Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού σε σχέση με το "κούρεμα" των αποθεματικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το τμήμα παιδείας του Συνασπισμού έχει επανειλημμένα επισημάνει πόσο καταστροφική για την παιδεία και για ολόκληρη την κοινωνία είναι η κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιωνόμαστε όλο και πιο τραγικά.

Τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας μας  υπό το βάρος αυτής της πολιτικής δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν.  Ήδη η κατάσταση ήταν ασφυκτική με την κρατική χρηματοδότηση σχεδόν ανύπαρκτη ενώ  συνεχώς μέσα από τα διαδοχικά μνημόνια περικόπτονταν  κονδύλια είτε από την σίτιση, είτε από τις αναγκαίες  δαπάνες για διδακτικό προσωπικό, την προηγούμενη βδομάδα δόθηκε   και η χαριστική βολή. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους,  χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Έτσι εξαφανίστηκε το 70 % των χρημάτων εντόκων λογαριασμών που διατηρούσαν τα Πανεπιστημιακά  και Τεχνολογικά Ιδρύματα στην Τράπεζα  της Ελλάδος.  Για παράδειγμα το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε αποθεματικά 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς την έγκριση του τα αποθεματικά μετατράπηκαν σε ομόλογα και η αξία τους πήγε στα 9 εκατομμύρια. Με το PSI τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» και η αξία τους έπεσε στα 5 εκατομμύρια! Το ίδιο συνέβη και σε όλα τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία τους  υπʼ αυτές τις συνθήκες.

Οι μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, αυτής  και της προηγούμενης,  έχουν απόλυτα την ευθύνη για την κατάρρευση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Η καταστροφική πολιτική τους κατεδαφίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο , τη Δημόσια Παιδεία  συνολικά.

Ο Συνασπισμός θα παλέψει μαζί με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που ασφυκτιά, γιατί η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της.

Τμήμα Παιδείας