Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/04/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ.Παπαδημούλης, Στ. Πιτσιόρλας, Δ.Στρατούλης, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

N. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. Βεβαίως δεσπόζει το χθεσινό γεγονός. Αποτελεί νίκη όλης της κοινωνίας. Είναι ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός με δημιουργικά ποιοτικά στοιχεία και εσωτερική δυναμική για τις παραπέρα εξελίξεις. Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η κοινωνία βγήκε στο δρόμο χθες και είπε «δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική», «είμαι και εγώ εδώ». Με διπλό τρόπο η κοινωνία αποδοκίμασε τόσο την κυβερνητική πολιτική όσο και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Θέλω να επισημάνω ότι μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμών. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τις επιλογές της και τις προτάσεις της. Η κυβέρνηση μιλάει για πάγωμα. Τι θα πει πάγωμα; Πάγωμα θα πει ότι καιροφυλακτεί η κυβέρνηση στη στροφή για να επανέλθει στα ίδια.

Εμείς επισημαίνουμε από την πλευρά μας ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο η κυβέρνηση να επανέλθει στις προτάσεις της και στις επιλογές της. Στις σημερινές εξελίξεις που υποχρεώθηκε την τελευταία στιγμή και εκ των υστέρων να παραδεχθεί η κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσει ότι επιβάλλεται να αλλάξει την πολιτική της. Γιατί η πολιτική του κ. Σημίτη διευρύνει με τρόπο δραματικό την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές επιλογές και στα προβλήματα της ζωής των πολιτών και της κοινωνίας, διαμορφώνει μια δραματική διάσταση μεταξύ κοινωνίας και πολιτείας και κράτους. Είναι φανερό ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές και οι ανοχές και αυτή η δραματική διάσταση αντανακλάται με τρόπο έντονο και στις εσωτερικές, οριακές διαφωνίες κι αντιπαραθέσεις, τόσο στο κυβερνητικό, όσο στο κομματικό, όσο και στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Αυτή η δραματική διάσταση είναι εκείνη που τελικά διαμορφώνει τη σκληρή διαπίστωση, ότι δηλαδή τέτοιες κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν τις κοινωνικές κατακτήσεις, την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, τις τύχες της χώρας στη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά διαχείριση και αιχμαλωσία.

Το χθεσινό κορυφαίο γεγονός είχε πολλαπλή σημασία γιατί έδωσε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κοινωνία χθες στο σύνολό της είπε ότι «δεν πάει άλλο». Δεν πάει άλλο να παίζουν στις πλάτες της παιχνίδια πολιτικής απάτης, κοινωνικής αναλγησίας και επικοινωνιακών μεθοδεύσεων. Είπε επίσης η κοινωνία ότι με επικοινωνιακές μεθοδεύσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα κι ακόμη είπε ότι όσοι επιχειρούν με καταστροφολογική συνθηματολογία να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο οδηγούνται στο δικό τους Βατερλώ.

Ταυτόχρονα όμως το χθεσινό γεγονός έδωσε κι ένα μήνυμα ότι η ενότητα και η μαζικότητα αυτών των κοινωνικών διαμαρτυριών είναι ένα ποιοτικό πολιτικό στοιχείο που πρέπει να διασφαλιστεί και να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.

Από την πλευρά μας, συζητώντας και με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και με τα στελέχη του Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ, δώσαμε έμφαση σ' αυτό το στοιχείο. Να μην παραγνωρίσει κανένας ότι το χθεσινό γεγονός είναι νίκη όλης της κοινωνίας, των εργαζομένων που με ενωτικό και μαζικό χαρακτήρα διαδήλωσαν τη θέλησή τους. Να μην το παραγνωρίσει, να μην το παραβλέψει κανένας. Ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένας άλλος. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πίσω αμέσως όλα όσα είχε εξαγγείλει μέχρι τώρα και επίσης το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να παραμείνει ενωμένο, μαζικό κι αντιπροσωπευτικό.

Η απεργία που είναι μεθαύριο και η εκδήλωση για την Πρωτομαγιά καθώς και η εκδήλωση της 17ης Μαίου, που έχουν προγραμματίσει οι αντιπροσωπευτικές ομοσπονδίες, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες δεν έχουν τελετουργικό χαρακτήρα. Αποτελούν το επόμενο βήμα. Αποτελούν την παραπέρα πολιτική προώθηση αυτών των συγκεκριμένων θέσεων. Μέσα λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε όλοι να μην ξαναστείλουμε τον κόσμος τα σπίτια του. Και γι αυτό να διαφυλάξουμε τον ενωτικό και μαζικό χαρακτήρα αυτών των εκδηλώσεων. Μέσα λοιπόν σ' αυτές τις συνθήκες είναι ακατανόητες απόψεις ή συμπεριφορές που θέλουν χωριστούς εορτασμούς, χωριστές εκδηλώσεις και παραταξιακές αναμετρήσεις για το ποιος έχει το πάνω χέρι. Το πάνω χέρι το έχει η κοινωνία. Κι οφείλουμε να το σεβαστούμε όλοι. Γι αυτό και είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ σ' αυτό το θέμα.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ. Εχουμε με την ΑΔΕΔΥ δοκιμασμένο δημιουργικό και ανοιχτό διάλογο, τον εξακολουθούμε και η ΑΔΕΔΥ γνωρίζει ότι ο ΣΥΝ είναι κοντά στις τεκμηριωμένες, υπεύθυνες και σοβαρές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συνολικών προβλημάτων της ζωής μας. Επαναπροσδιορίζεται πια η σχέση του πολίτη με τα προβλήματα της ζωής του. Επαναπροσδιορίζεται η σχέση της κοινωνίας με την πολιτική.

ΣΠ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΑΔΕΔΥ εδώ και πάρα πολύ χρόνο έχει μία ιδιαίτερη πολύτιμη ανοιχτή σχέση με τον ΣΥΝ.

Στο μεγάλο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης από την πρώτη στιγμή με όλα τα στελέχη του ΣΥΝ ήμασταν σε μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση, την ανάλυση των θέσεων της κυβέρνησης για την απόκρουση αυτών των μέτρων, για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα βρισκόμαστε μετά από ένα γεγονός, που είναι το μόνο γεγονός που άλλαξε το σκηνικό γύρω από το ζήτημα της ασφάλισης. Η μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων, η μεγάλη παρουσία της κοινωνίας, που σηματοδοτεί μεγάλες υποχρεώσεις για όλους και ειδικότερα για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Υποχρεώσεις να προχωρήσουν αυτή την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες τους σταθερά, αταλάντευτα, αδιαπραγμάτευτα στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας στην κοινωνική ασφάλιση και παράλληλα με τρόπο αποτελεσματικό στην κατεύθυνση διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κατεύθυνση δημιουργίας νέων δικαιωμάτων, νέας ποιότητας παροχών στην κοινωνική ασφάλιση.

Η 1η Μάη και η 17 Μάη στη λογική αυτή εκ των πραγμάτων εντάσσονται όχι σε μία αμυντική αντιμετώπιση της κυβέρνησης και της εξαγγελλόμενης πολιτικής από το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά σε μία νέα προσέγγιση, σ' ένα νέο στοιχείο στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, που επιδιώκει την αποδοχή των θέσεών μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.

Με ευθύνη για το τώρα αλλά και για το μέλλον, στο μεγάλο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης προχωρήσαμε και ανταποκριθήκαμε σ' έναν συνεχή δημόσιο διάλογο όλες αυτές τις μέρες. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Εχουμε διαμορφώσει τους όρους στην κοινωνία για έναν διάλογο σε άλλη πολιτική βάση, σε άλλο έδαφος, στον οποίο πρέπει η κυβέρνηση να προσέλθει. Δεν πρόκειται να καμφθεί κανείς από την καλλιέργεια ψευτοδιλημμάτων διαδικαστικού περιεχομένου, γιατί το μεγάλο ζήτημα της ασφάλισης είναι ζήτημα ουσίας, είναι ζήτημα ζωής για τους εργαζόμενους, είναι ζήτημα ζωής για την κοινωνία και το μέλλον της και με βάση αυτή την εκτίμηση η ΑΔΕΔΥ όπως και η ΓΣΕΕ θα συνεχίσουμε τις επικοινωνίες μας και με τον ΣΥΝ και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς.

Τις επόμενες ημέρες, που θα δημοσιοποιήσουμε την πλήρη μελέτη που παραπέμπει σε εναλλακτική πολιτική επιστημονική, τεχνική πρόταση για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, το συνδικαλιστικό κίνημα θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του σ' έναν άλλο κύκλο με τρόπο που θα καταρρίψει και τα όποια επιχειρήματα επί της διαδικασίας προβάλλονται αυτή τη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου