Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/03/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Νίκου Βούτση, Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα στρατόπεδα των μεταναστών

Yπήρξε ψήφος ενιαία των δυνάμεων της Αριστεράς πάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού, που κατέβασαν  οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ένα αναλυτικό ψήφισμα που μας καλύπτει και ως ΣΥΡΙΖΑ, και υπήρξε και μια ομογενοποίηση προς αυτό το ζήτημα διότι έγινε επί τρεισήμισι ώρες πολύ σκληρή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν και ο Θανάσης Πλεύρης από την παράταξη του ΛΑΟΣ. Καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ σημαντική η κουβέντα και επί της ουσίας. Επιτρέψτε μου να σας πω μερικά πράγματα και για τη ουσία, πέραν του καλού ότι υπήρξε μια ομογενοποίηση των αριστερών παρατάξεων στη θετική πρόταση για το μεταναστευτικό.

Εδώ πέρα συμβαίνει το εξής. Πρώτον, θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα.

Ήταν εκεί οι δήμαρχοι οι οποίοι ωρύονταν, δεν ήθελαν αυτά τα κέντρα, προβλέπουν μάλλον να το κάνουν στο όρος Πατέρα από  κάτω, που είναι ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Αν θυμάστε όταν στην Κουμουνδούρου ήταν πολλοί Ιρακινοί το ʼ99, τους είχαν πάρει ένα πρωί και τους πήγαν στα Γεράνια που λέγαμε, σʼ αυτό το ίδιο στρατόπεδο ήταν, γιʼ αυτό  και οι δήμαρχοι όλης της περιοχής ωρύονταν κατά του περιφερειάρχη, με τη δική τους λογική.

Λοιπόν, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είναι μια σαφέστατη προσπάθεια του μνημονιακού μπλοκ για να αλλάξει η ατζέντα μπροστά στις εκλογές, να φέρουν το θέμα ασφάλειας, φόβου, χάους στους πολίτες, να δώσουν έμμεσα μια δικιά τους ερμηνεία για το πώς φτάσαμε στην κρίση, και άρα οι άνθρωποι σήμερα που δεν έχουν δουλειά, το 1 εκατομμύριο άνεργοι, είναι άνεργοι γιατί είναι 1 εκατομμύριο μετανάστες στη χώρα. Δηλαδή, υπάρχει ένα βαθύτερο σκεπτικό σε αυτή την εκστρατεία, γιατί περί εκστρατείας πρόκειται, και γίνεται από όλο το μνημονιακό μπλοκ που έχει φτάσει και στην περιφέρεια και στους δήμους.

Η δε υποκρισία του θέματος, για να μιλάμε με στοιχεία, έχει να κάνει με το εξής. Καθάρισαν την διοίκηση του Οργανισμού του Ρυθμιστικού Σχεδίου με τον Πολύζο, την Μαντούβαλου κλπ, που είχαν προτείνει ένα ρυθμιστικό σχέδιο από τον Σεπτέμβρη, με τα καλά του και τα κακά του και είχε μπει σε διαβούλευση, όπου είχε συγκεκριμένες πρόνοιες και ρήτρες για το θέμα της επανακατοίκησης του κέντρου από τους πολίτες, διότι είναι προφανώς πολύ ευρύτερο το ζήτημα του  κέντρου και δεν έχει σχέση με το ότι στα εγκαταλειμμένα από πριν σπίτια των Αθηναίων έχουν μπει τώρα και στοιβάζουν και εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις, μετανάστες.

 Αφού λοιπόν πρώτα οι κυβερνώντες καθάρισαν τη Διοίκηση – σε αυτό δεν φταίει ο Γ.Σγουρός, ο Σηφουνάκης και οι άλλοι - οι οποίοι δεν ήθελαν το ρυθμιστικό επειδή αυτό το ρυθμιστικό ήταν εναντίον σε αυτές τις σήραγγες και στις οδούς του Σουφλιά, αν θυμάστε, και άρα του Μπόμπολα  και άρα παραιτήθηκε ο ΟΡΣΑ ολόκληρος και έχει μείνει στον αέρα το ρυθμιστικό και προφανώς δεν θα γίνει ποτέ – την ίδια ώρα ποσώς τους ενδιαφέρουν εναλλακτικές προτάσεις επί της ουσίας κοινωνικές για την επανακατοίκηση του κέντρου, για κοινωνικές πρόνοιες που θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους, για τους Αθηναίους και προφανώς μέσα εκεί να αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα προκύπτουν από την υπερσυσσώρευση, την ανεργία των εργατών – μεταναστών.

Με αυτά όλα δεν ασχολήθηκαν, ενώ ήταν στο τραπέζι από το Σεπτέμβρη με προτάσεις και ξαφνικά έρχονται να μιλήσουν για κατασταλτικές λύσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης κλπ. Να φανταστείτε ότι  μέχρι και η παράταξη του ΛΑΟΣ, οι οποίοι είναι της γραμμής αεροπλάνα ή καράβια και φυλακές και να φύγουν όλοι, τους αποκάλυψαν ως προς το εξής: Ότι αφού δεν υπάρχει καμία πρόνοια και προϋπόθεση στο δωδεκάμηνο που απαιτεί η Ε.Ε. από τα κέντρα φιλοξενίας, να διεκπεραιώνονται σε χώρες της προτίμησης τους ή να επαναπροωθούνται όπως λένε και που είναι άλλου τύπου Ε.Ε.– δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόνοια – τους λέει στους δώδεκα μήνες τι θα κάνουν, απλώς θα στοιβάξουν τους ανθρώπους ή θα τους βγάλουν  έξω πλέον καταταλαιπωρημένους τους ανθρώπους έτοιμους να ενταχθούν σε ληστοσυμμορίες.

Δηλαδή, και από τα δεξιά και από τα ακροδεξιά η κριτική που δέχτηκαν είναι ότι πρόκειται ακριβώς περί μίας υποκρισίας, περί ενός άκρως επικίνδυνου και για τους ανθρώπους κατʼ αρχήν, τους μετανάστες, αλλά και ιδεολογικά επικίνδυνο μέτρο και μιας πολιτικής, η οποία ως μόνο στόχο έχει το εντελώς κοντόθωρο, δήθεν, τάχα,  μην μπει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή και «σπάσουν τα αβγά», χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι έφτιαξαν τον Καρατζαφέρη. 

Και το θυμόμαστε όλοι πως φτιάχτηκε ο Καρατζαφέρης, θυμηθείτε τις ευρωεκλογές του 2009 με την αλλαγή της ατζέντας ξαφνικά, με βάση τα επεισόδια στην Πάτρα και τους μετανάστες εκεί. Είναι δηλαδή δοκιμασμένη συνταγή του αστικού μπλοκ, που τώρα είναι το μνημονιακό μπλοκ. Είχαμε μάρτυρες απόψεων, οι οποίες προφανώς περνάνε πλέον ανεμπόδιστα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Διότι, στο βαθμό που ταυτίζονται στην πολιτική στόχευση, δηλαδή εκκαθάριση αυτού του τόπου, ας πούμε των μεταναστών και του μεταναστευτικού, δεν απαντάνε σε καινοφανή πράγματα όπως πχ ότι το Ισλάμ πάει να καταλάβει την Ευρώπη που ευημερεί και να μας πάρει τα λεφτά μας κτλ, δηλαδή καμία σχέση με τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τις νέες μεταναστευτικές ροές στον κόσμο που έχουν όχι μόνο με εμφύλιους όχι μόνο με ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά και με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Εμείς τους αναλύσαμε πως δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Μπαγκλαντές πχ, προβλέπεται την επόμενη δεκαετία να γίνουνε νερό, δηλαδή να μην υπάρχει γη ή άλλα κομμάτια να πέσουνε στο φαινόμενο της ερημοποίησης  και πως εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μοιραστούν προφανώς από όλο τον κόσμο και είναι θέμα και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πως θα αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές. Ένα λοιπόν κατεξοχήν σύγχρονο και εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα πάνε το βάλουνε σε κουτάκια θρησκευτικού φονταμενταλισμού και ακροδεξιού φανατισμού και να δημιουργήσουνε πρόβλημα μέσα στην κρίση που μπορεί να οδηγήσει βεβαίως σε αυτοδικίες και σε όλες αυτές τις κραυγές που ακούμε, «να εξοπλιστούν οι νοικοκυραίοι» κτλ. 

To Γραφείο Τύπου