Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/03/2012

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με αντιπροσωπεία του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας  (Vänsterpartiet) αποτελούμενη από τον κ. JonasSjöstedt (Πρόεδρο) την κα Ulla Andersson (Αντιπρόεδρο) και τον κ. José Gutierrez (Γραμματέα Τύπου).

Αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας και με την αντιπροσωπεία που ήρθε και επισκέφθηκε την Ελλάδα, για τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την αλληλεγγύη τους και για την υποστήριξη των αιτημάτων του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς ενάντια στο μνημόνιο και σ΄ αυτή την πολιτική της λιτότητας που καταδικάζει τον ελληνικό λαό. Ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Κι ότι η λιτότητα και τα μνημόνια χρεοκοπίας οδηγούν σε απόγνωση, σε καταστροφή και εν τέλει σε πιθανότητα διάλυσης ακόμα και την ίδια την ευρωζώνη.

Συνεπώς πολύ σύντομα, η δυνατότητα να ξεφύγουμε απ΄ αυτόν τον καταστροφικό κατήφορο έχει να κάνει με το αν οι λαοί στην Ευρώπη θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους..

 

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα είναι ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η δυνατότητα να καταδικαστούν οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές θα δώσει μια νέα ώθηση, θα δημιουργήσει ένα ντόμινο σε όλη την Ευρώπη για την αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας, για την ανατροπή των μνημονίων, για προοδευτικές εξελίξεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για το νέο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων νέων μεταναστών, κυρίως επιστημόνων, στη Σουηδία και πραγματικά είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι μας κατεγράφη πως πολλοί Έλληνες νέοι επιστήμονες, εκατοντάδες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στη Σουηδία και δουλεύουν σε δουλειές του ποδαριού, στο Μετρό, σε δουλειές κατασκευαστικές, όχι στον κλάδο τον οποίον έχουν σπουδάσει.

Δυστυχώς βιώνουμε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα και δυστυχώς βρισκόμαστε στην κατάσταση εκείνη να πούμε ότι η Ελλάδα δεν εξισώνεται με τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μονάχα μισθολογικά, αλλά και σε επίπεδο μετανάστευσης σε προηγμένες χώρες, σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Η αλληλεγγύη του αριστερού κόμματος Σουηδίας, η αλληλεγγύη του σουηδικού λαού αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό είναι κάτι παραπάνω από μία θεωρητική έννοια και υποστήριξη. Έχει πρακτική αξία. Αγκαλιάζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους νέους επιστήμονες, προσπαθώντας να τους δώσουν ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά, ταυτόχρονα,  και για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Κι αυτό για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και για τη συνεισφορά τους.

 

To Γραφείο Τύπου