Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2012

Συνέντευξη του Ν. Βούτση, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, στον ρ/σ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"

-    Κύριε Βούτση καλό σας μεσημέρι

Καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;

-    Καλά, εσείς; Κύριε Βούτση είδαμε εχθές τι έγινε στην ανά τη χώρα παρελάσεις, διαβάζουμε τώρα και για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, με πολύ πιο αυστηρές ποινές για το κίνημα δεν πληρώνω  και  όσους κάνουν καταλήψεις στα διόδια, περιμένετε και άλλα δείγματα σκλήρυνσης του κρατικού μηχανισμού μέχρι τις εκλογές;

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι χρεοκόπησε η προπαγάνδα κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού και είναι η δεύτερη Κυριακή, που χρεοκοπεί αυτή η προπαγάνδα. Θυμηθείτε ότι περιμένανε και στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και διάφορα τέρατα και σημεία, γίνανε άλλου είδους τέρατα και σημεία ενδεχομένως στην δημοκρατικότητα της διαδικασίας. Ο λαός δεν ασχολήθηκε μαζί τους.  Έτσι και εχθές ο κόσμος όπου προσπάθησε και όπου μπόρεσε, ειρηνικά, αγωνιστικά έδωσε  το δικό του στίγμα τους άφησε μετεώρους με όλες αυτές τις αθλιότητες, με τους ελεύθερους σκοπευτές και με την κινδυνολογία η οποία επιστρέφει ως μπούμερανγκ σε ανθρώπους οι οποίοι πλέον έχουν χάσει την επαφή με τον λαό , που κάποτε είχαν, τρομοκρατούνται και τρομοκρατούν για να μπορέσουν να πάρουν ενδεχομένως μία ψήφο φόβου από έναν κόσμο που έχει οδηγηθεί στη φτωχοποίηση. Από εκεί και πέρα ο αυταρχισμός θα παρακολουθεί πλέον εκ του σύνεγγυς ως οργανικό στοιχείο, όλες τις επιλογές που θα κάνουνε και τις νέες επιλογές ως νέα συγκυβέρνηση ενδεχομένως με πολύ κάτω του 51%. Ο κόσμος ψύχραιμα, επαναλαμβάνω, μαζικά, ενωτικά θα τους δίνει την απάντηση σε κάθε σημείο και βέβαια και στην κάλπη, μέχρις ότου ανατραπεί και μπορεί να ανατραπεί αυτή πολιτική.

-    Βεβαίως ο εκβιασμός και ο αυταρχισμός μπορούν να πάρουν και άλλα χαρακτηριστικά και το λέω αυτό παίρνοντας αφορμή από 2 ταυτόχρονες δηλώσεις. Από τη μία την κα Μέρκελ να λέει ΄΄δεν υπαρχεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη΄΄ την ώρα που ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο καθηγήτης κος Χαρδουβέλης, λέει σε συνέντευξη του σήμερα πως ΄΄δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμα από τον κίνδυνο της γραμμής΄΄

Αυτή η κινδυνολογία ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, το θυμάστε, θυμίζω και τις δηλώσεις της Μ. Δαμανάκη από τα έγκατα των Βρυξελλών, και από τότε είναι βασικό στοιχείο μιας προπαγάνδας σοκ και δέους. ΄΄Μπορείτε να χάσετε τα μισά, τα 2/3 το 1/3 αλλά πρέπει να το προτιμήσετε από το να τα χάσετε όλα΄΄, όπου όλα είναι οι προτάσεις όλων των άλλων κομμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου ετίθεντο ζητήματα τα οποία εδώ αν εντίθενται, θα μας θέτανε περίπου όχι εκτός νόμου αλλά εκτός νοημοσύνης. Αναφέρομαι π.χ. στην εξαγγελία του κυρίου Ολάν στη Γαλλία για το ότι πρέπει να υπάρξει φορολόγηση 60-70 και 80% στα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Έτσι δεν είναι; Το ίδιο τώρα και για τις δηλώσεις Μέρκελ, το ίδιο και για τις δηλώσεις του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων, ότι το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο κατά πλειοψηφία έχει φερθεί αντεθνικά σε σχέση με την δυνατότητα επενδύσεων κ.λ.π. στην Ελλάδα. Καταλαβαίνετε αν τα λέγαμε εμείς αυτά, που τα έχουμε πει κατά καιρούς, με ποιο τρόπο συμπεριφέρονται, όχι μόνο οι κρατούντες και το μιντιακό   συγκρότημα, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ – Καρατζαφέρης – Μπακογιάννη κ.λ.π. αλλά και το μιντιακό σκέλος του μνημονιακού μπλοκ, γιατί υπάρχει και τέτοιο σκέλος, όπου επεξεργάζονται γραμμή, μέσα κυρίως από τα 2 συγκροτήματα Αλαφούζου – Λαμπράκη και δευτερευόντως Μπόμπολα, ιδεολογική γραμμή την οποία ύστερα εγκολπώνονται ή την επεξεργάζονται από κοινού   κορυφαία στελέχη του μνημονιακού μπλοκ πχ η επίθεση εναντίον της αριστεράς.

-    Τις δημοσκοπήσεις πως τις διαβάζετε κ. Βούτση; Τέσσερις στον αριθμό το σαββατοκύριακο που μας πέρασε .

Θεωρώ θετικό το ότι μικραίνει όλο και περισσότερο το ποσοστό αν θέλετε του κόσμου που θα απέχει από τη διαδικασία . Διότι αυτή είναι η πρώτη μάχη  ξέρετε. Η πρώτη μάχη είναι ο κόσμος την αγανάκτηση του να μην την κάνει δράμα , να μην την κάνει κατάθλιψη, να μην την κάνει λύση προσωπική και σκύψιμο του κεφαλιού, αλλά να την κάνει ψήφο και παρουσία κοινωνική και συλλογική. Άρα λοιπόν αυτό είναι το πρώτο θετικό. Από κει και πέρα μπορεί να δει κανείς, ότι όσες ενέσεις κι αν δίνονται ακόμα και με τεχνητή αναπνοή για να φανεί  ότι ο δικομματισμός με τη μορφή του μονομπλοκ , γιατί περί αυτού πρόκειται τώρα, του μονομπλοκ του μνημονιακού, θα πάρει τα πράγματα στο χέρι του και θα ανακάμψει, αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Αυτήν τη στιγμή το άθροισμα των 2 κομμάτων αλλά και των δορυφορικών σχημάτων  Μπακογιάννη, Καρατζαφέρη και τα λοιπά είναι σε ένα δραματικά χαμηλό ποσοστό που δεν εγγυάται ούτε στους εγχώριους ούτε στους διεθνές πατέρες αυτών των λύσεων ακραίας λιτότητας, ότι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν την ημέρα των εκλογών. Άρα μεγαλώνουν οι ελπίδες και επιτρέψτε μου να πω και η πίεση στις ηγεσίες όσων κομμάτων της αριστεράς, ακόμα δεν το έχουν καταλάβει, για να υπάρξει εναλλακτική λύση  μετά τις εκλογές. Εναλλακτική λύση, έχοντας στο κέντρο της τις δυνάμεις της αριστεράς, που θα αρνηθεί το μνημόνιο και θα ξεκινήσει μια ριζικά διαφορετική διαδικασία  ανάπτυξης για τη χώρα και κοινωνικής  αφύπνισης, αλλά και αναδιανομής του εισοδήματος.

-    Καθώς είναι κυρίαρχη η άποψη των πολιτών γι κυβερνήσεις συνεργασίας  είναι διακριτό πλέον και το ερώτημα που θέλει  συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς. Είναι μια  ξεκάθαρη αυτή η απάντηση που συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων.

Βεβαίως και υποχρεώνει επαναλαμβάνω , διότι τώρα ξεκινάει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος, υποχρεώνει όλες τις ηγεσίες των δυνάμεων της αριστεράς, εμείς αυτή την υποχρέωση την έχουμε αποδεχτεί ως ΣΥΡΙΖΑ και ως ευρύτερο σχήμα αριστερής, αντινεοφιλελεύθερης  και αντιμνημονιακής πολιτικής, να τρέξουν για να ανταποκριθούν όλοι  στη διάθεση και τη θέληση του κόσμου, να μαυρίσει μεν τα κόμματα και το μπλοκ του μνημονίου, αλλά να ανοίξει και μια χαραμάδα ένα παράθυρο ελπίδας  για αυτό τον κόσμο. Έχει τελειώσει και η πολιτική που και από την αριστερά που πολλές φορές πλασαριζότανε προς τον κόσμο ότι ΄΄δυναμώστε με την ψήφο σας για να δυναμώσουμε τους αγώνες αύριο μεθαύριο΄΄. Να είμαστε σαφείς. Ο κόσμος  έχει φάει τόνους δακρυγόνα, ο κόσμος όποτε χρειαστεί είναι και  θα ξαναείναι στο δρόμο, αυτό το δυνάμωμα των αγώνων έχει φτάσει στα όρια του, αν δεν υπάρξει και πολιτική  αντιστοίχιση με ένα νέο  πολιτικό συσχετισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα οδηγήσει στην ήττα, σε βαριά ήττα, τις δυνάμεις  του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού,  τις  δυνάμεις  του αστισμού, που τώρα βρίσκονται στη συγχορδία της  μνημονιακής αντίληψης. Η αριστερά από κει και ύστερα επιτρέψτε μου να σας πω ότι φοβάμαι ότι θα υποστεί το κόστος του ότι την κρίσιμη στιγμή δεν ανταποκρίθηκε, δεν ανταποκριθήκαμε όσο έπρεπε στην απαίτηση του κόσμου για να νικήσει, όχι για να δυναμώσει απλώς τους αγώνες και όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς  και σωστά εν αμύνει έχουμε συνομολογήσει με τον κόσμο της αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου