Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/04/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Γ.Αμπατζόλου, Παν.Λαφαζάνης, βουλευτές, Δ.Παπαδημούλης, Δ.Στρατούλης, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε ζητήσαμε να δούμε τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους παρουσιάσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Ετρεξε βεβαίως το ασφαλιστικό, επομένως πλέον αποκτά μια άλλη βαρύτητα, απασχολεί όπως γνωρίζετε όλους τους πολίτες, όλοι οι πολίτες έχουν πολιτικά αγανακτήσει και εκνευριστεί από τα μέτρα της κυβέρνησης, ως εκ τούτου η συνάντηση που κάναμε, μας κάλεσε ο κ.Κωνσταντόπουλος και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, περιεστράφη γύρω από το ασφαλιστικό.

Ενημερώσαμε για άλλη μια φορά, ομολογώ ότι τον ΣΥΝ τον έχουμε κατ' επανάληψη ενημερώσει γύρω από τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό, τον ενημερώσαμε και για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις θέσεις μας, τις διεκδικήσεις μας. Διεκδικήσεις τις οποίες αγωνιστικά ολόκληρη η Ελλάδα αύριο θα τις υποστηρίξει, ολόκληρη η Ελλάδα και με ενωτικές αγωνιστικές συγκεντρώσεις θα τις υποστηρίξει και την Πρωτομαγιά, ολόκληρη η Ελλάδα θα τις υποστηρίξει και στη συνέχεια σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας στις 8 Μάη, που θα συνεδριάσει.

Εκείνο που θα ήθελα εκ μέρους της ΓΣΕΕ να πω και πάλι σήμερα είναι το εξής. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, που παρουσιάζει προβλήματα, έχει τη δυνατότητα να αυτοτροφοδοτηθεί. Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από μόνο του. Υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης, πολλές πηγές χρηματοδότησης, υπάρχει η δυνατότητα περιστολής δαπανών και φυσικά διασφάλισης των θεσμοθετημένων πόρων. Υπάρχει η ανάγκη οικονομικής υποστήριξης του συστήματος από το κράτος. Το κράτος απέχει. Είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, αν αφαιρέσει κανείς την Ολλανδία που έχει μια άλλη δομή το ασφαλιστικό σύστημα, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που το κράτος δεν συνεισφέρει στην κοινωνική ασφάλιση αυτά που πρέπει να συνεισφέρει.

Ως εκ τούτου απαιτείται να υιοθετηθεί τώρα η τριμερής χρηματοδότηση, να εξασφαλιστούν οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης και έχουμε κάνει προτάσεις γι αυτό, να αντιμετωπιστούν τα οργανωτικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης και έχουμε κάνει προτάσεις γι αυτό, να εκσυγχρονιστεί το σύστημα, να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία και φυσικά να μπορέσει να φτιάξει τις υποδομές του κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε να είναι ελκτικό προς τους ασφαλισμένους και να μην αφήνει περιθώρια να πηγαίνουν οι πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στις θέσεις της παρά τα διευκρινιστικά κείμενα που διανείμει, επί των κεντρικών κατευθύνσεων μένει στις θέσεις της. Εχει κάνει την επιλογή της μείωσης των συντάξεων. Αυτή η μείωση αν αθροιστεί στην μείωση που επήλθε από το νόμο της Ν.Δ. είναι αβάσταχτη ως οικονομικό κόστος για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Εχει κάνει την επιλογή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αυτή η επιλογή, τα αποτελέσματά της αν αθροιστούν στα αποτελέσματα που υπάρχουν από τους προηγούμενους νόμους που έχουν επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων, διαμορφώνουν ως τελικό αποτέλεσμα αυτές οι παρεμβάσεις ένα ασφαλιστικό τοπίο, το οποίο δεν είναι αξιόπιστο για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Εχει μέσα μια διευρυμένη ανασφάλεια και φυσικά εντάσσεται αυτή η ανασφάλεια κι ο περιορισμός των κοινωνικών παροχών που επέρχονται απ' αυτές τις παρεμβάσεις σ' ένα διευρυμένο κοινωνικό έλλειμμα που συνοδεύει σήμερα τον κάθε πολίτη, την κοινωνία μας, ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Εμείς θα εμμείνουμε στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε στη βάση αυτών των προτάσεων που έχει η κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση θέλει σοβαρά να κουβεντιάσουμε, εμείς το έχουμε προτείνει πολλές φορές εδώ και πολλά χρόνια αλλά και τώρα. Θα πρέπει να πάρει υπόψη τις θέσεις μας, να τις αξιοποιήσει, με βάση αυτές μπορεί να γίνει ένας ευρύτατος εθνικός, πολιτικός και κοινωνικός διάλογος. Ολες οι δυνάμεις και οι απόψεις να αθροιστούν για να βρεθεί εκείνο το μίγμα των παρεμβάσεων στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που πράγματι θα το αναβαθμίσει και δεν θα το υποβαθμίζει περαιτέρω.

Ο ΣΥΝ έχει υποστηρίξει κατ' επανάληψη τις θέσεις της ΓΣΕΕ, τον ευχαριστούμε. Και σήμερα στη συνάντηση που είχαμε εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη και των απόψεών μας, των διεκδικήσεών μας αλλά και των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα είμαστε σε μία διαρκή συνεννόηση και συνεργασία και μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τη δύναμη του ΣΥΝ προς την κατεύθυνση εκείνη που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Σας ευχαριστώ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ τις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ένα πρόβλημα ζωής που αφορά όλη την κοινωνία. Δεν είναι μια αντιπαράθεση απόψεων ή προτάσεων. Κρίνεται το ποια θα είναι η μορφή, η δομή της κοινωνίας μας, το ποιο θα είναι το περιεχόμενο και το επίπεδο της ζωής όλων μας.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και καταθέτει κι αυτός την πλήρη αντίθεσή του προς τα κυβερνητικά μέτρα. Η ΓΣΕΕ έχει πολύ σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις καταθέσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος. Κι ο ΣΥΝ έχει καταθέσει προτάσεις. Ηδη από τις 12 Μαρτίου. Με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τορπιλίστηκε το πλαίσιο και η δυνατότητα κάθε συζήτησης. Και αντί για ουσιαστική συζήτηση επαναλήφθηκε η ίδια πρακτική. Εξαγγελίες μονομερών απόψεων και μέτρων. Ανακοινώσεις περί νέων μονόδρομων και πρόσκληση προσχώρησης. Αυτό δεν είναι διάλογος.

Αυτές τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ πιστεύουμε ότι μπορεί να τις αξιοποιήσει ένας ουσιαστικός εξ αρχής κοινωνικός και πολιτικός διάλογος. Και πρέπει ν' αποτελέσουν τη βάση για την αναζήτηση μιας κοινωνικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος.

Εμφαση βεβαίως πρέπει να δοθεί στην αναζήτηση των νέων πόρων, στη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με εγγύηση του κράτος, στην τριμερή χρηματοδότηση για όλους τους ασφαλισμένους, στην καθολική εφαρμογή των μέτρων. Προκειμένου να στηριχτεί με νέους πόρους αυτή η αναζήτηση των λύσεων, μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ουσιαστική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, η αντιμετώπιση της παραοικονομίας, τα προβλήματα των ανασφάλιστων και της μαύρης εργασίας, της ασφάλισης των μεταναστών, της μείωσης της ανεργίας, της διεύρυνσης της απασχόλησης, της αξιοποίησης της περιουσίας των ταμείων, της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, η συνολική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με αναδιανεμητικό, ανταποδοτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε πραγματικά η αλληλεγγύη των γενεών να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ζωής και να μην είναι φράση κενή περιεχομένου.

Με κάθε τρόπο επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η εγγύηση του κατώτατου ορίου συντάξεων και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Χωρίς αυξήσεις ορίων ηλικίας, χωρίς μείωση συντάξεων, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις τομέων κοινωνικής ασφάλισης και υποδομών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και βεβαίως με ειδικά προσυνταξιοδοτικά προγράμματα που θα αφορούν σε ευπαθείς και εύθραυστες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες, οι μητέρες, οι εργαζόμενες.

Λέμε, λοιπόν, ότι χρειάζεται αυτός ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος εξ αρχής γιατί απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα είναι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει παραγωγική τάξη, δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα, δεν υπάρχει πολίτης π ου να μην διαπιστώνει την αναλγησία και την σκληρότητα και την αναποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Η κυβερνητική εμμονή, παρά την καθολική αντίδραση, στα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί είναι ακατανόητη. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από εθνοσωτήρες ούτε κανείς έχει εξ αποκαλύψεως το μονοπώλιο της αλήθειας.

Γι αυτό καλούμε την κυβέρνηση αμέσως να αποσύρει τα μέτρα που έχουν αναστατώσει ολόκληρη την κοινωνία, έχουν κάνει κουβάρι ολόκληρη την κοινωνία και κομματιάζουν ολόκληρη την κοινωνία με διευρυμένο το αίσθημα της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της αδικίας και της ανισότητας. Να οργανώσει εξ αρχής αυτό το διάλογο, το περιεχόμενο του οποίου ανέφερα προηγουμένως, με πλαίσιο τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και στο τέλος του διαλόγου, εμείς προτείνουμε να γίνει δημοψήφισμα για να επικυρωθεί το τελικό πόρισμα και για να νομιμοποιηθεί μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει πως η πολιτική πυγμής απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όπως είπα και στην αρχή, το πρόβλημα είναι θέμα αρχής. Και το κεντρικό ερώτημα είναι ποια αξία, ποια εκτίμηση και ποια προστασία δίνουμε στην ανθρώπινη ζωή. Και είναι επίσης θέμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να το χειρίζεται με ελιγμούς, κομματικούς ή πολιτικούς, δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει με επικοινωνιακές φόρμουλες και επίσης δεν μπορεί να το επιβάλλει με πολιτικούς εξουσιαστικούς αυταρχισμούς.

Και οφείλω, τέλος, να πω πως η κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα προωθεί σήμερα, άλλα διακήρυττε περί κοινωνικού κράτους και άλλα προωθεί σήμερα, πρέπει να καταλάβει πια ότι η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει, όλοι βλέπουν ότι κάτω από τον μισο-σοσιαλιστικό, σοσιαλδημοκρατικό μανδύα υπάρχει το φιλελεύθερο εγχειρίδιο. Κι αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βάρος της κοινωνίας.

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα στοιχείο που τεκμηριώνει την άποψή μας ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα της αυτοτροφοδότησης αλλά απαιτεί και την τριμερή χρηματοδότηση, είναι το εξής: ότι οι απώλειες οι οικονομικές για το σύστημα σε ημερήσια φάση είναι 5,6 δις, δηλαδή για την επόμενη δεκαετία είναι 21 περίπου τρις. Τα μέτρα της κυβέρνησης στην πλήρη ανάπτυξή τους για τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τα δικά της τα στοιχεία, εάν αφήναμε να γίνουν νόμοι, δίνουν 21 τρις, δηλαδή σε διπλάσιο χρόνο φέρουν αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα που χάνει το σύστημα από τους ήδη θεσμοθετημένους πόρους κι από τις σπατάλες που έχει. Επομένως υπάρχουν λύσεις. Μην προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων το όποιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η κοινωνική ασφάλιση. Εκείνο που πρέπει να επανεξετάσει είναι την πολιτική της, έτσι ώστε να περιορίζεται το κοινωνικό έλλειμμα.

κ. Πολυζωγόπουλε, συμφωνείτε με την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ για δημοψήφισμα;

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε συζητήσει πρώτα-πρώτα αυτή την πρόταση. Αναπτύσσεται μια οργανωμένη παρέμβαση της ΓΣΕΕ αγωνιστικής κινητοποίησης και άλλων παρεμβάσεων. Στην εξέλιξη των πραγμάτων θα εξετάσουμε όλες τις απόψεις που υπάρχουν και θα πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας. Δεν μας έχει απασχολήσει σε επίπεδο διοίκησης. Είναι ένα θέμα που θα τεθεί και στο Γενικό μας Συμβούλιο. Εχουμε να πάρουμε πολλές αποφάσεις ακόμη μέχρι να φτάσουμε εκεί που υπάρχει η ανάγκη να φτάσουμε, δηλαδή να αποτρέψουμε τέτοιου είδους πολιτικές.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας εξηγήσω και το σκεπτικό της πρότασής μας. Αυτή τη στιγμή στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου συνυπάρχουν ορισμένα προβλήματα, τα οποία συσσωρεύονται και διαμορφώνουν ένα κλίμα ρευστότητας και γενικευμένης πίεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Υπάρχει διευρυμένο κοινωνικό πρόβλημα. Εντείνεται το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας. Υπάρχει διεύρυνση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Συνυπάρχει μ' αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα οικονομικό, καθώς φαίνονται οι δημοσιονομικές πιέσεις και οι διαχειριστικές πιέσεις, η ανακολουθία του Προϋπολογισμού και οι καινούργιες πιο πιεστικές συνθήκες μέσα στην ΟΝΕ, για τις οποίες δεν είχε προετοιμαστεί η κυβερνητική πολιτική. Μαζί με το κοινωνικό και το οικονομικό πρόβλημα υπάρχει ένα πρόβλημα κυβερνητικής και κρατικής αντιμετώπισης, λειτουργίας. Υπάρχουν πολιτικά, λειτουργικά αδιέξοδα, στρεβλώσεις. Στο κυβερνητικό μοντέλο, στην κρατική και κυβερνητική διεύθυνση της χώρας. Οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα δημιουργούν εξασθένηση της πολιτικής σήμερα πραγματικότητας. Το ασφαλιστικό, λόγω της καθολικότητας και της σημασίας που έχει, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του πολίτη με την πολιτική και τα προβλήματα της ζωής του, για τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνίας με τη λειτουργία των θεσμών του πολιτικού μας συστήματος.

Προτείνουμε λοιπόν εμείς στο τέλος ενός ουσιαστικού εξ αρχής οργανωμένου εθνικού διαλόγου το δημοψήφισμα, διότι θεωρούμε ότι χρειάζεται η ενίσχυση του θεσμικού πλουραλισμού της δημοκρατίας. Χρειάζεται η ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας. Χρειάζεται η ενίσχυση της λαϊκής στήριξης του αιτήματος για αλληλεγγύης. Και χρειάζεται επίσης η αντιμετώπιση κάθε πειρασμού τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίζονται είτε ως ενδοκυβερνητικά προβλήματα τακτικής είτε ως κομματικά προβλήματα τακτικής.

Επιμένω σε αυτή την εικόνα που σας είπα προηγουμένως. Προεκλογικά ο χιτώνας των σοσιαλιστικών διακηρύξεων ανέμιζε, μετεκλογικά κάτω από τον χιτώνα αυτόν βγαίνει το εγχειρίδιο των φιλελεύθερων μέτρων και με αυτό δεν πρέπει να χτυπηθεί πισώπλατα η κοινωνία, που στις εκλογές έδειξε εμπιστοσύνη και έδειξε και αισιοδοξία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, νομίζουμε ότι χρειάζεται πια αυτό το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε ως θεσμικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό πρόβλημα κι όχι ως πρόβλημα διαχειριστικής αναλογιστικής τακτικής, που ασχολείται μονάχα με τις εξισώσεις των μελετητών, τις οποίες έκανε ο αγγλικός Οίκος.

Το κράτος δεν έχει δικά του λεφτά, πάλι από τους εργαζόμενους θα τα πάρει ;...

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η απαίτηση των εργαζομένων είναι να υπάρξει μια καλύτερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Προτείνουμε λοιπόν τη σύνδεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την φορολογική μεταρρύθμιση. Ετσι ώστε, μ' ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα να εξευρεθούν οι πόροι για να υποστηριχτεί η τριμερής χρηματοδότηση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου