. Πρόεδρο τις προτάσεις του ΣΥΝ για το ασφαλιστικό ζήτημα και επίσης του εξέθεσα την πρότασή μας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος αυτού, αφού πρώτα προηγηθεί κι εξαντληθεί ένας ουσιαστικός και από μηδενική βάση διάλογος. Με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα ενισχυθεί ο θεσμικός πλουραλισμός της Δημοκρατίας, η συμμετοχή της κοινωνίας, θα εκφραστεί η λαϊκή στήριξη στην αλληλεγγύη των γενεών και θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση των κυβερνήσεων.

Το θέμα της κοινωνική ασφάλισης δεν είναι ένα τρέχον θέμα. Και δεν μπορεί να αποφασιστεί με διαδικασίες απλής κοινοβουλευτικής, και μάλιστα μονοκομματικής, πλειοψηφίας. Η κοινωνία γίνεται κουβάρι και κομματιάζεται. Δεν χρυσώνεται το χάπι. Δεν περνάνε επικοινωνιακές και αυταρχικές φόρμουλες. Δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα οιουδήποτε κυβερνώντος, ή μη, κόμματος.

Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της τορπίλισε σε αυτήν τη φάση κάθε δυνατότητα κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης. Από τις 12 Μαρτίου 2001, ο ΣΥΝ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Πρέπει εξαρχής να οργανωθεί μια πορεία που θα περιλαμβάνει διάλογο από μηδενική βάση και θα προβλέπει και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

To Γραφείο Τύπου